Kullanıcı mesaj:Stambouliote/Belgelik1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bana iletmek istediğiniz herşeyi buraya yazabilirsiniz. Eğer aşağıda geçen konular harici yeni bir konu açacaksanız lütfen "değiştir" yerine "+" sekmesine tıklayarak mesajınızı bırakınız. Mesajınızın sonuna 4 tane (~) koyunuz ki ben sizin kim olduğunuzu bileyim



Ana sayfa ve anlam ayrım[kaynağı değiştir]

Merhaba Danbury,

İlk sorunun cevabını kendin vermişsin gerçekten de. Bir yöneticiden rica edersen ilgili bağlantı işlemini halledecektir.

İkinci sorunun cevabı da "Anlam ayrım" sistemi. Şarkıcı Thalia'nın maddesini "Thalia (şarkıcı)" veya benzeri bir şekilde açarsan (oyuncu aynı zamanda, o yüzden bilemiyorum en iyi ne olur) sorun çözülecektir. Ya da istersen diğer maddeyi parantezli olarak açarsın "Thalia (mitoloji" şeklinde, diğeri normal kalır.

İki türlü yapılıyor anlam ayrım sayfaları. Birinci türde ortak olarak paylaşılan adın sayfası anlam ayrımı sayfası oluyor ve altına Şablon:Anlam ayrım koyuluyor. Bu sayfa sadece iki maddeye bağlantıyı sağlayan küçük bir liste işlevi görüyor. Misal "Robinson Crusoe" sayfası anlam ayrımı sayfası oluyor ve kitap, film vs.'yi listeliyor.

Diğer türde ise ismin anlamlarından biri diğerini ün/şöhret/bilinirlik açısından eziyorsa o ismin sayfasına en ünlü anlamın sahibi konuyor. Sayfanın başında da Şablon:Diğer anlamı kullanılarak anlam ayrım sayfasına link koyuluyor. Örneğin Charlie Chaplin diye bir de kitap var diyelim. "Charlie Chaplin" isminde abimizin maddesini koyuyoruz. Sayfanın tepesine de

{{Diğer anlamı|Charlie Chaplin (anlam ayrım)}}

yazıyoruz. Böylece arayan aradığını bulmuş oluyor.

Sevgiler

Vito Genovese 20:10, 8 Kasım 2006 (UTC)


Nitelik vs Nicelik[kaynağı değiştir]

Merhaba Danbury,

Öncelikle eski bir mesajını görmemişim arada, onu cevaplıyım. Madde istekleri sayfasında linkleri istediğin gibi değiştirmen mümkün. Yani madde adı uygun değilse daha uygun bir hale getirebilirsin, o opsiyon senin.

Maddelere gelince... Madde sayısı istatistiği an be an güncellenmiyor ne yazık ki, zira devasa bir sunucu yükü söz konusu. Ama yine de ana sayfadayken sağ tablodaki "Son haline bağlantı" bölümüne tıklarsan gerçek sayıyı görebilirsin.

Lakin nacizane bir tavsiyem olacak. Malum ansiklopediyiz, sözlük sitesi değil. O yüzden 2-3 cümlelik yeni maddeler açmak yerine varolan maddeleri geliştirmemiz gerekiyor. 1 tane 100 cümlelik maddeyi, 100 tane 1 cümlelik maddeye yeğ tutuyoruz. Her ne kadar madde sayısı ve diğer Vikiler arasındaki sıralama durumumuz hoş bir rekabete yol açsa da, asıl amacımız kesinlikle o değil. Sadece bir detayı o işin.

Zaten uzun vadeli düşünürsen, şu an yazacağın çok kaliteli bir madde, açacağın 100 tane kısa maddeden çok daha fazla takdir toplayacak ve Viki'ye çok daha fazla kullanıcı çekecek. Siteye kullanıcı çekmesinin yanında benzer maddeler üretmek konusunda şevk verecek ve ulaşmayı hayal ettiğin madde sayısını sağlayacak insanları dolaylı olarak siteye kazandırmış olacaksın.

Ütopik görünüyor belki ama değil. Seçkin maddeler bizim kimliğimizi yansıtacak, her şeyi bilip hiçbir konuda uzman olamayışımız değil.

Sevgiler

Vito Genovese 11:55, 11 Kasım 2006 (UTC)


Resim Galerisi[kaynağı değiştir]

merhaba, resim yükleme hakkında bir sorunum var, yüklediğim resimler her defasında tren gibi peş peşe diziliyor, eğer Biga ve Bektaş Yaylası sayfalarına bakarsan ne kastettiğimi anlayacaksın, onları nasıl daha estetik bir şekilde yerleştiririm, bana yardım edebilirmisin? galeri falan, onu hiç beceremdim zaten :) şimdiden teşekkürler Bu imzasız yazı Danbury (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

  • Merhaba Danbury (imza atmayi unutmussun), sanirim "Galeri" fonksiyonunu kullanmak istiyorsun Gül maddesindeki gibi.

<gallery>
Resim:''1. Resim ismi| Alt yazi''
Resim:''2. Resim ismi| Alt yazi''
Resim:''3. Resim ismi| Alt yazi''
...
</gallery>

Bu sekilde kodlarsan resimleri, sanirim istedigin sonuca ulasacaksin. Citrat 18:15, 13 Kasım 2006 (UTC)


Yönlendirme [Yunan Alfabesi (tablo)]??[kaynağı değiştir]

Selam, Yunan Alfabesi ile ilgili şöyle bir düzenleme yapmaya çalışıyorum: Yunan Alfabesinin iki ayrı linke tekabül etmesi gerekiyor: [Yunan Alfabesi|Yunan Alfabesi] ve [Yunan Alfabesi (tablo)|Yunan Alfabesi] Böylelikle özel:longpages'de yer alan Yunanca maddesi, maddenin Yunan Alfabesi ile ilgili olan kısımlarını [[Yunan Alfabesi|Yunan Alfabesi] sayfasına aktarınca kısalmış olacak(tı). Ama Yunan Alfabesi maddesinin bu haliyle çok uzamasını engellemek için de [Yunan Alfabesi (tablo)|Yunan Alfabesi] sayfasını bundan ayrı tutmak yararlı olacak(tı). Başka nereden yardım isteyebileceğimden pek emin değilim, daha tecrübeli bir kullanıcı olarak bu konuda bana yardımcı olabilir misin? (söz, biskrem falan da vermicem :)) --Çürük elma


Dediğiniz gibi dış bağlantıların hemen üstüne aldım. Sondaki <gallery/> yanlış yazılmıştı onuda </gallery> olarak düzelltim. Umarım istediğiniz gibi olmuştur. İyi çalışmalar. --Carduelismsj 14:42, 19 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Rüçhan,

Geçerli madde sayısına; "yönlendirme", "tartışma", "resim", "kullanıcı", "yardım", "Vikipedi", "şablon" alanlarındakiler ve iç bağlantı içermeyen maddeler katılmıyor.

Bir de aklıma gelmişken; Ekran Görüntüsü-Wikipedia etiketi sitenin tamamının görüntüleri için (screenshot derler ya hani), diğer Wikilerden aldığımız her resim için otomatik olarak o kullanılmıyor, orada gördüğün etiketi kullanabilirsin burada da.

