Kuzey Kafkasya Demiryolu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Kafkasya Demiryolu
Северо-Кавказская железная дорога
Rostov-na-Donu'daki Yönetim Binası
Genel bilgiler
Durumİşletmede
SahibiRusya Demiryolları
YerGüney Federal Bölgesi
Rostov Oblastı, Krasnodar Krayı, Adige Cumhuriyeti ve Kalmukya
Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi
Stavropol Krayı, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Karaçay-Çerkesya, Kuzey Osetya-Alanya
Web sitesiskzd.rzd.ru
Hizmet
SistemRusya Demiryolları
İşletmeci(ler)Rusya Demiryolları
Tarihçe
Açılış1922
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu6.311,4 km (3.921,7 mi)
Hat açıklığıGeniş (1520 mm)

Kuzey Kafkasya Demiryolu (RusçaСеверо-Кавказская железная дорога , romanizeSevero-Kavkazskaya zheleznaya doroga), Rusya'nın güney batısındaki demiryolu hatlarını işleten Rusya Demiryolları'na bağlı yan kuruluştur.

Merkezi Rostov-na-Donu'da bulunan kuruluş, batıda Azak Denizi kıyısından doğuda Hazar Denizi kıyısına kadar uzanan ve toplam uzunluğu 6311,4 km. olan demiryolu hatlarını işletmektedir.

Kuzey Kafkasya Demiryolu'nun işlettiği demiryolu hatları, Rusya Federasyonu'nun Güney Federal Bölgesi'ne bağlı Rostov Oblastı, Krasnodar Krayı, Adige Cumhuriyeti ve Kalmukya toprakları ile Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi'ne bağlı Stavropol Krayı, Çeçenistan, Dağıstan, İnguşetya, Karaçay-Çerkesya, Kuzey Osetya-Alanya topraklarından geçer.

Kuruluşun işlettiği demiryolu ağı Grozni, Krasnodar, Mahaçkale, Mineralnıye Vodı ve Rostov yolcu ve yük demiryollarının yanı sıra Vladikavkaz ve Rostov'da bulunan iki çocuk demiryolunu da içermektedir.

2005 yılı itibarıyla Kuzey Kafkasya Demiryolu sisteminde 403 istasyon bulunmakta ve kuruluşta 80.757 kişi istihdam edilmektedir.

Karadeniz'deki tatil beldeleri Soçi, Gelencik ve Anapa, demiryolu sistemindeki başlıca yolcu destinasyonlarıdır. Karadeniz kıyısı boyunca kilometrelerce uzanan Soçi demiryolu, özellikle yaz aylarında tatilciler için işletilen düzenli ve direkt ekspres trenler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Novorossiysk ve Tuapse'deki petrol rafinerisi limanları da demiryolu yük trafiği için önem arz etmektedir.

Hatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kısımlar ve hizmete giriş tarihleri[değiştir | kaynağı değiştir]

1937'de Kuzey Kafkasya Demiryolu, Sovyet parti lideri Sergo Orconikidze'nin adını aldı ancak kısa süre sonra geleneksel ismine geri döndü. 1950'lerin sonlarında kuruluşun işlettiği demiryolu ağının çoğu elektriklendi.

Başlıca tren istasyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Bağlantılı demiryolu hatları[değiştir | kaynağı değiştir]

Yurtiçi bağlantı
Yurtdışı bağlantı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Kırım Demiryolu de facto olarak Rusya Demiryolları'nın, de jure olarak ise Ukrayna Demiryolları'nın yönetimindedir.
  2. ^ a b c d RZD'nin parçası değil.