Kullanıcı mesaj:Vito Genovese/Arşiv/2006/09

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
:en:Wikipedia:Veganism parable
:en:Wikipedia:Veganism parable
Arşiv




"Promosyon" etiketi[kaynağı değiştir]

Selamlar Absar,

Resim etiketleme işine kendini bulaştırdığın için bir yandan teşekkür ediyor, bir yandan da "Allah kurtarsın!" diyorum :)

Yalnız izninle ufak bir hatırlatmada bulunucam. {{Promosyon}} etiketiyle ilgili.

Promosyon etiketinin temel kullanımı reklam amacıyla sahibi tarafından medyaya dağıtılan resimler için. Bu kapsama; müzik gruplarının stüdyoya girip objektife tip tip baktıkları, arabaların en ışıltılı halleriyle "Al beni, bin bana, git uzaklara!" dedikleri, rakı/şarap/viski şişelerinin sap gibi dikildikleri, sporcuların pişmiş kelle gibi sırıttıkları bir çok resim giriyor.

Sen sporcular için kullandığın için örneklemeye ordan devam edeyim. Sporcular için kullanım genelde şu yönde. Hani takımın kendi oyuncularının tanıtımı amacıyla kullandığı vesikalık fotoğraflar olur ya. İşte bu etiketin sporcularda kullanımı sadece bunun için. Çünkü o resimlerin sahibi kulüp ve oyuncusunu tanıtmak için bu dağıtımı yapıyor. Ancak diğer resimlerin sahibi medya kuruluşları olabilir, hevesli bir fotoğrafçı olabilir, imza için gelmiş bir taraftar olabilir, herkes olabilir.

Mesela "Resim:180px-Kubilay.gif" uygun kullanıma güzel bir örnek, "Resim:Kubi.jpg" de yanlış kullanıma güzel bir örnek.

Amaç; Vikipedi'nin başına herhangi bir kanuni çorap örülmesini engellemek burada zaten. Bu konuda da endişeme ortak olursun ve anlayışını esirgemezsin sanıyorum.

Şimdilik bahsettiğim kapsama girmeyen etiketleri geri alıyorum. Ancak fikir teatisine devam edelim ve bir şekilde o resimlerin de uygun kaynak ve teliflerle Vikipedi'de var olmalarının bir yolunu arayalım.

Sevgiler ve teşekkürler

Vito Genovese 16:59, 8 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba dikkat edeceğim yanlız diğerleri içi oluşturulmuş veya oluşacak etiketler dediğin gibi Vikipedi için iyi olur. Teşekkürler. İyi çalışmalar.--Absarileti 09:30, 9 Eylül 2006 (UTC)


Teşekkür[kaynağı değiştir]

Belirsiz resimlerle ilgili atılan otomatik mesaj sonrası:

Teşekkürler. Ayrıyaten penguen ve mesaj sayfası düzeni güzel olmuş. Kolay gesin. İyi çalışmalar.--Absarileti 11:28, 12 Eylül 2006 (UTC)










Mahirçayan.jpg[kaynağı değiştir]

Sözkonusu resmin telif etiketini "Belirsiz" ile değiştirme sonrası:

resim telif hakkı istemeyen bir siteden alınmıştır sanırım bu telif ihlaline girmiyo telif ihlali yazısını kaldırırsan ii olur--Ali Karacan 22:36, 4 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Ali,

Sitenin en altında copyright ibaresi konmuş, GFDL olmayan bir sitenin ürününü kullanmamız bazı durumlar dışında mümkün değil zaten. Lisans çakışması var yani.

Sevgiler

Vito Genovese 22:38, 4 Eylül 2006 (UTC)


Tanınmış Kişilerin Fotoğrafları [değiştir]

Bu konuda IMDB'nin imaj kılavuzu temel alınır. Özellikle ünlü kişilerin fotoğraflarında ve diğer resimlerde de uygulanabilir. İzin ile alınan meşru fotoğraflar genelde üç farklı yerden gelir.

1. Stüdyolar, yapımcılar, dergi yayıncıları veya medya yayınlarınca çekilmiş orijinal fotoğraflar. kuralına uyduğunu sanıyorum sitede zaten haber portalıdır. --Ali Karacan 22:41, 4 Eylül 2006 (UTC)


"İzin ile" diyor zaten, ben de onu kastetmiştim. İzinsiz olanlar için de Şablon:Promosyon var, ama bu promo resim değil, vesikalık bildiğin. Bu durumda izin alınması gerekiyor ve devreye Creative gibi lisanslar giriyor. Yöneticilere de bir danış istersen en iyi sen.

Vito Genovese 22:51, 4 Eylül 2006 (UTC)


2003-2006 İstanbul Indymedia - Hiçbir hakkı saklı değildir. Gizlilik | Tekzip | Sf-active istanbul indymedia.org sitesi bu kuruluşun türkiyedeki ayağıdır.

lisans cısmında copyleft yazıyor wikipediaresim olarak buna yer veriliyor. buarada kendi ideolojik görüşüne göre bu sayfaları düzenleme yapman yanlış.--Ali Karacan 23:08, 4 Eylül 2006 (UTC)


İdeolojik görüşü nerden çıkardın?

Vito Genovese 23:09, 4 Eylül 2006 (UTC)


mahir çayanın resminde lisans arayan birisinin iyi niyetle bu sayfada değişiklik yaptığını kimse bana anlatmasın.--Ali Karacan 23:10, 4 Eylül 2006 (UTC)


Sadece Mahir Çayan'ın resminde değil, iki gündür yaklaşık 2000 resimde lisans aradığımı biraz dikkat etseydin görebilirdin. Neyse, madem kimsenin anlatmasını istemiyorsun, gerek de yok uzatmaya.

Vito Genovese 23:12, 4 Eylül 2006 (UTC)


medem o kadar lisanslama konularını biliyon bu işi biraz dikatli yap copy right dediğin yerin altında copyleftde yazıyor. 2000 resmi düzenlerkende umarım bunaların hepsinde benzer hatalar yapmadın.--Ali Karacan 23:15, 4 Eylül 2006 (UTC)

Karsıkoy.png[kaynağı değiştir]

Sözkonusu resmin telif etiketini "Belirsiz" ile değiştirme sonrası:

Karamollauşağı Şereflikoçhisar daa bulunan resim daha önce benim yüklediğim Şereflikoçhisar, Ankara ve belediyenin sitesinden aldığım haritadan o bölüm kesilerek alınmıştır. belirsiz ibaresini kaldırırsan sevinirim--Ali Karacan 20:45, 7 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Ali,

Kaynağı belirttiğin için teşekkür ederim. Bu sayede iki resmin de telif hakkı ihlali olduğunu anlamış olduk. Tabi ki, belirsiz etiketini hemen kaldırırım.

Sevgiler

Vito Genovese 21:06, 7 Eylül 2006 (UTC)


Belediye resmi kurum değil mi arkadaşım bundan daha bu resmin belediyeden alındığını belirtmiştim yanlış hatırlamıyosam bu kurumlardan resim benzeri alınabilir--Ali Karacan 21:31, 7 Eylül 2006 (UTC)


Maalesef bu konuda elimizde herhangi bir veri yok. Kamusal siteleri kullanabilsek süper olurdu ama, araştırılması gerekiyor halen.

Vito Genovese 21:36, 7 Eylül 2006 (UTC)


Konuyla ilgili olarak yardım sitelerinde öyle bişey vardı şuanda bulamadım. ama resim etiketlerinde de resmi yerden alınmıştır ibaresini de hatırlıyorum ayrıca haritalarla ilgili telif olamaz zaten bunların tek alınabildiği yer harita genel komutanlığıdır. bunun dışında türkiyede başka bir kurumun harita ile ilgili telif hakkı gibi birşey istemesi söz konusu değildir. konuya telif ihlali etiketi vurmadan önce konuyu biraz daha araştırmanı tavsiye ederim--Ali Karacan 21:41, 7 Eylül 2006 (UTC)


Sevgili Ali,

Haritaların kaynağının neresi olduğunu kaynak mevcut olmadıkça asla bilemeyiz. Sonuçta Vikipedi'de de kullanıcılar tarafından üretilen mis gibi haritalar mevcut.

Zaten kaynağı ispatlayamadığımız sürece sitenin en altında yer alan telif uyarısı elimizi kolumuzu bağlıyor.

Vito Genovese 21:48, 7 Eylül 2006 (UTC)


"...Açık bir şekilde kamusal alana yerleştirilmedikleri sürece, birileri bunların sahibi demektir. " [1] kamusal alan belediye değilse neresi olabilir bana konuyu açıklar mısın--Ali Karacan 21:59, 7 Eylül 2006 (UTC)


Tabi açıklarım.

Link verdiğin sayfada açık olmayan, yanlışa meyilli bir çevrim söz konusu. Asıl bağlayıcı olanın İngilizce orijinal metin olduğu sayfa başında belirtilmiş. O cümlenin orijinalini buraya kopyalayalım şimdi de:

Image guidelines
Images and photographs, like written works, are subject to copyright. Someone owns them unless they have been explicitly placed in the public domain.

"Kamusal alan" olarak çevrilen terimin Türkçesi "kamu malı"dır. Kamu malı da kamu sitelerinde kullanılan materyaller için kullanılan bir terim değildir. Konuyla ilgili daha fazla bilgiyi Kamu malı maddesinden almak mümkün.

Vito Genovese 22:47, 7 Eylül 2006 (UTC)










Tigerland afişi[kaynağı değiştir]

vito birader, hizini kesecegim ama su [[2]] film afisini el oglu kullanirken ben niye kullanamiyorum bi izah eder misin.mevzu uzunsa yarina ya da baska bi zamanda kalabilir.ugrasma.kolay gele--alibaz 22:59, 8 Eylül 2006 (UTC)


Kullan abi, niye kullanamıyorsun?

Vito Genovese 23:03, 8 Eylül 2006 (UTC)


aha gene denedim, gene olmuyor.şarabin gazabina mi geldik nedir.neyse yarin deneriim.senden okey aldiktan sonra artik sınır tanimam. kolay gele.--alibaz 23:07, 8 Eylül 2006 (UTC)


Sanırım kullanamamanın nedeni dosyanın ru.wiki de yüklü olmasıydı. Ordaki afişin yazıları İspanyolca olduğu için orijinal versiyonunu yükledim buraya. Maddeye de ekledim. Afiyetle kullanabilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 23:32, 8 Eylül 2006 (UTC)


tesekkürler vito.eyvallah.kolay gele.--alibaz 09:10, 9 Eylül 2006 (UTC)

Ödül[kaynağı değiştir]

kolay gele...alibaz tarafından takdim edilir... (21:47, 7 Eylül 2006 (UTC))

Vito birader, cok calismani takdir etmek üzere bir ödül verdiydim sana, ortalikta göremiyorum.kolay gele--alibaz 18:03, 11 Eylül 2006 (UTC)


Abi geçmişe falan da baktım da, bulamadım. Şaraba kurban gitti galiba o da :)

Sağol düşüncen için, lakin ödül mödül gereksiz şeyler. Ona harcanılan sürede bir tane hata düzelt, ben sana madalya vereyim, devlet töreni bile yaparım.

Tekrar teşekkürler ve sevgiler

Vito Genovese 18:07, 11 Eylül 2006 (UTC)


Resimlerin silinmesi[kaynağı değiştir]

Vito selamlar, bu resimler neden siliniyor acaba. Dlbrobot abimde siliyor resimleri.Lisans ihlali diyor.Sordum lakin bi cevap alamadim nedir bu diye.benim kullandigim resimler genelde commons'tan geliyor ya da diger wikilerde kullanilan resimlerden aliyorum.getirirken mi yanlis bi islem yapiyorum yoksa.eyvallah.kolay gele.--alibaz 08:57, 14 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Alibaz,

Resimler Kategori tartışma:Durumu belirsiz dosyalar'da da belirtildiği gibi VP:HS Resim ve Medya 4 gerekçesiyle, lisans durumları belirsiz oldukları için siliniyorlar.

Eklediğin resimlerle ilgili bir iki tavsiyede bulunayım o zaman izninle. Resimleri eklerken aldığın kaynağı açık bir biçimde belirtirsen çok faydası olur. Commons'taki resimleri almana gerek yok zaten, Commons'ta yüklü olan resimler tr.wiki'de sorunsuz olarak gözükürler, tek gereken adlarını yazmak. Diğer Vikilerden resim alacağın zaman da url cinsinden orijinal resmin yerini belirtebilirsin. Resmin etiketine de dikkat etmeni tavsiye ediyorum. Çünkü bir resmin en.wiki'de yer alması, telif açısından sorunsuz olduğu anlamına gelmiyor ne yazık ki. Bizden de kötü durumdalar hatta işin doğrusu. Ordan alacağın etiket kodu muhtemelen bizde de çalışacaktır. Ben de zaten muhtemelen polis gibi başına dikilip ahkam kesiyor olacağım o an, bir şekilde yoluna koyarız yani, merak etme sen :)

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 20:52, 14 Eylül 2006 (UTC)


Birader Vito, vatandas öyle lambur lumbur koyuyor resmi,yasa ne diyor düsünmüyor.ha bu da bana ders olsun da.bundan sonra daha dikkat etmem lazimdir.millet kullaniyor nasil olsa, kaydini kuydunu yapmistir bunun diye düsünmemek lazimdir.ne geldiyse basa millete güvenmek yüzünden gelmistir, unutmamak lazimdir.özellikle ikinci şişeyi de yariladiktan sonra resimle mesimle ugrasmamak lazimdir.is cikariyoruz sana.aciklama ve sabrin icin tesekkür.eyvallah.kolay gele.--alibaz 22:05, 14 Eylül 2006 (UTC)


Kullanıcı sayfası çalışması[kaynağı değiştir]

  • Vito birader, ben gene luzümsuz rahatsiz ediyorum.sorun su:Kullanici sayfami düzenleyecegim!seninkinden calip cirpip (izninle!)yapacagim bir seyler ama yol acacagim karisiklik vikipediyi cökertir diye endise ediyorum.simdi o yapildi, yapilacak vs. gibi alt bölümler varya, nasil yapiyoruz o baglantiyi.kullanici sayfami düzenlerken bir yandan onlari ((Kullanici:alibaz/yapildi)) seklinde kayit mi etmeliyim.bos bi vaktinde gör bu garibi.kolay gele.--alibaz 15:11, 20 Eylül 2006 (UTC)









450px-Chile_valle_de_la_luna2.jpg[kaynağı değiştir]

Şu resmi [[3]], almanca wikiden [[4]] kopyaladım ancak bize denk gelen telif şablonunu bulamadım. Rica etsem siz şablonu ekler misiniz?--Baylanileti 17:52, 9 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Baylan,

Resim {{GÖBL}} lisanslıymış. Ekledim bilgileri. Çok teşekkür ederim özenin için.

Sevgiler

Vito Genovese 21:37, 9 Eylül 2006 (UTC)


Pinochetjunta.jpg[kaynağı değiştir]

Rica etsem şu resme de [[5]] bizdeki uygun şablonu koyar mısınız? Kaynak üzerinden ingilizce linki mevcut. Tşekkürler--Baylanileti 16:27, 11 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Baylan,

Etiketi koymuştum çoktan. {{Şartlı Adil Kullanım}} bizdeki karşılığı.

Sevgiler

Vito Genovese 16:28, 11 Eylül 2006 (UTC)


Pardon koymuşsunuz bile. Tşk. Yeni farkettim--Baylanileti 16:29, 11 Eylül 2006 (UTC)










İstatistikler[kaynağı değiştir]

Vito sabahın köründe sana bir soru sorayım dedim, şimdi http://tools.wikimedia.de/~interiot/cgi-bin/count_edits?user=Burak_Onurlu&dbname=trwiki_p da misal benim istatistikler görünüyor ya aşağıda bunun grafikleri filan ayrıntılı istatistikleri var da, bu özelliği nasıl açacağız? baktım sen de farklı çünkü istatistikler bir el at ya şu işe ;) Burak Onurlu 03:26, 8 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Burak,

Şöyle yapıyorsun. Mesaj sayfanda (yani bu sayfada) "dummy edit" denilen etkisiz bir değişiklik yapıyorsun. Yani aç sayfayı, etkisiz bir yerde bir satır boşluk bırak. Değişiklik özeti olarak da

I agree to the [[w:User:Interiot/EditCountOptIn|edit counter opt-in terms]]

yaz. Bunu yazdıktan sonra anında aktifleşmesi ve detayları görebilmen lazım.

Go nuts!

Vito Genovese 03:32, 8 Eylül 2006 (UTC)


Oldu Vito müteşekkürim sana :) Burak Onurlu03:38, 8 Eylül 2006 (UTC)


Afiyet olsun :)

Vito Genovese 03:45, 8 Eylül 2006 (UTC)

Gayret Barnstarı[kaynağı değiştir]

Barnstar of Diligence Hires.svg
Bıkmadan, usanmadan Vikipedi'yi daha güzel bir yer haline getirmek için harcadığı vakit ve çabanın karşılığı olarak, bu yıldızı Vito Genovese'nin göğsüne çakıyorum :P --- Burak Onurlu 16:46, 6 Eylül 2006 (UTC)


CeBIT-Eurasia-Bilisim.gif[kaynağı değiştir]

Sözkonusu resmin telif etiketinin "Logo-Ticari" olarak seçilmesi sonrası:

Selamlar Burak,

Cebit için "Logo-Ticari"'den ziyade, düz "Logo" daha mantıklı geldi bana. Şirket değil sonuçta, uluslararası bir fuar. Bilmem sen ne dersin?

Vito Genovese 00:58, 10 Eylül 2006 (UTC)


İyi sabahlar Vito :) Aslında dediğini ben de düşündüm. Şimdi CeBIT fuarcılık alanında şirketleştiğinden ve ismi tescilli olduğundan ticari logo olarak etiketledim. Tam mesajı attığın sıralarda ben de bunu düşünüyordum, o yüzden yabancı dildeki vikipedilere bakayım dedim İngilizce'de bizim resime benzer bir logo ki Hannover 2006 logosu promosyon olarak etiketlenmiş. (http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Cebit_logo_2006.gif) Bana kalırsa logo olmalı ancak ticari mi yoksa normal mi bilemiyorum. Sen daha tecrübelisin etiketleme konusunda kararı sana bırakıyorum :) Burak Onurluileti Burak Onurlu 01:09, 10 Eylül 2006 (UTC)


Yok abi estağfurullah, hepimiz öğreniyoruz ortaklaşa göre göre.

İngilizce'den linkini verdiğin logodan ziyade afiş gibi duruyor, hatta banner diyesim var utanmasam. Zaten alta da "Taken from the Deutsche Messe promotional press kit to illustrate CeBIT." diye not düşülmüş, yani "Promosyon" için biçilmiş kaftan olmuş o.

Şimdi biz buna "Logo-Ticari" bassak, şirket logolarıyla birlikte listelenicek, o kategoriye atılacak yani. Benzer etiketlediğim bir sürü fuarsal logoyu düşününce "Logo" daha bir öne çıkıyor benim gözümde. Ama yine de senin insiyatifine güveniyorum ve sana bırakıyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 01:13, 10 Eylül 2006 (UTC)


Şimdi ben böyle aynı konudaki logoların farklı ekitlerle sınıflandırılmasını pek sevmiyorum. Madem fuar logolarını, logo şablonu ile etiketledik, öyle devam edelim derim ;) Burak Onurluileti 01:16, 10 Eylül 2006 (UTC)


Aye aye captain! :)

Vito Genovese 01:18, 10 Eylül 2006 (UTC)


Ay ay captain'ı görmedim sanma :P Burak Onurluileti 01:21, 10 Eylül 2006 (UTC)


Sarhoş gibiyim abi, daktiloyla Shakespeare yazabilen maymundan daha mucizevi işler çıkarıyorum şu an. Mazur gör :)

Vito Genovese 01:22, 10 Eylül 2006 (UTC)


Popup[kaynağı değiştir]

Yahu Vito bu navpop u nasıl yüklüyoruz allem ediyorum kallem ediyorum ama beceremedim monobook.js ye bunu yüklemeyi. Burak Onurluileti17:23, 11 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Burak,

Vallaha fi tarihinde ben de yapamadığımı hatırlıyorum. Ctrl+F5 lerden sonuç alamazsan, bil ki bir yöneticinin yapması gerekiyordur (Doğru da yaptıysan kopyala-yapıştır'ı tabi, gerçi ne kadar yanlış yapılabilir ki).

Hazır Uğur buralardayken ona bir sor istersen.

Sevgiler

Vito Genovese 17:27, 11 Eylül 2006 (UTC)


Ne illet bişiymiş ya bu, tüm sayfayı kopyaladım yine olmadı :) neyse sağolasın yine de ilgin için, kolay gelsin ;) Burak Onurluileti 17:32, 11 Eylül 2006 (UTC)










"Tarihi Fotoğraf" etiketi[kaynağı değiştir]

Çağhan merhaba,

Resim etiketlemeyle ilgili bir iki fikrimi paylaşmak istedim. {{Tarihi Fotoğraf}} etiketinin kullanımıyla ilgili.

"Sovyetlerin Macaristani Isgali.jpg" ve "Nagyimre 1.jpg" gibi resimler bu kategoriye maalesef girmiyor. Resimlere bu etiketi koyabilmemiz için o anın tek fotoğrafı olması ve bir daha böyle bir anı yakalamanın imkansız olması gerekiyor.

Resimleri etiketlerken bu hassas ayrımı göz önüne alırsan çok mutlu olurum.

Sevgiler

Vito Genovese 16:43, 11 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Vito Genovese,

tarihi fotograflarla ilgili uyarin icin tesekkur ederim. dikkate alacagim elbette. ancak ornegin bahsettigin iki fotoraf icin ne gibi bir lisans koymam gerekiyor? bunlar sanirim o donemdeki gazetelerden ya da devlet arsivlerinden alinma. bu konuda yardimci olursan sevinirim. tesekkurler, --Caghan Kizil 08:12, 12 Eylül 2006 (UTC)


Özenin için teşekkür ederim Çağhan,

Aslına bakarsan eklenen resimlerin ne olursa olsun kaynaklarının açık bir şekilde (internetten alınmaysa url formatında) belirtilmesi gerekiyor. Yoksa fotoğrafın cinsinin de ne olduğunu bilmek çoğu zaman mümkün olmuyor ve tahmin yürütmek zorunda kalıyoruz. Eh, bu da pek sağlıklı değil takdir edersin ki.

Büyük bir ihtimalle bu iki resim için uygun bir telif etiketi bulamayacağız. Birisinin kalitesi zaten çok kötü, ikincisinin de tarihsel bir özelliği yok. Diğer Wikilerde de gezindim ama söz konusu maddelerde bu fotoğrafları göremedim. Bu durumda alternatif fotoğraflara yönelelim istersen. Ama o an ve o kişi çok önemli diyorsan, olayın ve adamın farklı bir resmini bulmaya çabalayalım. Her şekilde yardımcı olmaya çalışırım. Sen maddeye daha hakimsin, neyin gerekli olduğu konusunda sen yön ver en iyisi.

Duruma göre senden haber bekliyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 08:21, 12 Eylül 2006 (UTC)


tekrar merhaba,

aslinda dediklerin dogru. ilk resmin kalitesi cok dusuk. ama o resim cok meshur bir resim ve genelde insanlar resmi biliyorlar ama olayin ne oldugunu bilmiyorlar. o nedenle onu koymak istedim. belki daha iyi cozunurluktekini bulabilirim ama o da nihayetinde internetten olacak. yani telif sorununu nasil halledebilecegiz bilmiyorum. ikinci olarak da imre nagy´nin resmini koymaya gerek olmayabilir, hatta yok evet. ben onu cikariyorum simdi. eger kendisiyle ilgili bir madde acilirsa orada olmasi daha iyi olur sanirim. --Caghan Kizil 08:27, 12 Eylül 2006 (UTC)










ResmoKaraMusaPaşaCamii.jpg[kaynağı değiştir]

Vito, vaktin olduğunda Kara Musa Paşa sayfasındaki fotoğrafa bir göz atabilir misin? Fotoğrafın telif durumundan veya girdiğim bilgilerin gerektiği şekilde olduğundan pek emin değilim, ama o fotoğrafı maddede tutabilmeyi çok istiyorum. Peşinen teşekkürler. Selam. Cretanforever


Merhaba Bektaş,

Özenin için çok teşekkürler ilk olarak. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.

Kaynak sitedeki telif hakkı ibaresine göre; resimler fotoğrafçısından izin alınamadan kullanılamıyor. Bu durumda en iyi çözüm fotoğrafçıyı, resmini bir Creative Commons lisansı altında yayınlamaya ikna etmek.

Sana tavsiyem resmin sahibine bir mesaj atman ve CC lisanslarının ve Wikipedia'nın fonksiyonlarını bilmeme ihtimalini de göz önüne alarak kavramları detaylı bir biçimde anlatman. Fotoğraf yükleme ve lisanslamayla gelecekte de işin olacağı için ben sana kısaca bir kaç püf noktası vereyim istersen.

