Kurt Blome

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nürnberg, Doktorlar Davası'nda, 1946

Kurt Blome (31 Ocak 1894, Bielefeld, Westphalia – 10 Ekim 1969) II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında üst düzey bir Nazi bilim insanıydı. Reich Araştırma Konseyi'nde Reich Sağlık Lideri Yardımcısı (Reichsgesundheitsführer) ve Kanser Araştırması Ortak Yardımcısıydı. Otobiyografisinde Arzt im Kampf (Bir Hekimin Mücadelesi), yaşam ve ölüm savaşlarındaki tıbbi ve askeri gücü eşitledi.

Blome, 1947'de ötanazi uygulamak ve insanlarla ilgili deneyler yapmakla suçlanan Doktorlar davası'nda yargılandı. Yalnızca 1943'te toplama kampı mahkumlarında veba aşısı denemesi emri verdiğini itiraf etti. Gerçekte, 1943'te başlayarak “Wehrmacht'ın sponsor olduğu biyolojik savaşlarla ilgili tüm araştırmaların sorumluluğunu üstlendi” ve S.S.[1] Nürnberg Doktorlar Davası’nda savaş suçu suçlamalarından beraat etmesine rağmen, genel olarak toplama kampındaki mahkumlar üzerinde kimyasal ve biyolojik savaş deneylerine katıldığı kabul edildi.[2]

Amerika Birleşik Devletleri tarafından savaş sonrası faaliyetleri ve istihdamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Blome, 17 Mayıs 1945'te Münih'te ABD İstihbarat Teşkilatı (bir ordu istihbarat teşkilatı) tarafından tutuklandı. Sürücü ehliyeti dışında kağıtları yoktu. CIC'in kimliğini kontrol ettiği birkaç haftalık gözaltından sonra Blome, Kransberg Kalesi'ne (Frankfurt'un kuzeyindeki bir ortaçağ kalesi) alındı. Kaleye geldikten sonra, Alman ve İtalyan silah teknolojisinin savaş sonuna doğru durumunu araştırmakla görevli bir İngiliz-Amerikan uzman ekibi olan Alsos Operasyonu'na gizli bir mesaj iletildi: 1943'te Blome, resmen sadece bir kamuflaj olan kanser araştırmalarına dahil olmasına rağmen, bakteriyolojik savaşları inceliyordu. Blome ayrıca Reich'in sağlık bakan yardımcısı olarak görev yaptı.

1951 yılında, kimyasal savaş üzerinde çalışmak için [[Paperclip Operasyonunun haleflerinden biri olan Proje 63 kapsamında ABD Ordusu Kimyasal Birlikleri tarafından işe alındı. Frankfurt'taki ABD Başkonsolosunun kendisine vize vermeyi reddettiği için, Batı Almanya, Oberursel'deki Avrupa Komuta İstihbarat Merkezinde görev aldı.[3] Orada, hiç sınıflandırılmamış çok gizli bir projede çalıştı.[4]

1947'de Nürnberg'teki Doktorlar davası'nda beraat ettikten sonra tekrar savaş suçlarıyla tutuklanmadı veya suçlanmadı. Ayrıca Batı Almanya'da tıp pratiği yapmaya devam etti ve sağcı Almanya Partisinin bir üyesi olarak siyasette aktif olarak çalıştı. 1969'da Dortmund'da öldü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paul Maddrell, 'Operation “Matchbox” and the Scientific Containment of the USSR', in Peter Jackson & Jennifer Siegel (eds.)Intelligence and Statecraft: The Use and Limits of Intelligence in International Society. Praeger Publishers, 2005, p. 191.
  2. ^ Alexander Cockburn and Jeffrey St. Clair, Whiteout: The CIA, Drugs and the Nazis. Verso, 1998, p. 148.
  3. ^ George J. Annas; Michael A. Grodin (1 Ağustos 1995). The Nazi doctors and the Nuremberg Code: Human Rights in Human Experimentation. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-510106-5. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2019. 
  4. ^ Annie Jacobsen: "Operation Paperclip: The Secret Intelligence Program that Brought Nazi Scientists to America" Little, Brown and Company, Inc. (2014) p. 364 978-0316221047 (see also: "What Cold War CIA Interrogators Learned from the Nazis" The Daily Beast, 2. November 2014, (accessed Jan. 6, 2017) 4 Mayıs 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. )