Kuzenim Vinny

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzenim Vinny
My Cousin Vinny
"Kuzenim Vinny" (My Cousin Vinny) filminin özgün sinema afişi
YönetmenJonathan Lynn
YapımcıDale Launer
Paul Schiff
SenaristDale Launer
OyuncularJoe Pesci
Marisa Tomei
Ralph Macchio
Fred Gwynne
MüzikRandy Edelman
Görüntü yönetmeniPeter Deming
KurguTony Lombardo
Stephen E. Rivkin
StüdyoPalo Vista Productions
Twentieth Century-Fox
DağıtıcıTwentieth Century-Fox
CinsiSinema filmi
TürüKomedi, suç
RenkRenkli
Yapım yılı1992
Çıkış tarih(ler)i13 Mart 1992, ABD
5 Haziran 1992, Türkiye
Süre120 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri ABD
Dilİngilizce
Bütçe11.000.000 $
Hasılat64.088.552 $
Diğer adlarıKuzenim Vinny (Türkiye)
Mon cousin Vinny (Fransa)
Mio cugino Vincenzo (İtalya)
Mi primo Vinny (İspanya)
Mein Vetter Winnie (Almanya)

Kuzenim Vinny, 1992 ABD yapımı komedi filmi.

Özgün adı My Cousin Vinny olan film Türkiye'de sinemalardan sonra hem şifreli hem de şifresiz televizyon kanallarında gösterilmiş, sonra da DVD ve VCD formatında dağıtımı yapılmıştır.[1]

Senaryosunu Amerikalı Dale Launer (Kirli, Çürük ve Adi'nin de senaryosunu yazmıştı)'in yazdığı filmi İngiliz yönetmen, aktör ve senarist Jonathan Lynn yönetmiştir. Lynn TRT'de de gösterilmiş olan "Emret Bakanım" adlı televizyon dizisinin yazarlarından biriydi. Başlıca rollerinde Joe Pesci, Marisa Tomei, Ralph Macchio (Karate Kid serisinin yıldızı), Fred Gwynne, Lane Smith, Bruce McGill ve James Rebhorn oynamışlardır. Film yargıç rolünü üstlenen Fred Gwynne'in son filmi olmuştur. Marisa Tomei ise filmdeki performansı ile 1993'te En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Akademi Ödülü'nü almıştı. Bundan başka filme çeşitli yarışmalarda 3 ödül daha verilmiştir.

Film, sinema afişlerinden birindeki tanıtım sloganında yazdığı gibi "Bir deneme yanılma komedisi!" dir. Kaliforniya'da kazandıkları üniversiteye başlamak üzere yola çıkan iki gencin otomobilleriyle Alabama eyaletininin küçük bir kasabasından geçerlerken işlemedikleri bir cinayetle suçlanarak tutuklanmaları ve New York'tan akrabaları olan bir avukatın (Joe Pesci) nişanlısıyla (Marisa Tomei) birlikte kasabaya gelerek mahkemede savunmalarını üstlenmesi anlatılmaktadır. Ne var ki bu akraba hukuk fakültesini güç bela bitirmiş, altı yıldır baroya kabul edilebilmek için sınavlara girip çıkan (lisansını alıp almadığı bile açık değildir) bir acemidir.

Bu hızlı tempolu filmde güldürü unsurları New Yorklu, üstelik İtalyan kökenli bir grup Amerikalıyla, Alabamalı tipik Güneyli kasaba halkı arasındaki tezatlardan ortaya çıkmaktadır. Ancak bu türden birçok filmin aksine yöre insanlarına küçümseyici bir gözle bakılmamıştır.

"Amerikan Barolar Birliği Dergisi" nin Ağustos 2008 sayısında yayımladığı "En İyi 25 Mahkeme Filmi" anketinde "Kuzenim Vinny", Bülbülü Öldürmek (1962) ve 12 Kızgın Adam (1957) filmlerinden sonra 3. sırada yer almıştır.[2]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

New Yorklu iki lise mezunu genç, Billy Gambini (Ralph Macchio) ve Stan Rothenstein (Mitchell Whitfield), kayıtlarını yaptırmak için Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi'ne doğru üstü açık otomobilleri ile yol almaktadırlar. {{Eğlence]] olsun diye uzun olan kara yolunu seçmişlerdir. Alabama eyaletinin hayalî "Beechum" kasabasından geçerlerken kısa bir alışveriş molası verirler ve tekrar yola koyulurlar. Ancak kasaba sınırlarından çıkamadan şerif tarafından tutuklanırlar. Daha önce yol boyunca birbirlerine güneydeki kentlerin insanları ve adalet anlayışları hakkında korkutucu öyküler anlatmış oldukları için Billy markette parasını ödemeyi unuttuğu konserve için tutuklandıklarını sanır ve peşinen bütün suçlamaları kabul eder. Oysa biraz önce alışveriş ettikleri marketin tezgahtarı öldürülmüş ve market soyulmuştur.