Wikipedia'nın fonksiyonlarını anlatırken adama resmin sadece bilgilendirme amaçlı kullanılacağını ve kullandılan maddenin linkini vermek yararlı olacaktır. Direkt olarak söylemeyip, gerektiği zaman vurgulanması gereken bir konu da, resmin yayınlanacağı lisansın "Non Commercial/Ticari amaçlar için kullanılamaz" lisanslardan biri olmaması. Bunu duyunca genelde "Resmimi satıp para kazanacaksınız, al sana resim!" paranoyasına girebiliyorlar insanlar. Ancak burada asıl amaç Wikipedia'nın içeriğinin tamamen ücretsiz olması, bir gün herhangi bir kişinin içeriği alıp kitap olarak bile bastırabilecek olması. Bunu gerekmedikçe vurgulamamanı öneriyorum o yüzden.

Creative Commons lisanslarıyla ilgili bilgiyi sayfasından alabilirsin. Söylediğim gibi "Non commercial" lisansları kullanamıyoruz. Bu durumda adamın razı olabileceği 3 tür lisans var:

  • by: Resim ne kadar kopyalanırsa kopyalansın, her kopyasında resmin asıl sahibi belirtilecek.
  • by-nd: Resim ne kadar kopyalanırsa kopyalansın, her kopyasında resmin asıl sahibi belirtilecek. İkinci şart olarak da resim üzerinde kesinlikle bir oynama yapılmayacak.
  • by-sa: Resim ne kadar kopyalanırsa kopyalansın, her kopyasında resmin asıl sahibi belirtilecek. Resmin üzerinde oynama yapılabilecek, kesip biçilebilecek. Ancak resmin üzerinde oynanarak elde edilmiş resimler de bu lisansla yayınlanmak zorunda kesinlikle.

Yani "Sadece kaynak belirtin, yeter" derse birincisi, "Resmi modifiye edemezsiniz" diyorsa ikincisi, "Resimle oynanabilir" diyorsa üçüncüsü.

Adam usta bir fotoğrafçıya benziyor, ancak bu lisansları bilmiyor olabilir. Her halükarda işi şansa bırakmayıp detaylı bir açıklama yapmak ve seçimi ona bırakmak en doğrusu.

Siteye üye olmadan mesaj atılamıyormuş sanırım. Üye olup adama mesaj atarsın, olumlu cevap gelirse mesajının orijinal metnini resmin sayfasına koyar, şu kategoride bulacağın lisans etiketleriyle etiketleyip afiyetle yiyebilirsin. Kategoride göreceğin kodlar Türkçe'ye çevrilmiş Doruksal tarafından. Onlarla ilgili de bilgi vereyim:

İngilizce'de BY olan, Türkçe'de A İngilizce'de SA olan, Türkçe'de BP

Doruk ND'yi eklememiş. Adam onu seçerse bana bir el salla, ben hemen eklerim onu da.

Resmi şimdilik "Belirsiz" yapıyor ve senden haber bekliyorum. Adamın cevabı gecikirse de bana hatırlatırsan ben onun belirsiz etiketi konulma tarihini bir kaç gün ileri atar, bekleme moduna sokarım gerekirse.

Yollayacağın mesajın içeriğiyle de problem yaşarsan haber vermeyi unutma.

Sevgiler

Vito Genovese 02:17, 16 Eylül 2006 (UTC)

Cay ve boyoz by izmir.jpg[kaynağı değiştir]

Bektaş merhaba,

Bu resimle ilgili resim alırken bir yanlış anlaşılma olmuş. Adam bizim için uygun olmayan şartlar için "Evet" demiş gözüküyor şu durumda. Buraya da not düşeyim, gelecek için referans olsun, "Ticari kullanıma elverişli" olmak zorunda resimler, ticari kullanılmaması kaydıyla izin verilen resimleri kullanmamız mümkün değil. Genel bir Wikipedia politikası bu, Jimbo Wales'ın ağzından çıkan.

Adama detaylı bir bilgi mesajı attım, cevabını da takip edicem. Sorun etmeyeceğini sanıyorum, çok da güzel resimmiş, umarım kabul eder.

Sevgiler

Vito Genovese 04:33, 19 Eylül 2006 (UTC)


Vito, mesajın için (daha doğrusu mesajların için, deviant'a gönderdiğin de dahil)teşekkürler...Sana sormak istediğim birşey vardı. İngilizce wikipedia'daki dosya yükleme sayfasında "The copyright holder allows this work to be used only for non-commercial and/or educational purposes" diye bir seçenek var. O ne anlama geliyor, veya neye denk geliyor? Cretanforever


Tekrar merhaba Bektaş,

Ben teşekkür ederim aslen gösterdiğin özen için. O olayı da anlatayım.

Bu ibare, resmin sadece ticari olmayan ve eğitim amaçları için kullanılabileceğini söylüyor ve böyle bir sınırlama getiriyor kullanıma. Deviant mesajında anlattığım gibi, bu Vikipedi'nin (ve tüm diğer Wikimedia projelerinin) ilkelerine aykırı. O yüzden bu resimler İngilizce Wikipedia'dan da siliniyor. Zamanında oldukça fazla yüklendikleri için bu biraz zaman alacak tabi, biz o açıdan daha şanslıyız, çünkü henüz nispeten az resme sahipken iyi kötü bir düzenlemeye gitme fırsatımız oldu. Yani en.wiki'dekilerin de ellerinden gelse bir tuşla uçuracaklar tüm "non-commercial only" resimleri.

Sevgiler

Vito Genovese 04:50, 19 Eylül 2006 (UTC)


Hrant Sarıyan[kaynağı değiştir]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:HrantSaryan.jpg dosyasının lisans sayfasına bir göz atabilir misin Vito. Fotoğrafı yayınlamak için Sarıyan'ın kızından izin aldım. Fransızca izin metnini sayfaya yapıştırdım, ama henüz bir tag koymadım. Teşekkürler, selam. Cretanforever

Madame Sarıyan by-nd istiyor Vito. Önceki bir mesajında by-nd isteyen olursa bana el salla demiştin, ben de sallıyorum:)--cretanforever 10:15, 22 Eylül 2006 (UTC)

Tamam Vito, şu anda da nd zaten. Ek bir bilgi gelirse işlerim.--cretanforever 10:48, 22 Eylül 2006 (UTC)









Ertuğrul Kürkçü[kaynağı değiştir]

Ertuğrul Kürkçü maddesine "Ansiklopedikliği tartışmalı" gerekçesiyle SAM şablonu konmasına itiraz ediş sonrası:

merhaba dostum, ertuğrul kürkçünün kim olduğunu biliyorum, zaten sam i içerik için açmıştım ama tabi yazmayınca yanlış anlaşılmış yoksa direk sil koyardım, o zaman sami kaldırıp,düzenle şab koyuyorumDelamorena 09:33, 8 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Delamorena,

Bir ukalalık ettiysem affola abi, ben de "Bilmeden etmeden iş yapıyorsunuz!" gibi bir şey demek istemedim zaten. Uygulamada hata olmasın istedim. Direkt bile silinebilirmiş o madde. Bir gün biri daha iyisini yazar, şu anki halinin düzenlenmesinden pek bir şey elde edemeyiz sanıyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 16:47, 8 Eylül 2006 (UTC)










Köprü / Ağ köprüsü[kaynağı değiştir]

Selam Vito,

Ağ köprüsü ve Bridge maddelerinde son yapılan yönlendirmelerle bir karışıklık olmuş. Köprü sayfasından ileri gidilmiyor. Bir bakabilir misin lütfen. ..Doganmustafa 23:18, 15 Eylül 2006 (UTC)

Sorun sayfaların kısır döngüye girmiş olup, madde sayfasına ulaşılamıyor olmasıydı. En son değişikliği sen yaptığın için ben de sana sorayım dediğiydim. Ama arada Dbl2010'un gelip problemi şak diye çözeceğini düşünemedim. Tabii problem ortadan kalkınca sen de benin ne demek istediğimi anlayamamamışsın haliyle. Olsun tanışmış olduk. --Doganmustafa 18:02, 16 Eylül 2006 (UTC)

Merhabalar Doganmustafa,

Şu an gördüğüm kadarıyla Bridge maddesi bir anlam ayrım sayfası olan Köprü maddesine yönleniyor. Köprü'de listelenen türlerden biri de Ağ köprüsü maddesi. Tam açık olmamış ama sanırım Bridge'in direkt olarak Ağ köprüsü maddesine yönlenmesini istiyorsun. Şu an yapardım ama "Bridge" kelimesi bilgisayar terimi olarak "Ağ köprüsü"'ne karşılık gelse de, düz kelime anlamı olarak da "Köprü"'yle eşleşiyor. Şu an için bu yönlendirme düzeni doğru gözüktü bana.

Ama istersen Bridge maddesine şu kodu yazarak Ağ köprüsü maddesine yönlenmesini sağlayabilirsin (ama yanlış olur şahsi kanaatimce):

#REDIRECT [[Ağ köprüsü]]

Oldu da, ben anlatmak istediğini yanlış anladıysam ve Köprü listesi arasında "Ağ köprüsü"'nü bulamadığını kastettiysen, ne olur ne olmaz diye onu da not düşeyim. Dördüncü sırada listede.

  • Köprü, bilgisayar biliminde iki bilgisayar ağının veri bağ katmanında birbirine bağlandığı ağ noktasına denir.

şeklinde listelenmiş.

Umarım bunlardan biri soruna cevap olabilmiştir.

Sevgiler

Vito Genovese 01:33, 16 Eylül 2006 (UTC)


Sorun sayfaların kısır döngüye girmiş olup, madde sayfasına ulaşılamıyor olmasıydı. En son değişikliği sen yaptığın için ben de sana sorayım dediğiydim. Ama arada Dbl2010'un gelip problemi şak diye çözeceğini düşünemedim. Tabii problem ortadan kalkınca sen de benin ne demek istediğimi anlayamamamışsın haliyle. Olsun tanışmış olduk. --Doganmustafa 18:02, 16 Eylül 2006 (UTC)










Resim telif etiketleri[kaynağı değiştir]

Resim ve şablon düzenlemesi sırasında Doruksal'ın oluşturduğu şablonların isimleri değiştirildi. Doruksal'ın isim değişikliklerini geri alımı sonrası:

Merhaba Doruk,

Resim etiketleriyle ilgili yeni bir düzenlemeye başladım. Senin etiketlerinle ilgili bir mesajı da şu son 3 şablonu aktardıktan sonra atacaktım.

Şablonların başlarındaki AK veya AdilKullanım ibarelerini kaldırdım, çünkü İngilizce'de de kullanılmıyor ve Telif etiketlerinin kategorisine detaylı bir rehber yazmayı planlıyorum bu konuda. Böylece şablonun ismini her seferinde hatırlamak zorunda kalmadan, oturmuş bir sistemle bu işi kotaralım istedim. Ayrıca MHK etiketlerinin de destekçisiyim. Onlar için de bir standart geliştirmeyi umuyorum. Tartışmanın sonucuna göre onlara da uygun bir yer açmak istiyorum. Taşıdığım etiketlerin kullanıldığı resimleri de yeni etiket isimlerine göre düzenledim, o yüzden eski hallerine getirirsek şu aşamada daha derli toplu olur diye umuyorum.

Resimleri düzenleme işini Citrat'la ve Dbl2010'la konuşup "Süper olur" cevabı almış, haftanın projesi sayfasında da bir nevi önhaber vermiştim. Düzenleme bittikten sonra da geriye dönerek 9000 küsür resme girişicem.

Hatta senden bir de MHK-Dergi Kapağı yapmanı rica edicem vaktin olursa.

Sevgiler

Vito Genovese 13:57, 3 Eylül 2006 (UTC)


Doruk,

Şu aşamada herhangi bir cevap alamadığım için isim değişikliklerini geri çeviriyorum. Zira vakit kaybediyorum ve işe devam etmem lazım. Düzenlememi bitirdikten sonra isim konusunu tartışıp karara bağlayabiliriz.

Sevgiler

Vito Genovese 14:23, 3 Eylül 2006 (UTC)


Şu anda nöbetçiyim ve hastanedeki internet ağının fazlasıyla şüpheci bir güvenlik duvarı var. Çok sık olarak "yasaklı sözcük" nedeniyle sayfa açma problemi yaşıyorum ve senin mesaj sayfan da bunlardan biri.

Herneyse, büyük bir işe kalkışmışsın ama keşke bunu yalnız Dbl2010 ve Citrat ile konuşarak değil de köy çeşmesi üzerinden paylaşarak yapsaymışsın (köy çeşmesini elimden geldiğince inceledim ama bu konuda bir tartışmaya rastlamadım). Şu anda neyi niye yaptığını ve özellikle AK/MHK konusu ve bu kapsamlara giren resimlerin nasıl etiketlenmesi gerekliliği netliğe kavuşamamışken AK ve MHK adlandırmalarını (ya da şu an için yalnızca AK) niye kaldırdığını tam anlamadım.

Bu işlerle ben de çok ilgileniyorum çünkü olabiliyorsa görsel yönü güçlü olan maddeler hazırlamaya özen gösteriyor ve öyle maddeleri okumayı seviyorum. Dolayısıyla da resim yüklemeyle çok işim oluyor ve telif konusunda duruyorum. Demek istediğim, konu özelde kalmamış ve köy çeşmesinde tartışılmış olsa, durumu daha iyi anlardım ve çalışmaya destek verirdim; 9000 resimle bir başına boğuşmak zorunda kalmazdın.

--Doruk Salancıileti 14:43, 3 Eylül 2006 (UTC)


Anlayışın için teşekkür ederim Doruk,

MHK ve AK ayrımı konusunda elimizde kesin bir bilgi yok, biliyorsun sen de. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının Adil Kullanım kavramını ne derece kabul edeceği şu an için muallakta kalmış. MHK çok güzel bir fikirmiş o aşamada gelen, tebrikler bu sebeple. Eski tartışmaları okudum. Bir hukukçunun görüşü alınamadığı için henüz AK ve MHK konularının ne olacağı belli değil. İşin ilginci bu konuda konsensusun bile önemi olmayacak, çünkü tartışılacak bir husus yok ortada, kanun ne derse o olacak. Tek tartışabileceğimiz isim konusu olabilir senin de dediğin gibi.

Ben şu an için Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde üretilmiş, çevrilmiş, oraya özel hazırlanmış her türlü sanat eseri için MHK kullanmaktan yanayım. Ama bunu yeni bir kullanıcının da rahatlıkla anlayabileceği, resim eklerken kafanın karışmayacağı şekilde "Şablon:Kapak-Kitap-Tr" gibi bir isimle yapmanın yararına inanıyorum. Zira MHK ve AK kavramlarının peşinde koşan, Viki'ye yüklenen dosyasının hakkını arayan bir sanat eseri sahibi resim sayfasından bu bilgilere erişme şansına sahip. İsim karmaşası ise sadece kullanıcıyı yoruyor.

Önce de dediğim gibi, şu an için düzenlemeyi bitirmeye odaklanayım. 9000 resim işin sonraki kısmı zaten. Sadece hali hazırda etiketlenmiş resimleri (ki çok değil nedense) bir sisteme oturtma işi var. Ona da gönüllüyüm zaten. MHKler üzerinde bir konsensusa varalım sonrasında köy çeşmesinde, kanunların ne gibi bir kullanıma müsaade ettiği netleşirse, o zaman gelecekte bir yenilik düşünebiliriz.

İyi çalışmalar

Vito Genovese 14:57, 3 Eylül 2006 (UTC)


Selam...

İşine karışmaktan ziyade destek veriyor olduğumu düşünerek, Şablon:Ekran Görüntüsü-Oyun-C64/Mac'ın tercümelerini yaptım ve elim deydikçe, tercümesi gereken diğerleriyle de ilgilenmeye çalışacağım.

Bu arada, adından AK kısaltması çıkan tüm şablonların, Telif hakkı şablonları kategorisi altına girecek bir Adil kullanım şablonları kategorisinde toplanmasının iyi olacağını düşünüyorum.

--Doruk Salancıileti 12:53, 4 Eylül 2006 (UTC)


Doruk ellerine sağlık,

Kategori olayını ben de düşünüyorum. Şu an "Özgür olmayan resimler" diye bir alt kategori mevcut, İngilizce'deki "Non-Free image copyright tags" kategorisinin karşılığı gayet. İsmini pek tutmadam da o kategoriye taşınabilir, fena da olmaz.

Yeni etiketlerin tercümesi bir yana, zamanında eklediğin alt açıklama kutucuğu ve kullanım açıklamalarını da eklemeye çalışıcam çevirirken, sen de fırsat bulabilirsen süper olur.

Sevgiler

Vito Genovese 12:58, 4 Eylül 2006 (UTC)


Zaten ya düşünmüşsündür ya da düşüneceksindir de gene de söyleyeyim: çevirilerde kolaylık olması için, çevirisi tamam olan herhangi bir şablonun tüm kodunu (açıklama etiketi ve şablon açıklama başlıkları dahil) bir kalıp olarak kopyala-yapıştır ile çevirisini yaptığın şablona aktarıp, yalnız gerektiği kadar tercümeyi yapabilirsin, bu şablonların azımsanmayacak miktardaki kısımları birbirinde tekrar ettiği için. Tabii, birbiri ile görece ilgili şablonları çevirmek daha kolay oluyor: Ekran Görüntüsü-Oyun şablonunun kodunu tüm diğer Ekran Görüntüsü-Oyun(-C64/Mac/vs.) şablonlarında kullanıveriyorum.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 13:05, 4 Eylül 2006 (UTC)


:) Farkettim, evet. Çok sağol.

Vito Genovese 13:08, 4 Eylül 2006 (UTC)


İstersen şimdi, MHK şablonlarının yeniden adlandırılmasına ve yenilerinin üretilmesine geçebiliriz... --Doruk Salancıileti 14:57, 9 Eylül 2006 (UTC)

Tamamdır abi, inişe geçiyorum :)

Vito Genovese 15:01, 9 Eylül 2006 (UTC)


Şablon:Kapak-Albüm-TC'ye bağlantıların yoğunluğu ve son zamanlarda bunlarla çok uğraşmış olmak gözümü yıldırdı; bir süre hiç albüm kapağı görmek istemiyorum !

Ben senin istediğin MHK şablonlarını üretmeye durayım...

--Doruk Salancıileti 15:24, 9 Eylül 2006 (UTC)


Ahaha tamam, amelelik benim serde var zaten. Hallederim ben onları. Kolay gelsin abi sana

Vito Genovese 15:25, 9 Eylül 2006 (UTC)










EmrahSusturuldu.jpg[kaynağı değiştir]

Sözkonusu resmin telif etiketini "Belirsiz" ile değiştirme sonrası:

Selam Vito, bu resime ekledigim telif sablonunu degistirmene anlam veremedim. Sablonda yazdigi gibi ekrandan alinmistir, ve Vikipedide filmi elestirme amaci ile kullanilmaktadir: "..film ve içeriği ile ilgili tanıtım ve eleştirel yorum yapmak amacıyla.." Belki mantikli bir sebebin vardir ya da, belkide sadece Arabesk'i savunmaya calisiyorsun bilemem ?! :-) Tekrar degistirdim. --Erdall 12:28, 4 Eylül 2006 (UTC)


Selamler Erdal,

Resmin orijinal haline zaten "Ekran Görüntüsü-Film" etiketini yapıştırmıştım abi. Ona belirsiz bastım, zira ekran görüntülerinin üzerinde herhangi bir oynama yapıldığında Adil Kullanım kapsamından çıkıyor diye kalmış aklımda. Yanlış da yapmış olabilirim elbet. O konuyu bir netleştirmek gerek. Tanıtım amacından çıkıyor çünkü o zaman.

Sevgiler

Vito Genovese 12:33, 4 Eylül 2006 (UTC)


Yok ozaman sen hakliymissin galiba. Cünkü resimle oynayinca AK degistiginden haberim yoktu. Neyse sagol, kolay gelsin --Erdall 13:12, 4 Eylül 2006 (UTC)










Terörist ibaresi[kaynağı değiştir]

"Terörist" tanımlarının çıkarılmasıyla ilgili tartışma sonrası:

Sevgili Vito Genovese silahlı örgütlerin işlerinin ne olduğunu açıklayabilir misin rica etsem. Çocuklara elmalı şeker dağıtmıyorlar sanırım terör ortamı yaratmaktır amaç(benim bildiğim). Ayrıca bu NPOV nedir merak ettim.

İyi çalışmalar--Erdemsenol 17:57, 17 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Erdem,

Tabi açıklarım elimden geldiğince. Öncelikle NPOV'dan başlayalım. NPOV, "Neutral Point of View" yani "Tarafsız bakış açısı"'nın kısaltması ve bir nevi terim haline geldiği için kullanıyorum son zamanlarda. TBA desem pek anlaşılmayacak zira.

İkinci olarak terör kelimesi çıkartılmadı, ona parmak basayım. Terör; bir kavram ve konuyla ilgili maddeleri barındırmak amacını taşıyan bir kategori olarak varlığını sürdürüyor. Çıkartılan herhangi bir kişi, grup, örgüt, organizasyon, halk veya devlet hakkında yapılan "terörist" tanımları.

Bunun sebebi de başta bahsettiğim "tarafsız bakış açısı" ilkesi. Bir ansiklopedi projesi olarak insanlara bilgi vermek birincil amacımız, onları itham etmek değil. Çünkü hep söylediğim gibi; bana ve sana göre terörist olan, başkasına göre özgürlük savaşçısı.

Söz konusu örgütlerin terörist örgüt oldukları fikrini ben de paylaşıyorum ve kendilerine en ufağından bile sempati duyuyor değilim. Lakin bu bana onlara "terörist" deme hakkını vermiyor.

Yapılması gereken; bu örgütlerin tanımını "silahlı örgüt" veya "ayrılıkçı örgüt" gibi seçeneklerle yapmak ve eğer kanıtlanmış bir veriyse, madde içinde "Falanca kuruma/devlete/rapora göre terörist ilan edilmişlerdir" demek. Çünkü söylediğim gibi, amacımız bilgi vermek.

Bu konuda benden farklı düşünenlerin hassasiyetlerini çok iyi anlıyorum. Ancak kişisel hassasiyetlerimizi ne olursa olsun projenin önüne geçiremeyiz, sen de hak verirsin sanıyorum. Ansiklopedinin temel hedeflerinden şaşmamamız projenin sağlıklı işlemesi için en doğru olan.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 18:08, 17 Eylül 2006 (UTC)


Unutulmamalıdır ki "Tarafsız bakış" diğer bakışlar (zıt görüşler) gibi bir bakış türüdür. "Tarafsız bakış" adı altında diğer görüşlerin yazıdan çıkarılması tarafsız bakışı sağlamamaktadır. "Tarafsız bakış" diğer bakışların çıkarılması veya çarpıtılması değildir. "Tarafsız bakış" bir konunun işlenişinde zıt kavramlardan birisini tutmak veya karşı olmamayı gerektirir

Bu cümleden itibarla terör kelimesinin çıkarılmasına gerek yoktur. Gayet sarih bir dille anlatılmış. Çıkarılması yerine sadece ve sadece bazılarına göre terör örgütü değildir ibaresi yada cümlesi yada şablonu eklenebilir. Böylece tarafsızlık ilkesi zedelenmez.

Taraflı olsa dahi, doğrulanabilirliği var--Erdemsenol 18:20, 17 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba,

O cümle gerçekten de olayı çok güzel açıklamış aslına bakarsan.

"Tarafsız bakış" adı altında diğer görüşlerin yazıdan çıkarılması tarafsız bakışı sağlamamaktadır. "Tarafsız bakış" diğer bakışların çıkarılması veya çarpıtılması değildir.

denmiş. Terörist dersek kesin bir yargıya varmış ve kesin saptamada bulunmuş oluruz. Ama tabi ki madde içinde şunlar terörist kabul etmiştir, şu şu eylemleri yapmışlardır diyerek herşeyi yazabiliriz. Ama tekrarlıyorum, kesin yargıya varamayız. Ben de kendi adıma bir sürü devletin terörist olduğunu düşünüyorum işin aslında, onlara küfür üstüne küfür yağdırmak istediğim de olmuyor mu? Oluyor. Olayın özü şudur ki; bu söylediklerimi bu çatı altında yapamam.

"Tarafsız bakış" bir konunun işlenişinde zıt kavramlardan birisini tutmak veya karşı olmamayı gerektirir

denmiş. İşte önüne geçilmesi gereken de bu. "Terörist oldukları görüşü" zıt kavramlardan biri ve bunu tutamayız. Karşısında da olamayız aynı şekilde.

Fazla karışık bir mantık değil aslında.

Sevgiler

Vito Genovese 18:32, 17 Eylül 2006 (UTC)










Uyarı![kaynağı değiştir]

Fcn'nin Resim:Izmir metrosu - bölge durağı.jpg'yi yüklemesi sonrası:

Fcn,

Seni ordaki eşşek kadar panoda "Fotoğraf çekmek yasaktır!" yazdığı halde Bölge durağının resmini çektiğin, bir de gelip elin internetinde yaydığın için uyarıyorum. Tekrarlaman halinde daha yürüyen merdivenlere bile varamadan etkisiz hale getirileceksin ve Kentkart'ın iptal edilecek.

