Kurmalı silah

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Winchester Model 70'in mekanizması; Mauser sisteminin geliştirilmiş versiyonu olan model dünyanın en ünlü ve en popüler silahları arasında yer almaktadır. Silah daha çok sivil amaçlı kullanılmış olsa da Polis ve Vietnam savaşı ve Kore savaşında ABD deniz kuvvetlerinin keskin nişancı tüfeği olarak da kullnılmıştır.

Kurmalı silah, kundağa bağlantı yerinin hemen önünde fişek yatağının arkasında ve tetiğin hemen üstünde yer alan ve tüfeği kullanan kişinin baskın elin tarafında (genellikle sağ) yer alan bir kurma kolu vasıtasıyla atışa hazırlanan silah.

İkinci Dünya Savaşı dönemine kadar (ikinci dünya savaşında savaşa dahil olan tüm ordular ABD hariç temel olarak Bolt Action silahlara sahipti ve bu silahların yanında makineli tabanca ve makineli tüfeklerle askerlerini silahlandırmış durumdaydı) ikiden fazla kurşun alabilen piyade tüfeklerinde tercih edilen ve yapılabilen mekanizma olsa da günümüzde artık sadece ordularda az ateş kapasitesine ihtiyaç duyan (örn. keskin nişancılar) birimler ile avcılar tarafından tercih edilir.

Yarı-otomatik yivli silahların isabetli olarak tasarlanması kolay bir iş olmadığından da Bolt actionlar daha ucuz ve isabet oranı daha yüksek olan modeller olarak üretilmekteler. Ayrıca özellikle sivil atıcılar (özellikle avcılar) tarafından bu sistemin çok karizmatik ve güzel olduğu düşünülerek ayrıca yarı otomatik bir silahla peş peşe ateşlenerek vurulan avın eğlenceli de olmadığı etiğe de uymadığı gerekçe gösterilerek daha çok tercih edilmektedir.

Günümüzde Türkiye'de yarı otomatik yivli av tüfeklerine taşıma ruhsatı verilmemektedir dolayısıyla yivli ile ava çıkmak isteyen kişiler sadece Bolt action modellerle yasal olarak ava çıkabilmekteler.

Springfield 1903'e ait mekanizma: Silah I.Dünya savaşında ABD ordusu tarafından kullanılan temel silah durumunda olsa da II. Dünya Savaşına gelindiğinde ABD savaşa girdiği dönemde M1 Garand'ı kullandığından bu silahları Keskin Nişancı Tüfeği olarak düzenleyip kullandı.

Okumadan önce[değiştir | kaynağı değiştir]