Sevgiler

Vito Genovese 11:10, 20 Kasım 2006 (UTC)


Mesajın için çok teşekkür ederim. "Litvanyaca" sözcüğü konusunda benim de şüphelem var ve sanırım "Litvanca" şeklinde de yazılabiliyor. Litvanyaca maddesindeki resimler www.debeselis.net adresinden. Bu arada, ben de Yunanca maddesine baktım, oldukça güzel İyi günler ve kolay gelsin -Morphosis

Tekrar Merhaba:D[kaynağı değiştir]

Umarım bu kez doğru olmuştur resimler çünkü resimler olmadan madde upuzun bir liste hâline kalıcak gerçekten de:( Bi de, resimler dışında kalanı da upuzun kuru bi liste:( Yazıya bir çeki düzen verebilicek bi formül biliyo musun? Gerçekten çok mutlu olurum:) Bi de, mesajlarını kullanıcı sayfama da yazabilirsin:) Son olarak Σαράντα Εκκλησιές, "Saranta Ekklesiez" olarak mı okunuyo? Yunan alfabesini okuyabiliyorum fakat uzun süredir pratik yapmamışım da:D :D Morphosis

Kırklareli'nin eski adı; yani Kırk Kilise. Çok da eski değil, ama tam tarihlerini de bilmiyorum. Kiril harflerini tek tek açıklayıp örnekler vermek, okunuş kurallarını belirtmek olabilir. Zaten bununla uğraşıyorum internete girebildiğim zamanlarda. Çok teşekkür ederim Litvanca umarım sonunda katkılarınla çeki düzen verilmiş bir madde hâline gelir:T

Çok iyi fikir! Çok teşekkürler!

Yaa bu kez doğru olduğuna emindim halbuki:D Neyse kurallara uygun olmıyan bişi varsa düzelsin tabi napalım:'[ Litvanca'daki ą , ū , į gibi harfler kalın olunca çok iyi okunmuyo. Ama Türkçe karşılıklarını kalınlaştırabilirim:)

Son Morphosis :D[kaynağı değiştir]

Litvanyaca'yı Polonyaca maddesindeki tablolar gibi düzenlemek iyi bir fikir midir sence?:D Şimdi netten çıkmalıyım:( en kısa zamanda dönmek üzere:)

Arabada üç, evde onüç[kaynağı değiştir]

Ben de tam sana mesaj yazıyordum başka bir konuyla ilgili. Önce onu sıkıştırayım araya.

Vikipedi:Köy çeşmesi (ilginize)#"adını değiştir" özelliğinin faydası! bölümünde açıklanan olayı bir oku istersen, ben de Aland adalarını düzelteyim bir yandan.

İkinci olarak da Ekran Görüntüsü-Wikipedia etiketi diğer Wikilerden alınan resimler için değil, sitenin tamamını tasarımıyla gösteren capturelar için. Her resmin ayrı bir etiketi var orda, yukarıdaki edit (veya hangi dildeyse muadili olanı) butonuna tıklarsan şablonun kodunu görebilirsin, en.wiki nin şablon kodları türkçelerine yönlenmiş durumda, yazarsan çıkar yani.

Çabuk başlığı oku, yıkıl karşımdan, çkşarı!

Vito Genovese 20:52, 24 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Rüçhan,

O bahsettiğin olay, diğer bir Vikipedi maddesine bağlantı içermeyen maddeler için. Onun bir listesi var elbette ve şurda...

İntervikiler için maalesef tek tek nerde ne var bakman gerekiyor. Zaten bir tane interwiki eklersen gerisini botlar hallediyor, sırf bunun için tasarlanmış botlar var. Son değişikliklerde "botları göster" dersen, saman altından su yürüten bu arkadaşları daha yakından inceleyebilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 09:01, 25 Kasım 2006 (UTC)


Harika olmuş! Ellerine sağlık! Litvanyaca gerçekten de yola gedi:D

Morphosis


Lehçe'yi İngilizce'den çevirdim zaten. Ve birkaç Lehçe ders veren site de buldum onlarla da uğraşıyorum:D Lehçe'ye aynı tablo müthiş gider:D Ama ben yapmayı bilmiyorum:D :D İngilizce wikide Litvanca harf okunuşları var onlar eklenebilir aslında :T Morphosis

Başka sayfalara bağlantısı olmayan sayfalar[kaynağı değiştir]

merhaba, başlıkta adı geçen sayfada'ki ilk 50 başlığa bağlantı ve intervikileri elkedim, bazıları ise madde olamayacak dercede saçma ve boş. Eğer bi göz atıp o ilk 50 maddeyi kaldırır ve gereksizleri silersen minnettar olacağım. ben baktım ama bi yol göremedim düzeltmek için. Kullanıcı:Danbury 12:26, 25 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Rüçhan, sayfa günlük olarak otomatik olarak güncelleniyor. Şu an için yapacak birşey yok. Silinecek kadar saçma olanlara sil etiketi koyabilirsin. VP:HS ve VP:SAM sayfalarına göz atman silme kriterlerini öğrenmen için iyi olacaktır. Günlük olarak 1000 sayfa bu şekilde listeleniyor. Sonraki 50 sayfa tuşunu kullanarak diğerlerine de göz atabilirsin. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 12:30, 25 Kasım 2006 (UTC)

Vikipedi'den kopya yapan siteler[kaynağı değiştir]

Tüm ilgililere: Vikipediden kopya yapan siteler hakkında ki tartışma 3-4 ayrı yerde birden başlatıldığı için bu tartışmaların hepsini biraraya topladım, burda: Vikipedi tartışma:Standart GÖBL ihlali mektupları . Ayrıca çözüm olarakta bu sitelerin listesini oluşturmaya başladım, burda: Vikipedi:Standart GÖBL ihlali mektupları#GÖBL Ihlali Yapan Sitelerin Listesi. Selamlar --Erdall 06:44, 28 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba Rüçhan,

Konuyla pek bir alakam olmadığı için sağlıklı bir öneri getiremiyorum, ancak bakınırken Türkiye'de "Breyl" şeklinde okunduğu gibi yazıldığını da gördüm. Türkiye Sakatlar Derneği öyle kullanmış mesela.

En iyisi sen tartışma sayfasında görüşlerini belirt, topluluktan elbette bir ses çıkacaktır.

Bu arada şu "Ekran Görüntüsü-Wikipedia" etiketini kullanma, gözünü seveyim. O sitenin resmi için, orda bulunan normal resimler için değil. URL eklemeyi de unutma resmi yüklerken.

Sevgiler

Vito Genovese 19:21, 29 Kasım 2006 (UTC)

Merhaba danbury, mesajını yeni aldım ve senin için küçük bir araştırma yaptım. İsim konusunda Braille alfabesinin kullanıldığındı gördüm ve bu yönde değişiklik yaptım. (not:mesaj sayfan 32 Kb'yi aşmış sıfırlarsan iyi olur) İyi çalışmalar --Karduelismsj 09:17, 30 Kasım 2006 (UTC)

Kısa Ara, Yine Morphosis:)[kaynağı değiştir]

Tekrar selam Danbury. Lehçe okunuş kurallarını maalesef bilmiyorum ama belki bu site yardımcı olabilir : http://demo.acapela-group.com/ Birkaç dilde ses programları içeren bi site. Metinler girildiğinde, ana dili seçilen dil olan gerçek insan sesleriyle okunabiliyo. Hafta sonlarını seviyorummm:D haftasonu=internet+vikipedi oldu artık benim için:D :D Neyse muhabbeti dağıtmayayım. Kolay gelsin.