Saygılar

Vito Genovese 12:25, 16 Eylül 2006 (UTC)


vito genovese, ciddi misin yoksa şaka mı? eğer ciddiysen bahsettiğin panoyu görmediğimi, ve yarım saat boyunca fotoğraf çekerken ortalıkta dolaşan görevlinin hiç sesini çıkarmadığını belirtmek isterim. ayriyeten o görevliye buradan teessüflerimi iletmenizi rica edeceğim. saygılarımı sunarım efendim. kendinize iyi bakınız. · fcn × mesaj · 12:37 · 16 Eylül 2006










Durumu belirsiz resim[kaynağı değiştir]

Belirsiz resimlerle ilgili atılan otomatik mesaj sonrası:

Eklediğim resimler arasında etiketlenmemiş resim yok. Bana bu mesajı niye gönderdiğini anlayamadım. --Karduelis 06:18, 11 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Karduelis,

"Resim:Cu,20.jpg" resminin telif durumu belirsiz gözüküyor. Mesajı almanın sebebi bu.

Sevgiler

Vito Genovese 06:24, 11 Eylül 2006 (UTC)


[6] yazmış olduğunuz resmi burda göremedim. --Karduelis 06:32, 11 Eylül 2006 (UTC)


Alttan altıncı sırada, kavanozumsu bir resim.

Vito Genovese 06:34, 11 Eylül 2006 (UTC)










Telif sorunlu resimler[kaynağı değiştir]

Belirsiz resimlerle ilgili atılan otomatik mesaj sonrası:

Emredersiniz Bakarız. :D

Not: Bu bir otomatik mesaj değildir.

Vikice kalın.

--KIZILSUNGUR 16:51, 6 Eylül 2006 (UTC)


Mrb,

Ya ben bu yüklediğim resimleri göremiyorum. "Şu" dediğiniz yere tıkladım; ismimi yazarak girdim ve girdiğim tüm sayfadaki link'leri tıklamama rağmen yine de toplu durumda göremedim.

Yardım ederseniz sevinirim.

İyi çalışmalar

--KIZILSUNGUR 19:37, 6 Eylül 2006 (UTC)


Şuradan görebilirsin :)

Vito Genovese 19:56, 6 Eylül 2006 (UTC)


Peki nasıl PD durumana getirebilirim kendi resimlerimi?

Kimisini googledan bulmuştum. Onları silebilirsiniz.

--KIZILSUNGUR 20:24, 6 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar KIZILSUNGUR,

Kusura bakma senin PD'yle ilgili mesajını atlamışım arada. Şurdan uygun etiketleri görebilirsin:

Vikipedi:Resim telif etiketleri#Resim sahipleri

Türkçe'ye çevrilmemiş henüz. Sorun yaşarsan yardımcı olmaya çalışırım.

Sevgiler

Vito Genovese 18:46, 7 Eylül 2006 (UTC)


Sorun bitmiştir. İlginiz için teşekkürler.

Sağlıcakla kalın.

--KIZILSUNGUR 20:33, 7 Eylül 2006 (UTC)

Tavsiye isteği[kaynağı değiştir]

Mrb,

Kullanıcı:Nozulani isimli kullanıcı, kullanıcı sayfamdaki Arabesk Sevmez adlı şablonu iki kere sildi. Üçüncü de şablonu kökten sildi. Tatsızlık çıksın istemiyorum. Size sadece danışıyorum. Ne yapmalıyım?

Gelişmeleri benim tartışma sayfamdan ve Kullanıcı:Nozulani'nin tartışma sayfasından izleyebilirsiniz. Son olarak eğer böyle bir şey normal ise ben de şablon sileceğim. Çünkü benim de hoşuma gitmeyen bazı şablonlar var.

Umarım bu konuyu irdelersiniz.

Sağlıcakla kalın

--KIZILSUNGUR 21:24, 8 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Yılmaz,

Yönetici olmadığım için konuda kim haklı ya da kim haksız diye analizde bulunmam ve olaya tartışmadan öte bir müdahalede bulunmam doğru değil.

Ancak bir başkasının kullanıcı sayfasına müdahale doğru değildir. Şablonu silmek de içeriği boşaltmak yerine sil veya SAM şablonu konularak yapılır, bunun da iyi bir gerekçesi olmalıdır.

Tavsiyem olayı bir yöneticiyle konuşman ve o seviyede çözüm araman. Umarım üzerinde uzlaşılan bir çözüme ulaşmanız mümkün olur.

Sevgiler

Vito Genovese 21:33, 8 Eylül 2006 (UTC)

Renkli imza[kaynağı değiştir]

Anladım.

Bu arada ismini nasıl yeşil yaptın. Benim ismimi mor yapabilir misin?

Önerin için çok teşekkür ederim.

--KIZILSUNGUR 21:36, 8 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba,

İmza olayını da yukarıdaki "Tercihler" bölümünden yapıyoruz. "İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim" kısmına

[[Kullanıcı:KIZILSUNGUR|<font color="#800080">KIZILSUNGUR</font>]]

yaz. Altındaki "ham imza" kutucuğunu da işaretle. Tüm renk kodlarını Web renkleri sayfasında bulabilirsin.

İyi keşifler!

Vito Genovese 21:43, 8 Eylül 2006 (UTC)


Son olarak imzamı nasıl kalın duruma getirebilirim.----KIZILSUNGUR 22:18, 8 Eylül 2006 (UTC)

. :D


Üstte yazdığım koddaki ikinci KIZILSUNGUR kelimesini kalın yazı koduyla yazarsan ('''Örnek''') istediğin olacaktır. Yani üstteki kodu hiç değiştirmediysen (rengini falan), şunu yazman benden sana tavsiye:

[[Kullanıcı:KIZILSUNGUR|<font color="#800080">'''KIZILSUNGUR'''</font>]]

Bu durumda imzan şu şekilde gözükecek:

KIZILSUNGUR

Hindistan ceviziyle servis yapabilirsin. Afiyet olsun!

Vito Genovese 22:24, 8 Eylül 2006 (UTC)


Ben bunu da hallettim sayenizde.

İyi geceler.

Siz artık benim vikidostumsunuz.

:)

--KIZILSUNGUR 22:24, 8 Eylül 2006 (UTC)


Yapıyorum ve yaptım. Hehehehehe :D

--KIZILSUNGUR 22:26, 8 Eylül 2006 (UTC)


Vito Abijim,

Kimi kullanıcıların ismi renkli olmasına rağmen adlarının yanında "msj" gibi küçük yazılar oluyor ve bunlara tıklayınca direk olarak tartışma sayfalarına yönleniyoruz. Ben de böyle bir şey istiyorum. Nasıl yapabilirim?

Tşkkrlr

--KIZILSUNGUR 14:05, 9 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Yılmaz,

Sanırım şu kod işini görecektir:

[[Kullanıcı:KIZILSUNGUR|<font color="#800080">'''KIZILSUNGUR'''</font>]][[Kullanıcı mesaj:KIZILSUNGUR|<sup><font color="#800080">''mesaj''</font></sup>]][[Özel:Contributions/KIZILSUNGUR|<sub><font color="#800080">''katkılar</font>''</sub>]]

Ortaya çıkan sonuç da şu olacak:

KIZILSUNGURmesajkatkılar

Kodun mantığını çözmüşsündür herhalde, pek karışık değil temelinde.

Kolay gelsin

Vito Genovese 14:11, 9 Eylül 2006 (UTC)

Evet,

Çok teşekkürler. Bu arada bi' isteğiniz var mı?

--KIZILSUNGURmesajkatkılar 14:37, 10 Eylül 2006 (UTC)


Ya benim nedir bu kodlardan çektiğim. :D

Benim imzadaki "mesaj" yazısını "ileti" şeklinde değiştirebilir misin?

Denedim ama tıklanmıyor. Link olarak kabul etmiyor yani. Sadece ileti yazıyor.

Sorun ne acaba... :'(


Bu sorunu halledemedim. Yardımcı olabilir misiniz tekrar. Bu arada ödül falan fasa fiso demişsiniz ama ben onu bu yardımlarınız için vermiştim. Neyse... Sağlık olsun.

Sanırım oldu hehehehe :D

Sevgiler --KIZILSUNGURiletikatkılar 18:54, 10 Eylül 2006 (UTC)

Kara mayınları[kaynağı değiştir]

Mrb,

Sayfayı ben açtım ve hızla geliştiriyorum. Ama durmak zorunda kaldım. Sayfaya bakarsanız alt tarafta bir kutucuk göreceksiniz. Onun içinde bilgiler var ama ben onu düzeltemiyorum. Nasıl normal bir paragraf durumuna getirebilirim.

İyi geceler.

--KIZILSUNGUR 22:04, 9 Eylül 2006 (UTC)


Sorunu kendim hallettim. Ama nasıl böyle bir şey olabildiğini hâlâ anlamış değilim.

--KIZILSUNGUR 22:07, 9 Eylül 2006 (UTC)


Matrix'te kayma olmuş Yılmaz. Üfledim düzeldi :)

Sevgiler

Vito Genovese 22:08, 9 Eylül 2006 (UTC)


O kayma nasıl oldu ki? Benim hatam mıydı acaba? :D

Neyse. Yine de teşekkürler.

--KIZILSUNGUR 22:13, 9 Eylül 2006 (UTC)

Ödül[kaynağı değiştir]

Vito Genovese, yeni kullanıcılara gösterdiği büyük yardımlarından dolayı KIZILSUNGUR tarafından DOSTLUK YILDIZI ile ödüllendirilmiştir.

Her şey için tekrar teşekkürler :)

--KIZILSUNGURmesajkatkılar 16:17, 10 Eylül 2006 (UTC)


Not: Kullanıcı sayfanı değiştiremeyeceğim için bu yıldızı oraya taşıyabilirsin.

İyi çalışmalar

--KIZILSUNGURmesajkatkılar 17:06, 10 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Yılmaz,

Düşüncen için teşekkür ederim. Önemli olan yardımlaşarak, birbirimizden öğrenerek Vikipedi'yi daha ilerilere götürmek. Ödül mödül faso fiso yoksa.

Sevgiler

Vito Genovese 18:41, 10 Eylül 2006 (UTC)

Çeviri grubu mesajı[kaynağı değiştir]

Ben Çeviri İstekleri ile ilgilenmeye başlıyorum. Kendinize bir çeviri konusu seçebilirsiniz ve "gönüllüler"e yazabilirsiniz.

İyi çeviriler

PS Sorunuz olursa bana iletebilirsiniz

KIZILSUNGURiletikatkılar 15:05, 12 Eylül 2006 (UTC)

Mesaj sayfası arşivleme[kaynağı değiştir]

Mrb,

İleti sayfamı arşivleyebilir misiniz? Ben beceremedim de. :(

KIZILSUNGURiletikatkılar 21:17, 13 Eylül 2006 (UTC)


Teşekkür ederim. :) Ben de senin yaptığına yakın bir şeyler yaptım; ama ismini koymayı beceremedim.

KIZILSUNGURiletikatkılar 21:24, 13 Eylül 2006 (UTC)










Telif sorunları listesi[kaynağı değiştir]

meraba, dün tembel'e yazmıştım ama ortalarda yok, bir de senden rica edeyim. telif sorunları 12 eylül maddelerde bir sorun var, listelediğim maddeler görüntülenmiyor. bakamasan da teşekkürler. kolay gelsin. --kibele 07:16, 13 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Kibele,

Yanlışlıkla maddede görünür olmaya notların arasına yazıldığı "-->" kodunu silmişsin. Ondan olmuş.

Afiyetle yiyebilirsin :)

Sevgiler

Vito Genovese 07:20, 13 Eylül 2006 (UTC)


oh be, sağol. bir site adresi vardı, onu silerken oldu zahar. eline sağlık. --kibele 07:29, 13 Eylül 2006 (UTC)










Resimlerde kaynak[kaynağı değiştir]

Merhaba KnighTeen87,

Öncelikle Vikipedi'ye hoş geldin. Aklına takılan herhangi bir şeyi sormaktan çekinme.

Şeyi hatırlatacaktım. Eklediğin resim dosyasının kaynağını da ekleyebilir misin? Kaynağı eklenmemiş resimler 7 gün içerisinde siliniyor.

Şimdiden teşekkürler ve sevgiler

Vito Genovese 12:38, 30 Eylül 2006 (UTC)


Hangi resme hocam?2 tane ekledim de!--KnighTeen87 12:38, 30 Eylül 2006 (UTC)


Valla ikisini de eklersen süper olur.

Vito Genovese 23:06, 30 Eylül 2006 (UTC)


Nasıl eklicem abi?söyle ekliyim?--KnighTeen87 17:17, 1 Ekim 2006 (UTC)


Şu ve şu linklere resimleri aldığın sitenin adresini tam olarak yazarsan (adrese tıkladığımızda karşımıza resimler çıkacak şekilde) ve kaydet'e basarsan sorun hallolacaktır.

Sevgiler

Vito Genovese 17:21, 1 Ekim 2006 (UTC)










Karum resimleri[kaynağı değiştir]

Merhaba Kutu,

Şeyi soracaktım. Bu son yüklediğin 3 resmi sen mi çektin, yoksa internette mi buldun. Eğer sen çektiysen o tepe resmini elde ettiğin uçağın ya da helikopterin plakası ruhsatı nerde, hemen döküm istiyorum. Bir de 23 Haziran 2005 gecesi nerdeydin, şahidin var mı? Evet, cevap bekliyorum senden?

Şaka bir yana, eğer resimleri çeken sen değilsen bu durumda {{GÖBL}} etiketi vurmak pek mümkün değil. Her durumda kaynakların açıkça yazılması gerekiyor (Netten alındıysa url olarak mesela). Resimlerle ilgili haber bekliyorum senden.

Sevgiler

Vito Genovese 11:37, 17 Eylül 2006 (UTC)


hayır resimleri ben cekmedim malesef kusbakısı cekilen fotografı aldıgım adresi resmin lisansına ekledim dier resimler ise nerden geldigi belli degil imagehack(upload) sitesinden indirdim ustune yatabilirim :P bilgilendirdigin için teşekkürler.--Kutu 11:49, 17 Eylül 2006 (UTC)


Hmmm, o zaman bu resimlerin telif durumları belirsiz hale geliyor. Belirsiz etiketi yapıştırmak zorundayız. Yükleyen kişi olarak sen de bilmediğine göre 7 günün sonunda yolcudur Abbas, bağlasan durmaz.

Ben teşekkür ettim

Sevgiler

Vito Genovese 12:02, 17 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Kutu,

Bir iki hatırlatma daha yapayım izninle. İnternette bulduğun resimleri aldığın sitelerde GÖBL veya GFDL ibaresi olmadığı sürece {{GÖBL}} etiketini kullanmamız mümkün değil ne yazık ki.

Ek olarak; Mimarlık Müzesi'nin kullanım koşullarına göre sitenin içeriği kesinlikle kopyalanamıyor. Yani bu siteden gelen materyalleri Vikipedi'ye ekleyemeyiz.

Bu konulara dikkat edebilirsen nasıl sevinirim biliyo musun, ohooo, çılgınlar gibi olurum!

Sevgiler

Vito Genovese 12:15, 17 Eylül 2006 (UTC)


E ama ben onlarca deişik konuda katkıda bulunan biri onlarca farklı resim cekemez interneti kullanarak elde edilen resimlerinin telif hakkının coguda belli olmadığına gore kendi çektiğimiz resimlerin dışında hayatta resim ekliyemicez anladığım kadarıyla ole her resme yolcudur abbas dersek wikipediyi köreltmekten başka bişey yapmayız bence. Resim kaybetmekten çok gönüllü yazarları kaybediyorusunuz, ama nese ben yinede telif hakkı olmayan internetten bulduğum resimleri ekliyim diyorum. Siz de yine 7 gün içinde isterseniz postalayın ;)

sevgiler.

Kutu 12:27, 17 Eylül 2006 (UTC)


Yok yanlış anladın. Bu kafamıza göre aldığımız bir karar değil, merkezi ABD'nde bulunan ve Vikipedi ve diğer bir çok Wikipedia sürümünün sahibi olan Wikimedia Foundation'ın politikası. Burda amaç, projenin herhangi bir telif hakkı ihlali ve bunun getireceği legal bir problem nedeniyle baltalanmasını engellemek. Bu yüzden telif haklarına maksimum özeni göstermek ve projenin yaşaması ve sorunlarla boğuşmaması için elimizden geleni yapmak zorundayız.

Herhangi bir kullanıcıyı tabi ki kaybetmek istemeyiz ama kullanıcıların da Vikipedi şartlarına uymaları gerekiyor, ortada net kurallar varken bunların ısrarla ihlal edilmesi de tahmin edersin ki iyi sonuçlar doğurmayacaktır.

Bu yüzden senden ricam; herhangi bir resim eklerken sitenin telif hakları konusundaki uyarılarına dikkat etmen; kopyalanması ve ticari olarak kullanılması yasak olan hiç bir materyali siteye eklememen.

Bunlara dikkat edersek hepimiz, proje de sekteye uğramadan devam edecektir.

Sevgiler

Vito Genovese 12:34, 17 Eylül 2006 (UTC)










Leisha hailey.jpg[kaynağı değiştir]

Merhaba Zeynep,

Bu resme {{Ekran Görüntüsü-Film}} ekledin ama daha ziyade promosyon gibi duruyor. Zaten kaynağı belirtilmeden de bunu bilemeyiz, kaynağı belirtilmemiş resimlerde "Belirsiz" etiketi durmaya devam ediyor, zira o da Resim/Medya 4 ihlali ve 7 günlük silinme sürecinde otomatik olarak.

Deli raporumu aldığım gün kapını çalmamı istemiyorsan bu konuya bir bakıver rica ediyorum. Polise haber vermek yok, yalnız yapacaksın işi bir de.

Sevgiler

Vito Genovese 10:39, 15 Eylül 2006 (UTC)


:)) Mesajın çok hoştu :)) Leishaheiley'nin o resmi the L word dizisinden alınma. Dolayısıyla ekran yakalama sınıfına girer. Yükleyeni tanıyorum. Telde konuştuktan sonra etiketledim :)) Tatmin olmadıysan bir daha bakarım ama :) Mesajın çok çok çok hoştu.--Zeynepmsj 10:46, 15 Eylül 2006 (UTC)


Resmin kaynağının araştırılıp bulunması ve etiketin {{Promosyon}}'la değiştirilmesi sonrası:

Nereden buldun vito? ellerine sağlık. --Zeynepmsj 12:35, 15 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Zeynep,

Orijinal kaynak şu gibi gözüküyor. Ama resmin çekildiği seriyi tanımak zor olmadı. Hatta en.wiki'de de o seriden bir resim kullanılmış. Onu da şuradan görebilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 12:44, 15 Eylül 2006 (UTC)










Ünlü resimleri[kaynağı değiştir]

Resim kontrolleri sırasında aynı sanatçının birden fazla promo fotoğrafını etiketleme sonrası:

Adil kullanım bir ya da iki farklı fotoğraf için ancak geçerli olur. Örneğin wikipedi'de bir özgü namal galerisi açmanın çok gereği yok bence... Bir kareyi seç, Özgü Namal sayfasından link ver, kalanları kaldır diye öneririm... --Loker 13:01, 3 Eylül 2006 (UTC)


Valla ben de aynı fikirdeyim. Sonra dönücem onlara.

Vito Genovese 13:03, 3 Eylül 2006 (UTC)


Bu arada buraya değil de wiki-commons'a yükleyerek ortak kullanıma açabilirsin, yüklediğin kimi görüntüler orada hali hazırda var olabilir gibi durumlara da bakarsın... --Loker 14:44, 3 Eylül 2006 (UTC)










Spor Portalı[kaynağı değiştir]

Selamlar Math34,

Spor portalıyla ilgili bir tavsiyem olacak. Hatta bunu Vikipedi genelinde bir standarda dönüştürebilirsek enfes olur diye düşünüyorum.

Vikiproje:Yıldız Savaşları için sayfaların tartışma sayfalarının yanı sıra, ön sayfalarını da işaretleme yoluna gittik Renegade'le. Bir kaç da örnek göstereyim, sayfaların sağ üst köşelerine dikkat:

Normalde bunu bir VikiProje için yaptık ama VikiProje'den ziyade Portallar için kullanılmalı bence. Spor portalına ulaşım için bir şablon kullanmılmış, onun yerine örnek olarak yapıp geriye aldığım şu örneği bir göz at istersen:

Burda portallara yönlenmenin yanı sıra, portalla ilgili tüm maddelerin bir nevi kategorizasyonu da sağlanmış olacak ki; en çok bunun için faydalı görüyorum bu işi. Tüm takım, sporcu ve turnuva maddelerinde bu ikon (ya da voleybol topundan daha iyi bir seçenek) var olsa; hem insanlar portallara yönlendirilmiş olur hem de maddeleri işaretleyip otokategorizasyon yapmış oluruz.

Fikirlerini duymak isterim bu konuda.

Sevgiler

Vito Genovese 08:47, 13 Eylül 2006 (UTC)


Selam Vito Genovese,

Mesajına cevap vermeden önce bir iki konuda düşüncelerimi söyleyeyim.

  • İlk defa bu şekilde bir mesaj düzeni görüyorum. Bence çok akıllıca.
  • Katkılarını hayranlıkla devam ediyorum.
  • Bu hızla devam edersen aylarca sürecek işler kısa sürede düzene girecek.

Şimdi geleyim mesajda bahsettiğin portal simgesine (ya da şablonuna)... Bence çok güzel olur. Bir kere sayfanın altında sıralanan ve hepsi farklı boyutlarda olduğu için pek de güzel görünmeyen şablonlardan biri, bu şekilde daha göz önüne ve maddenin bütünlüğünü etkilemeyen bir yere çıkmış olur. En basit örnek senin mesajında bahsettiğin Real Madrid'in altındaki üç farklı genişlikte şablon pek de güzel görünmüyor. (Bence) Bu önlenmiş olur.

Yalnız beni düşündüren bir şey var. Bazı maddeler var ki sadece spor portalı sahiplenmeyecektir onu. Ama sporda da önemli bir kişi, olay vs. dir. O zaman yanyana portal ikonları garip durmaz mı?

Bu arada bence bu top uygundur. Spor portalını belirlemek için önceden hazırladığım şablonlarda falan olimpiyat halkalarını kullandım ben daha genel olarak tüm sporları kapsaması için. Ama bu daha hoş görünüyor sanki :)

Bu konuyu standartlaştırmak için istersen spor portalının tartışma sayfalarında veya daha genel bir yerde devam edelim. --Math34 19:46, 13 Eylül 2006 (UTC)


Teşekkür ederim Math34,

Köy çeşmesine aktarıyorum yazdıklarımızı, ordan devam edelim madem.

Sevgiler

Vito Genovese 21:16, 13 Eylül 2006 (UTC)

Konuya köy çeşmesinde devam edildi.










Uyarı şablonları[kaynağı değiştir]

Sevgili Metal Militia,

Şablonları aktarıyordum, bir kısmını da ekledim Vikipedi:Şablon mesajlar/Kullanıcı mesaj alan adı sayfasından görebilirsin. Lakin sonra bir de Fransızlarınkine baktım. Zaten İngilizce'nin sisteminin karışık olduğunu düşünüyordum, bu da üstüne şahane bir cevap oldu bana. Adamlar 10-15 sevimli şablonla işi halletmiş. İngilizce'nin prosedürüne bulaşasım gelmiyor Fransızcayı görünce.

Ben diyorum ki; bu karmakarışık ve kısacık bilgi içeren şablonlardan kurtulalım, her konuya bir tane dolu içerikli, şık tasarımlı şablon ayarlayalım. Biz de az sayıda şablonla iş kotaralım, ne şablonu ne işe yarıyor diye ezberlemek zorunda kalmayalım. Her şeyi de İngilizce'den mi alıcaz canım, aa! :)

Sen ne dersin?

Vito Genovese 07:38, 15 Eylül 2006 (UTC)


Sevgili Vito, Fransızların sayfasına baktım şimdi sen gösterince... Hay aklınla bin yaşa! Gerçekten adamlar işi bitirmiş, çok güzel. Ben de zaten bizdeki bu şablon bolluğu/karmaşası bir yana hangisini nerede kullanacağızı ezberleyene kadar IP çoktan çeker gider diye düşünüyordum :) Yalnız bir sorunumuz var ! Benim Fransızcam Alain Delon'la sınırlı :( N'apıcaz ?... Metal Militia 07:49, 15 Eylül 2006 (UTC)


Ahaha abi, benimki "Jötem ille de jötem" seviyesinde. O yüzden oturucaz kendimiz yazıcaz, başka da çare yok.

Hem daha sağlıklı olur, Vikiler arasında uygulama farklılıkları oluyor. Onun önüne geçmiş oluruz. Lakin en önemlisi bence iyi bir tasarım yapmak. Aynen kopyalayalım mı şablonları, yoksa arakçılığa dur deyip bir şeyler tasarlamaya çalışsak mı?

