Kullanıcı mesaj:Tutan

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin![kaynağı değiştir]

Gönüllü katılımcıların çabalarıyla 250 dilde oluşturulmaya çalışılan ansiklopedinin Türkçe bölümü olan Vikipedi'ye hoş geldin!

Katkıda bulunurken cesur ol! Hadi kolay gelsin. - Yardım gönüllüleri.


VikiÇağrı: Memleketini tanıt![kaynağı değiştir]

Vikipedi'de doğduğun veya oturduğun il, ilçe kasaba ya da köy hakkında bir sayfa var mı diye bir ara... Buldun mu? Bu hâli ile senin memleketine yakışıyor mu, kendine bir sor! Daha anlatılması gereken ne kadar çok şey var değil mi? Eklenmesi gereken nice resim...

Eğer "bu hâli ile benim memleketime yakışmaz" veya "koskoca ansiklopedide nasıl olur da memleketim hakkında madde bulunmaz" diyorsan kolları sıva ve onu sen tanıt! Zannettiğin kadar zor değil. Sadece birkaç biçem kuralına dikkat etmen ve tarafsız, ansiklopedik bir dil kullanman gerek. Safranbolulu arkadaşlar ne güzel derlemişler, sen neden yapamayasın?

İlk adımlar[kaynağı değiştir]

İlk önce bir miktar bilgi topla: Tam olarak nerededir? Nüfusu kaçtır? Tarihi nasıldır, bu yerleşim yerini kim kurmuştur? Ne üretilir? Görülmesi gereken yerleri nerelerdir, niye ziyaret etmek gerekir? Tarihi eserler ya da doğa güzellikleri var mıdır? Ne yenir, ne içilir, türküleri, öyküleri ve hatta efsaneleri nelerdir? Yaşlılarla konuşup, sözlü tarihe de yer verebilirsin.

Bu bilgileri İnternette de bulabilirsin, ama kesinlikle bulduğun bilgileri kopyalayıp yapıştırma, bilgileri kendi sözlerinle aktar! Yoksa telif hakkı ihlâli olarak silinir.

Biz de görelim![kaynağı değiştir]

Çektiğin resimler varsa bunları Vikipedi'ye yükle, yüklerken bu resmi kamuya bağışladığını açıklayan şablonu ekle: {{KM-Kişisel}} (bunu kopyala yapıştır). "Hakkını helal etmediğin" resimler, telif ihlalinden silinebilir.

Vikipedi:VikiProje Türkiye yerleşim birimleri[kaynağı değiştir]

Türkiye'nin yerleşim birimleri hakkında nasıl katkıda bulunabileceğini buradan daha ayrıntılı öğrenebilirsin. Örneğin; maddede kullanabileceğin şablonlar, sayfanın daha düzgün görünmesini sağlayacaktır, doğru kategoriye eklersen arayanlar daha kolay bulacaktır vb.

Kolay gelsin!


Öncelikle özgür ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz ! Vikipedi'ye katkıda bulunmak istemeniz çok güzel, fakat ne yazık ki Vikipedi'ye özgür lisanslı (Kamu malı, GÖBL, Creative Commons vs.) olmayan hiçbir kaynaktan içerik aktaramayız; yani (telif hakkı saklı) başka web sitelerinden veya kitaplardan buraya doğrudan içerik taşımanız mümkün değildir. Telif hakları hakkında daha fazla bilgiyi Vikipedi:Telif hakları/SSS ve Vikipedi:Telif hakları sayfalarında bulabilirsiniz. İçerik aktarabileceğiniz bazı GÖBL kaynaklar için GÖBL kaynaklar sayfasına, bazı kamu malı kaynaklar içinse kamu malı kaynaklar sayfasına göz atabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, iyi değişiklikler!

kibelemesaj 09:24, 6 Haziran 2007 (UTC)