Kendine İyi Bak

Neden çalışmadı ya bende çok iyi çalışıyo bayağı da faydalı:( neyse. Hehe projelerini çok merak ediyorum:D :D Ahh viki:D :D Morphosis

GrupHepsi.JPG[kaynağı değiştir]

Merhaba Danbury. Oluşturduğun [1] sayfasına resmin kaynağını da ekleyebilir misin? Yoksa bu resim Vikipedi politikası gereği silinecektir. --Dreamer 10:59, 2 Aralık 2006 (UTC)

Resmin kaynağını ben ekledim. Sevgiler. --Dreamer 11:17, 2 Aralık 2006 (UTC)
Çok sağol, bende en:wikipedia dan aldığımı yazdım ama neden yeterli olmadı? bu gibi durumlarda ne yazmam gerkiyor bu arada? yardımcı olursan sevineceğim! Kullanıcı:Danbury 11:20, 2 Aralık 2006 (UTC)
Yapacağın şey çok basit aslında. Yüklediğin resimlerin kaynak bilgisini internet adresi olarak örneğin,
Kaynak: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:GrupHepsi.JPG
şeklinde belirtiyorsun. --Dreamer 11:38, 2 Aralık 2006 (UTC)

Resim + Tablo[kaynağı değiştir]

Tekrar merhaba Danbury. Bu kez seni bi soru sormak için rahatsız ediyorum:) Buffy the vampire slayer maddesine, tabloya bi resim eklemeye çalışıyorum. İngiliz wikisinden aldığım Buffy the Vampire Slayer logosunu. Ama tüm denemelerime karşın tablonun şeklini bozmadan resim ekleyemedim. Yardımcı olursan çooook mutlu olacağım. (Blogo.jpg adındaki resimle uğraşıyorum) Şimdiden çok teşekkürler:T Morphosis

Neler oldu ya:( Çok üzüldüm adına noldu ki vikide öyle:(

O zaman Buffy the vampire slayer sayfasına boş bi yere ekliyim sen ordan yapabilirsen yaparsan çok sevinirim gerçekten çok çok sağol:) Şimdi ekledim

Teşekkür:D[kaynağı değiştir]

Harika olmuş ellerine sağlık. Güle güle kullanalım gerçekten de:)

Vikipedi ile ilgili ne oldu kötü ya çok merak ettim eğer özel değilse ve iyi hissediyosan söyler misin düşünüyorum da aklıma olabilicek kötü bişi gelmiyo:€ Morphosis

O sayfayı ben de gördüm, imrenmemek gerçekten de elde değil. Ama çok da önemli değil ya boş ver kim öğrenemez ki istedikten sonra:) Bu arada, MSN adresin var mı? Varsa oradan da konuşabiliriz diye düşündüm de bazı herkesin okumayacağı şeyleri:D

Vikiarkadaş[kaynağı değiştir]

Bu onuru yaşadığım için çok mutlu oldum!! Vikiarkadaş, gerçekten çok samimi ve sıcak bir kavram.. Daha nice Vikiarkadaşlıklara Danbury... :) Morphosis~ 18:09, 2 Aralık 2006 (UTC)

Ekledim ben seni:T Ama MSN'de misin? Morphosis~ 18:16, 2 Aralık 2006 (UTC)

hehe evet burda da aynıymış durum :)Delamorenamesaj 17:31, 3 Aralık 2006 (UTC)

yok be yav, sorun yok, gayet şık olmuş:)Delamorenamesaj 17:38, 3 Aralık 2006 (UTC)
bildiğim kadarıyla , içinde iç bağlantı olan maddeler ekleniyor, taslaklarda da iç bağlantı varsa eklenir , taslaklar da madde olarak sayılıyor yani, şablonla alakası yok.yeterki iç bağlantı olsun. İstatistikler bölümünde şöyle bir ibare var : ¹ Geçerli maddeler ve "yönlendirme", "tartışma", "resim", "kullanıcı", "yardım", "Vikipedi", "şablon" alanlarındakiler ve iç bağlantı içermeyen maddeleri içerir.Delamorenamesaj 17:47, 3 Aralık 2006 (UTC)
Danbury, umarım yanlış anlamamışsındır da o başlığın Delamorena'yla aramızda esprisi vardı:) benim mesaj sayfama gir, bak istersen... ben de ona bu kullanıcı adının üstüne header yerleştirme fikrinin de vikipedi GNU özgür belgeleme lisansı kapsamında olup olmadığını sormuştum... header kullananlar olarak aramıza hoş geldin...Doma17:38, 3 Aralık 2006 (UTC)
Bildiğim kadarıyla başka kullanan yok. Zamanında ben de Delamorena'nın sayfasından kopyalamıştım kodları zaten, o da sayfanı görünce bir deja vu yaşadım sanki demişti, aramızdaki esprisi bu:) Niye kaldırcakmışız ki, Delamorena Vikipedi'de yeni bir trend yarattı bile denebilir... Bu arada kalbinin durumuna pek bir üzüldüm...
şimdi gördüm mesajlarınızı da o trendin yaratıcısı sevgili kullanıcı fcn dir teşekkürlerinizi övgüleriniz vesayreleri telifli olduğu için mecburen fcn ye yapınız :) Delamorenamesaj 11:02, 11 Aralık 2006 (UTC)

Harf maddelerinde neden Latin alfabesi şablonu yerine Türk alfabesi şablonunu ekliyorsunuz anlamadım. Türk alfabesi zaten Latin alfabesinin genişletilmiş bir biçimidir --Pinar 10:54, 9 Aralık 2006 (UTC)

Anlıyorum Danbury ama Vikipedi maddeleri sırf Türkiye'de yaşayanlar için yazılmıyor, Türkçe konuşan/anlayan herkes için yazılıyor. Bu nedenle bence en doğrusu maddeleri eski haline çevirmek. Zaten Türk alfabesi yeterli bilgiyi veriyor. İngilizce Wikipedia'da bulunan harf maddelerine de bir göz at istersen --Pinar 11:10, 9 Aralık 2006 (UTC)
Nerde bu Latin alfabesi şablonu?--Vito Genovese 11:47, 9 Aralık 2006 (UTC)
Bana anlattıklarını Pınar'a da anlatman ve karşılıklı bir çözüm bulmanız çok daha sağlıklı olur. Hatta bu konuyu özel mesajlaşmadan çıkarıp şablonun tartışma sayfasında sürdürmeniz diğer Vikipedistlerin de konuyla ilgili fikir yürütebilmelerini sağlar ve topluluğun karar almasını teşvik eder, ki en süperi de bu olur bu durumda.--Vito Genovese 12:09, 9 Aralık 2006 (UTC)
Elbette fikir ayrılığının giderilmesi için gerekli olan son noktayı ben koymayacağım ama konuya mantıklı bir çözüm bulmayı hedefliyorum. Benim için önemli olan soru şu: harfin modern halinin kökeni hangi alfabeye dayanıyor? Verdiğin örnekte (Lehçe Wikipedia) hem Leh alfabesi hem de Latin alfabesi kullanılmış çünkü sonuçta bu alfabe de aynen Türk alfabesi gibi Latin alfabesinden türemiş. İngiliz alfabesi belirttiğin gibi tamamen Latin alfabesinden oluşuyor ama Alman alfabesinde fazla harfler olmasına rağmen Latin alfabesi şablonu kullanılıyor. Aynı mantıkla Şablon:AZE'ye de Türkçe harfler eklenmiş (ama dediğin gibi "Türkçe karakterler" yerine "Diğer karakterler" denilmeliydi). Neyse, galiba Vito'nun önerdiği gibi konuyu şablonun tartışma sayfasında devam ettirmek en doğrusu olacak --Pinar 13:21, 9 Aralık 2006 (UTC)
Bu arada Vito'ya yazdığın mesaj da Latin alfabesinde J W gibi harflerin olmadığını yazmışsın ama bu doğru değil. Latin alfabesinde (uluslararası bir standart olarak) 26 harf bulunur. Bu harflerin çoğunluğu Latince de kullanılan harflerden geliyor ama bazıları da kökeni direkmen Latince'ye dayanan dillerden geliyor (Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, vs.) --Pinar 13:43, 9 Aralık 2006 (UTC)
Galiba en uygunu Şablon:Türk Alfabesi'nin tartışma sayfası --Pinar 14:10, 9 Aralık 2006 (UTC)