Vito Genovese 07:52, 15 Eylül 2006 (UTC)


Evet, kendi tasarımlarımızı yapalım derim ben de! Korsan şablonlara son! :) Ama şu kadarını söyleyim ki bu çook uzun soluklu bir proje olur. Bu arada bir de şu alamanlarınkine bakayım, "es geht mir gut" var misal en azından, kelime dağarcığı biraz daha geniş diye hani :) Metal Militia 08:01, 15 Eylül 2006 (UTC)


Tasarım belimizi bükecek gibi, dediğin gibi çok uzun olur. İstersen Fransızların tasarımını alalım, içini biz dolduralım. Kişi sayımız da az malum, ileride canavar gibi tasarımcılar aramıza katılırsa, onlar enfes işler çıkarır diye umalım.

Eskilerini imha ediyorum o zaman yavaş yavaş ben. Oh be, rahatladım valla :)

Sevgiler ve teşekkürler

Vito Genovese 08:04, 15 Eylül 2006 (UTC)


Tamam o zaman, Fransız tasarımlarını alıp içlerini biz dolduralım, zaten hemen hemen hepsinin Türkçeleri var elimizde, onlardan sadece o güzel smiley leri alırız şimdilik, ileride çılgın dizaynırlarımız olunca onları da oturtturur çizdiririz... Kolay gele! Metal Militia 08:09, 15 Eylül 2006 (UTC)










Doğru etiket kullanımı[kaynağı değiştir]

Köy çeşmesindeki soru sonrası:

Selamlar MrT,

Vikipedi'ye hoşgeldin. Yardım sayfalarında aradığın bir çok konuda bilgi bulabilirsin.

Soruna gelince. Videonun türü tabi ki çok önemli. Vikipedi:Resim telif etiketleri#Adil Kullanım etiketleri sayfasından örnek Ekran Görüntüsü etiketlerini ve kullanım farklarını görebilirsin.

Örneğin yüklediğin Prison Break görüntüsü için {{Ekran Görüntüsü-TV}} kullanılıyor.

Takıldığın başka noktalar olursa yardım istemekten çekinme. Kolay gelsin!

Vito Genovese 08:34, 8 Eylül 2006 (UTC)


Köy çeşmesinde sorduğum soruya bu kadar hızlı cevap verdiğin için ve resim etiketleri hakkında yardımcı olduğun için teşekkürler.Bu kadar hızlı cevap verilceğini beklemiyordum açıkçası.Tekrar teşekkürler. MrT 09:26, 8 Eylül 2006 (UTC)










Tınaztepe yerleşkesi[kaynağı değiştir]

Dokuz Eylül Üniversitesi maddesindeki "Kaynaklar Yerleşkesi" ibaresinin silinmesi sonrası:

Merhaba Muhammed,

Valla önünden milyon kez geçip bir kere içeri girip tabelalara bakmışlığım yok ama içime kurt düştü. Üniversitenin sitesine girdim. Sitede "Kaynaklar" olarak geçiyor. Sen de bir bak istersen.

Şu mesela toplu listelenmiş bir örnek

Sevgiler

Vito Genovese 00:31, 10 Eylül 2006 (UTC)


Sitesinde Kaynaklar yazdığını ben de biliyorum. Ama yanlış. Kaynaklar, Tınaztepe Yerleşkesi'ne en az 10 kilometre uzaklıkta, şehir dışında, arada orman olan bir belde. Dediğim gibi, daha önce yerleşke girişinde de "Kaynaklar Yerleşkesi" yazıyordu. Ancak muhtemelen Kaynaklar otobüsüne binip de, orada üniversite filan olmadığını görenlerin şikayetleri yüzünden eski levhayı kaldırdılar. Şimdi üniversitenin girişinde devasa bir levhada -ki otobandan bile okunabiliyor- "Tınaztepe Yerleşkesi" yazıyor. Tınaztepe, İzmir'in merkez ilçesi Buca'nın bir mahallesi. Ama Kaynaklar bir mahalle değil. Daha önce köy şimdi ise belde olan bir yer. Üniversiteye çok uzak. İçinde de okul adına sadece bir ilköğretim okulu var. Ayrıca, Bornova'dan ve Karşıyaka'dan kalkan ve kampüse gelen otobüslerde de "Tınaztepe Yerleşkesi" yazar. Sözkonusu otobüslerin son durağı Tınaztepe Yerleşkesi'nin içidir. Bu otobüsler, Kaynaklar'a gitmez, yakınından bile geçmez. Kaynaklar'a gitmek için Buca'ya gelip, Heykel'den kalkan otobüse binmek gerekir. İzmir'in başka yerinden Kaynaklar'a otobüs kalkmaz. Kaynaklar otobüsü ise, kampüsün yakınından geçer ve 11 kilometre ötedeki Kaynaklar beldesine kadar gider. Kampüse "Kaynaklar Yerleşkesi" demek, önemli bir coğrafi hatadır. Bilmem anlatabildim mi?--Muhammedcimci 00:42, 10 Eylül 2006 (UTC)


Anlattın anlatmasına da, niye celallendin onu çözemedim. Bu anlattıklarını ben de biliyorum zaten üç aşağı beş yukarı. Resmi bir adı varsa sitesinde yazmışlardır diye pas verdim sadece sana. Yoksa Kaynaklar adı korunduğunda Kaynaklar muhtarından plaket alacak değilim.

Yanlış diyorsan yanlıştır.

Vito Genovese 00:47, 10 Eylül 2006 (UTC)


Yalnızca açıklama yaptım. Celallenme yorumunuzu da anlayamadım doğrusu. Üniversite, son oluşturduğu sayfalarda artık Kaynaklar adını kullanmıyor. Bkz. http://www.deu.edu.tr/DEUWeb/Duyuru/Duyuru.php?mesaj_id=36205&duyuru_id=240 Ayrıca, Kaynaklar muhtarı diye bir şey yok. Orası bir belde. Belediye başkanı var. Saygılar... Muhammedcimci 01:38, 10 Eylül 2006 (UTC)


Teşekkür ederim açıklaman için Muhammed,

Ben yanlış anlamışımdır, kusuruma bakmayasın.

Saygılar bizden

Vito Genovese 01:47, 10 Eylül 2006 (UTC)

Terörist ibaresi[kaynağı değiştir]

Muhammed'in Türk İntikam Tugayı'na "terörist" tanımı eklemesi sonrası:

Merhaba Muhammed,

Bir kişiyi, kurumu ya da oluşumu "terörist" ilan etmemiz mümkün değil. Ansiklopedinin tarafsızlık ilkelerine de amacına da aykırı. Sonuçta senin benim terörist olduklarından emin olduğumuz kişiler başkalarına göre de özgürlük savaşçısı.

Geçmişte bu konu üzerinde oylamaya da gidilmiş. Bu ibarelerin kaldırılması yönünde karar çıkmış. Son olarak "Terörist" kategorisi de silindi zaten.

Özetle bu NPOV ihlali ve ansiklopedi olarak yargılamaktan ziyade bilgi verme amacını taşımamız gerekiyor.

Sevgiler

Vito Genovese 16:10, 17 Eylül 2006 (UTC)


İlk aklıma gelen olduğu için örnek veriyorum. PKK maddesine bakarsınız, koyu harflerle terör örgütü olduğu yazılı ki, ben de bu görüşü paylaşıyorum. PKK terör örgütüdür. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde hükümete bağlı güçler dışında herhangi bir örgüt silah kullanıyorsa, onun adı apaçık terör örgütüdür. TİT de aynen öyle. Muhammedcimci 16:13, 17 Eylül 2006 (UTC)


ASALA'ya bakın. Onun için de terör örgütü tanımlaması kullanılmış. Daha başka bulayım mı? Muhammedcimci 16:16, 17 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Muhammed,

Terör örgütleri oldukları konusunda sana katılırım. Ama bu benim ve senin kişisel fikirlerimiz olur. Bunu ansiklopediye yazamayız, çünkü tarafsız bakış açısı ilkesinin ihlalidir. Ayrılıkçı örgüt diyebiliriz ama terör örgütü diyemeyiz. Bu ifade tüm maddelerden çıkarılmalıdır.

Sevgiler

Vito Genovese 16:18, 17 Eylül 2006 (UTC)










Resimlerin silinmesi[kaynağı değiştir]

merhaba uzun zamandır wiki ile ilgilenmiyordum siz kimsiniz bilmiyorum..Yüklediğim resimlerle ilgili sorun olmuş hepsini kontrol etme fırsatım olmadı fakat bazı resimleri wiki media vs.. vs.. yani sitenin kendisinden yüklediğimi hatırlıyorum..Az önce Yigal Amir'e baktım onuda silmişsiniz...O bu sitedinin medya bölümünden alınmış bir resimdir..Ayrıca telif sorunu yok o resmin..Tüm basın yayın organlarında mahkemeleri dışında tek resim odur...İsterseniz kontrol edebilirsiniz,bu resim konusuna beynim basmıyor.Nihan


Merhaba Nihan,

İlk olarak ufak bir yanlış anlamayı düzelteyim. Resimleri ben silmedim, sadece düzenlenmelerine yardımcı oldum. Zira yönetici değilim. Siteye de Ağustos başında üye oldum.

Resim ve Medya konusundaki hızlı silme kriterlerine göre kaynağı ve telif durumu belirsiz resimler, işaretlendikten 7 gün sonra silinebiliyorlar. Yigal Amir'in resmi de bu nedenle silindi. İstersen tekrar yükleyebilirsin resmi {{Şartlı Adil Kullanım|Yigal Amir}} yazarsan sorun olmayacaktır.

Telifle ilgili aklına takılan bir şey olursa sormaktan çekinme.

Sevgiler

Vito Genovese 01:35, 20 Eylül 2006 (UTC)










Resimlere etiket ekleme[kaynağı değiştir]

Daha önceden yüklemiş olduğum resimlere nasıl etiket ekleyebilirim ? -Ostique- 11:53, 9 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Ostique,

Renegade açıklamış gerçi ama ben de bir iki tüyo vereyim. Bu adresten de yüklediğin resimleri ve etiketlerini görerek hızlı bir bakış atabilir, etiketi eksik veya yanlış olanları görebilir ve uygun olanlarla etiketleyebilirsin.

Kaynağı da eklemen çok önemli Ostique, zira telifli bir ürünü tanıtım amacıyla kullanabilmemizi sağlayan "Adil kullanım" kanununun kesin şartı bu.

Sevgiler

Vito Genovese 13:21, 9 Eylül 2006 (UTC)


  • Ağlıycam ama ya ! Nereden yapacağım ? Yok değiştirebileceğim bir yer :'( -Ostique- 13:54, 9 Eylül 2006 (UTC)

Sen ağlama dayanamam, ağlama göz bebeğim, sana kıyamam!

Aç herhangi bir resmi, resim gördüğün yerde tıkla üstüne resmin sayfası açılacak. Üstteki sekmeler arasında "Dosya" ve "Tartışma"'dan sonra "Değiştir" sekmesini göreceksin üçüncü sırada. Bas ona. Etiket kodunu yaz oraya ({{Promosyon}} diye mesela). Ondan sonra kaydet ve çık.

Sıcak servis yap!

Sevgiler

Vito Genovese 13:57, 9 Eylül 2006 (UTC)


  • Ay ! Oldu galiba :D Sağol...---Ostique- 14:01, 9 Eylül 2006 (UTC)

Afiyet olsun!

Vito Genovese 14:02, 9 Eylül 2006 (UTC)

Gökova.JPG[kaynağı değiştir]

Selamlar Ostique,

Gökova.jpg'nin kaynağını da belirtebilir misin? Kaynak olmadığı sürece silinmeye mahkum resimler. Şİmdilik belirsize çevirdim, kaynağı eklerken onu da düzeltebilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 21:29, 13 Eylül 2006 (UTC)


Ben anlayamıycam bu telif hikayesini :(

{{PD}} diye ekledim. Bu yeteri kadar açık değil mi ? Ya da "Bunu ben çektim uleyn !" anlamı taşımıyor mu ? Saygılar... -Ostique- 12:39, 14 Eylül 2006 (UTC)


Merhabalar Ostique,

Resmi çeken sensen en mantıklısı {{KM-Kişisel}} etiketi olacaktır. Bu durumda resmi ekleyenin sen olduğunu belirtmiş ve kamu malı olarak varlığını Türk varlığına armağan ettiğini deklare etmiş olursun.

Etiketi {{KM-Kişisel|Ostique}} şeklinde kullanabilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 21:10, 14 Eylül 2006 (UTC)










Yöneticilik[kaynağı değiştir]

Tebrik ederim aday olmuşsun oylamada haber ver oyumu kullanayım. Senin değişikliklerinide taktirle karşılıyordum.--Patron 18:40, 7 Eylül 2006


Teşekkürler Patron,

Oylama başlamış zaten. Ben olumsuz atanlar için sniper tüfeğimi yağlıyorum. Öhöm, evet buyur oy senin! :)

Sevgiler

Vito Genovese 18:43, 7 Eylül 2006 (UTC)


Oyumu kullandım. Sana tavsiyem bol bol kendi reklamını yapman olacak. Burada yönetici seçilen birçok aday yaptıkları reklamlarla oy topladılar. Herkese mesaj atmalısın. Bende tesadüfen aday olduğunu fark ettim. Kimse adayları ve oylamaları takip edemiyor. Başarılar--Patron 18:49, 7 Eylül 2006


Reklam da yöneticilik de çok önemli şeyler değil Patron. Şunları şunları yaptım diye heyheylenmenin gereğini göremiyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 18:52, 7 Eylül 2006 (UTC)


Zaten verdiğim oyuda geçersiz saymışlar. 2 aylık kullanıcı değilmişim ama ben daha eski olduğunu düşnüyordum neyse artık bakalım.--Patron 18:54, 7 Eylül 2006


Gitmeden bir de not düşeyim. İki aylık kullanıcısın aslında ama 150 değişikliğe ulaşmadığın için oy veremiyorsun. Şuradan detayları görebilirsin.

Vito Genovese 18:55, 7 Eylül 2006 (UTC)


Birdaha oy veremem değilmi. Ben onu şimdi 150ye tamamlardım aslında :) O konularda pek bilgim yoktu tühh. Desene pisipisine gitti bizim oy.--Patron 18:57, 7 Eylül 2006


Bilemedim :) Tembelejderha'ya sor istersen onu.

Vito Genovese 18:58, 7 Eylül 2006 (UTC)

Resimler[kaynağı değiştir]

Merhaba eklediğim resimlerde Bu resmin lisans bilgisi ve/veya kaynağı belirtilmediği için silinmeye adaydır şablonu eklemişsin fakat ben resimlerin kaynağını ve lisans bilgisini belirtiyorum daha ne yapmam lazım veya unuttuğum atladığım bir yermi var. Bana örnek vererek gösterebilirmisin yüklediğim resimlerden herhangi biri olabilir nasıl olacak etiketler bölümünü de okudum en uygun olanı koymaya çalışıyorum. Patron 13:48, 16 Eylül 2006 (UTC)


Mrb Tekrar ben, olayı çözdüm galiba :) Ben eski sistemden gidiyormuşum. Etiketleme sayende Türkçe olmuş benim haberim yok. {{Promosyon}} yerine {{promotional}} etiketi kullandığım için mi değişiklikler geri alınıyor? (Bu arada espiri anlayışın very good :) Marty McFly kimse her yeri değiştiriyor sende onun yaptıklarını geri getiriyorsun yaramaz bu adam bunu banlamak lazım :)

Patron 14:05, 16 Eylül 2006


Selamlar Patron,

Özenin için çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışayım.

Aslına bakarsan resimlerin uymamasının sebebi İngilizce etiket kodunu kullanman değil. O kodlar da Türkçelerine yönlenmiş durumda. Türkçe kod kullananları sevip bağrıma basıyor olsam da, İngilizce kullanım doğal olarak değişiklikleri geri almam için mazeret değil.

İşin aslı şöyle. {{Promosyon}} etiketi; İngilizce'deki Promotional, Promophoto ve Sportsmugshot etiketlerinin bir araya getirilmişi. Yani bu şu demek oluyor. {{Promosyon}} etiketini üç ayrı konuyu kapsıyor ve bu üç ayrı konunun da kendine has bazı şartları var. Diğer ikisini kısaca geçip asıl bizi ilgilendiren üçüncü etikete geleyim hemen. Promotional etiketi bu etiketin temeli. Reklam amaçlı her türlü çekim, ürün tanıtımı, reklam çalışması vb.'ni içeriyor. Promophoto da ünlülerin bilimum medya için hazırladıkları ve kendilerini tanıtmayı amaçlayan fotoğraf çalışmaları için kullanılıyor. Fenerbahçe fotoğraflarını kapsamına soktuğumuz Sportsmugshot'a gelelim bir de.

Bu etiket; genelde spor kulüplerinin sitelerinde (veya basın kitlerinde) yer alan ve sporcularını tanıtma amacı taşıyan, kabaca "vesikalık" diyebileceğimiz türdeki resimler için kullanılıyor. Bu resimlerin sahibi kulübün kendisi olduğu ve amaç bir nevi sahip olduğu ürünü tanıtmak olduğu için {{Promosyon}} kapsamına sokulabiliyor. Futbolcuların maç içerisinde veya günlük hayatta çekilmiş resimlerinin sahibi herhangi bir medya kuruluşu veya meraklı bir taraftar olabileceği ve bu bize ileride telif hakkı açısından problem doğurabileceği için kulübün resmi elden dağıttığı resimlerle idare etmek şu an için en sağlıklı çözüm. Zaten 32 diş objektife baktıkları resimlerden daha iyi bir ansiklopedik resim de olmaz herhalde.

Dikkat edersen; Volkan'ın ve Marco Aurelio'nun resimlerine dokunmadım ama Tuncay'ı mesela geri çevirdim. Bu anlattığım nedenlerden işte.

Fenerbahçe'yle özel olarak ilgilendiğin için sana ona yönelik bir tavsiyede bulunayım izninle. Fenerbahçe'nin resmi sitesindeki futbolcu tanıtım resimlerini tek tek alıp Vikipedi'ye yüklersen {{Promosyon}} etiketini de vurduktan sonra gönül rahatlığıyla kullanabilirsin.

Son olarak Marty McFly olayına da değineyim :) Tam tersi aslında söylediğinin. Biff Tannen zaman akışını bozuyor, ben de Marty McFly'ın değişikliklerini geri getiriyorum. Yani aslında Marty'ninkiler doğru olanlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 21:09, 16 Eylül 2006 (UTC)


Ders niteliğinde anlattığın ve çok iyi anladığım açıklamaların için sana çok teşekkürler. Bu etiket olayında kafayı sıyırmak üzereyken imdadıma sen koştun, bundan böyle aynen belirttiğin gibi yapacağım.--Patron 21:14, 16 Eylül 2006


Galiba tam linki belirtmem gerekiyor.--Patron 22:40, 16 Eylül 2006


Tekrar merhaba Patron,

Tam linki belirtmen gelecekte resmin takibi için oldukça yararlı.

Ondan ziyade bir ufak noktayı değineyim. Tuncay ve Appiah için yüklediğin resimler yukarıda anlattığım kriterlere uymuyor maalesef. O yüzden o verdiğim url'deki resimlere yönelmek daha mantıklı şu aşamada.

Sevgiler

Vito Genovese 22:43, 16 Eylül 2006 (UTC)


Biliyormusun Apiah ı aynı anda değişmişiz :)--Patron 22:48, 16 Eylül 2006


Gerçekten de öyle olmuş galiba :) Son değişikliklerde senin adın, yeni resimlerde benim adım gözüküyor. Ben de anlamadım. Matrix'te kayma olmuş, benim teşhisim bu yönde.

Vito Genovese 22:56, 16 Eylül 2006 (UTC)


Deivid ile ilgili bir soru? santos daki resmi eklemişsin heralde uygun olanı o. Peki ben o resme fenerbahçe formasını monte edip koysam bir sorun olurmu. Böyle bir çözüm yolu varmı?--Patron 22:56, 16 Eylül 2006


:) Anlıyorum aslında, gönlünden adamı Fenerbahçe formasıyla görmek geçiyor ama "Adil kullanım" kavramı pek bu tür olaylara elverişli değil. Yarın bir gün Santoslu abilerimiz gelip "Lan olm, bu ne böyle? Nerde üzerindeki forma?" derlerse (ki resmi onlar dağıttığı için adamın üzerindeki formayla yapacağı reklamdan fayda sağlamak da onların hakkıdır), apışıp kalırız, süt dökmüş kedi gibi oluruz.

Sana tavsiyem; git bir maça, hepsini çekebildiğin kadar çek, ekle ondan sonra kişisel lisanslarla hepsini. Yapmamız gereken de o aslına bakarsan, kendi resimlerimizi üretmeliyiz ordan burdan almak yerine.

Sevgiler

Vito Genovese 23:00, 16 Eylül 2006 (UTC)


Resim çekmek için illa maçamı gitmek gerekir. Televizyondan çekim yapsam nasıl olur. Bu tür etiketleri görmüş gibiyim.--Patron 23:02, 16 Eylül 2006


Televizyondan çekim yaparsan, tv kanalına/programına/haber ajansına ait bir görüntüyü elde etmiş olursun. Bunun da telif hakkı saklıdır ve yine "Adil kullanım"'a girip girmediği konusunda kafa patlatmakla uğraşır, kıvranır dururuz. Maç tavsiyem de sporcuları formalarıyla topluca çekebileceğin için kolaylıkla. Yani resmi üreten kişi sen olursan tüm sorunlarımız hallolur, onu demek istiyorum. Yoksa maça gitmen de gerekmez tabi. Alex sizin aşağı katta oturuyorsa, "Abi bi resim çekilsek ya?" diye sorup "Ok"'i de alabilmişsen, ondan sonra yerin zamanın hiç önemi yok. Önemli olan görüntünün telif haklarının saklı olmaması, saklıysa da belli kriterlere uyması.

Vito Genovese 23:06, 16 Eylül 2006 (UTC)


Yine ben bu etiketlerle ilgili kafanı şişiriyorum ama kafama takılanları sormaya devam ediyorum. Mesela Şenol Güneş çok takdir ettiğim ve beğendiğim bir hoca izleme listemde onun resmininde telifsiz olduğunu fark ettim ve internetten resim aramaya koyuldum herzamanki gibi bu sefer eklemeden önce bir sorayım dedim.

Bu birinci resim: http://abc.net.au/worldcup2002/items/s567426.htm

Bu ikinci resim: http://news.bbc.co.uk/sport3/worldcup2002/hi/team_pages/turkey/squad/newsid_1917000/1917518.stm

Bu üçüncü resim: (Sayfadaki üstten 2. resim) http://www.thefa.com/England/SeniorTeam/NewsAndFeatures/Postings/2003/04/43818.htm

Anlattığın kriterlere bu üç resimde uyuyor gibi dikkat edersen 3 sitede yabancı ve biri hariç diğerlerinde telif hakkı saklıdır ibaresi yer almıyor. Bu resimlerden birini alıp kullansam yine böyle bir durum olabilirmi? Resim ararken neye en çok dikkat etmeliyim. Benim daha önce çalıştığım işyerinde telifli resimlerde 7 değişiklik yapılınca telifinin kalktığı belirtiliyordu. Bende genelde daha önceden eklediğim tüm resimlerde değişiklikler yaparak ekleme yapıyordum. Kafanı şişirmeye devam ediyorum ama resimin yazıdan önemli olduğunu bilen bir kişi olarak olmazsa olmaz görüyorum.--Patron 11:45, 17 Eylül 2006


Tekrar merhaba Patron,

Baş şişirmek ne demek, burada amaç yardımlaşa yardımlaşa en güzele, en doğruya ulaşmak.

Şu noktadan başlayalım. Bir sitede telif hakkı ibaresi olmaması maalesef o materyali kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor çoğu zaman. Bunun bir garantisi yok. Mesela metinlerde içeriğin GÖBL olması gerekiyor sadece. Resim ve diğer medyalarda da bir kaç opsiyon mevcut.

Şimdi sitelere tek tek bakalım:

Burda yazdığına göre sitenin içeriği kesinlikle ticari amaçlar için kullanılamıyor. Bu da Vikipedi ilkesine ters. Vikipedi, tüm içeriğin özgür olmasını, yarın bir gün senin benim sitenin içeriğini kitap olarak bastırabilmemizi amaçlıyor. Bu yüzden ticari olmayan (non commercial) kısıtlamalı herhangi bir materyal Vikipedi'de barınamıyor. Zaten ticari kullanım dışında içeriğin kesinlikle kullanılamayacağını da eklemiş site.

  • theFA.com: Bu sitenin telif hakkı uyarısı da linki verdiğin sayfanın sağ altında, javascript olduğu için linki veremiyorum.

Bu sitede de logo ve resimler dışında tüm içeriğin kopyalanabileceği söylenmiş. Ama logo ve resimler zaten bizim istediğimiz. Yani bu site de kapsam dışında kalıyor. Zaten altta ticari kısıtlamaya da yer verilmiş.