Merhaba TDKP maddesinde belirttiğinin eksikleri tamamlayabilirseniz belki daha güncel bir madde oluşturabiliriz. ----devrimdptmesaj 05:52, 11 Haziran 2007 (UTC)

MLKP konu başlığı[kaynağı değiştir]

(illegal kelimesi VP:TBA gözönüne alınarak kaldırıldı)

İllegal tanımlaması hem MLKP'nin kendini tanımladığı biçim, hem de fiilen yasalar karşısındaki durumunu belirten durumdur. Ben yazdığımda bir taraflı bakış açısı göremedim. Bence parti-örgütün durumunu, konumunu belirttiği için maddede yer almalı.Tutan 14:36, 12 Haziran 2007 (UTC)

Selam, konuyla ilgili cok bilgili olmasam da hicbir partinin kendini illegal tanımlayacağını sanmıyorum. bu konuda kaynak veriseniz memnun olurum. Yasalar konusuna gelince, evet her ülkenin ve her kurulu sistemin yasaları vardır, ancak onları yorumlamak ve uygulamak vikipedinin konusu degildir. Dolayısıyla bir kurumun kurulusun illegal olduğunun veya olmadığının vikipedide yer almasının onu illegal olarak tanımlayan kanun koyucuyu bağlamadığı için vikipedinin bu noktada nötr bir tutum sergilemesi VP:TBA nedeniyle daha doğrudur. Bilmem aciklayıcı olabildim mi? Tesekkurler.--Erkan 15:03, 12 Haziran 2007 (UTC)

Konuyla ilgili kaynak isteğine doğrudan MLKP internet sitesinden :

MLKP, 3 Kasım 2002 ve son olarak da 28 Mart 2004 seçimlerine devrimci bir müdahale gerçekleştirir. Yasadışı ve gizli temelde örgütlenen MLKP, yasal ve açık çalışma ve mücadele olanaklarını dıştalamadan seçimleri, işçi ve emekçilerle buluşmanın ve sosyalizm seçeneğini işçi ve emekçilere taşımanın bir anı olarak değerlendirir. http://mlkp.info/oldindex.php?tab=7&PHPSESSID=528e436268c5aa0f538e7f4045d5cd4a

Marksizm, leninist bir örgüt yasalara karşı tutumunda esas olarak kendi belirlediği bir meşruiyet çzigisini dikkate alır. Legal yada illegal olarak örgütlenip çalışması kendi ülke-dünya-devrim değerlendirmeleri içinde karar verecekleri bir durumdur. Bugün şu halde Türkiye'de bir çok MLKP benzeri kendini illegal olarak tanımlayıp örgütlemiş parti-örgüt vardır. TKP-ML(değişik tüm versiyonları), DHKP-C, TKİP, TKP-Kıvılcım, TDP vb. Tutan 05:50, 13 Haziran 2007 (UTC)


Konuyla ilgili verdiğiniz linkten yani partinin internet sitesinden bir okuma yaptım ama partinin kendini illegal olarak tanimladigini goremedim. Fakat buna ragmen eylemlerini ve toplantılarını illegal ortamda veya illegal sekillerde yapildigini buldum ki bu da gayet mantiklidir cunku bahsedilen partiyi illegal yapan sey kendi tanımlamaları değil aksine eylem yaptıkları sistemdir. Vikipedi bu sistemin bir partcasi olmadigi icin de boyle bir tanimlamanin yeri degildir kanısını hala surdurmekteyim. Saygılarç--Erkan 06:40, 13 Haziran 2007 (UTC)

Sevgili arkadaşım, benim bir üst paragrafta açıklamaya çalıştığım gibi illegal-legal ayrımı bir devrimci açısından tukaka-kötü birşey değildir. Tamamen bir örgütlenme biçimidir. Mevcut verili ülke durumu, yasalar, dünya değerlendirmesi vb. bir çok başlıktaki değerlendirmenin bir sonucudur. Esas belirleyici olan meşruiyet çizgisidir. Ben maddede illegal ibaresinin yer almasını bu örgütü kötülemek yada övmek için değil örgütün-partinin dünya ve Türkiye'ye bakış açısını gösterdiği için istiyorum.