İlçelerin Gelişmişlik Sıraları[kaynağı değiştir]

www.kirklarelifenlisesi.com dan. Ama sadece Kırklareli'nin ilçeleri var. Ya bu sıralar çok meşgulüm okul-dersane falan nefes almaya vaktim yok nerdeyse:( Morphosis~ 19:02, 9 Aralık 2006 (UTC)

Oyum yeşile! Ne de olsa Ğ de bi harfimiz di mi;) Hem bence daha estetik duruyo;) Morphosis~ 19:18, 9 Aralık 2006 (UTC)

Eski Yunanistan'ı sen mi yapmıştın:O Daha önce görüp hayran kalmıştım ama senin yaptığını bilmiyodum. Valla tebrik ederim:) Kırklareli için de sağol işte öyle naçizane bi madde;) Morphosis~ 19:31, 9 Aralık 2006 (UTC)

Hehe beğendiğine çok sevindim:) Elimden geldiğince bişiyler yapmaya çalışıorm:) Bende çevirilerine bakıyım bakalım nasıll olmuş tamamen bitirdin mi valla tebrik ederim:) Morphosis~ 10:19, 10 Aralık 2006 (UTC)

Ühü denizanası maddem gitmiş :'( Morphosis~ 10:27, 10 Aralık 2006 (UTC)

Eski Yunanistan[kaynağı değiştir]

Caizdir...

Vito Genovese 14:01, 10 Aralık 2006 (UTC)

  • merhaba danbury, vito'ya yazdığın mesajı gördüm. zaten şöyle bir madde var. belki oraya eklemek istersin bilgilerini. kolay gelsin. --kibelemesaj 14:21, 10 Aralık 2006 (UTC)

aşırı milliyetçi duygular[kaynağı değiştir]

merhaba tembelejderha. Yunanlar maddesi üzerinde çalışıyorum.

.... Roma İmparatorluğu'nun ikiye ayrılması. Bizans'ın kurulması. Yunanlar'ın geri, özellikle İstanbul'a göçleri. ...

diye bir kısım var... Gördüğün gibi istanbul sözcüğü var ama şehrin o zaman ki adı Konstantinopolis... İngiliz vikipedi de modern adı için istanbul, bizans dönemi için ise constantinople diyor. bende böyle yazsam insanların milliyetçi duyguları kabarır mı? tepki çeker mi, ondan önce yöneticiler müdahale eder mi? acele cevap lütfen. hangisini yazayım? Danbury 17:14, 11 Aralık 2006 (UTC)

Danbury, elbette doğru olanı yazmalısın. Bu yüzden önceki ismini kullanman bence daha uygun, gerçi ben bu konularda uzman değilim. Milliyetçi duygular burada sökmez, yakarım ben onları. Burası ansiklopedi, yok öyle. :)) Senin böyle bir çekince yaşaman dahi sansürcü-milliyetçi kesimin bir kazancıdır ve ben bu duruma çok bozuluyorum. İhtiyaç duyduğunda tam destek var arkanda, merak etme. Kolay gelsin. -Tembelejderha 17:20, 11 Aralık 2006 (UTC)

Liste olayı[kaynağı değiştir]

Merhaba Rüçhan,

En.wiki'deki listenin boyutunda bir liste oluşturucaksan bunu yeni bir maddede yapman daha sağlıklı olur elbette. Ancak kısa bir liste tutacaksan ana maddenin altında da yapabilirsin.

Sevgiler

Vito Genovese 17:01, 12 Aralık 2006 (UTC)

"Kıbrıs", "Güney Kıbrıs", "Kıbrıs Rum Yönetimi", "Kıbrıs Rum Kesimi", "Kıbrıs Cumhuriyeti" vesaire...[kaynağı değiştir]

Biliyorum Vikipedi Özgür Ansiklopedi tarafsızlık ilkesine göre kurulan bir ansiklopedi. Kıbrıs meselesi hassas bir konu olduğundan ve Türkçe Vikipedi maddelerinde Kıbrıs (Rum tarafı ve Rumlar) kast edilirken "Kıbrıs Rum Yönetimi" veya "Kıbrıs Rum Kesimi" ve "Kıbrıslı Rum" diye değiştirilmesinin uygun olduğunu düşünüyorum. Bari Türk sayfalarında Kıbrıslı Rumlar sırf "Kıbrıslı" ve Kıbrıs'ın Rum tarafı "Kıbrıs" hele "Kıbrıs Cumhuriyeti" olarak geçmesin. Yabancı Vikipedi sayfalarından Türkçeye tercüme edilmiş Vikipedi maddelerinde "Kıbrıslı" "Kıbrıs" "Kıbrıs Cumhuriyeti"'nin kelime kelime tercüme edilmesi gibi. Yunan Vikipedisi'nin de bizimkinden daha "tarafsız" olduğunu sanmıyorum.

Ayrıca katkılarınız ve çalışmalarınız çok güzel.

İyi çalışmalar.

Kullanıcı:Kevork Avakiyan

Belarus mu? Beyaz Rusya mı? Bilmiyorum?[kaynağı değiştir]

Vikipedide "Beyaz Rusya" maddesi olduğundan Belarus'u Beyaz Rusya olarak değistirmiştim. Türk dilinde ikisi de kullanıldığından benim de kafam karışık. Heralde Belaruslar/Beyaz Ruslar milli ve politik nedenlerden ötürü Belarus diye anılmasını istiyorlardır. Bir daha Belarus veya Beyaz Rusya kelimerine rastlarsam dokunmam.

Kullanıcı:Kevork Avakiyan

Vikipedi mahkemesi[kaynağı değiştir]

Merhaba tembelejderha bu ne? [2] Ben silmedim, ama sen bi' bak! Danbury 14:15, 16 Aralık 2006 (UTC)

Birileri oyun oynamak istemiş, sanırım başka yerlerde de var bu tip anlamsız şeyler. Geri aldım, iyi çalışmalar. -Tembelejderha 14:20, 16 Aralık 2006 (UTC)

Elealı Zenon[kaynağı değiştir]

Selam Danbury,

baslattigin Zeno sayfasinin bir benzeri Elealı Zenon seklinde acilmis, cift makale sablonu koymadim belki bunlari birlestirmeyi denersen diye.kolay gelsin.--alibazmesaj 19:54, 16 Aralık 2006 (UTC)

Son değişiklikler[kaynağı değiştir]

Merhaba Rüçhan,

Eklenen yeni bir özellik bu. Sayfaya eklenen veya çıkartılan karakter sayısını gösteriyor. Vandalizmi tespit etmek için etkili bir yol.

Vito Genovese 18:47, 20 Aralık 2006 (UTC)

Hehe şablonların çok şeker napıyım kullanmamak elde değil:)) Morphosis~ 16:02, 21 Aralık 2006 (UTC)

Sözde taslaklar[kaynağı değiştir]

Maddeler bir veya iki cümleden oluşuyor, aylardır geliştirilmemişler ve bir bağlama sahip değiller o yüzden taslak kriterini kesinlikle sağlamıyor. Vikipedi kurallarını gayet iyi biliyorum. Teşekkürler. --88.224.149.103 10:09, 22 Aralık 2006 (UTC)

  • 1.Taslak, çok kısa olan, fakat işe yaramayacak kadar da kısa olmayan maddelere denir. Genel olarak, madde başlığını anlatacak kadar uzun olmalıdır, ki bu da genellikle 3 ile 10 kısa cümle arasındadır.