  • abc.net.au: Bu sitenin telif hakkı uyarısı şurada:

http://abc.net.au/common/copyrigh.htm

Bu uyarıya göre de ticari kullanım kesinlikle yasak. Yani bu site de olmadı, yarışmacımızı kocaman alkışlarla yerine uğurluyoruz.

Önceden de dediğim gibi; bu tür, resmi kimin çektiğini çok zor anlayabileceğimiz resimleri kullanmamak zaten en sağlıklısı. Bir yerlerde elbet birimiz Şenol Güneş'i görürüz, alırız resmini, ömür boyu kullanırız rahat rahat. Sen tutarsın, ben çekerim ya da sen tutarsın, ben çekerim. Olay anında ona göre emprovize bir plan geliştiririz. Sen makinayı hazırla yeter ki!

Sevgiler

Vito Genovese 12:00, 17 Eylül 2006 (UTC)


Verdiğin cevaplar için çok teşekkürler durumu biraz daha iyi kavramaya başladım. Bu arada nasıl kıydınız canım resimlere :)) hepsi gitmiş Nayır nolamaz tüm resimler silinmiş. Ama kaçış yolu yok Fenerbahçe Stadıyla birsürü resim buldum şimdi yükleyeceğim hehe :) bu sefer silemezsiniz hiç şansınız yok. Hazıra konmak ne güzel :)--Patron 09:15, 18 Eylül 2006


:) Sen kaynağı açık açık yaz da, sitenin telif ibaresi de "Höt!" demiyorsa yüklersin istediğini.

Sevgiler

Vito Genovese 09:25, 18 Eylül 2006 (UTC)


Yaşasın kötülük wikipediada bi dolu resimler var hollandalı yardımseverler sağolsun. Artık yabancı dilleri konrtol edeceğim devamlı--Patron 09:27, 18 Eylül 2006


Ufak bir hatırlatma daha. Bil ki, diğer vikilerde bulduğun resimlerin altında Wikimedia Commons ibaresi görürsen (fr:Image:Sukru Saracoglu jt01.jpg örneğinde olduğu gibi), bu resimleri Vikipedi'ye yüklemene gerek yok demektir. İsimlerini herhangi bir maddeye girerek, yüklemeden de kullanabilirsin. Commons tüm vikilerin ortak kullanabildiği resim deposu bi nevi.

Vito Genovese 09:38, 18 Eylül 2006 (UTC)


Daha öğrenecek çok şeyim var desene. Bir an resmi sildin yüreğim ağzıma geldi. Dedim şimdi gene ne oldu. :) Güzelim resimler yine güme mi gidiyor diye tam mesaj atacaktım bilmediğim bir şeyi daha öğrenmiş oldum tekrar teşekkür.--Patron 09:40, 18 Eylül 2006


Bana bu wikipedia commons dan biraz bahsedermisin burada belkide aradığım bir çok resim mevcut. Telifin bedava olduğu tüm resimleri buraya eklerim tüm dillerde buradan kullanır daha iyi olmazmı. Burayı bilmiyordum öğrenmem lazım.--Patron 09:45, 18 Eylül 2006










Diğer Vikilerdeki resimler[kaynağı değiştir]

Merhaba, Acaba ingilizce wikipedia resimleri, tekrar yüklemeden kullanmanın bir yolu var mı? Yoksa kullanmak için aynı resimleri tekrar buraya da yüklemek mi gerekiyor? Remata'Klan 02:21, 15 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Remataklan,

Öncelikle Vikipedi'ye hoş geldin. Kafana takılan herhangi bir şeyi sormaktan çekinme.

Soruna gelince, sadece Wikimedia Commons'a yüklenen resimler tüm Viki projeleri tarafından ortaklaşa kullanılabiliyorlar. İngilizce Wikipedia'dan resmi alırken, eğer resim Commons'ta yüklüyse, açıklama sayfasında resmin Commons'ta yüklü olduğuna dair bir ibare görürsün. Bu durumda resmi buraya kopyalamaktan kurtulmuş ve sadece adını girerek burda kullanabilir hale gelmiş olursun.

Onun dışında resmin kaynağını detaylı olarak açıklamak de çok önemli. Resmi başka bir Viki'den ya da başka bir siteden alıyorsan, kaynağı url cinsinden vermen çok işe yarar. Kaynak durumu belirsiz resimler 7 gün sonunda silinir zira.

Bir başka önemli konu da resim telif etiketleri. Uygun telif etiketine sahip olmayan resmin de akıbeti aynı. İngilizce'den alırken sayfada göreceğin etiketin kodu muhtemelen Vikipedi'de de çalışacaktır. Ancak Türkçe kodları öğrenmen, tarafımdan sevgiye boğulmana yol açar, ki bu da süper bir şeydir, garantisini veriyorum.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 02:34, 15 Eylül 2006 (UTC)

Arama motoru[kaynağı değiştir]

Merhaba, Acaba sayfanın arama motoru ne sıklıkla indeksleniyor. Yeni eklenen maddeler aramalarda ne zaman belirmeye başlıyorlar? Remata'Klan 02:46, 16 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Remataklan,

Çoğu zaman 1 gün bile sürmese de, değişkenlik gösteriyor. 2 güne çok büyük ihtimalle gözükür hale gelirler aramalarda.

Sevgiler

Vito Genovese 02:48, 16 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba, Daha önce sorduğum arama indeksi ile ilgili olarak tekrar sormak istiyorum. Örneğin bundan bir hafta önce Drizzt Do'urden ile ilgili maddeyi tamamladım. Fakat "Drizzt" olarak arama yaptığımda bu madde ve/veya içinde Drizzt'in geçtiği maddeler gelmiyor. Arama sonuçlarında sadece çok önceden bulunan içinde Drizzt geçen tek bir madde çıkıyor. Ben mi birşeyi yanlış ya da eksik yapıyorum yoksa farklı bir durum mu var.

--Remata'Klan 11:15, 19 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Remataklan,

Aslına bakarsan üstteki cevabı verirken ben de Özgür'e sorup söylemiştim, dolayısıyla net bir şey söylemem mümkün değil. Ona veya Uğur'a sorarsan sana daha kesin bir şey söyleyebilirler sanırım.

Zira ben de kullanıcı sayfamı bulamıyorum aramada hala daha. 1,5 ay oldu, ortada yok daha :)

Öğrenirsen bana da öğret :/

Sevgiler

Vito Genovese 11:18, 19 Eylül 2006 (UTC)










Haftanın işbirliği[kaynağı değiştir]

Merhaba Vito,

Şu anda Haftanın işbirliğinde resimlerin etiketlenmesi en çok oy alan proje durumunda , oylamaya yazdığın not ile ilgili çalışmalar ne durumda ? Projeyi başlatabilir miyiz?--renegademsj 05:54, 4 Eylül 2006 (UTC)


Abi 1 hafta daha beklet onu istersen, 1-2 etiket daha kaldı taşımadığım. Türkçeleştirmem de gerekiyor daha yeni etiketleri.

Vito Genovese 11:19, 4 Eylül 2006 (UTC)

Resimler ve yöneticilik[kaynağı değiştir]

Vito, uğraştığın iş Vikipedi'de yapılabilecek en sıkıcı işlerden biri, sabırla bu işi üstlendiğin için seni çok takdir ediyorum. Umarım yöneticilik seçimlerin de iyi gider. (Belki biraz erken olduğundan seni tanımayan kullanıcılardan olumsuz oy alabilirsin, sakın moralin bozulmasın. Sonuçta yaptığın işler dikkat çektiği için yönetici adayı olarak gösterildin.)--renegademsj 08:03, 8 Eylül 2006 (UTC)


Sağolasın Mehmet,

Aslına bakarsan zevk alıyorum resimlerle uğraşmaktan. Düzen manyaklığımı kanalize edecek yer bulmuşum, değme keyfime :)

Yöneticiliği de fazla önemsemiyorum aslına bakarsan. Al bak, yönetici olmadan da işler yürüyor işte bir şekilde. Olmasın hatta, size yıkayım her şeyi, oturun silin abi işiniz ne! :)

Tekrar teşekkür ettim Mehmet, şu Yıldız Savaşları konusunda da temizlik bittikten sonra güzel işler kotarırız umarım.

Sevgiler

Vito Genovese 08:09, 8 Eylül 2006 (UTC)

Yıldız Savaşları[kaynağı değiştir]

Mehmet merhaba,

Vikiprojenin bağlantılarını tartışma sayfalarına koymanın yanı sıra, Anakin Skywalker örneğinde de görebileceğin gibi sağ üst köşeye de bir link koydum. Bence şık durdu ama senin de fikrini alayım. Okey verirsen uygulayalım diğerlerine de. Aslında portal olsaydı tam olurdu ya, daha erken onun için.

Aynısından proje ana sayfasında da var ama linki aynı sayfaya olduğu için sadece resim fonksiyonu var, bağlantısız yani.

Bir bak bakalım.

Sevgiler Vito Genovese 01:30, 13 Eylül 2006 (UTC)


Bence de çok şık durmuş, tam projeye uygun; hemen uygulayabiliriz. Teşekkürler, ellerin dert görmesin.

--renegademsj 05:40, 13 Eylül 2006 (UTC)


Yahu aklıma geldi :)

Star Wars DVD setini almıştım zamanında. Şöyle aklında yer eden, maddelerde çok şık duracağını düşündüğün bir sahne varsa seride; "Darth Vader nasıl ümüğünü sıkıyodu herifin ama!", "Olm Yoda'nın burda çekirge gibi zıplayabilmesinin sebebi gücü kullanması" ya da "Koskoca Darth Vader gücü kullanıp elma dilimliyo, karpuz kesiyo" gibi muhabbetlere meze ettiğin sahneleri arıyorsan bir haber çak. Alayım ekran görüntüsünü, yükleyelim hemen.

O değil de ben bu Darth Vader'ın ikonunu yüklerken Light Side maddeleri için de Yoda yükliyim dedim, adam gibi profilden bi resmini bulamadım elemanın. Kafa süzgece dönmüş, unutmuşum, kuzu gibi yatıyomuş rafta DVD.

Haberlerini bekliyorum, sık sık yaz oğul!

Vito Genovese 10:45, 15 Eylül 2006 (UTC)


Aslında bende vakit bulduğum bir pazar 6 filmi arka arkaya izlemeyi düşünüyorum (Altın vuruş!). Ondan sonra o sahnelerden isteyebilirim. Bu arada Yoda'nın güzel bir resmini ayarlarsan çok iyi olur, SW-taslak şablonundaki SW logosunu onunla değiştirelim. O şablon çok itici duruyor. Fırsat buldukça yazarım. Görüşürüz, kendine iyi bak.--renegademsj 10:58, 15 Eylül 2006 (UTC)

Kaynak belirtme[kaynağı değiştir]

Selamlar Mehmet, yine ben...

Eklediğin resimlerle ilgili ufak bir ricam olacak. Eklerken "İngilizce Wikipedia" ibaresinin yanına tam olarak linkini de verirsen, ileride takip etmemiz çok kolaylaşır.

Sen de biliyorsun, adil kullanım çok farklı boyutlara sahip bir kavram, bugün legal olan resim yarın jet hızıyla da silinebilir.

Çok teşekkür ettim

Sevgiler

Vito Genovese 21:35, 13 Eylül 2006 (UTC)


Haklısın tabi daha güzel olur. Kolayıma geldiği ve vaktim az olduğu için uğraşmıyordum. Fakat senin bu azmin ve uğraşlarını düşününce, benimde bu söylediğini mutlaka yapmam gerekir. Kendine iyi bak. Görüşürüz.--renegademsj 05:38, 14 Eylül 2006 (UTC)

Savaş gemileri[kaynağı değiştir]

Merhaba Mehmet,

Daha önceden açılan savaş gemileri ve denizaltılara TC donanmasında kullanılan isimleri verilmiş. D-345 TCG Yücetepe, D-347 TCG Anıttepe, D-348 TCG Savaştepe ve D-353 TCG Adatepe gözüme çarpan örnekler. İstersen projenin başındayken hemen bir standart saptayalım bunda. Çünkü karışıklık olacak sonrasında.

Sen ne diyorsun? ABD donanmasındaki adları mı, TC donanmasındaki adları mı?

Vito Genovese 09:40, 19 Eylül 2006 (UTC)


Ben orjinal ismi ile açıp bizdeki ismini yönlendirme vermiştim, fakat madem önceden belirlenmiş bir standart var, ona uymamız daha mantıklı.--renegademsj 09:46, 19 Eylül 2006 (UTC)










Tepe resimleri[kaynağı değiştir]

Merhaba anladığım kadarıyla siz önceden İngilizce Vikipedi'ye katkıda bulunmuş birisiniz. Benim bir sorum var. Wikipedia'da bazı kullanıcıların kullanıcı sayfalarının sağ üst bölümüne(normalde yazı yazılabilen bölümünden üstüne "Kullanıcı:XXX" yazan yerin yanına) "bu kullanıcı şu anda ders çalışıyor", "bu kullanıcı şu anda çevrimiçi değil" gibisinden yazılar yazdıklarını gördüm. Bunu nasıl yapılacağını biliyor musunuz diye soracaktım. --Ruzgarmesaj 01:04, 7 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Rüzgar,

en.wiki'de hiç icraatım olmadı açıkçası önceden. Ama örnek gösterirsen o yazılara, arar bulurum izini bilirsin zır deliyim ben yakar yıkarım ne var ne yok gelirim peşinden...

Sevgiler

Vito Genovese 02:44, 7 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba

Bana bir bağlantı göster demiştiniz sağ üst köşeye bir şey koymakla alakalı. Buraya bakabilirsiniz it:Musulmano.

İyi çalışmalar

--Ruzgarmesaj 18:09, 8 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar selamlar Rüzgar,

Yanlış anlamadıysam bu it.wiki nin tasarımıyla ilgili bir konu. Adamlar gerçekten de Vikiler arasında en imrendiğim tasarıma imza atmışlar, epey şık duruyor. İtalyancam olmasa da; kodu, portal şablonlarının koyulduğu maddelerin tepesinde sembol çıkacak şekilde ayarlamışlar diye tahmin ediyorum.

Biz de yapabilsek süper olurdu böyle bir şeyi.

Tekrar teşekkür ettim. Sevgiler

Vito Genovese 18:59, 8 Eylül 2006 (UTC)










Doğru etiket seçimi[kaynağı değiştir]

Serkan merhaba,

Spor konusunda yaptığın başarılı katkılar için çok teşekkür ederim sana. Ufak bir hatırlatmada bulunmamı mazur görürsün umarım.

Eklediğin resimlere uygun telif etiketlerini koyman çok önemli. Çünkü herhangi biri resme "Belirsiz" etiketi koyarsa 7 gün sonrasında sorgusuz sualsiz silinebilir resimler kurallara göre.

Eklediğin resimlere {{Logo-Spor}}, {{Poster-Spor}}, {{Üniforma-Spor}} gibi etiketleri eklersen resmi rahat rahat kullanmamız mümkün hale gelecektir. Tabi bu kullanım adil kullanım kapsamında olacağı için, bunu mümkün olması için kaynağın da belirtilmesi gerekiyor.

Şimdiden çok teşekkür ederim ve iyi çalışmalar dilerim.

Sevgiler

Vito Genovese 20:27, 8 Eylül 2006 (UTC)


Sevgili Vito, "Resim:GigiBuffon.jpg" örneğinde olduğu gibi ben resimlerin tamamına yakınını en:wikipedia'dan alıyorum. Onlar için hangi şablonu kullanabilirim? ----Serkansporfcmesaj 11:04, 9 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Serkan,

Genelde en.wiki'de resmin kabul görmüş bir etiketi varsa, burda da büyük ihtimalle o kullanılacaktır. Tüm İngilizce isimli şablonları Türkçe isimlerine gönlenmiş durumda. O yüzden şablonunun orijinal adını aratırsan Türkçesine yönlenirsin çoğu zaman.

Absar'ın da dediği gibi, resim sanırım en'den de silinmiş. Bu tür resimler gazeteci işine benziyor zaten. Bunların yerine kulüplerin oyuncularını tanıtmak için kendi elleriyle dağıttıkları promo vesikalık fotoğrafları kullanmak çok daha güvenli.

O yüzden sana tavsiyem futbolcu fotoğraflarını genelde kulüplerinin resmi sitelerinden ve özellikle objektife pişmiş kelle gibi sırıtarak baktıkları vesikalık fotoğraflar arasından seçmen. Topun peşinde koşarken ya da basın toplantısında bayrak öperken çekilen fotoğraflar aynı statüde olmuyor çoğu zaman maalesef.

Buffon için şöyle bir alternatif buldum mesela. {{Promosyon}} etiketiyle birlikte gönül rahatlığıyla kullanabilirsin. Bu verdiğim url'yi resmin sayfasında da kaynak olarak girersen de, adil kullanım kurallarını yerine getirmiş oluruz, gelecekte başımız ağrımaz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Sevgiler

Vito Genovese 13:17, 9 Eylül 2006 (UTC)

Alanyakebab.jpg[kaynağı değiştir]

İlk önce bana bu bölümü ayırdığın için teşekkür ederim :) Tasarım gerçekten şahane. Alanya Kebabı'nı en:wiki'den aldım. Fakat resmine uygun bir bölüm bulamadığım için promosyona koydum. Hangi şablon daha uygun olur?----Serkansporfcmesaj 15:09, 14 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Serkan,

Gece gece, şu en aç halimle beni bu kebap resmine bakmak zorunda bıraktığın ve vücudumda bir hezeyana sebep olduğun için seni kınayarak sözlerime başlamak istiyorum :)

Resim konusuna gelince. Sanırım bunun en sağlıklı yolu resim nereden alınırsa alınsın, kaynağını açık bir biçimde yazmak. Diğer Wikipedialardan da alınsa, url cinsinden resmin orijinalinin nerde bulunabileceği yazılırsa çok kolay takibi yapılabilir.

Diğer Vikilerden resim alırken genelde oradaki değiştir sekmesine bakıp şablonun kodunu görebilirsin. İngilizce'nin kodları genelde tr.wiki'de de çalışır, hepsi yönlenmiş durumda. Ama Türkçe kodlara biraz göz gezdirip öğrenen, sonra da onları kullananlara çeşitli hediyelerimiz olacak, az sonra...

Mesela Alanyakebab.jpg'nin orijinal etiketi {{PD-self}}'miş. "Self" etiketleri resmi yükleyen kişinin bu resmin sahibi olduğunu ve resmi kamu malı ya da başka bir şekilde telifsiz hale getirdiğini gösteriyor. Tüm şablon kodlarını aynen kullanabilirsin. Ama "Self" olduğu zaman, o self'i ordan çıkarıp {{PD}} olarak kullanmak en doğrusu. Çünkü sen de "self" olarak eklersen, resmin sana ait olduğunu iddia etmiş olacaksın, biz de yarın bir gün kontrol ederken o tabaktakileri bitirip bitirmediğini, olay gecesi nerde olduğunu, garsona ne kadar bahşiş bıraktığını falan sorguluycaz, yalanın ortaya çıkıcak, kınıycaz seni hiç acımadan. Yani saçmalığın özeti, "Self"'i sadece resmin orijinal sahibi kullanabilir. Gerisi genelde aynıdır kod cinsinden.

Bir daha bana aç aç böyle resimler gösterme, kükremiş sel gibi olurum, bendimi çiğner aşarım.

Sevgiler

Vito Genovese 20:41, 14 Eylül 2006 (UTC)










"Ekran Görüntüsü-Oyun" etiketi[kaynağı değiştir]

Eklenen oyun görüntülere "GÖBL-Kişisel" etiketi basılması sonrası:

Selam StANDby007,

Oyunlardan aldığın ekran görüntüleri için {{Ekran Görüntüsü-Oyun}} etiketini kullanman gerekiyor. Ekran görüntüsünü alan kişi, görüntünün haklarına sahip olamıyor ne yazık ki.

Sevgiler

Vito Genovese 20:47, 6 Eylül 2006 (UTC)


Red Alert 2 Oyununun bir çok ekran görüntüsü telif hakkı veya lisans sorunu olmaksızın hit alan sitelerde tanıtım sitelerinde özgürce yayınlanmaktadır. Ayrıca bahsi geçen oyun 2000 yılına ait olup korsan biçimde satışı devam etmektedir. Ve Red Alert 2 yi hayata geçiren kadro ise dağılmıştır.--StANDby007 21:25, 6 Eylül 2006 (UTC)


Pervez Müşerref'in resmindeki etiketi üçüncü kez geri alman Vikipedi:Üç revert kuralının ihlali olacaktır. Bilgisayarında bulunan resimler sana ait sayılmaz, tekrar söylüyorum.

Vito Genovese 21:45, 6 Eylül 2006 (UTC)


Mesajını en üste eklediğin için görmemişim. Az önce farkettim.

Oyunun korsan olarak satılması burada kullanımını haklı çıkarmak bir yana dursun, ayrı bir suçtur. Ayrıca oyunu üreten firmanın dağılmış, stüdyonun patlamış, programcının kalpten gitmiş olması yazılımın telif haklarının düştüğü anlamına gelmez. Oyuna ait ekran görüntülerini yayınlayan sitelerin telif politikaları çoğu durumda Vikipedi'nin politikalarıyla aynı değildir. Zaten oyunlardan alınan ekran görüntülerinin promosyon amacıyla kullanılması çoğu durumda teşvik edilmektedir. Ancak konumuz doğru etiketin kullanılması. Eklediğin görüntüler için kesinlikle GÖBL kullanılamaz. Şu an için (telif durumunun da muallakta olduğunu hesaba katarsak) en mantıklı seçim {{Ekran Görüntüsü-Oyun}} olacaktır.

Eklediğin resimlerin Vikipedi'de uzun ömürlü olmaları için uğraştığımı hatırlamanı isterim. Aksi taktirde yanlış etikete sahip oldukları için 48 saat içerisinde silinebilirler.

Vito Genovese 07:05, 7 Eylül 2006 (UTC)


Anlaşıldı kardeş bilgilendirdiğin için teşekkür ederim iyi günler...

--StANDby007 01:33, 8 Eylül 2006 (UTC)

Stadyum resimleri[kaynağı değiştir]

H.Avni Aker stadyumunun resimlerini resmi internet sitesi olan www.trabzonspor.com dan aldım fakat uygun etiketin hangisi olduğunu bilmiyorum yardım edersen sevinirim. İyi Günler...

--StANDby007 10:59, 19 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba StANDby007,

Yarım saattir siteye bön bön bakıyorum, bir tane telif yazısı göremedim. Süper bi site yapmışlar, tebrik ediyorum arkadaşları.

Telif ibaresi olmaması da maalesef resmi kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor, çünkü resmin girdiği herhangi bir adil kullanım kategorisi yok. Resmi kullanmak konusunda ısrarcıysan bir mail at istersen. (webmaster.at.trabzonspor.com) Creative Commons lisansları konusunda ufak bir bilgi vererek kullanım için izin iste. Eğer lisanslardan herhangi birine razı olurlarsa da mail metinleriyle birlikte resmin sayfasına yazar, resmi yayınlarız.

Yardımcı olacak ufak bir hatırlatmada bulunayım. Creative Commons resimlerinden sadece by, by-sa ve by-nd'yi kullanabiliyoruz. Çünkü resim için izin verenlerin kesinlikle ticari kullanımı kısıtlamamaları gerekiyor.

Ne yazacağın konusunda kararsızsan onda da yardımcı olmaya çalışırım. Bağlantıyı koparmayalım.

Sevgiler

Vito Genovese 11:15, 19 Eylül 2006 (UTC)


Bu benim yolladığım posta:

From: Selim Turan Sent: Tuesday, September 19, 2006 3:39 PM To: webmaster@trabzonspor.org.tr Subject: Resimlerin Telif Hakkı sorunu


Bir Trabzonspor taraftarı olarak, internet üzerinde dünyanın en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia'nın Türkçe sitesindeki Hüseyin Avni Aker Stadyumu makalesine, www.trabzonspor.org.tr adresindeki fotoğrafları koymuş bulunmaktayım; fakat bu fotoğrafların wikipedia da durabilmesi için resimlerin telif haklarının belirtilmiş olması gerekmektedir. Fakat takımımın www.trabzonspor.org.tr de bu resimler için hiç bir telif hakkı ibaresi bulamadım. Bu nedenle resimleri wikipedia'da kullanmak için sizden izin istemekteyim.



İyi Günler...

Wikipedist StANDby007


Buda cevap:

TS webmaster dan Hüseyin Avni Aker stadyumunun resimleri ile ilgili şöyle bir Posta aldım:


Merhaba,

Altta www.trabzonspor.org.tr adresinden alınmıştır ibaresini kullandığınız taktirde kullanabilirsiniz.

Kolay Gelsin

Şimdi webmaster bana resimlerin üstüne by lisansını koyarak yollamış bu kabul etmiş olduğunumu gösteriyor. Resimlerin üstüne by amblemi ve www.trabzonspor.org.tr yazarak yolladı. artık kabul etmiş oluyor galiba..

