Kuzey kombine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kuzey Kombine sayfasından yönlendirildi)

Kuzey kombine, kayaklı atlama ve kayaklı koşunun bir araya gelmiş halidir; iki gün süren bir rekabete dayanır. Birinci günde kayakla atlama, ikinci günde kayaklı koşu etkinlikleri gerçekleştirilir. Atletler yarışlarda bireysel,sprint ve takım halinde yer alırlar. Kuzey kombine Olimpiyatlarda, Dünya Kupası'nda, Dünya Şampiyonası'nda sadece erkekler dalında yer alır.

Kayakla atlama[değiştir | kaynağı değiştir]

Atlayışın dört ana evresi vardır: Inrun,havalanma,uçuş ve iniş. Sporcular atlama noktasına kolları sırtlarının arkasında hafif çömelerek yaklaşırlar. Atlarken doğrulup öne doğru uzanır ve yükseklik kazanmak için kayakları "V" şeklinde açarlar. Atlayışın sonunda, dizler bükülür ve bir ayak diğerinin önünde olacak şekilde telemark duruşunda yere inerler.

Atlayış tepeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralarında sadece boyut farkı bulunan iki atlayış tepesi vardır. Küçük tepe, atlayış ve K noktaları arasındaki 90 m'lik yatay uzaklık nedeniyle K90 olarak da bilinir. Daha büyük olan K120'ninse atlayış ve K noktaları arasındaki uzaklık 120 m'dir.

Atlayışın değerlendirilmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Her bir atlayış için, puanlar uzaklık ve teknik üzerinden verilir. K noktası na ulaşan atlayışlar 60 puan değerindedir. Uzun atlayışlar için puan artarken, kısa atlayışlarda puanlar düşer. Beş jüri üyesi ayrıca teknik için 0 ila 20 arası puan verir. Ortaya çıkan üç sonucun toplamında nihai puana varılır.

Kayaklı koşu[değiştir | kaynağı değiştir]

Kayaklı koşu yarışlarının başlangıç sırasını, bir gün önceki kayakla atlama yarışlarının sonuçları, puanların saniyeye dönüştürülmesiyle belirler. Birçok yarışmacı, kaynağın iç kısmına kar gelmesine engel olacak şekilde açılandırdığı kayaklarıyla her bir bacağını öne atarak ayrışır. Buna "skating" stili denir. Yarışmacı ilerledikçe ağırlık bir kayaktan diğer kayağa iletilir. Böylece saatte 30 km hıza ulaşabilirler. Kayaklı koşuda çizgiyi ilk geçen kazanır.

Kilit bilgiler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kuzey kombine 1924'te Fransa Chamonix'te düzenlenen ilk Kış Olimpiyat Oyunları'ndan beri Olimpiyat sporlarına dahildir.
  • Bireysel etkinlik K90 tepesinden yapılan iki atlayıştan ve 15 km'lik kayaklı koşu yarışından oluşur. Sprintteki yarışçılar K120 tepesinden bir atlayış yapıp, ardından 7,5 km'lik kayaklı koşuya katılırlar.
  • Takım etkinliklerinde takımın her bir üyesi K90 tepesinden iki kez olmak üzere toplam dört atlayış yapar ve her beş km'de bir yer değiştirerek 20 km'lik bir kayaklı koşuyu tamamlar.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Nordic combined ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

ABD Kayak Birliği4 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Spor Kitabı. İstanbul: Doğuş Grubu İletişim Yayıncılık ve Ticaret A.Ş. 2008. ss. s. 298. ISBN 978-975-6690-96-3.