Şablon koyduğum maddeler üç cümleden kısa.

  • 2.Sadece konu hakkında gerçekten bilgili veya önemli oranda araştırma sonucu geliştirilebilecek bir madde de taslak sayılmaz. (mitoloji tanrıları için detaylı araştırma gerekir)
  • 3. . Önemli bir nokta da, çok az bilgi içeren kısa maddeler silinebilirler veya ilgili başka bir sayfa ile birleştirilebilirler.

[3] sayfasındaki kurallar gereği sil şablonu koydum. --88.224.149.103 10:16, 22 Aralık 2006 (UTC)

  • Destek oyu için teşekkür ederim Danbury. İyi çalışmalar. --Mskyrider 14:59, 22 Aralık 2006 (UTC)
  • Destek olman yeterli, oyun sayılmamasının önemi yok. Ancak, iptal edilmeden önce sende oyunu Yorum bölümüne taşıyarak desteğini gösterebilirsin. --Mskyrider 15:06, 22 Aralık 2006 (UTC)

Şablondan başka içerik barındırmayan sayfalar[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Şablon dışında içerik barındırmayan sayfalar VP:HS Maddeler#3 gereğince silinebilirler. Bu yüzden eklediğiniz maddelere, eğer taslak olarak kalacaklarsa ilgili şablonların yanı sıra en azından nitelikli bir tanım eklemeniz rica olunur. Eğer tanımsız bırakırsanız, sadece şablon içeren sayfalar belirtildiği gibi silinme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:02, 22 Aralık 2006 (UTC)

Özne, yüklem, bla bla[kaynağı değiştir]

Hehe zevkle;) Zaten sadece beklemek bencillik olurdu dimi:D hmm fransızca ve rusçaya gelicek olursak işte böyle küçük küçük kendimi tanıtan yazılar ya da bazı basit cümleler kurabilecek kadar biliyorum sadece maalesef:( msj sayfası işi hiç sorun diil, kendi sayfan gibi kullanabilirsin;) Morphosis~ 18:01, 23 Aralık 2006 (UTC)

Cinsel ilişki[kaynağı değiştir]

Denizutku merhaba, Gördüm ki cinsel ilişki sayfasında değişiklik yapıyorsun, ben onu İngilizce viki'den çevirecektim, sen eğer başladıysan ben daha devam etmiyeyim. Başka birşeye döneyim, Cevap???

özür dilrem o mesajı ben atmıştım, hesaptan çıkmışım da.. Danbury 11:13, 24 Aralık 2006 (UTC)

  • ben sadece başlatmıştım, çevirebilirsen çok iyi olur. bir de cinsellik-taslak şablonu oluşturdum, onu ekleyebilirsin açman gereken yeni maddeler olursa konuyla ilgili. denisutku *:!? 11:49, 24

Azeri Vikipedisi[kaynağı değiştir]

Selam Danbury! Az önce Azeri Vikipediya'sında dolaşırken tuhaf bir resimle karşılaştım. Görmke istersin diye düşündüm. İşte Link:

http://az.wikipedia.org/wiki/%C5%9E%C9%99kil:Azerbaycan-harita.jpg

Gerçekten çok tuhaf geldi bana!

Morphosis 21:23, 29 Aralık 2006 (UTC)


Güzellik, birlik, beraberlik dolu, mutlu ve huzurlu bir Kurban Bayramı ve yeni yıl dilerimlerimle... --Bahar (yine ben!) 21:42, 29 Aralık 2006 (UTC)

willem barents[kaynağı değiştir]

efendim willem barents için danimarkalı değil de hollandalı (dutch) yazıyor benim gördüğüm bir iki yerde.. Atticus Finch 10:17, 6 Ocak 2007 (UTC)

saygılar

Son değişiklikler[kaynağı değiştir]

Noldu yaa internet gitti de bişi göremedim ne var son değişiklerde garip olan :S yinemi küfürlü bişeyler?

Morphosis 11:12, 13 Ocak 2007 (UTC)

Merhaba. İtiraf etmek gerekirse ilk şablonumdu, yani daha yeni el atıyorum olaya. Zaten az önce farkına vardım ki hiddenStructure kullanımı son derece sakıncalıymış, dolayısıyla yeni bir göl şablonu hazırlamaktayım. Hele bu göl olayı bir bitsin ve anladım mı nasıl çalıştığını tabi sözünü ettiklerine de bakarım (muhtemelen gün içerisinde). - Krkzn 12:59, 13 Ocak 2007 (UTC)

başlangıcı NGC 2683 ile yaptım..viki alemine hayırlı olsun. Henüz şablon tam oturmadı ama işini görüyor. İngilizce wikinin aksine kullanılmayan alanların gizlenme desteğini de ekledim - Krkzn 14:12, 13 Ocak 2007 (UTC)
biraz uğraştırdı, ama oldu sanırım. hem almanlara göre bizim resmimiz de var - Krkzn 15:45, 13 Ocak 2007 (UTC)
bi şey değil..artık kafadan eklenecek birkaç bin madde var. 2683'den başlamamın nedeni de yuksek lisans boyunca sınıflandırlıması için uğraşırken yakından tanışmamız. Tercüme esnasında türkçe uzaybilimi sözcükleri için [4] adresini kullanabilirsin (sarmal vb galaksi türleri gayet önemli. İç bağlantıları bence şart. ). Kolay gelsin - Krkzn 16:00, 13 Ocak 2007 (UTC)
Evrensel demek bence yanlış olur. Toplum tarafından "evrensel" olarak algılanan sonuçta basın tarafından ona sunulan sözcükler. Fakat işin uzmanları uzaybilimcilerdir, ve onlara sorarsan galaksinin türkçesi de gökadadır. Sence de güzel bir kelime değil mi? Gökadanın ne olduğunu bilmeyen doğrudan bakar sayfasına ve orada hem toplum tarafından (hatalı olarak) bilinen adı hem de kendisi mevcut. Gökadanın kullanımı için seni sözünü ettiğin gibi "öldürecek" :D değilim, ama galaksi gördüğüm yerde gökada olarak değiştireceğimden emin olabilirsin. - Krkzn 16:16, 13 Ocak 2007 (UTC)
Not: New Gallery Catalogue değil New General Catalogue, veya kısmi türkçesi ile Gökbilim Kataloğu - Krkzn 16:31, 13 Ocak 2007 (UTC)
Günaydın Danbury ve kolay gelsin. Dün akşam NGC olayında birkaç tane önemli gökada ekledim. Ve durumu şu, ileri derecede nesne olduğundan belli birkaç kurala uygun olarak gitmemizde fayda var. Önerim kategori olarak en az gökada türünü ve takımyıldızını vermek, Kategori:Gökadalar'da Kategori:Sarmal Gökadalar ve Kategori:Sarmal Gökadalar diye ayırdım..yakında düzensiz (irregular) ve merceklere (lenticular) de ulaşınca onlar için de açarız. Yani Gökadalar veya Gökbilim/astronomi kategorisine gerek yok.
Ayrıca NGC nin tanımında yazdığım gibi sadece gökada içermez. dolayısıyla her nesne için şablon:gökada yı kullanamayız. bunun için daha genel bir şablon:gökcisim düşünüyorum. o yüzden gökada olmayan bir şeye rastlayınca es geç. şablon bitince döneriz ona. - Krkzn 08:17, 14 Ocak 2007 (UTC)
Sorun değil..o yeşilimsi şey çok canlı gelmişti..az sonra değişikliğe gidiyorum şablonda (bir kaç şey kırılabilir endişelenme). Gökada, Bulutsu ve Gökkümesi (matematik kümesi ile karışmaması için) olarak üç şablon olacak..artık nesneye göre seçip kullanırız. Şablon yapıları çok yakın ancak her biri için ayrı renk kullanmak istiyorum. Ve sonuçta ben yakında vikiden ayrılacağıma göre (veya çok daha az zaman ayrımak zorunda olacağımdan diyelim) her üçünün de renk seçimini sana bırakıyorum. en:Web colors sayfasından 3 enk beğenir misin? - Krkzn 08:39, 14 Ocak 2007 (UTC)
Olmaz olur mu..ana biçimsel gökada sınıflarının adlarından biri..[5] sayfasında daha fazla bilgi bulabilirsin. Genel olarak barred : çubuklu, spiral: sarmal, elliptical: eliptik veya oval. cluster : küme. Nebula : bulutsu onun için Şablon:Bulutsu'muz var artık. (Açık) yıldız kümeler için de (cluster veya globular cluster, vb) Şablon:GökKümesi var. Ama maalesef NGC dizini hiç bir sınıfa uygun olmayan nesneler de içeriyor..onlar için de başka bir şablon gerekecek gibi. - Krkzn 09:44, 14 Ocak 2007 (UTC)
İngilizce vikide olmadıkları doğru..almancasında sanırım biraz daha fazlası var. Ukraynaca, rusça ve polonyacada da ise sanırım hepsi. NGC nesneleri 1 den 7840'a kadar, maddeleri olsun olmasın varlar (birkaçı hariç,sonradan hatalı gözlem olduğu anlaşılıp silindiler). Bu konuda bana güvenebilirsin. Şimdi, ister ingiliz ve almanlar gibi sadece önemli olanlar için sayfa açarız, veya yakın rakiplerimiz gibi her biri için en azından temel özelliklerini girip (sa,da,boyut,parlaklik) işin içinden sıyrılırız (eder + 7840 madde ve ukraynaya ~7000 fark atarız..bunun için ya özdevimli hale getirmeli veya köy çeşmesinde işbirliği çaprısı yapmalı), orası bize kalmış.
Yalnız rahatsız edici olma riskini göze alarak bir kez daha hatirlatiyorum Kategori:Astronomi'ye gerek yok (zaten sayfasına bakarsan Kategori:Gokbilim'e aktarılmakta). Onun alt kategorilerine eklememiz yeterli (Sarmal,Eliptik,Düzensiz Gökadalar) ve tabi ait olduğu takımyıldızı kategorisini de unutmamalı. Almanca ile kolay gelsin. Sözcük sorunu olursa bildir elimden geleni yaparım. - Krkzn 10:26, 14 Ocak 2007 (UTC)