--StANDby007 23:21, 19 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba,

Onlara attığın ve onlardan sana gelen maillerin metnini de ekler misin? Hangi şartlara razı oldukları çok önemli. Metinlerden kendi mail adresini silebilirsin tabi ki.

Sevgiler

Vito Genovese 01:37, 20 Eylül 2006 (UTC)


Lisanslardan söz et demiştin, by ve by-sa lisansları sadece uygun olduğunu da eklemiştin ve ben ona şöyle bir e-posta attım:

Lisans seçmesi için alttaki resmi ona yolladım.

Webmaster cevap olarak bana e-posta olarak:


by-sa lisansını kabul ediyorum.


Ümit EĞRİOĞLU

Bilgi İşlem Uzmanı & Webmaster

Trabzonspor Kulübü


İçerikli bir e-posta yolladı. Sanırım sorun çözülmüştür. İyi günler.










Yöneticilik[kaynağı değiştir]

Selam Vito, seni Vikipedi:Yöneticilik başvurusu sayfasında yöneticiliğe aday gösterdim. Kabul edip etmemek sana kalmış, kararını orada açıklarsan sevinirim. Kolay gelsin. Tembelejderha 17:13, 7 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar Tembel,

Adaylık için teşekkür ederim. Kabul ettim. Hayırlısı diyelim :)

Sevgiler

Vito Genovese 17:45, 7 Eylül 2006 (UTC)

Salar de Atacama.jpg[kaynağı değiştir]

Tembel yine ben, al gardını hemen!

Abi resimleri eklerken "falanca Wikipedia'dan" ibaresinin yanına URL'yi de eklersen seni nasıl bağrıma basarım biliyor musun? Sevinç yumağı oluruz, elele tribünlere koşarız yemin ediyorum. :)

Sonradan takibi de kolay oluyor telif durumunun. Ondan diyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 23:32, 9 Eylül 2006 (UTC)


:)) Tamam Vito, bundan sonra ayrıntılı açıklama koyacağım. Kolay gelsin. Tembelejderha 07:09, 10 Eylül 2006 (UTC)

Sedat Kapanoğlu[kaynağı değiştir]

Bu isimde bir madde bulunmadığının sanılması sonrası:

Selam Tembel,

Aradığın şey şurda: Sedat Kapanoğlu

Lakin, bug var sanki, linkler aynı olmasına rağmen sizin yazdıklarınız çalışmıyor.

Sevgiler

Vito Genovese 08:14, 19 Eylül 2006 (UTC)


Sağol Vito, Uğur Başak karışıklığın sebebini açıklamış.. Tembelejderha 08:34, 19 Eylül 2006 (UTC)

Son canavar?[kaynağı değiştir]

Sil de biz sileriz ha? Amele ettin bizi ayak üstü.. :) Bu arada senden sonra ejder var koçum, ejderi yenene komple atariyi veriyorum tüm oyunlarıyla birlikte. :) Tembelejderha 16:33, 22 Eylül 2006 (UTC)


Ahaha o değil de, Tembelejderha'ya perfect çekersen sinirleniyormuş sonraki elde diyolar, aslı var mı? Ben Chun Lee'yi alırım, tekmeye doyururum seni, ejderha da olsan, bengal kaplanı da olsan farkmaz.

Kapışalım!

Vito Genovese 16:42, 22 Eylül 2006 (UTC)


Puhaha, güzeldi gerçekten beğendim çok lol :)) Hmm, you talk the talk ama yürümek sıkar be Vitocum.. :) Adresi ver sen adresi! -Tembelejderha 16:55, 22 Eylül 2006 (UTC)










Resim telif etiketleri[kaynağı değiştir]

Resim etiketi eksik diyorsunuz. Etiketi koyuyoruz, etiketi kaldırıyorsunuz. Bizimle oyun oynamayın lütfen. --Timurberk


Merhaba Timurberk,

Oyun oynadığımı düşünüyorsan yanılıyorsun. Diğer değiştirdiğin resme dokunmadım dikkat edersen. Kırım bayrağı resminin telif sorunu var, o yüzden o düzenlemeye gidildi.

Sevgiler

Vito Genovese 01:45, 14 Eylül 2006 (UTC)


Dikkat ettiyseniz resmin kaynağını en başından beri koyduk. O tarih öncesi devirde etiketler daha yoktu. Eğer çalıntı resim problemimiz olsaydı kaynağı niye belirtelim? Eğer benden bir şüpheniz varsa, işte sitemizin alan adı olan vatankirim.net'li e-posta adresim: timurberk (at) vatankirim.net --Timurberk 10:57, 14 Eylül 2006 (UTC)


Tekrar merhaba Timurberk,

Estagfurullah, şüphe müphe söz konusu değil, olası bir şüphenin konuyu etkilemesi de zaten mümkün değil. Olayın temelinde binlerce resim için uygulanan basit bir mantık yatıyor sadece.

Resim vatankirim.net'te kullanılmış. Tamam site sana ait diyelim, resmi üreten de sen olabilirsin. Ama resim daha önceden aynı lisans politikasına sahip olmayan bir sitede yayınlandığı için lisans çakışması söz konusu oluyor. Bu durumda resmin Vikipedi'de kullanılabilmesi için bir iki yöntem mevcut:

  1. Vatankirim.net'in lisansını GÖBL'ye çevirebilirsin. Bu durumda sitedeki metinleri de kaynağını belirterek Vikipedi'de kullanman mümkün olabilir.
  2. Resimleri Creative Commons lisanslarıyla ekleyebilirsin. Şablonlarla ilgili bilgiyi ilk bağlantıda, listelerini de şu sayfada bulabilirsin.

Her durumda detaylı bir kaynak açıklaması ve CC lisansı kullanımında resimlerin Viki'de yayınlanmasını kabul ettiğine dair formal bir açıklama lezzetli olacaktır.

Sevgiler

Vito Genovese 21:06, 14 Eylül 2006 (UTC)










Resim kuralları ve uyarılar[kaynağı değiştir]

Merhabalar Uğur,

Dün gece Özgür'le biraz daha bütünledik resim kurallarını, yakın anlamlar vardı. Silme.js'ye bir güncelleme çek istersen.

Kullanıcı uyarı şablonları da biraz fazla karışık hale geldi gibi sanki. Şuradan da göreceğin gibi daha yarısı bile yok bizde, biraz bölük pörçüklük var. Vandallara da şans tanınmalı tabi ki, bunu da yapılacak düzenlemeye katarız, ancak kısa kısa 100 şablon yerine doyurucu içerikli 20-25 şablonla bu işi kotarmak gerek diyorum.

Bu konuda teatiyi sürdürüp, derli toplu bir çalışma koordine edelim. Vaktin olmasa da fikirlerin olacaktır, o fikirlerden değerli rehber de bulunmayacaktır şüphesiz.

Sevgiler

Vito Genovese 08:54, 15 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Vito Baba, silme uyarıları silerken dikkatimi çekmişti:) Yanlışım olabilir fakat o bağlantıda kırmızı olan bağlantıların bir kısmı yönlendirmeler nedeniyle o durumda olabilir. Ben ingilizce vikipedinin bu tür konularda, çok kullanıcı olması nedeniyle daha tecrübeli olduğu düşünüyorum. Her gerekli olay için şablon oluşturmuşlar, fakat bu ise karışıklığa neden olabiliyor. Bu en güzel sanırım haftanın projesi veya ufak bir alt proje ile tartışma sayfasında olabilir, düzenlenebilir. Gerekliler nedir, uygun isimler nedir? Bu tür sorulara uygun cevapları bulabilirsek daha güzel olabilir. Şablon karmaşıklığının bir nedenide test-1 .... test-4, test-1n (madde adı) ... test-4n gibi şablonların olması. Aslında bir esneklik sağlanmış ama, yaklaşık 10 şablon olarak görünüyor. Bunların blank, blatantvandal, 3rr olanlarıda var. Sanırım sadece bunlar 50'e yaklaşıyor. Karışıklığa sebep olanlar ise diğerleri, en azından bana onlar karışık geliyor. Mesajıda çok karışık yazdım:) İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:05, 15 Eylül 2006 (UTC)


Evet olay İngilizce'nin her tür detay için bir şablon oluşturmasından kaynaklanıyor. Haftanın projesi güzel fikir, lakin çeviri işi haftanın projelerinde pek rağbet görmüyor. İlgi olsa süper olurdu tabi. Vandalizm uyarıları 12 tane, değişiklik uyarıları 14 tane, resim uyarıları 2 tane, davranışsal mesajlar 8 tane derken gidiyor da gidiyor bunlar. Oturup ayıklasak da kimsenin bir vandala 4 ayrı uyarı mesajı atacağını sanmıyorum şu aşamada. En azından komünite büyüyünce kadar daha basit bir sistem üzerine kafa patlatsak daha sağlıklı olacak sanki. Metal'in de dediği gibi, biz uygun şablonu bulana kadar IP işini bitirip gidecek :)

Neyse şu resimleri halledip döneyim ben o konuya tekrar. Çok sağol fikirler için

Sevgiler

Vito Genovese 09:14, 15 Eylül 2006 (UTC)


Sanırım bunu ilk verdiğin şablonların tartışma sayfasında güzel bir şekilde tartışabiliriz. Kısaca şöyle bir bilgi verebilirim, genelini zaten bulmak-bilmek kolay test-1 mantığı, blank-1 mantığı isimlendirme akılda kalıcı, fakat bunlara ek olarak ingilizce vikipedide kullanıdığım bir şablon var, onu buraya uyarladığım zaman sık kullanılan şablonların kullanımını basitleştirebiliriz. Diğerlerini ise, az kullanılan vs. olanları, basitleştirme genelleştirme yoluna gidebiliriz. 4 uyarı olayı ise ingilizce vikipedide bu zorunlu bir kural 4. defa uyarılmadan engelleme yapılmıyor, sıradışı durumlar hariç. Belki 4 bize fazla geliyor denilebilir, o zaman bu 2 veya 3'e düşürülebilir. İlk dostça bir uyarı, sonra bidaha yaparsan engellenir veya dostça, sert bir şekilde ama yine iyi niyet, son uyarı ve engel. Bu engellemeler için de birer şablon gerekiyor. Kullanıcının niye engellendiğini bilmesi için:) Konuyu mesaj sayfalarından proje sayfasında tartışmak en uygunu olacak sanırım:) İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:20, 15 Eylül 2006 (UTC)

Koordinat bilgileri[kaynağı değiştir]

Uğur oy kullanma duyurusuyla üstüste biniyor koordinatlar. İstersen üst çizginin hemen üstüne (o çizgi satırmış gibi yani) koy onları, en tepe yerine. Öneri sadece.

Sevgiler

Vito Genovese 23:11, 16 Eylül 2006 (UTC)


Ok benim de dikkatimi çekmişti, düzeltecektim fakat hemen değil:) Bu arada şu an yapılmış bir sorun değil, eskilerden kalmış. İlgin için teşekkür ederim. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 23:19, 16 Eylül 2006 (UTC)

Hidayet turkoglu.jpg[kaynağı değiştir]

Merhaba Vito, bu resmin kaynağı doğru sanırım, en:Image:Hidayet turkoglu.jpg, bir el atsana. İngilizce vikipedi'de promotional olarak duruyor. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:16, 18 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Uğur,

Abi o şablon doğru değil. Biz İngilizce'ye oranla çok daha düzenliyiz artık telif konusunda, çok rahat iddia edebilirim bunu. Yani İngilizce'de var olan bir etiket doğru değil her zaman.

Promosyon etiketinin kapsamına soktuğumuz sporcularda sadece Sportsmugshot etiketi. O da bununla alakasız zaten (hatta SAM adayı olmuş en'de bu şablon, şimdi farkettim. Takip edelim çıkacak sonucu). Bu resmi herkes çekmiş olabilir. Taraftar, basın kuruluşu, aklına ne gelirse artık. Zaten göreceğin gibi nba.com'dan alınmış. Takım sürmemiş yani piyasaya.

O resme "belirsiz"i ben basmıştım, İngilizce'ye de bakarak bastım zaten. Sil gitsin, official mugshot bulup yüklerim ben şimdi.

Sevgiler

Vito Genovese 09:22, 18 Eylül 2006 (UTC)


Dediğin doğru sanırım, sildim dosyayı bu arada sen de uzun mesaj yazanlardansın sanırım, ben tam tersi kısa yazabiliyorum:) Resim:Userbar-gamespy.gif bir tek bu resim kaldı. 16 yüklerken promotional demiş fakat sen ona da bir göz at. 11 Eylül temizlensin. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:25, 18 Eylül 2006 (UTC)


Gamespy.com'un telif yönetmetmeliğinde şu geçiyor:

All Content is made available to you for your personal, non-commercial use and may be stored on a computer only for such use.

Bu durumda non-commercial kısıtlamasından o resme "RM4" ışında "Attaaaa!!!" diyoruz. :)

Teşekkür ettim Uğur, kolay gelsin sana da.

Sevgiler

Vito Genovese 09:34, 18 Eylül 2006 (UTC)


O resmin işinide bitirdim. Asıl ben teşekkür ederim, asıl yoğun çalışan sensin bu konuda. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 09:48, 18 Eylül 2006 (UTC)










Güney Osetya[kaynağı değiştir]

Güney Osetya maddesinden "Özerk Cumhuriyetler" kategorisinin çıkarıldığı değişikliğin geri alınması sonrası:

Güney Osetya, Gürcistan'da Abhazya ve Acaristan gibi Özerk Cumhuriyet değildir. Güney Osetya'nın Özerk Bölge statüsü ve adı Gürcistan bağımsızlığını ilan ettikten sonra Gürcü hükümeti tarafından kaldırılmıştır ve Şida Kartli bölgesine dahil edilmiştir.--85.98.29.42 20:34, 3 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar,

Evet haklısın. Güney Osetya'nın durumu KKTC'nin durumuyla aynıymış. Düzelteyim.

Teşekkür ederim.

Vito Genovese 17:42, 3 Eylül 2006 (UTC)










Commons'a resim yükleme[kaynağı değiştir]

Wikipedi yerine wikiCommons'a resim yüklersen diğer wikiprojelerden de kullanılabilir olacak. Çift yüklenmiş resimleri sert lisanslarla uğraşmaktan da kurtulacaksın...--139.179.79.21 06:30, 8 Eylül 2006 (UTC)


Selamlar,

Söylediğin biraz karışık olmuş ama çıkarabildiğim anlara göre bir iki noktayı açıklamak isterim yine de. Umarım şu aşağıdakilerden biri kastettiğin şeye cevap olabilir.

  1. Wikicommons'ın Viki projeleri için ortak resim veritabanı olduğunun bilincindeyim.
  2. Vikipedi'ye bir kaç resim yükledim sadece. Mevcut olanları düzeltmeye çabalıyorum.
  3. Çift resimler Vikipedi:Hızlı silme#Resim/Medya 1 kapsamında siliniyor. Commons'ta aynısı veya benzeri olan resimler Vikipedi'den temizliyorum.
  4. Commons'a herhangi bir şey yüklemem söz konusu değil. Oraya yüklenenler ağırlıklı olarak kişisel eserler zira (Elbet hepsi değil). Buradakiler adil kullanım kapsamında çoğunlukla.

Umarım bunlar bir iki noktaya açığa kavuşturmayı başarır. Teşekkür ederim ilgin için.

Sevgiler

Vito Genovese 06:36, 8 Eylül 2006 (UTC)




Resim Etiketlemeler (Telif)[kaynağı değiştir]

Etiketler hakkında 11Eylül2006 mesajınızı okudum. Vikipedi'ye genellikle 'public domain' olduğu açıkça belirtilmiş harita ya da resim koydum. Etiketlerin hepsini tamamlamaya çalıştım; yine eksiklerime bakıyorum. Katkılarınız için teşekkürler Ryesiloglu 20.09.2006

Bu "silahli örgütler" terör örgütüdür![kaynağı değiştir]

Bu "silahli örgütler" terör örgütüdür!

Kevork Avakiyan

Kaynağını zaten belirttim. Orada yazıyor. Resimler Kaşgarlı Mahmud'un eseri olan Divan-ı Lügat-it Türk'den alınmıştır. Diğerlerini Jean-Paul Roux'un kitabından aldım.

Tmm?

KIZILSUNGURiletikatkılar 14:42, 20 Eylül 2006 (UTC)

  • Paint adlı bir program ile çizdim. Umarım sakıncası yoktur. Tamamen benim eserim değil mi? Silinecekler mi yine? :'(

KIZILSUNGURiletikatkılar 14:52, 20 Eylül 2006 (UTC)

Bir resim eklemek istemem üzerine sitenin lisansını Creative Commons lisanslarından by-nd ile değiştirmem önderisinde bulundunuz hazırladığım site Lycos sunucularında..bu mümkün mü? --Byjay 15:04, 20 Eylül 2006 (UTC)

hah oldu, tuttugun altin olsun.sagolasin.bi de yukarida mesaj kutunu karistirdim gene herhal, kusura bakma.anlayanmis gibi inatla oraya ekliyorum mesajlari.eyvallah.--alibaz 15:24, 20 Eylül 2006 (UTC)

Lisans Etiketi[kaynağı değiştir]

Dostum yüklediğim resimlere nasıl lisans etiketi verebilirim tekrardan?

KIZILSUNGURiletikatkılar 16:57, 20 Eylül 2006 (UTC)

Resim telif etiketleri[kaynağı değiştir]

2. mesajını bugün fark ettim, teşekkür ederim. :) --anerka 17:14, 20 Eylül 2006 (UTC)

Merhaba,ben uzun zaman oldu üye olalı fakat girmiyordum birkaç aydır..Resimlerle ilgili sorunlar benim girdiğim dönemde de vardı..Fakat kişisel sayfamda ki resimde silinmiş.Sanırım şablon koyulmadığı için..Yani kedimin resmini koymuştum..Acaba kişisel resim yüklemek mi yasaklandı yoksa telif belirtmediğim için mi oldu?Telif olarak kişisel resim oldugunu nasıl belirteceğim??Birde Raj Kapoor'u açtım az önce wikimedia commons'tan aldığım resmi göstermiyor eger bilgin varsa ilgilenebilir misin?Nihan

Tanklar da bana ait. Diğer helikopter resimlerini falan video görüntüsü desem olur mu? Onları vidoe izlerken çekmiştim desem...

D

KIZILSUNGURiletikatkılar 17:36, 20 Eylül 2006 (UTC)

ingilizce vikide screenhost olarak geciyor aynı lisansı koydum rajinin resmine???Lisansli resim yüklediğim...ing. vikidem bakabilirsin..Nihan 18:17, 20 Eylül 2006 (UTC)

  • Ya yutmayacağını biliyorum zaten. Sadece kabul olur mu diye sormuştum. Hihihihi... Neyse... Bi' de fotoların üzerinde değişiklik yaparsak ne olur? Resim bize ait olabilir mi? :D KIZILSUNGURiletikatkılar 18:57, 20 Eylül 2006 (UTC)


Sayın kullanıcı[kaynağı değiştir]

  • Aylar önce yüklediğim, kaynağı uzun uzun belirtilmiş resimlerin silinmek üzere olduğunu esefle görüyorum.. İhtimal vermemekle beraber bunda yöneticiliğin konusunda verdiğim olumsuz oyun etkisi var mı diye düşünmeye başladım maalesef. Eğer öyle ise aramaya zahmet etme bütün madde ve resimlerin listesini vereyim de gönül rahatlığı ile sil. İnşallah yanılıyorum. İyi çalışmalar dilerim!--Hasan Sami 10:10, 21 Eylül 2006 (UTC)
  • Nezaket ve açıklamalarınıza teşekkür ederim, ikna oldum. Yarın Avanos'ta, daha sonra da üç-dört gün yurtdışında olacağım. Döner dönmez o resimleri de tavsiyeniz doğrultusunda etiketlerim.. İyi çalışmalar, sevgiler.--Hasan Sami 10:37, 21 Eylül 2006 (UTC)

2 ayı aşkın süredir kukla kullanıcılarımla beraber buradayım, sizin seçiminizde olumlu oy kullanmak isterim. --SALiH 18:08, 21 Eylül 2006 (UTC)

Neyse artık sen öyle diyorsan öyle olsun. Bu arada ercan saatçi resmini etiketi değişip tekrar geri yüklemişsin :) yalnız ben o sayfaya tıklayınca eski resim geliyor cache i temizlememe rağmen anlayamadım. Patron

Ww2 DeGaulle.jpg[kaynağı değiştir]

Merhaba, İngilizce Wikipedi'da Charles de Gaulle maddesinde kullanılan bir fotorafı Türkçe maddede de kullanmak için Vikipedi'ye yükledim. Wikipedia'da fotoraf { {PD-old-70} } lisansı altında kullanılmakta. Vikipedi'de bu tanımda bir lisans yok. Bu durumda ne yapmam uygun olur? Teşekkürler, iyi çalışmalar. --DenizRC 17:53, 22 Eylül 2006 (UTC)

Merhaba. Haklısınız resim telifi sorunlu, bu durum dikkatimi çekmemişti. Çok güzel bir resim olduğundan kullanamayacağımıza üzüldüm. Bu resmi {{Tarihi Fotoğraf}} şablonu ile kullanmamız mümkün olmaz mı? Bu şablonun kullanımı hakkında tereddütlerim var, beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler. --DenizRC 18:28, 22 Eylül 2006 (UTC)

CC 2.0 lisanslı resimleri yayınlamak için resim sahibinden yazılı izin mi getirmek gerekiyor. --Ruzgarmesaj 13:58, 24 Eylül 2006 (UTC)

Sorulara Devam[kaynağı değiştir]

Burak kut resmi için kaynak belirsiz demişsin yine nerde yanlışım var. Bu arada http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Eğitim.jpg resminin telifi hakkında bana bilgi verebilirmisin. Eğer bu resim uygunsa bende diğer renkli resimler var hepsini yüklemeyi düşünüyorum.

realli 13 numara :) Türk kulüplerinde tuttuğun bir takım varmı. Tuttuğun takım renklimi kanatlı mı, yoksa hem renkli hemde kanatlımı :) Buna cevabını bekliyorum. Üstte bahsettiğim konuyla ilgili bir resim ekliyorum ve aynı etiketi kullanıyorum. Hemen müdahale edersin. Daha sonra belirsiz yazısı gördümmü gıcık oluyorum :). Aslında bu belirsiz şablonu çok belirsiz kaynak ve türü belirsiz şeklinde ayrı iki şablon olsa daha iyi olur diye düşünüyorum.

Soru-cevap2 Benimde resimle ilgili takıldığım nokta bu. Şimdi diyelim ben herhangi bir kamu malı veya serbest kullanım resmi alıp değiştirirsem bu değişikliler sayesinde resim banamı ait oluyor. Çünkü o eklediğim resmin orjinali renkli ama tıpkı üstte örnek verdiğim linkte bulunan resimle birlikte almıştım ama aldığım siteyi not etmedim. Daha sonra o resmin üzerinde ben bir kaç defa değişikliler ve daha canlı renklendirmeler yaptım. Yani resmin orjinali öyle değil. Resim bir kere yatay olarak ters ben bu resimde ceket düğmelerinin ters olduğunu fark ederek resmi yatay çevirdim ve renklerle ilgili değişiklikler yaptım. Bu da demek oluyorki bu resim bana ait. O zamanda diğer etiketi kullanabilmeliyim diye düşünüyorum. Bu arada diğer resime belirsiz etiketi koymamışsın o resimde bende var.

Lenin nişanı[kaynağı değiştir]

Merhaba vito, İlk önce şu seçimlerde görüşümü biraz sert ifade ettiysem afedersin, yanlış düşünüyor olabilirim ama yanlış da doğru da olsa biraz sert oldu tekrar afedersin.