Ayrıca illegal kelimesine bu ve benzeri(ki benim de bakış açım budur)örgütlerin bakış açısını koyarsam belki tartışma daha nalamlı olacak: İllegalite, yasalarda yeri olmayan yasaların tanımlamadığı yada yasakladığı durum, hal.

bu durumu savunan yazı linkleri: http://www.kurtuluscephesi.com/kurtulus/kur6s_10.html http://www.tdkp.net/news.php?readmore=153 http://www.tkip.org/parti_yasami/05.html

Ve yine MLKP.info http://www.mlkp.info/oldindex.php?view=tu&PHPSESSID=fab261d058c14ce4c...

tüzük II.5. madde b paragrafı: b) MLKP, esas olarak tüm organlarının seçimle belirlenmesinden yana olmasına rağmen, faşizmin zorunlu kıldığı ağır illegalite koşullarında bu, kongre ve Merkez Komitesi'nin oluşumunda uygulanır. Diğer örgütler yukarıdan aşağıya doğru kurulur.

Yani MLKP'nin illegal olması tamamen örgütlü olduğu ülkeyi 'ağır faşizm' koşullarında tahlil etmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de bir çok sol parti var. Bunların bir kısmı legal, bir kısmı illegal olarak örgütlenip çalışma yürütüyor. Bunun kökeninde yatanda Türkiye'yi siyasi olarak tahlil ediş farklarıdır. Yani çok kabaca faşizm varsa illegalite, yoksa legalite. Ama sonuç olarak hemen hepsi meşru alanda çalışma yapıyorlar.Tutan 07:30, 13 Haziran 2007 (UTC)


Haklısınız, sistemin elvermediği ortamlarda, ki bence bu sitem sizin bahsettiğiniz gibi Faşizan bir sistem olabilirken başka bir şekilde, Anarşist ya da Komunist bir sitem de olabilir, bir örgütlenme sistem kurallarına aykırı harekette bulunuyor ise bunun bir illegalite olduğu açıktır. Bu konuda sizinle hemfikirim. Bu noktada bir şeyi daha belirtmek istiyorum, kesinlikle bu maddeye veya herhangi bir sistem tarafından illegal bulunmuş bir örgütlenmenin tanıtımının yapıldığı maddeye illegal kelimesinin yazılmasını doğru bulmamam konusunun bu kelimenin küçültücü ya da en basit anlamda kötü bir şey olduğunu düşünmemden kaynaklanmadığır. Belki size biraz daha düşünme çerçevemi anlatamam gerekiyor: Vikipedi herhangi bir siyasal sistemin tarafı değildir, burada adı geçen maddelerin herbirine eşit uzaklıkta olmak durumundadır, bir örgüte illegal demesi bu nedenle doğru değildir. Ancak son durumda sizin anlattıklaırnız ve gösterdiğiniz linklerin ışığı altında maddenin bu durumu da içerek şekilde aşağıdaki gibi düzenlenmesini öneriyorum ne dersiniz?

"Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), 10 Eylül 1994'te kurulan komünist bir örgüttür. Parti, içinde eylem yapmakta ve örgütlenmekte olduğu sistemlerin ağır baskıları ve yasaklamaları neticesinde kendisini illegal olarak tanımlamakta ve bu çerçevede eylemlerini yürütmektedir."

Ayrıca bu yaptığımız tartışmayı maddenin tartışma sayfasına eklemekteyim. Sanırım bundan sonra tartışmayı orada maddeyle ilgilenen herkesin bilgisinde yapmamız vikipedi işleyişi için daha doğru olacaktır. Teşekkürler,--Erkan 08:03, 13 Haziran 2007 (UTC)