Merhaba. Vito'ya NGC olayını sordum. Ayrıntılar tartışma sayfalarımızda. Kısaca ukraynaca vikideki gibi sadece bir bilgi kutusundan ibaret sayfaları açmamıza karşı. Bot ile yapılması ise olasılık dışı. Bunun yerine alman ve ingiliz vikilerinde açılmış olan önemli NGC gökcisimlerine odaklanalım derim. - Krkzn 12:17, 14 Ocak 2007 (UTC)

:) bu durumda hangisinin önemli olduğunu maddenin içeriği belirler. Eğer ingiliz veya alman veya diğer ana vikilerin birinde yeterince bilgi bulunuyorsa o zaman ben de açılması taraftarıyım. Ancak dikkat etmeli ki vito'nun dediği gibi nicelik uğruna niteliği feda etmeyelim. Arbeit Mach Frei..almanca bitti mi? - Krkzn 12:46, 14 Ocak 2007 (UTC)
Danbury, vito'nun ve benim bu konudaki fikirlerimizi sana ilettim. Şahsen ingilizce veya alman vikilerinde olmayanlara dokunma niyetim ve zamanım yok. Dikkat et, ilerde yöneticiler maddeler kısa diye silmeye başlarlarsa hesap vermek zorunda kalabilirsin. - Krkzn 13:00, 14 Ocak 2007 (UTC)

NGC nesneleri listesi[kaynağı değiştir]

Neden olmasın, gerçi "NGC nesneleri" kategorimiz de aynı içeriğe sahip olacak ama, ayrı bir liste (dizelge) olarak da durması gayet şık olur. - Krkzn 15:00, 14 Ocak 2007 (UTC)

Lenticular galaxy 'nin mercek gökada olduğu kesin. peculiar ise bilimsel bir sıfat değil..o satırı yazan sadece tuhaf olduğunu belirtmek istemiş bence. dolayısıyla tuhaf bir mercek gökada diyebiliriz sanırım - Krkzn 16:28, 14 Ocak 2007 (UTC)
o 3079'u görünce ne anılar canlandı bilsen..2 ay boyunca onun görüntüleri üzerinde çaılşmıştık bundan 2 yıl önce..ve bu arada Danbury, çizgili değil çubuklu. - Krkzn 19:33, 14 Ocak 2007 (UTC)
Meslek olarak, galatasaray üniversitesi bilg. müh. mezunuyum. 2 yıl önce (hala bulunduğum) strazburg'a yüksek lisans için gelmiştim. Ve yüksek lisans tezim matematiksel biçimbilim'in gökada sınıflandırmasına uygulanması üzerineydi. Hani o SBa lar var ya, işte onları görüntüyü inceleyip kendi anlayan bir yazılım geliştirmeye çaılştık...ve kısmen de başardık diyebilirim..en azından S ve E ayrımını yapabiliyordum :) - Krkzn 20:02, 14 Ocak 2007 (UTC)
ya tmm hemen ağıt yakmaya gerek yok :) ..temelli kaybolacak değiliz sonuçta..herhalde ancak akşamları en fazla bir saat falan ayırabilirim. doktoranın oldukşa kritik bir safhasına geldik, kemeri sıkmalı...hem yeni nesil burada, viki emin ellerde :D. kolay gelsin - Krkzn 20:15, 14 Ocak 2007 (UTC)

İyonlaşmış atomik hidrojen diye açıklamış ana maddeleri..bizim de H II bölgesi dememizde sakınca olduğunu zannetmiyorum. Sonuçta Hidrojen'in H si ve İyon'un I leri. - Krkzn 21:44, 14 Ocak 2007 (UTC)

Öğrencilik zor zanaat...fakat çoğu insan gibi inan ben de özlüyorum lise yıllarını. Tadını çıkar. - Krkzn 22:20, 14 Ocak 2007 (UTC)

Herhangi bir maddeye kategori:falan fişman diye eklersen o kategori eklenmiş olur. Kırmızı olmasına eklendiği sayfanın adı içerisindedir. Ancak kategorinin madde olarak da var olması için kırmızı halindeyken bas ve değiştirme penceresinde içerisine (takımyıldızlardan söz ediyoruz sanırım) Kategori:Takımyıldızlar 'ı ekle (veya herhangi bir içerik..şu bu kategorisidir..) böylece içeriği olduğuna göre madde olarak da var olacaktır. Ya da en azından benim anladığım bu..emin olmak için yöneticilere de sorulabilir. - Krkzn 20:52, 14 Ocak 2007 (UTC)

Selim durmuş[kaynağı değiştir]

Sorun değil. Geçmişe bakarsan sil şablonunu senden önce yerleştirdiğimi görebilirsin. Kendi çapımda bir cevap yazdım zaten. - Krkzn 21:13, 14 Ocak 2007 (UTC)

Κυκλάδες[kaynağı değiştir]

