Kutsal Roma imparatoriçeleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aragon Konstanz'nın tacı, Kutsal Roma İmparatoriçesi ve Romalıların Kraliçesi

Kutsal Roma İmparatoriçesi (LatinceSancta Romana Imperatrix, AlmancaHeilige Römische Kaiserin) veya Kutsal Roma İmparatorluğu'nun İmparatoriçesi (Kaiserin des Heiligen Römischen Reiches), Kutsal Roma İmparatorunun eşine veya naipine verilen unvandır.

Kutsal Roma İmparatoriçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

924 yılından önce İmparator unvanı her zaman Alman Krallığı ile ilişkilendirilmiyordu; başlangıçta Carolingian hanedanı ile ilişkilendirildi. Eşleri bu nedenle İmparatoriçe idi, ancak Alman Kraliçesi değildi.

Karolenj[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Delpech - Ermengarde of Hesbaye.jpg Hesbaye'lı Ermengarde
Franks Kraliçesi, İmparatoriçe
Ingram, Hesbaye, Kontu
(Robertians)
c. 778 794/795 Aquitaine Kraliçesi 794/795
Franks Kraliçesi 28 Ocak 814

28 Ocak 814
kocası'nın İmparator oluşu
3 Ekim 818 I. Louis
Wgt Stifterbüchlein 11v.jpg Bavaria'lı Judith
Franks Kraliçesi, İmparatoriçe
Welf, Altdorf Kontu
(Welfs)
797 819 20 Haziran 840
kocası'nın ölümü
19/23 Nisan 843
Tours'lu Ermengarde
İtalya Kraliçesi ve İmparatoriçe
Hugh, Tours Kontu
(Etichonids)
? 821 İtalya Kraliçesi 17 Nisan 818 20 Haziran 840 851 I. Lothar
Parma'lı Engelberga
İtalya Kraliçesi, İmparatoriçe
I. Adelchis, Parma Kontu
(Supponids)
? 5 Ekim 851 İtalya Kraliçesi, 5 Ekim 851 23 Eylül 855
kocası'nın İmparator oluşu
12 Ağustos 875
kocası'nın ölümü
896-901 II. Louis
Richildaof Provence.gif Provence'li Richilde
Batı Franks Kraliçesi, İmparatoriçe
Bivin, Ardennes Kontu
(Bosonids)
845 870 Batı Franks Kraliçesi 870 29 Aralık 875 5/6 Ekim 877
kocası'nın ölümü
2 Haziran 910 II. Charles
Saint Richardis (fragment of The Ordeal by Fire by Dierec Bouts the Older).jpg Richardis
Franks Kraliçesi, İmparatoriçe
Erchanger, Nordgau Kontu
(Ahalolfings)
c. 840 862 Çeşitli yıllarda 12 Şubat 881 13 Ocak 888
kocası'nın ölümü
18 Eylül, 894-896 III. Charles
Ageltrude
İtalya Kraliçesi, İmparatoriçe
Adelchis, Benevento Prensi ? 880 yılından önce İtalya Kraliçesi 889 Mayıs 891 12 Aralık 894
kocası'nın ölümü
27 Ağustos 923 III. Guido
Ota I. Berengar (Neustria)
(Conradines)
? 888 22 Şubat 896 8 Aralık 899 30 Kasım 903 Arnulf
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Kutsal Roma İmparatoriçeleri / Almanya Kraliçeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

962'de Almanyalı I.Otto'nun İmparatorluk unvanına yükselmesiyle, 'Roma Kralı / İmparator' unvanı Almanya Krallığı ile ilişkilendirildi. Aşağıdaki bölümlerde yer alan kadınlar tüm Almanya Kraliçeleri ve ayrıca Roma İmparatoriçeleriydi.

Otton Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Sainte-Adélaïde - Église de Toury, vitraux par Lorin.jpg İtalyalı Adelaide II. Rudolph 931 951 2 Şubat 962 (Bu tarihte taç giydi) 7 Mayıs 973 16 Aralık 999 I. Otto
Theophanu.jpg Bizanslı Theophanu Konstantinos Skleros 960 14 Nisan 972 14 Nisan 972 7 Aralık 983 kocasının ölümü 15 Haziran 991 II. Otto
Kunigunde.png Lüksemburglu Cunigunde Siegfried, Lüksemburg Kontu 975 999[1] 17 Haziran 1002 26 Nisan 1014 13 Temmuz 1024 3 Mart 1033 II. Henry
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Salian Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Gisela von Schwaben.JPG Swabia'lı Gisela II. Hermann, Swabia Kontu

(Conradines)

11 Kasım 995 1016 8 Eylül 1024 26 Mart 1027 4 Haziran 1039

kocası'nın ölümü

14 Şubat 1043 II. Konrad
Agnes of Poitou.jpg Agnes de Poitou V. William, Aquitaine Kontu

(Ramnulfids)

1025 21 Kasım 1043 25 Aralık 1046 5 Ekim 1056 14 Aralık 1077 III. Heinrich
Bertha of Savoy, the Holy Roman Empress Savoy'lu Bertha Otto, Savoy Kontu