Gençler telefon haklarını kullanarak ailelerini ararlar fakat avukat parasını temin edemeyecekleri çabucak belli olur. Bununla birlikte Billy'nin annesi telefonda onlara avukat olan bir akrabalarını yardıma göndereceğini söyler. Gerçekten bir süre sonra avukat olan kuzen Vincent 'Vinny' Gambini (Joe Pesci) nişanlısı Mona Lisa Vito (Marisa Tomei) ile birlikte kasabaya gelir ve gençlerin savunmalarını üstlenir. Yalnız ortada küçük bir sorun vardır. Kuzen Vinny, adı duyulmamış bir hukuk fakültesini ancak sürünerek bitirebilmiş, baro sınavlarını ise altıncı girişinde zorlukla kazanabilmiştir, dahası hiç mahkeme deneyimi de yoktur. Bütün deliller aleyhlerinde gibi gözüken gençlerin durumu umutsuzdur ve davayı kaybederlerse ölüm cezası alacaklardır.

Oysa bütün önyargıların aksine kasabanın yargıcı Chamberlain Haller (Fred Gwynne) ve savcısı Jim Trotter, III (Lane Smith) iyi okullardan mezun olmuş çok deneyimli hukukçulardır. Adil yargılama sürecinde Vinny görgü şahitlerinin aslında yanılmış olduklarını teker teker ispatlar. Ancak otomobil lastik izleriyle ilgili çağrılan George Wilbur (James Rebhorn) adlı otomobil eksperinin ifadeleri gençleri zor durumda bırakır. Bu sırada beklenmedik bir şekilde Vinny, nişanlısı Mona Lisa'yı bilirkişi olarak kürsüye çağırır. Bu süslü püslü, çıtkırıldım kızın motor ve arabadan anlayabileceğine mahkemede kimse ihtimal vermez. Bilmedikleri şey ise Mona Lisa'nın tüm sülalesinin araba tamircisi olduğu ve kendisinin de ülkedeki bütün araba ve motorları avucunun içi gibi bildiğidir. Otomobillerle ilgili derin bilgisini bir çırpıda döktüren Mona Lisa hem araba eksperini, hem de savcıyı pes ettirir, dava düşer. Zaten gerçek katiller de komşu kasabada silahlarıyla beraber yakalanmışlardır.

Film hakkında notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "My Cousin Vinny", Yargıç Chamberlain Haller'ı canlandıran Fred Gwynne'in son filmi olmuştur. Gwynne bir yıl sonra pankreas kanserinden 66 yaşında hayatını kaybetti. Yönetmen Jonathan Lynn, Fred Gwynne'i The Cotton Club (1984) filminde seyrettikten sonra bu film için biçilmiş kaftan olduğunu düşünmüş ve yapımcılara yargıç rolünü oynaması için teklif götürmüştü.
  • Joe Pesci'nin rolü için ise önce Robert De Niro ve Danny DeVito düşünülmüştü. Joe Pesci bu filmin çekimleri sırasında, 1990 yılında çevirdiği Goodfellas filmindeki rolü için "en iyi yardımcı erkek oyuncu" Oscar'ını aldı. Ödül olarak aldığı heykelciği film setine getirerek film ekibine göstermişti.[3]

Oyuncu kadrosu[değiştir | kaynağı değiştir]

Joe Pesci, Marisa Tomei ve Fred Gwynne duruşma sırasında.
Oyuncu Rolü
Joe Pesci Vincent 'Vinny' Gambini
Marisa Tomei Mona Lisa Vito
Ralph Macchio William 'Billy' Gambini
Mitchell Whitfield Stan Rothenstein
Fred Gwynne Yargıç Chamberlain Haller
Lane Smith Savcı Jim Trotter, III
Bruce McGill Şerif Dean Farley
James Rebhorn George Wilbur
Austin Pendleton John Gibbons
Maury Chaykin Sam Tipton
Paulene Myers Constance Riley
Raynor Scheine Ernie Crane
Chris Ellis J.T.
Michael Simpson Neckbrace
Lou Walker Aşçı

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Gösterim Tarihleri (Geçmiş)". Sadibey.com. 6 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2009. 
  2. ^ "The 25 Greatest Legal Movies" (İngilizce). abajournal.com. 17 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2009. 
  3. ^ "My Cousin Vinny (1992)/Trivia" (İngilizce). IMDb. 15 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ağustos 2009. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]