Adaların gerçek türkçe adına hiç rastlamadım. 500 yıllık osmanlı egemenliği boyunca elbet türkçe bir adları vardı. Şu anda gördüğüm kadarıyla "Kiklad adaları" veya "Kikladlar" olarak geçiyorlar. yani sorduğun madde de dolayısıyla "Kiklad medeniyeti", "Kikladik medeniyet" veya "Kiklad adaları medeniyeti" olabilir. Aramaya devam edeceğim, bulursam haber ederim. - Krkzn 17:44, 15 Ocak 2007 (UTC)

"Çember adaları" (zaten kiklades kiklos kökünden türeyik ki o da daire anlamına gelir). Yani bu durumda maddenin adı "Çember adaları medeniyeti" olup "Kikladik medeniyet" "Kikladlar medeniyeti" ve "Kiklad adaları medeniyeti" nin de ona yönlendirilmesi bence en doğrusu olur. Kolay gelsin. Bugün strazburg çok soğuk. - Krkzn 17:49, 15 Ocak 2007 (UTC)

Yunan mitolojisi hakkında[kaynağı değiştir]

Danbury, uzun süredir sayfanı ziyaret etmemiştim. Yeni tasarımın çok şık olmuş:) Bu bağış göstergesiyle birlikte bizim header'lar biraz "çekti" de sanki... Eski Yunan maddesine özellikle hayran kaldım. (evet, o sayfa geçen görüştüğümüzde de vardı.) Senden bir konuda yardım istiyorum. Hesiod'un Epimetehus ve Πανδώρα'yı anlatan orjinal metnini Internet'te nereden bulabilirim? (Google'da İngilizce aratınca pek bir şey bulamadım) Bir de metnin İngilizce çevirisi de olsa fena olmazdı. Şimdiden teşekkür ederim.
--Doma 12:20, 16 Ocak 2007 (UTC)

Teşekkür ederim en.wikideki verileri kabaca gözden geçirdim. Πανδώρα'nın kutusunun (yani küpünün) açılış anıyla ilgili Hesiod'un tam olarak ne anlattığını merak ediyorum. Küp tanrılar tarafından hediye edildi, üzerinde tasvir var mıydı, kız onu nerede açtı, açarken Epimetheus orada mıydı, ona engel olmaya çalıştı mı... gibi acelesi olayan sorular vardı kafamda. Yine de teşekkür ederim yardımcı olmaya çalıştığın için:) Eski Yunanca'da çoğul ekleri (-ler, -lar) ve aitlik ekleri (benim ...'im, senin ....'in) nedir, sondan mı eklenir, bu konuda bir bilgin var mı?
Bu son bilgiler için de çok teşekkür ederim:) İyi çalışmalar...Doma 23:15, 17 Ocak 2007

NGC Şablonları[kaynağı değiştir]

Merhaba. NGC çalışmalarımız ile ilgili olarak şablonların son durumu : Gökada, Bulutsu, AçıkYıldızKümesi (open cluster) ve son olarak KüreselYıldızKümesi (globular cluster). 36 tanedeyiz. - Krkzn 12:40, 17 Ocak 2007 (UTC)

sınavlar varken boşver sen ncgleri. derslerine odaklan..hem almancadan 80 neyine yetmiyor kardeşim? biz taban notu aldık mı sevinirdik.
ingilizce wiki'de gordugum kadariyla 400 civari ngc var. yavaş yavaş aktarılırlar..neredeyse 10% u oldu bile. - Krkzn 19:04, 17 Ocak 2007 (UTC)

Şablon:Göl[kaynağı değiştir]

Merhaba Rüçhan,

Kullanımı noinclude içine almadığından olmamış, düzelttim.

Sevgiler

Vito Genovese 11:09, 19 Ocak 2007 (UTC)

Ukrayna Vikisi[kaynağı değiştir]

Boşver sen onları. hadi 5000 küsür IC nesnesi eklediler de ne oldu...yakında ekleyecek bir şeyleri kalmayacak..(topu topu daha iki liste var). NGC lerden zaten "önemli" olanlar 1000 in altında. İngilizce vikide de yanılmıyorsam 400 falan var. Onları alsak şimdilik yeter. Asıl derdim genel olarak gökbilim. Sıra NGC lere gelinceye kadar yazılması/geliştirilmesi/düzenlenmesi gereken daha bir sürü temel madde var.

Tebrikleriniz için de teşekkür ederim, maalesef o başarımımı bu birkaç aylık konferanslar dönemi boyunca günde en fazla 1-2 saatle kısıtlamak zorundayım. Yunanistan veya yunanca ile sorun olursa çekinme. Kolay gelsin - Krkzn 14:40, 19 Ocak 2007 (UTC)

Osmanlı Yunanistanı[kaynağı değiştir]

"""Birçok Yunan Osmanlı'nın gayrimüslimlere uyguladığı farklı muameleden kurtulmak için Müslüman olmuşsa da Osmanlı Devleti hiç bir zaman dinlerini değiştirmeleri için Yunanlara bir baskı yapmamıştır. Müslüman olanların bir kısmı ise Kripto-Hıristiyanlık denen yolu seçmiş, yüksek vergi ve farklı muameleden kaçmak için Müslüman gibi davranmış fakat Hristiyan Ortodoks inancını korumuştur. Fakat bu tip kişiler için Osmanlı yasalarına göre ölüm ile cezalandırılırdı. Yunanlar kendi aralarında Müslüman olan ya da Kripto-Hıristiyan olmayan kişileri de Türk olarak adlandırıyordu.

Osmanlı'da, yine de, Hıristiyanlara ayrımcılıklar yapılıyordu. Türkler ile aynı yerde yaşayan Yunanlar'a -ve de tüm gayrimüslimlere- Türk komşularından ayırt edilebilmeleri için farklı giysiler giymesi zorunluluğu vardı. Gayrimüslimlerin ata binmesi yasak idi, eğer eşek ya da katıra binmekteler ise bir Müslüman'ın önünde geçmeleri yasaktı. Kiliselerin çanlarını çalması da yasaktı. Devlete ödedikleri vergi Müslümanlardan yüksekti. """"

İngilizcesin'de bunlar yazıyor, ama bir fanatik Yunanında yazmış olduğu bir paragraf olabilir. sence tepki çeker mi osmanlı karşıtı yazılmış bu diye? Danbury 16:05, 19 Ocak 2007 (UTC)