(Savoy)

21 Eylül 1051 13 Temmuz 1066 21 Mart 1084 27 Aralık 1087 IV. Henry
COA of Kyiv Kurovskyi.svg Kiev'li Eupraxia Vsevolod I, Kiev'in Büyük Prensi

(Rurikids)

1071 14 August 1089 31 Aralık 1105 20 Temmuz 1109
Empress Mathilda.png İngiltere'li Matilda I. Henry

(Normandiya)

7 February 1101 7 Ocak 1114 23 Mayıs 1125 10 Eylül 1167 V. Henry
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Supplinburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Richenza von Northeim (Königslutter).jpg Northeim'li Richenza Şişman Henry, Frisia'lı Margrave c. 1087/89 c. 1100 30 Ağustos 1125 4 Haziran 1133 4 Aralık 1137 10 Haziran 1141 III. Lothar
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Hohenstaufen Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Giovanni Battista Tiepolo 032.jpg Burgundyalı Beatrice III. Renaud, Burgundy Kontu 1143 9 Haziran 1156 15 Kasım 1184 I. Friedrich
Constance-Sicily.jpg Hautville'li Konstanza II. Roger, Sicilya Kralı

(Hauteville)

1154 27 Ocak 1186 14 Nisan 1191 28 Eylül 1197 27 Kasım 1198 VI. Henry
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Welf Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Wgt Stifterbüchlein 39v.jpg Swabia'lı Beatrice Philip, Almanya Kralı

(Hohenstaufen)

1198 1209 veya 1212 1212 Otto IV
MarieBrabant1190-1260.jpg Brabant'lı Marie Henry I, Duke of Brabant 1190 19 Mayıs 1214'den sonra 5 Temmuz 1215

kocasının tahtı bırakışı

Mayıs 1260
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Hohenstaufen Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
KonstancieAragonska Uhry.jpg Constance Aragon Alfonso II, Aragon Kralı 1179 5 Ağustos 1209 1211-1212 22 Kasım 1220 23 Nisan 1220
İmparatoriçe olmaktan vazgeçti: oğlu kral olarak seçildi
23 Haziran 1222
Ölüm tehlikesine karşı İmparatoriçe olmaktan vazgeçti
II. Friedrich
DeathofYolande-Isabella.jpg II. Isabella Jean de Brienne, Kudüs Kralı 1212 9 Kasım 1225 25 Nisan 1228
BritLibRoyal14CVIIFol123FredIIAndIsabellaWed.jpg İngiltereli Isabella John, İngiltere Kralı 1214 15/20 Temmuz 1235 1 Aralık 1241
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Wittelsbach Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Marguerite II de Hainaut.png II. Margaret William, Avesnes Ailesi, Hainaut Kontu 1311 26 Şubat 1324 Ocak 1328 11 Ekim 1347 23 Haziran 1356 IV. Louis
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Lüksemburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
AnnaSvidnicka hlava.jpg Anna von Schweidnitz Henry II, Świdnica Kontu 1339 27 Mayıs 1353 5 Nisan1355 11 Temmuz 1362 IV. Charles
Katedrala sv Vita Praha mozaika Alzbeta.jpg Pomerania'lı Elizabeth V. Bogislav, Pomerania Kontu 1347 21 Mayıs 1363 1 Kasım 1368 29 Kasım 1378

kocası'nın ölümü

14 Şubat 1393
Barbara-von-Cilli.jpg Cilli'li Barbara Hermann II, Celje Kontu 1390 veya 1395 1408 21 Temmuz 1411