Nişan için commons a ve diğer vikilere baktım, commonstaki de güzeldi (böyle bir nişanın kötüsü olmaz tabi :) ama en güzelini Almanca wiki`de buldum, üşenmeyip oradan alıp yükledim. Orada bu fotoğrafı GFDL ile lisanslamışlardı. Ben de aynısını yaptım. Şimdi kaynak olarak Almanca Vikipedi derim, ha Almanca nerden almış dersen o da sanırım Rus wiki`sinden alıp GFDL ile lisanslamış. Onlar da nereden almış dersen öeehh derim artık :) (yani commons ta bulunan diğer fotoğrafın kamu malı olduğunu belirten açıklamanın bunda da geçerli olduğu anlamında). Kolay gelsin. -- 16 16:32, 25 Eylül 2006 (UTC)


Resim için bir çivi.. Teşekkürler.[kaynağı değiştir]

  • Söğütözü_kulübesi.jpg‎ resmi için duvara bir çivi çakmışsınız. Teşekkür ederim.--Hasan Sami 18:58, 26 Eylül 2006 (UTC)

Bornova Anadolu Lisesi[kaynağı değiştir]

Dur bakaym Vito aslında izin almak daha doğru resimler için, ben bir irtibat kurayım okulla :) Burak Onurlu 19:29, 26 Eylül 2006 (UTC)

Attila İlhan[kaynağı değiştir]

Sevgili Vito şimdi http://www.ntvmsnbc.com/news/208829.jpg adresinde göreceğin üzere bir Attila İlhan resimi bulunmakta, ayrıca birçok sitede de aynı fotoğraf bulunuyor ancak kim çekmiş nerede çekmiş belli değil. Şimdi bunu nasıl kullanabiliriz kaynaklı bir şekilde? Sonraki sorum ise Attila İlhan'ın yine birçok sitede mevcuy cenaze töreni fotoğrafları var, şöyleki http://www.istanbul.edu.tr/iuha/images/news/2005/10/13/atilla.jpg misal istanbul üniversitesi nin bu sitesini ulusal gazetelerde kaynak göstererek kullanmış ki kendileri de belirmişler sayfalarında bunu, ayrıca diğer yazarlar içinde gerekli aynı şeyler, bir yazarın aynı fotoğrafı hem hürriyette hem milliyette hem sabah da olabiliyor ancak kim çekmiş belli değil... diyeceğim budur ki bunları kullanabilir miyiz? kullanabilirsek hangi telif hakkı şablonu ile kullanabiliriz? ;) Burak Onurlu 21:51, 26 Eylül 2006 (UTC)

hehe olmazsa dediğin gibi kitap kapaklarından hallederiz olayı ama görüyorsun değil mi elin gavurunda en dandik yazar için bile kaynak var daha doğrusu fotoğrafı çeken elemanlar izin veriyor böyle vikipedi gibi sayfalarda fotoğrafların kullanılmasına, bizde bırak izin vermeyi kim çekmiş fotoğrafı, kullanmak istesek ne yapacağız filan hiç bir bilgi yok. yok arkadaşım bu memleket adam olmaz diyorum, saat 7 olduğundan dolayı vatanı kurtarma muhabbetlerine de girmiyor, gözlerinden öpüyorum :)

Burak Onurlu 04:03, 27 Eylül 2006 (UTC)

Selamlar...

Bu resim zaten CC'dan yükleniyor durumda değil mi ? Ben yalnızca CC'deki açıklamaların bir Türkçe çevirisini yapma girişiminde bulunmuşum (ama o işi yarım bırakmışım; tamamlanabilir). CC'den çağırılan bir resme Vikipedi'de bir açıklama filan eklersen, o resim CC'den çağrılmaya devam ediyor ve yalnızca ilgili sayfaya eklenen Vikipedi metni ile burada birleştiriliyor diye biliyorum. Öyle değil mi?

--Doruk Salancıileti 09:09, 27 Eylül 2006 (UTC)


Resim etiketleri[kaynağı değiştir]

Nasıl yapacağımı anlatır mısın?--PurplewomanMsJ 10:26, 27 Eylül 2006 (UTC)

Teşekkür ederim.--PurplewomanMsJ 11:15, 27 Eylül 2006 (UTC)

CC etiketleri...[kaynağı değiştir]

Aslında, üzerinde ne zamandır düşündüğüm ama toplulukla paylaşma fırsatı bulamadığım bir görüşüme göre, Vikipedi'de (aslında, tüm dillerin Wikipedia projelerinde) CC etiketlerinin bulunmasına ihtiyaç yok çünkü bir resmi CC etiketiyle etiketliyorsak, niye Vikipedi'ye yükleyelim ki; direkt Commons'a yüklensin ve orada etiketlensin ve oradan kullanılsın. Öyle olunca da Vikipedi'nin telif etiketleri listesinde CC etiketlerinin bulunması gerekmez. Şimdilerde çok uğraşmıyorum ama bir ara CC'ye 4 tane resim yüklemiştim ve hem onların, hem de CC'den kullandığım diğer kimi resimlerin (uğraşmaya yetişebildiklerimin) Türkçe açıklamalarını da CC'ye eklemiştim [7] [8]. Hatta, CC etiketlerinin (ve bazı GFDL [Bana sorarsan, GÖBL] ve kamu malı lisanslarının da; CC sayfamdan takip edebilirsin) mesela Cc-by-sa-2.5,2.0,1.0/tr gibi tercümelerini de yapmış ve Türkçe açıklamalar bölümünde kullanmıştım.

Yani, Vikipedi'de CC lisanslarına ihtiyacımız olmamalı ve dediğin gibi özgün kısaltmaların sonuna /tr filan takarak o şablonları CC'de türkçeleştirip, CC'de kullanmalıyız. Buna mukabil, Vikipedi'de bu lisanslar bulunacaksa ve (niyeyse) CC'ye yüklemek yerine Vikipedi'ye yükledikleri resimlerini bu lisanslarla etiketlemek isteyenler bunları kullanacaksa, türkçeleştirilmiş kısaltmalardan vazgeçmeye gerek olmamalı: ilgili etiketlerin sayfalarına, "...bunu kullanmak için ya türkçeleştirilmiş kısaltmalı {{CC-A-BP-2.5}} ya da özgün kısaltmalı {{CC-BY-SA-2.5}} kodunu kullanabilirsiniz..." filan gibi basit bir kullanım kılavuzu yazmak işi çözebilmeli çünkü özgün kısaltmalı başlıklara sahip şablon sayfalarını hep türkçeleştirdiklerime yönlendirmiştim.

Bağlantısını vermiş olduğun Creative Commons sayfasında özgün kısaltmaların anlamlarının ne olduğu açıklanmamış ki, bu bence eksiktir:

  • by (tarafından) kelimesinin Attiribution (Atıf) için, sa kısaltmasının Share-Alike (Benzer Paylaşım) için vb. kullanıldığı, hiç olmazsa, açıklanmalıdır.

Alt tarafı 3-4 tane kavram var ve bunların türkçe karşılıklarının kısaltmalarını orada belirtmek, insanlara daha kolay algılayıp kullanacakları bir kılavuz sağlamaz mı (nihayetinde, Vikipedi'de kullandığı dil Türkçe) ? Mesela sa'nın ne anlama geldiğini açıklamaz ve dahası iyi bir Türkçe karşılığını belirtmez de özgün kısaltmalara görece uzun açıklamalar verirsek, bu konudaki kavram, anlam vs. kargaşalarından kolay kolay çıkılmaz, bence (burada, bunları kullanmaya senin benim kadar alışık olmayan ve çoğunlukta olduklarını tahmin ettiğim insanlardan bahsediyorum).

Tabii, bu çeviriler benim önerilerimdir ve topluluk özgün kısaltmalara geri dönmek isterse, buna da çok direnecek değilim ama bu genel olarak türkçeleştirmeye yazık eder diye düşünmeden edemiyorum. İçimizde katkısı bol olan kimileri var, mesela bilgi kutusu şablonlarının değişkenlerini bile en:'den olduğu gibi aktarmanın işleri çok kolaylaştıracağını düşünen. Bence, yazık: nasıl ki aslında gene uluslararası olan Wikipedia'yı, Wictionary'yi vb. Vikipedi, Vikisözlük filan gibi türkçeleştiriyorsak, Türkçe karşılığı olan ya da türkçeleştirilebilen diğer ilgili şeylerde de bundan nasıbini almalıdır (ve bu konuda fanatik değil de ısrarcı olunmalıdır) diye düşünüyorum.

Son not: nc (non-commercial) ve nd (no derivatives - ya da öyle birşey; inan, bunun ne olduğunu Wikipedia'ya bakmadan hatırlayabilmek için düşünmem gerekti) kısaltmalarına sahip şablonlara Creative Commons sayfasında niye yer verilmiş (burada, sana hesap filan sormuyorum; dile getiriyorum :-)); bunlar Wikipedia'da kabul edilmiş gerçek anlamdaki özgürlüğe uymuyor ki ? Daha geçenlerde Özgür, benim Photo.org'dan devşirdiğim bir resmin oradaki lisansından çevirdiğim by-nc lisansını ve ilgili resmi sildi, bahsettiğim nedenle (haklı olarak ve aynı nedenle o resim en:'den de silinmiş).

--Doruk Salancıileti 10:31, 27 Eylül 2006 (UTC)

Merhaba, Bazı şeyleri tam olarak anlamadım. Aydılatabilirsen sevinirim #{{Telif hakkı - Görüntü - Serbest kullanım}} #{{Telif hakkı - koşullu serbest kullanım|Buraya lütfen koşulları yazınız}} Bu şablona neler dahil? Çünkü izinli kullanılabilir resimler eklenmez demişsin ama hem böyle bir ekiket hem de bir sürü dildeki wikilerde bu çeşit resimler var? ne durumda bu kullanılıyor?

Yukarıdakiler arasında ne gibi bir fark var?

Ayrıca bir resim için non-profit amaçlarla kullanılması serbesttir diyorsa, bu vikipedi ya da wikipedia'nin fair use kapsamına girmiyor mu?

Gene ayrıca, Todd Lockwood'a mail yazıp oradaki resimlerinden karakterleri tanıtanlarının wikipedi kullanıp kullanamayacağımı sordum. Cevap olarak copyright mesajı içerdiğinde, resimde değişiklik olmadığında ve kaynak tam olarak gösterildiğinde bu resimleri ticari amacı olmayan sitede kullanabileceğime izin verdiğini söyleyen bir cevap yazdı. Şimdi bu resimleri de kullanamayacak mıyım?

Merci :D

Remata'Klan 14:37, 27 Eylül 2006 (UTC)

Peki o zaman diyelim ki, Drizzt maddesinde bu karakteri tanıtan bir resim olmasıydı. Şablon:Şartlı Adil Kullanım şablonunu kullanarak oraya bir resim eklemem mümkün olur muydu? Bu Drizzt Do'urden maddesi için problem değil ama diğer karakterler için geçerli.

Ayrıca bir soru daha, ingilizce wikipedia'da ki bir resim buraya yüklenmek için geçerli özellikleri taşıyor mudur? yoksa o da silinebilir mi?

TBMM Albümü[kaynağı değiştir]

Vikipedi resimler üzerinizdeki büyük emeğinizden dolayı. Umarım bunu da silmeye kalkmazsın :)) .Cansız

Merhaba Vito, TBMM'nin çıkarttığı bir albüm. Erzurum, Sivas Kongreleri ve TBMM 1 Döneme ait albümün taranmş hali (Resim:Bmm meclis albümü-1.jpg) ve (kongrelerde ilgili maddede görebilirsin.) Biyografilerde kesip kullanıyorum. Resim telif etiketlerinden anlamıyorum tam, bazılarını PD bazılarını GÖBL yaptım. Onun dışında Allah ne verdiyse beraber yiyip içiyoruz :) Sağlıacakla...--Cansız 17:53, 27 Eylül 2006 (UTC)

Tamam kardeş, son resmi dediğin gibi yükledim bile, en yenisi 1920 de çekilmiş bunların.--Cansız 18:05, 27 Eylül 2006 (UTC)
Tamamdır, benim de vaktim var biraz, sen istesrsen şuradan son yüklediklerimden başla ben de eskilerden başlayayım, ortalarda bir yerde buluşuruz elbet, hemen bitsin bari. Teşekkürler, Sağlıcakla. --Cansız 18:11, 27 Eylül 2006 (UTC)
Vito, kongre albümleri madde içinde gerçekten önemli bence, içindeki resimler de eğer TBMMye falan girmemişlerse başka yerde bulunması çok zor olanlar. Bunları silmeden muhafaza etmenin başka bir yolu olmalı. Anladığım kadarıyla telifli kısım, altı üstü o beyaz boş sayfa kenarları  :))--Cansız 18:52, 27 Eylül 2006 (UTC)
Kaçmana gerek yok ben savarım onları, hem topyekün şimdiki meclisi alsak bunların yine ruhu duymaz be Vito. :)) Neyse sen daha iyi bilirsin. Resimleri onlardan kesiyorum ama maddeler eklendikçe. Yani hepsi şuan kesilmiş değil. Dediğin de güzel olur ama uğraşmak lazım. Madde olarak kongre delegeleri listesi vardı. Dediğini orada yaparsak harika olur. Boş kaldıkça eklenir. Bu arada nacizane Mesut İnsanlar Fotoğrafhanesi ödülünü kabul buyrun. Sağlıcakla... --Cansız 19:28, 27 Eylül 2006 (UTC)

Resmi eklmeye yardım ettiğin için çok teşekkürler. Sorunun ise bir . olması (yanlış görmediysem) ilginç geldi. Tabii kodla ilgili bir sorundur tahminen. Yardımın için yeniden teşekkürler. --EmreDuran 19:54, 27 Eylül 2006 (UTC)

Bir an kitlenmedim desem, yalan olur...[kaynağı değiştir]

...ki, biyoteknik deyince aklıma yalnızca biyoteknoloji geliyor. Bizdeki maddeden biraz daha iyisi en:biotechnology ve daha da iyisi en:Portal:Biotechnology.

Arkadaşın Biyokimya değil de Biyoloji 3. sınıf öğrencisi olmalı (bildiğim kadarıyla, fakültelerde lisans eğitimi veren biyokimya bölümleri yok). Eğer durum böyleyse, ben arkadaşına biyokimya üzerine gitmesini öneririm ama onun sana aktarmış olduğu "biyoteknik daha zor" bilgisinden dolayı değil:

  • Biyoteknoloji, nihayetinde, çoklu disiplinli bir daldır ve biyolojinin teknoloji alanında nasıl kullanılacağı üzerine gider. Bu bağlamda da elbette çok kapsamlı olsa gerektir.
  • Buna mukabil, biyokimya temel bir daldır (temel bilimdir) ve artık moleküler biyoloji ve genetik ile çok iç içedir.

Hangi birini alsan, mezun olunca aynı işi yapabilirsin belki ama temele hakim olmak daima daha sağlam basmaktır çünkü biyoteknoloji de gelip, biyokimyasal reaksiyonlara, bileşiklere ve bunların genetiğine dayanır. Biyoteknoloji gibi temel bilim olmayan çoklu disiplinli dalları da sağlam temel bilim eğitimi üzerine lisansüstü eğitim (master, doktora) olarak almak, ekmek kadayıfı üzerine kaymak koymak gibidir (ve eminim, daha çok kapı açar).

Biyoteknolojinin bizdeki okutuluşu, ders programları filan gibi konulardaki sıfıra yakın bilgimle, ancak bahsettiğim kavramlara göre ve bu kadar yanıt verebilirim.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancıileti 21:55, 27 Eylül 2006 (UTC)

Bu maruzat işini anlamadım; hayırdır, inşallah... --Doruk Salancıileti 10:10, 28 Eylül 2006 (UTC)

vito birader, kaptirmis gidiyorsun gene.benim yakıt bitti, tükanlarda kapalidir simdi, ben kacar.kolay gele.--alibaz 23:07, 27 Eylül 2006 (UTC)


Resim telif etiketleri[kaynağı değiştir]

Selam, bende seni bekliyodum :) eklediğim resimlerden birinde dikkatsizlik eserliği olucaktı elbet ama silinen resim[[9]] cc lisanslıydı. marilyninde lisansı vardı ama kim bilir nerede, yeni siyah beyaz portesi daha mı yakıştı ne dersin. iyi çalışmalar.--Tegiiinmesaj 11:35, 28 Eylül 2006 (UTC)

Selam Vito, cift baslik acilmis. Eger Cesur Yeni Dünya (kitap)'daki icerigi Ekonomi örtüşmesi'ne eklersen ilk sayfayi silebilirim. Boylece geri yonledirmek yaparak sayfanin eski gecmisini de koruyabiliriz. Bittiginde haber verirsin. Citrat 15:27, 28 Eylül 2006 (UTC)

Gosterdigin icin tesekkurler, duzeltildi. Citrat 01:29, 29 Eylül 2006 (UTC)

Durumu belirsiz resimler[kaynağı değiştir]

Tembelciğim canım ciğerim,

Kategori:Durumu 20 Eylül 2006'dan beri belirsiz resimler ve Kategori:Durumu 21 Eylül 2006'dan beri belirsiz resimler maddelerden çıkarıldı, ağzına layık bir biçimde silinmeyi bekliyorlar. Vaktin ve azmin varsa bu katliama ortak olmanı diliyorum.

Sevgiler

Vito Genovese 09:20, 28 Eylül 2006 (UTC)

Selam Vito, bir kısmını sildim, diğerleri bitirmezse boş bi vaktimde devam edeceğim. Ellerine sağlık, kolay gelsin. -Tembelejderha 16:12, 28 Eylül 2006 (UTC)


Kullanıcı:Garrulous da listeye eklenebilir.

Vito Genovese 15:55, 28 Eylül 2006 (UTC)

Ahah aynı anda!

Vito Genovese 15:56, 28 Eylül 2006 (UTC)

Haha, ilginç oldu evet :) -Tembelejderha 16:12, 28 Eylül 2006 (UTC)

Tembel,

Şu son ip uyarıldıktan sonra herhangi bir şey yapmamıştı yalnız?

Vito Genovese 18:29, 28 Eylül 2006 (UTC)

Biliyorum Vito, farkındayım. Seri şekilde vandalizm yapmış olduğunu farkettim ve devam etme potansiyeline karşı engelledim, ortalarda benden başka bir yönetici yok gibi ve ben de her an kalkabilirim bilg. başından. Zaten VP:EP M5 gereğini de yerine getirmiş durumda kendisi, illa uyarılması gerekmiyor. Genel olarak; vazgeçip gidecek olana uyarı bile atmıyorum sadece geri alıyorum, duracak gibi olanı uyarıyorum, iflah olması zor görünenleri ise doğrudan engelliyorum. -Tembelejderha 18:36, 28 Eylül 2006 (UTC)

İŞGÜZARLIK[kaynağı değiştir]

____

MESAJ ATMAYI BİLMEDİĞİM ve maalesef yardım sayfalarının dilinden anlayamadığım için bulabildiğim son teknikle bu mesajı yazıyorum. Kusura bakmayın.

Bu ülkenin neden gelişemediğini ben uzun yıllardır biliyorum ve bunu düzeltmek için elimden geleni yapmaya çalışıyorum. En önemli hastalıklarımızdan biri

      • "Kraldan çok kralcı olmak"

ikincisi ise

      • "Gayret göstereni,çalışanı teşvik edeceğimize, ona destek olacağımıza, tam aksini yaparak ona KÖSTEK olmaktır (NOT: Köstek: Hayvanın kaçmasını önlemek için iki ayağına birden bağlanan kısa ip veya zincir)"


Bunları Sevgili Cenovalı Vito'yu kızdırmak için yazmıyorum. Fakat biliyorum ki, akıllı insanlar daima NASİHAT dinleyen kişilerdir.

Önce işgüzarlık konusuna değineyim. Mesela sevgili Cenovalı'nın bilgisayarında en az 16 adet LİSANSSIZ BİLGİSAYAR PROGRAMI OLDUĞU halde

  • Benim uzun araştırmalarla bulduğum (Yol kenarındaki direğe çarparak kaza yapmış kaliteli bir kamyon resmi bulmak zannettiğinizden daha zordur)
  • Ardından AMERİKA'daki sahibine e-mektup atarak VİKİPEDİ'de kullanılmak üzere özel izin aldığım resmi

KAYNAĞI BELİRSİZ VE SİLİNMESİ GEREKEN RESİMLER listesine kaydetmiş ! TEBRİKLER !!!

Ben hayatımda böyle büyük bir işgüzarlık, böyle bir KRALCILIK asla görmedim. Bu nedenle tebrik ediyorum. Yani Wikipedia bu kuralları neden koydu ? Aslolan kurallardır bunlara uyulacak diye mi ? Yoksa bir HUKUKİ PROBLEM çıktığında kazanan taraf olmak için mi ? Nitekim RESMİ KULLANABİLECEĞİME DAİR mesaj Yahoo serverlarında KALICI olarak yer almaktadır, mesajın içinde VİKİPEDİ için izin verildiği açık olarak yazılmıştır ve bu mesajın kendisine gösterildiği hiçbir hakim, bir KULLANIM İHLALİ OLDUĞUNU İDDİA EDEMEZ.

Bunları bile bile yapılan bu hareketin en hafif tabiri, TERBİYESİZLİKTİR. Ha !!! Henüz Türkçe'ye anlaşılır biçimde çevrilmesi bile tamamlanamamış COPYRİGHT ile ilgili dokümanları saatlerimi verip okuduktan sonra, ilgili seçenekler arasında bulabildiğim EN MANTIKLI seçeneği işaretlemek bir suç ise, bunu da özellikle bilmek isterim. Sevgili Cenovalı AMAÇ'tan çok araçlarla ilgileniyorsan ve illle de kurallara tam olarak UYACAĞIM diyorsan, İKİYÜZLÜLÜK YAPMA ! İlk olarak bilgisayarındaki LİSANSSIZ PROGRAMLARIN hepsini sil ki senin erkekliğini görelim.

Bu mesajı okuyan herkese şunu söylemek istiyorum. Hayatınız boyunca birşeyler yapmak isteyen, vatanına ve milletine faydalı olmak isteyen herkese SADECE DESTEK OLMAYA ÇALIŞIN ! Hele hele kurallar böyle diyor diye KURALLARI esas alarak KÖSTEK olmaya asla kalkışmayın. Unutmayın ki, o kurallar gerçekten netice veriyor olsaydı, bugün dünyada ne açlığın ne savaşın ve ne de sömürünün olmaması gerekirdi. Bugün sizin Batı'lı dediğiniz kişiler şu anda bizim kazandığımız paralarla karınlarını doyuruyor. Bu böyle iken bizden talep edebilecekleri hiçbir şey yok !!!!

Cenovalı Vito'ya gelince. Bu yaptığın davranıştan dolayı, Vikipedi'yi asla dönmemek üzere terketmem gerekiyor. Oysa ben bu ülkenin yetiştirmeyi becerebildiği en kültürlü kişilerden biri olarak Vikipedi yoluyla da bu millete hizmete devam edeceğim. Bu hareketin beni asla yıldıramayacak. Fotoğraf makinemi alıp gerekirse direğe çarparak kaza yapmış bir kamyon bulmak için aylarımı harcayacağım, veya bir fotoğraf sitesinden tüm hakları bana ait olan bir resim satın alacağım. Sana gelince, sen de benim yaptığımı yap. İlk iş olarak başını ellerinin arasına al ve gerçekten iş yapma ile işgüzarlık arasındaki farkı düşün. Ayrıca vikipediye 50 000 madde kazandırabilecek birisinin az daha kaybedilmesine sebep oluyordum. Bir yerde hata mı yapıyorum diye de düşün !!! (NOT: Bu bir şaka değildir !!!)

Ardından benim yaptığımı yap. Yani bu mesaja kırılma ve bu millete hizmete devam et. Tabii akıllı biri isen o etiketi derhal kaldır !


Saygılarımla...

akıl makinesinin benzini


İkinci mesaj: "Yazılan bu kadar cümleden sadec saldırı kısmını mı anladın ?"

Yazılan bu kadar cümleden sadece "saldırı" kısmını mı anladın ?