kocası'nın seçilişi

31 Mayıs 1433 9 Aralık 1437

kocası'nın ölümü

11 Temmuz 1451 Sigismund
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Habsburg Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Hans Burgkmair d. Ä. 006.jpg Portekiz'li Leonor Portekiz'li Edward
(Avis)
18 Eylül 1434 16 Mart 1452 19 March 1452
kocası'nın taç giymesi
3 Eylül 1467 III. Frederick
Ambrogio de Predis 002.jpg Milan'lı Bianca Maria Sforza Galeazzo Maria, Milan Kontu
(Sforza)
5 Nisan 1472 16 Mart 1494 4 Şubat 1508
kocası'nın taç giymesi
31 Aralık 1510 I. Maximilian
Isabella of Portugal by Titian.jpg Portekizli Isabella I. Manuel
(Avis)
23 Ekim 1503 10 Mart 1526 24 Şubat 1530
kocası'nın taç giymesi
1 Mayıs 1539 V. Charles
Maria of Spain 1557.jpg Avusturya'lı Maria İmparator V. Charles
(Habsburg)
21 Haziran 1528 13 Eylül 1548 November 1562
kocası'nın seçilişi
25 Temmuz 1564
kocası'nın yükselişi
12 Ekim 1576
kocası'nın ölümü
26 Şubat 1603 II. Maximilian
Frans Pourbus d. J. 002.jpg Avusturya'lı Anna II. Ferdinand (Avusturya dükü)
(Habsburg)
4 Ekim 1585 4 Aralık 1611 13 Haziran 1612
kocası'nın seçilişi'
14 Aralık 1618 Matthias
Justus Sustermans - Eleonora Gonzaga (1598-1655), Empress in black dress.jpg Eleonora Gonzaga I. Vincenzo, Mantua Kontu
(Gonzaga)
23 Eylül 1598 4 Şubat 1622 15 Şubat 1637
kocası'nın ölümü
27 Haziran 1655 II. Ferdinand
Frans Luycx - Maria of Austria, Queen of Hungary.jpg Maria Anna III. Felipe
(Habsburg)
18 Ağustos 1606 20 Şubat 1631 22 Aralık 1636
kocası'nın seçilişi
15 Şubat 1637
kocası'nın yükselişi
13 Mayıs 1646 III. Ferdinand
Maria Leopoldina d'Austria.jpg Maria Leopoldine V. Leopold, Avusturya Arşidükü
(Habsburg)
6 Nisan 1632 2 Temmuz 1648 7 Ağustos 1649
Eleonora Gonzaga by Frans Luyckx.jpg Eleanora Gonzaga II. Charles, Nevers Dükü
(Gonzaga)
18 Kasım 1630 30 Nisan 1651 2 Nisan 1657
kocası'nın ölümü
6 Aralık 1686
Diego Rodriguez de Silva y Velázquez - Infanta Margarita Teresa in a Blue Dress - Google Art Project.jpg Avusturya'lı Margarita Teresa IV. Felipe
(Habsburg)
12 Temmuz 1651 12 Aralık 1666 12 Mart 1673 I. Leopold
Erzherzogin Claudia Felicitas.jpg Claudia Felicitas Ferdinand Charles, Avusturya Arşidükü
(Habsburg)
30 Mayıs 1653 15 Ekim 1673 8 Nisan 1676
Eleonore of Pfalz Neuburg.jpg Neuburg'lu Eleonore Magdalene Philip William
(Wittelsbach)
6 Ocak 1655 14 Aralık 1676 5 Mayıs 1705
kocası'nın ölümü
19 Ocak 1720
Wilhelmine Amalie de Brunswick-Lunebourg (1673-1742).jpg Brunswick'li Wilhelmina Amalia John Frederick, Calenburg Dükü
(Welf)
21 Nisan 1673 24 Şubat 1699 5 Mayıs 1705
kocası'nın yükselişi
17 Nisan 1711
kocası'nın ölümü
10 Nisan 1742 I. Joseph
Auerbach - Empress Elisabeth Christine 1735.jpg Brunswick-Wolfenbüttel'lı Elisabeth Christine Louis Rudolph, Brunswick-Wolfenbüttel Dükü
(Welf)
28 Ağustos 1691 1 Ağustos 1708 Aralık 1711
kocası'nın seçilişi
20 Ekim 1740
kocası'nın ölümü
21 Aralık 1750 VI. Charles
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe Oluşu İmparatoriçe Oluşu Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Wittelsbach Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe oluş İmparatoriçe oluş Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Maria Amalia of Austria.jpg Avusturyalı Maria Amalia I. Joseph (imparator)
(Habsburg)
22 Ekim 1701 5 Ekim 1722 24 Ocak 1742
kocasının seçilişi
20 Aralık 1745
kocasının ölümü
11 Aralık 1756 VII. Charles
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe oluş İmparatoriçe oluş Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Habsburg-Lorraine Hanedanı[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe oluş İmparatoriçe oluş Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm
Kaiserin Maria Theresia (HRR).jpg Avusturyalı Maria Theresa VI. Charles (imparator)
(Habsburg)
13 Mayıs 1717 12 Şubat 1736 13 Eylül 1745
kocasının seçilişi
18 Ağustos 1765
kocasının ölümü
29 Kasım 1780 I.Francis
Maria Josepha von Bayern.jpg Bavyeralı Maria Josepha VII. Charles (imparator)
(Wittelsbach)
30 Mart 1739 23 Ocak 1765 18 Ağustos 1765
kocasının yükselişi
28 Mayıs 1767 II. Joseph
Mengs, Anton Raphael - Maria Luisa di Borbone Spagna, granduchessa di Toscana - 1770 - Prado.jpg İspanyalı Maria Louisa İspanyalı III. Charles
(Bourbon)
24 Kasım 1745 5 Ağustos 1765 30 Eylül 1790
kocasının seçilişi
1 Mart 1792
kocasının ölümü
15 Mayıs 1792 II. Leopold
Maria Teresa di Borbone-Napoli.jpg Sicilyalı Maria Teresa Sicilyalı I. Ferdinand
(Bourbon)
6 Haziran 1772 15 Ağustos 1790 5 Temmuz 1792
kocasının seçilişi
6 Ağustos 1806
kocasının tahttan çekilişi
13 Nisan 1807 II. Francis
Resim İsim Baba Doğum Evlilik Kraliçe oluş İmparatoriçe oluş Konsorsiyum Olmaktan Çıkışı Ölüm

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Saint Kunigunde", New Catholic Dictionary, Saints.SQPN.com, 7 October 2012, [1] 10 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.