Tebrik ediyorum. Özellikle o kadar yıl okuduğun okullardaki hocalarını tebrik ediyorum. Demek ki benim BUCA'da okuduğum yıllarda çok daha kaliteli ÖĞRETMENLER varmış !

akıl makinesinin benzini

Haganygata Resmi[kaynağı değiştir]

http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Haganygata.JPG adresine sil şablonu koymuşsunuz. http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Haganygata.JPG adresine bakarsanız resmin çeken kişi tarafrından bütün haklarının serbest brakıldığını görürsünüz. Yani silinmesine gerek yok. --Süleyman Habib 07:51, 29 Eylül 2006 (UTC)

merhaba, İngilizce Viki'ye bu resmi yükleyen adamın kullanıcı sayfası: http://en.wikipedia.org/wiki/User:Erik031, kullanıcı sayfasıyla beraber resmin sayfasındaki bilgiler bu resmi Erik031 adlı kullanıcının kendisinin çekip yüklediğini gösteriyor. Daha fazla kaynağa gerek yok çünkü kaynak belli. Şehrin bir bölgesinin bu kadar güzel tanımlayan bir resmi kaybetmek gerçekten yazık olur. --Süleyman Habib 08:15, 30 Eylül 2006 (UTC)

Cevap: Ara pası Atkinson![kaynağı değiştir]

Ok. İlgilendim. --Özgür 14:01, 29 Eylül 2006 (UTC)

olası telif ihlali[kaynağı değiştir]

selam vito, Şakir Şeyihoğlu maddesi ve bu maddeyi yazan anonimin oluşturduğu diğer maddelere bir göz atarmısın, lighterside daha önce silmişti ve engellemişti ama sanırım geri gelmiş, bu arada bu gün amma vandal var sitede yawDelamorena 14:02, 29 Eylül 2006 (UTC) ~ zaten sanırım üye olduKullanıcı:Şuayıp Şeyihoğlu ben hayır duamızı şmdiden gönderdim diğer maddelere de sil şablonu koyuyorum, umarım böyle devam etmez de aayk uydururDelamorena 14:09, 29 Eylül 2006 (UTC)

bu arada aklıma takıldı bunların kopyaladıkları linkte hiç telifle ilgili bişey yok aslında, telif ihlali olmuyor bence bu? bu arada yaw abicim temizle şu mesajlarını en aşağıya inesiye bilgisayar kilitlendi be yaw :)Delamorena 14:15, 29 Eylül 2006 (UTC)

tamam abicim de bu adam ben şuayip şeyihoğluyum demez mi? derse biz ne dicez, aman bilmiyom tamam ben basıyom sil şablonunu? bişey derse sana havale edecem ona göre ;)Delamorena 14:26, 29 Eylül 2006 (UTC)


Merhaba Vito Genovese..Son yaptığın kategoriyi Sanatçı ve Grup içerisinde albümler diyerek gösterirsen ve daha sonra tek tek açtığında albüm şablonunu koyarsan zaten kapakları otomatik olarak gözükecek istersen bu linke bir bak Leman Sam..Bu şekilde albüm kapakları kategorisi gereksiz olmuş bence..Yine de sen bilirsin.İyi çalışmalar.--Nihan 22:11, 29 Eylül 2006 (UTC)

Takım Kategori[kaynağı değiştir]

Eklediklerimin hepsi kişilerin birebir kendi ağızlarından tutukları takımları söyleyenlerdir öyle sağdan soldan kopyala yapıştır değil. İkincisi kategorileri olmayan kişilerin birarada görebiliyoruz ve ayrıca bunu bilgi olarak arayan binlerce insan mevcut hatta bu tip tv programlar bile yapılıyor (F.bahçeli ünlüler FBTV). Bir ilginç bilgi daha reynaya gsli olmayanlar alınmıyor tıpkı Hande Ataizi gibi. :) Bence olmalı internette araştırıp bunları alacak yüzlerce site olduğunu biliyorum kısa zamanda patlar bu konu. Dikkat edersen sadece kategorik olarak açtım aslında ben küçük bir şablon olarak (Bu kişi gslidir veya bjklidir veya fblidir) şeklinde şablon ekleyecektim ama onun ansiklopedik olmadığını fark ettim. Bu ülkede siyasetten askeri makamlara bu konular konuşulup kimin hangi takımı tuttuğu tartışılıyorsa bu konu ansiklopediktir. (Mesela Büyükanıt paşanın devir tesliminde önceki paşayla bu konu hakkında konuşması gibi) Patron

Bu teklifim tüm yöneticilere GÖNDERİLMİŞTİR[kaynağı değiştir]

Sevgili YÖNETİCİ,

Vikipedi'nin önemini anlayıp ciddi katkılarda bulunmaya karar vermem, sadece çok kısa bir zaman öncesine rastlıyor. Ancak bu kısa sürede karşılaştığım olaylar, madde hazırlamak ve katkı yapmaktan çok, bazı üyelerin maalesef İYİ ARAŞTIRILIP DÜŞÜNÜLMEDEN yapılmış hareketlerine cevap vermekle geçti. Bu duruma bir çözüm olarak, aklıma CİDDİ bir fikir geldi ve bu fikri uygulama yetkisi sizlerin elinde olduğundan bu mesajı sizlere yazıyorum.


Lütfen BİR MADDEYİ SİLMEDEN VEYA DEĞİŞTİRMEDEN ÖNCE OKUNMASI TAVSİYE EDİLEN YAZILAR isimli bir BAĞLANTI hazırlayıp, buraya konuyla ilgili vikipedistlerden gelen yazıların uygun olanlarını koyunuz. Bir çeşit UYARI, fakat bilgilendirme yoluyla UYARI sayfası hazırlayınız. Ve bu bağlantıyı ilgili yerlere mesela YARDIM sayfasına yerleştiriniz.


Bu bağlantı sayfasına yerleştirilmek üzere de, acele bir kararla, yaptığım katkıları neredeyse tamamen yok eden (Ki bunlar için 30 saate yakın zaman harcamıştım ve artık katkılarımı yedekliyorum)bir Vikipedist arkadaşımıza yazdığım aşağıdaki YAZIYI (Uygun bulursanız) yerleştirmenizi rica ediyorum. Ayrıca bu yazının, şahsi bilgisayarınıza kaydetmeye değecek ÖNEMDE bir yazı olduğuna inanıyorum. Çünkü BİLGİ, ÖZGÜN ARAŞTIRMA ve ÖZGÜN ANLATIM konularında çok ciddi bilgiler veriyor.


Buradaki tek ana fikir şu: BİLGİ konusunda BİLGİLENMİŞ bir Vikipedist, VİKİPEDİ'ye, Bilgi konusunda bilgiLENMEMİŞ Vikipedist'ten ÇOK DAHA FAZLA katkı sağlar.


Bu mesajın tamamını okuyup, teklifim üzerinde düşüneceğinizden en ufak bir kuşkum olmadığını belirtiyor, iyi çalışmalar diliyorum.


Akıl Makinesinin Benzini 23:08, 29 Eylül 2006 (UTC)Akıl Makinesinin Benzini


SÖZ KONUSU YAZI:


  • Vikipedi bir ansiklopedidir, fakat bilinen ansiklopedi kavramının ÇOK DAHA GELİŞMİŞ bir versiyonudur. Eğer KLASİK ansiklopedi kavramı yeterli olmuş olsaydı ,VİKİPEDİ'nin varoluş gerekçesi kalmazdı. Üstelik Vikipedi'nin kuruluşunda ortaya konan kurallar DAHA DA GELİŞTİRİLSİN DİYE konulmuştur, kıyamete kadar sürecek Allah ayetleri olarak değil. Hiçbir ÖĞRENİCİNİN teknolojik yetersizlikler ve maliyet yüzünden siyah-beyaz minicik kalitesiz resimlerle dolu ve takılınan noktada hiçbir yardımın alınamadığı, koyu renkli ansiklopediler dönemine geri dönmek istediğini sanmıyorum.


Özgün araştırma kavramına gelelim. Burada yanlış anlaşılan ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTA VAR. ÖZGÜN ARAŞTIRMA ile ÖZGÜN ANLATIM kavramları tamamen farklıdır. Bunu açıklamaya çalışayım:


Diyelim ki, Siz bir konuda ciddi bir araştırma yaptınız ve bu araştırmanın sonunda çok ciddi sonuçlara ulaştınız. Mesela Türkçe dil bilgisindeki zaman sınıflamalarının tamamen yanlış olduğunu buldunuz diyelim. Gelecek zamanın hikayesinin birinci tekil şahsı “-ecektim” eki ile yapılır. Örneğin Gelecektim. Ancak bu olay ne zaman olmuştur ? GELECEKTE Mİ ? Elbette hayır ! Olay DÜN olmuştur. Hatta “Dün gelecektim, fakat bazı problemler ortaya çıktı, gelemedim, kusura bakma !” deriz. Dolayısıyla geçmiş zamanda yapılan bir eyleme GELECEK ZAMANIN HİKAYESİ denmesi tamamen yanlıştır. Bu hatanın ANA ZAMAN tayin edilirken yanlışlıkla -di ekinin yerine -ecek ekinin kullanılmasından kaynaklandığını buldunuz diyelim. Fakat bu önemli buluşu TÜRK EDEBİYAT DÜNYASI’NA arzedecek maddi imkanlara sahip olmadığınızdan duyuramış olun. Hiç olmazsa birkaç kişi duyup faydalansın diye bunu Vikipedi'ye koydunuz diyelim. Bir VİKİPEDİST gelir ve bunu siler. BU VİKİPEDİSTİN yaptığı işlem TAMAMEN DOĞRUDUR !!! Çünkü yapılan çalışma bir ÖZGÜN ARAŞTIRMADIR ve sonuçları ilgili çevrelerce tasdik edilmemiştir. Mesela hala okullarda "Gelecek zamanın hikayesi" olarak öğretmeye devam ediyoruz. Maddeyi silen VİKİPEDİST tartışma sayfasına yaptığı açıklamada şunu yazar : Sevgili Vikipedi Katılımcısı. Yazdıklarını okudum ve fevkalade memnun oldum. Araştırmanızın sonuçlarının en kısa zamanda edebiyat dünyasında kabul görmesini can-ı yürekten diliyorum. Fakat bu ÖZGÜN ARAŞTIRMANIN yayınlanma yeri VİKİPEDİ değildir. Çünkü Vikipedi'nin beş temel kuralından olan "ÖZGÜN ARAŞTIRMALARIN YAYINLANMAMASI KURALI" maalesef bu makalenizin yayınlanmasını englliyor. İnternet son derece geniş bir yer. Lütfen kendinize uygun bir ortam bulun. Mesela bir site açın. Konuyla ilgili maddede sitenize bir bağlantı vermekten şeref duyarız. Saygılarımla.. Bu açıklamayı okuyan sözkonusu katılımcı, ilim ve kültür sahibi bir kişi olduğundan, bir teşekkür mesajı yazarak Vikipedi'deki bu maddesini KENDİ ELİYLE elbette SİLER.


Gelelim ÖZGÜN ANLATIM konusuna. Bir konuda bilgi verenlerin en iyi bilmesi gereken şey, BİLGİ ALMANIN ÇOK MALİYETLİ BİR İŞ OLUŞUDUR. Mesela Vikipedi'ye bir konuyu öğrenmek için girdiniz ve toplam 3 daktilo sayfası uzunluğundaki bir konuyu ÖĞRENMEK veya ANLAMAK amacıyla dikkatlice okudunuz. Toplam harcadığınız süre 1 saat olsun. Bu 1 saatin içinde o ansiklopedi maddesi size o konuda öğrenmek istediklerinizi ANLATMAYI veya ÖĞRETMEYİ becerememişse, 1 saat KAYBETMİŞSİNİZ DEMEKTİR. Ülkemizde bir insanın 1 saati, 2006 yılı için yaklaşık 15 MİLYON TL'dir. Bunun manası şudur: Eğer o ansiklopedi maddesini yılda 2000 kişi ziyaret ediyorsa, o maddenin yazarı bu ülkeye yılda 30 MİLYAR TL zarar vermiş demektir.


O halde bir ansiklopediyi diğerlerinden ayıran EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERDEN BİRİSİ, ansiklopedi maddelerinin ilgili konuyu anlatıyormuş veya öğretiyormuş GİBİ yapmamaları TAM AKSİNE GERÇEKTEN ANLATIYOR VE ÖĞRETİYOR olmalarıdır.


Konu anlatma ve öğretme olunca, devreye ÖZGÜN ANLATIM girer. (YAZILI) ÖZGÜN ANLATIM: Bir konuyu, o konuda yazılanları okuyanlara DAHA İYİ ANLATABİLMEK ve ÖĞRETEBİLMEK için bugüne kadar geliştirilmiş BİLİMSEL teknikleri ETKİN ve YETKİN BİR BİÇİMDE kullanarak yapılan anlatıma ÖZGÜN ANLATIM denir.


Mesela “bir konunun gelişim aşamalarını ardı ardına gösterme” bir özgün anlatım tekniğidir. Bunu bilen bir kişinin, sayfasına olayın kademelerini gösteren bir FLAŞ ANİMASYON bağlantısı eklemesi, o kişinin özgün anlatım tekniklerinden birini kullandığını ve ansiklopedi için iyi bir iş yaptığını gösterir.


Benim katkıda bulunduğum sayfaya gelince...Burada HİÇBİR ÖZGÜN ARAŞTIRMA mevcut değildir!!!


Ne "Cümlenin öğelerine" yeni bir sınıflama getirilmiştir ve ne de NESNE konusunda bugüne kadar bilinmeyen bilgiler verilmiştir. Katkıda bulunduğum bu sayfanın en önemli özelliği, 20 000 saate yaklaşan bilimsel araştırma çalışmalarım sırasında zamanla öğrendiğim BİLİMSEL ÖZGÜN ANLATIM TEKNİKLERİNİ kullanmamdır . Mesela insan duyu organları çevereden her saniye binlerce bilgi alır. Bu bilgi alımının şampiyonu, bilgilerin ortalama % 93’ünü yalnız başına alan GÖZ’dür. Bu nedenle göz'e yönelik her türden katkı, öğrenme ve anlama artışına yolaçar. Dolayısıyla bir sayfaya resim eklemek, anlaşılmaya ve ÖĞRENMEYE çok ciddi bir katkı sağlar. Resmin seçim kriterlerini ise, elbette en iyi o konunun uzmanı bilir.


Vikipedi’de ise, BİLİMİN ortaya koyduğu özgün anlatım tekniklerinin KULLANILMASININ YASAK OLDUĞUNA DAİR BİR MADDE MEVCUT DEĞİLDİR !!! Aksine ÖZGÜN ANLATIMIN bütün bilimsel yollarının kullanılması şiddetle TAVSİYE EDİLMEKTE ve bu konuda önemli çabalar harcanmaktadır !!! Mesela yazının KOLAY OKUNABİLİĞİNİ sağlamaya yönelik her türden bilimsel çaba, birer ÖZGÜN ANLATIM tekniğidir ve bunu sağlamak için Vikipedi "Biçem el kitabının amacı, ansiklopediye tutarlı bir format kazandırıp kolay okunabilir hale getirmektir..." cümlesiyle başlayan koskocaman bir BİÇEM EL KİTABI bile hazırlamıştır.(Tekrar tekrar okumanızı şiddetle tavsiye ederim) Hatta bilimsel özgün anlatım metotlarını bırakın, insanlara “ANLATIMIM GÜZEL OLMAYACAK korkusuyla Vikipedi’ye yazmaktan SAKIN çekinmeyin, hemen yazmayı deneyin” biçiminde tavsiyeler, İRİ PUNTOLARLA yapılmaktadır.


Burada sizi yanıltan noktayı tahmin ediyor ve bu konuda da bir açıklama yapmak istiyorum. Bu açıklamamı lütfen bir kenara kaydedin, çünkü insan hayatı için çok önemli. Konumuz BİLGİ ÇEŞİTLERİ.


Ansiklopediler BİLGİ içerirler ve amaçları insanları bilgilendirmektir. NEDEN ? Çünkü insan aklı kainatın en mükemmel varlıklarından birisi olmasına rağmen BİLGİ olmadan çalışmaz. Hatta KARAR ALMASI bile, ancak BİLGİ ile mümkündür. İşte BİLGİ, insan hayatı için bu nedenle bu derece önemlidir. Bu


  • Büyük önemine,
  • İnsan tarafından 24 saat boyunca kullanılmasına rağmen,


insanların BİLGİ’nin bizzat kendisi konusundaki bilgileri maalesef son derece azdır. Mesela BİLGİ’nin tanımını yapabilecek kimseye rastlayamazsınız. Ayrıca BİLGİNİN ÇEŞİTLERİ NELERDİR ? sorusuna da yanıt verecek pek kimse bulamazsınız.


Peki bilginin çeşitleri nelerdir sorusuna bile yanıt veremeyen kişilerin, bir ansiklopedi maddesinde şu çeşit bilgiler yer almalıdır demeleri doğru mudur ???!!!


O halde, ilk iş olarak aşağıda anlatılan BİLGİ ÇEŞİTLERİNİ acilen öğrenmeli, bu bilgi çeşitlerinden bir ya da bir kaçının Vikipedi dahil tüm geniş kapsamlı ansiklopedilerin maddelerinde kolaylıkla kullanılabileceğini kabul etmeliyiz. Yani "ansiklopedi maddelerinde, bu yirmiye yakın bilgi çeşidinden sadece 3 çeşidi kullanılabilecektir. Bunun dışındaki bilgi çeşitlerinin VİKİPEDİ maddelerinde kullanılması yasaktır" diye bir anlayışa sahip olup, bu anlayış doğrultusunda Vikipedi maddelerini SİLMEMELİ ve DEĞİŞTİRMEMELİYİZ !!!!!!


Bu doğrultuda kısaca (YAZILI) bilgi çeşitlerini saymak istiyorum (Hatta bu konuda Vikipedi’ye bir madde yazmak istiyorum)

  • TANIMLAR : İyi bir tanım, dünyanın bütün elmaslarının toplamından daha değerlidir. İsteyen herkese bunu kolaylıkla ispatlayabilirim.
  • SINIFLAMALAR: Öğrenmeyi hızlandırmada tanımı bir kenara koyarsak “sınıflamalar kadar değerli bir bilgi çeşidi” mevcut değildir !!!
  • ÖZELLİKLER: Büyüklük adını verdiğimiz özellikler başta olmak üzere, bizi ilgilendiren türden özellikler bu gruba girer.
  • TEORİLER
  • HİPOTEZLER
  • FORMÜLLER: Tüm formüller ve formül içinde geçen elemanlar bu gruba dahildir.
  • GRAFİKLER: Resim olmayıp bilgi veren grafik çeşitleri kastedilmektedir. Her türden tablo da bu gruba dahildir.
  • İSPATLAR
  • TEMELLENDİRMELER: Sosyal bilimler alanında ileri sürülen bir teorinin ispatlanmasına, fen bilimlerinin aksine ispatlama değil temellendirme adı verilir.
  • MANTIK ZİNCİRLERİ: Bir grup bilgiden hareketle mevcut sonuca nasıl ulaşıldığını içeren bilgi çeşididir.
  • ALTERNATİFLER: Çeşidi her ne olursa olsun bir bilinen bir bilgiye alternatif olan bilgilerdir. Örneğin bir AYNI VARLIĞIN binlerce çeşit tanımı yapılabilir ve bunların herbiri inanılmaz güzellikte ve değerde olabilir. Fakat bunlardan bir tanesi ilgili konuda tüm uzmanlarca temel tanım olarak seçilmişse öbür tanımların tamamı birden alternatifler grubuna girer. Mesela SANİYE’nin tanımı şöyledir: Sezyum-133 atomunun temel enerji durumunun hiperince düzeyleri arasındaki geçişe karşılık gelen ışınımın 9.162.631.770 periyotluk süresine eşit bir zaman birimi. Bu tanım Uluslararası Birimler Sistemi (SI: Système international d'unités)’ne ait tanımdır. Bunun dışında kalan mesela “Dakikanın 60’da birine saniye denir” gibi tanımlar, alternatif tanımlardır.
  • İSTİSNALAR: İleri sürülen teori ve metotlar, ilgili oldukları sahanın bazen tamamını kapsamazlar. İşte bu kapsamadıkları kısmın bildirilmesi de apayrı bir bilgi çeşidini oluşturur. Mesela aritmetikteki bölme işlemi için şu denir: Tüm sayılar biribirine bölünelibir. İki durum istisna: Bir sayının sıfıra bölünmesi ve sıfırın sıfıra bölünmesi. İşte bu bilgi, bilgi çeşitlerinden istisnalar grubuna giren bir bilgidir.
  • UYARILAR: Bu bilgi çeşidi de çok önemli bir bilgi çeşididir. Çünkü bu bilgi çeşidi olmasaydı, insanlık çok ciddi zararlara uğrardı. Mesela benim kompozit yapımında kullandığım bir kimyasal şişesinin üstünde şöyle yazıyordu: Dikkat, KÖR EDİCİDİR ! Kesinlikle gözlüksüz çalışmayınız. Kilitli dolapta saklayınız ve çocuklardan uzak tutunuz. Uyarı bilgilerinin önemli bir kısmını da, bir konuda DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR oluşturur. Bu tip bilgiler insanları ve milletleri katrilyonlarla ifade edilecek zararlardan korur. Topu topu belki de bir cümledirler, fakat KISA OLUŞLARI insanlara inanılmaz büyüklükte faydalar sağlamalarına engel değildir. Bu nedenle özellikle matematik, fizik gibi temel bilimler kitapları ile, eğitim ve meslek kitaplarının neredeyse her sayfasında bu bilgi çeşidinden bir bilgiye rastlamak mümkündür. Kısaca en yaygın bilgi çeşitlerinden birisini bu uyarılar oluşturur.
  • METOTLAR: Öncelikle bir şeyin hangi sırayla ve nasıl yapıldığına dair bilgiler bu gruba girer.
  • MALZEME BİLGİLERİ: Kısaca NEYDEN YAPILMIŞTIR sorusuna cevap veren bilgilerdir ve özellikle üretime yönelik zihin yapısına sahip kişiler için gerçekten önemli bir bilgi sınıfıdır. Örneğin “kırmızı” neyden yapılmıştır, “sevgi” neyden yapılmıştır, “koşma” neyden yapılmıştır ?
  • AÇIKLAMALAR: Bunlar da tıpkı mantık zincirleri gibi birkaç bilgi çeşidinin bir araya getirilmesi ile oluşturulan ve çok yaygın kullanılan bilgi çeşitleridir. Her türden notlar, parantez içi açıklamaları, dipnotlar ve açıklama diye başlayan bilgiler bu gruba girer. İçlerinde genellikle hipotezler, uyarılar, istisnalar, ispatlar ve alternatifleri barındırırlar.


Bu önemli açıklamadan sonra konumuza dönelim...İnsanların çoğu “ansiklopedi maddelerinde yaygın kullanılan bilgi çeşitlerine” aşina olduklarından ve bilgi çeşitlerini BİLMEDİKLERİNDEN ansiklopedi maddelerinde DAHA AZ kullanılan bir bilgi şekline rastladıklarında şaşırmaktadırlar.


Oysa bir bilgi çeşidinin ansiklopedilerde DAHA AZ kullanılıyor oluşu, o bilgi çeşidinin ansiklopedilerde ASLA KULLANILMAMASI GEREKTİĞİ anlamını taşımaz. Benim Nesneler konusunda yaptığım açıklama ise tanımlar, ispatlar, metotlar, istisnalar, uyarılar ve açıklamalar gruplarına dahildir. En basit anlatımıyla UYARILAR grubuna girmektedir.


Çünkü herkese ispat edebileceğim gibi, CÜMLE ÖĞELERİNİN bulunması çalışması sırasında nesneyi ayrı bir ANA CÜMLE ÖĞESİ zannetmek, özellikle yabancı dil öğrenimine büyük bir sekte vurmaktadır ve ülkemizin her yıl yabancı dile harcadığı paranın trilyonlarca lirasının boşa gitmesine sebep olmaktadır. Üstelik bu sorunu bilen ve İLK DEFA parmak basan sadece ben değilim ki. Mesela Sayın Mustafa Haşim Polat, sadece “yabancı dilde cümle çözümlemesi” olayındaki yanlışlıklara parmak basmak için ÖZGÜN ANLATIM metoduyla bir KİTAP YAZMIŞTIR. “İngilizce’nin Yarısı” isimli bu kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Dolayısıyla CÜMLENİN ÖĞELERİ konusunu araştıran bir kişiye bu HAYATİ meseleyi hatırlatmaktan ve bu kişinin fazla derine girmeden bu sıkıntıdan kurtulmasını sağlamaktan DAHA DOĞAL ne olabilir ? Vikipedi’de bilgi çeşitlerinden herhangi birinin kullanılmasının yasaklandığına dair bir yazı da mevcut değildir üstelik. Uyarı ismiyle sınıflanabilecek bilgi çeşitlerine ise, ansiklopedilerde sık sık rastalanır. Mesela Vikipedi’nin ana sayfasında bile birçok uyarı ve açıklamaya rastlarsınız : )))


Bu açıklamaların ve ISPATLARIN ışığında, sayfayı tekrar eski haline çevirMEMEnizi önemle rica ediyor, bir konuda karara varabilmek için zannedilenden çok daha fazla bilgi toplamanın gerekliliğini bir kez daha hatırlatıyor, açıklamayı sonuna kadar okumakta gösterdiğiniz sabır için özellikle teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum.


akıl makinesinin benzini

Şablona sil koymay[kaynağı değiştir]

Selam, şablonlara sil koyarken <noinclude>{{sil|..}}</noinclude> şeklinde koymalısın. Normal maddelerdeki gibi sil koyduğunda şablonun geçtiği tüm maddelerde silinmeye aday gösterilmiş olduğundan biraz işler karışıyor. Örnek: Şablon:Telif hakkı - koşullu serbest kullanım ve Vikipedi:Resim etiketleme. Şablonu biri silmezse görebilirsin. --Özgür 06:48, 30 Eylül 2006 (UTC)

Belirsiz şablonu[kaynağı değiştir]

Selam Vito, monobook.js sayfana şunu eklersen, resimlerde değiştir tuşuna bastığında tepede bir "belirsiz" sekmesi çıkıcak, ona tıkla ve hoop, tarihi birip kaydeder. Umarım işine yarar, kolay gelsin. Mesaj sayfanın içine etmemek için kodu comment içine aldım, değiştir deyince görebilirsin.-Tembelejderha 11:52, 30 Eylül 2006 (UTC)


  • vito seni sevgili resimciklerinden birazcık ayırabilir miyim? bu maddede olanlar olmuş, kutular büyümüş, beni aşıyor. kolay gelsin. --kibele 21:51, 30 Eylül 2006 (UTC)
:) hay allah, bu kadar kolay mıymış.. sağol --kibele 22:00, 30 Eylül 2006 (UTC)

Ekşi Sözlük'ten tanıyordum ismini. Wikipedia'da yaptıklarını görünce tebrik ve teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Kullanıcı sayfan çok orijinal olmuş. --Hucking 22:45, 30 Eylül 2006 (UTC)