allahım ya..sanki ortaokul yunan tarih kitabımı tekrar okur gibi. Osmanlı'da kimseye din değiştirme zorunluluğu getirilmemiştir. Bu zaten islam'a aykırı. Vergi konusuna gelince, yerel yönetim elindeydi, ve birçok azınlığın vergilendirme açısından resmi osmanlı politikasına göre kolaylık sağlandığı bilinen gerçekler arasında. Kalanına yorum bile yapmak istemiyorum, propaganda kokusu ortalığa saçılmış durumda. Merak ediyorum bunları yazan arkadaş hangi türk düşmanını kaynak olarak gösterdi.
...neyse baktım ottoman greece maddesine..ve özellikle pedomazoma maddesini görünce propaganda düzeyi anlaşıldı..kaynak olmaması şaşırtıcı değil..ciddiyim adamın biri resmen ortaokul ve lisede okutulan propaganda tarih kitabının içeriğini aktarmış...bilyorum çünkü ben de aynı eğitimden geçtim. daha birkaç ay önce yunanistanın en saygın gazetelerinden to vima'da bir makale çıkmıştı bu yalanları itiraf eden..türkçe özetini burada bulabilirsin : http://www.alaturkaonline.com/yazar_arsiv.asp?ID=29&Makale_ID=361 (10 büyük yalan kısmı) ..asıl makaleyi akşama ararım. Bence başka kaynak bul çeviri için. Düzgün bir kaynaktan yazdıktan sonra bu makaleyi gösterip ne gibi iftiralar attığı için ayrı bir bölüm de yazılabilir. tepem attı ya akşam akşam..- Krkzn 16:21, 19 Ocak 2007 (UTC)
evet dış baskılar ve yardımlar ile, o sayfada da zaten aksini iddia etmiyor. Ancak Yunan kitaplarında kahraman yunan halkının osmanlı imparatorluğuna karşı gelip ayaklanarak bağımsızlığını kazandığından söz ediliyor. yalan olan bu. batı, adamları maşa gibi osmanlıya karşı kullandılar ve kullanıyorlar da yüzyıllar boyunca, ama çok az yunanlı bunu kabul eder.
Nereden çeviri yaptğını bilmiyorum, ama ingilizcedeki madde feci taraflı+yanlış. bence adam gibi bir tarih kitabı bulmalı. To vima'nın o makalesini bulmaya çalışacağım..geçen senedendi, olmadı kesin gazete arşivinde vardır. - Krkzn 16:35, 19 Ocak 2007 (UTC)
sözünü ettiğim makale (yunanca) : http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=14722&m=A17&aa=1 ve türkçesi (tercüme değil) http://www.haber7.com/haber.php?haber_id=146864 işin ciddi yanı to vima'nın hükümet yanlısı ve saygın bir gazete olmasının yanı sıra, makalenin yazarının da (andreas pappas) gazetenin yayın editörü olması. - Krkzn 16:43, 19 Ocak 2007 (UTC)

TÜRK-YUNAN ŞİİRİ

   Sıla derdine düşünce anlarsın
   Yunanlıyla kardeş olduğunu
   Bir rum şarkısı duyunca gör
   Gurbet elde istanbul çocuğunu
   Türkçenin ferah gönlünce küfretmişiz
   Olmuşuz kanlı bıçaklı
   Yine de bir sevgidir içimizde
   Böyle barış günlerinde saklı
   Bir soyun kanı olmasın varsın
   Damarlarımızda akan kan
   İçimizde şu deli rüzgâr
   Bir havadan
   Bu yağmurla cömert
   Bu güneşle sıcak
   Gönlümüzden bahar dolusu kopan
   İyilikler kucak kucak
   Bu sudan bu tattandır ikimizde de günah
   Bütün içkiler gibi zararı kadar leziz
   Bir iklimin meyvasından sızdırılmış
   Bir içkidir kötülüklerimiz
   Aramızda bir mavi büyü
   Bir sıcak deniz
   Kıyılarında birbirinden güzel
   İki milletiz
   Bizimle dirilecek bir gün
   Ege'nin altın çağı
   Yanıp yarının ateşinden
   Eskinin ocağı
   Önce bir kahkaha çalınır kulağına
   Sonra rum şiveli türkçeler
   O Boğaz'dan söz eder
   Sen rakıyı hatırlarsın
   Yunanlıyla kardeş olduğunu
   Sıla derdine düşünce anlarsın 

Merhum Mustafa Bülent Ecevit ... Benim düşüncem hep buydu zaten :):) bu arada o yazdıklarımı İngilizce ottoman greece maddesinden çevridim. sanırım dediğim gibi fanatik bir yunan yazmış tüm bunları, ermeni katilamı hakkındada taraflı şeyler var haberin olsun, en.wiki'de... Danbury

ellerine sağlık tercüme canavarı. gayet güzel olmuş. - Krkzn 21:42, 19 Ocak 2007 (UTC)
ikinci dünya savaşı...zor dönemmiş..çok kabaca, önce italyanlar işgale kalkışıyolar (darbe sonrası askeri hükümet var o arada..metaksas başta), fakat kuzey batıda durduruluyolar..bunun üzerine asıl güç olan almanlar yıldırım hareketi ile tüm ülkeyi kısa bir sürede ele geçiriyolar. işbirlikçilerden oluşan bir hükümet kuruluyor. o dönemin sefalet ve zorluklarını babam hala anlatır...her ne kadar yabancı vikilerde (ve yunan tarih kitaplarında) yazmasa da türkiye o aralar kendi sıkıntı çekmesine rağmen yunanlara yiyecek yardımında bulunmuştur (buna kaynak bulmalı). tabi mukavement teşebbüsleri olmuştur, (ingilizlerin yardımı ile gorgopotamos köprüsünün patlatılması meşhurdur..filmlere konu olmuştur ve afrikada bulunan rommeli aksatmıştır..bunun dışında da kayda değer bir etkinlikleri yok..sonra da biz osmanlıda karşı çok kahramandık isyanla imparatorluğu yendik diye bağırıyolar..avrupa yardım etmeyince gördük kahramanlıklarını..) neyse, almanlar italyanlar ve bulgarların çekilmesi ile (oniki adalar yunanistanın oluyo bu arada), malum soğuk savaş dönemi, batı destekli hükümet ile sovyet destekli komünistler arasında geçen iç savaş başlıyor..sonrası oldukça karmaşık..malum son dönemler tarih kitaplarında çok da ayrıntılı işlenmezler..kabaca sayısını hatırlayamadığım kadar askeri darbe oluyo, kıbrıs harekatı, ve aynı yıl demokrasiye dönüyolar... - Krkzn 22:12, 19 Ocak 2007 (UTC)
  • Kukla sizin sayfanız gibi benim dahil birçok kullanıcı sayfası ve maddeye zarar verdi ama maddeleri Kullanıcı:Mach ile eski hâllerine getirip (belki şimdilik) kovduk =) Oynayan papatya için de teşekkür ederim, --Bahar (yine ben!) 19:18, 19 Ocak 2007 (UTC)

Türkiye ve Yunanistan karasuları sınırları karşılıklı olarak 1960lardan (?) beri 6 mildedir. Yunanistan 12 mil için uluslarası alanda (her zamanki gibi) bastırmakta fakat hukuki olarak dayanak bulamadığından olay tıknanmıştır. Üstelik Türkiye, Yunanistan'ın karasularının 12 mile çıkarmasını savaş nedeni (casus belli) olarak bildirilmiştir...dolayısıyla tırstılar ve sadece kendileri 12 milmiş gibi davranıyorlar. Ve bu yüzden neredeyse her gün egede eğitim uçuşu yapan türk uçaklarını, "hava sahamızı işgal ettiler" diye de taciz ederler, aynı şekilde de yunan basınına yansır bu...her neyse hava ile denizi karıştırmayalım..özetle, onlar 12 mil hayalinde yaşamaya devam ediyolar..aynı "osmanlı bizi kesti biçti" hayali gibi. Lozan'a göre ege adalarının da silahsızlandırılması şart ama kardak civarı denizaltı üssü yapmaya devam ediyorlar.. - Krkzn 09:36, 20 Ocak 2007 (UTC)

Sol tablo fonksiyonları ve popup pencereleri[kaynağı değiştir]

Merhaba Rüçhan,

İşine yarayabileceğini düşündüğüm bir kaç fonksiyon ekliyorum monobook.js dosyana. Birincisi olan popup pencereleriyle son değişiklere maddeyi açmadan göz atabilecek, deneme/vandalizmleri tek tuşla (pencerenin actions sekmesindeki revert/rv tuşu) geri alabilecek ve Viki'yi çok daha hızlı dolaşabileceksin.

İkinci fonksiyon ise "değiştir" e bastığın zaman sol altta (interwikilerin olduğu yerde) bazı yardımcı özellikler çıkartıyor. Sil şablonu, düzenle, telif, hoş geldin vs. tarzı şablonları kolaylıkla ve gerekli kurala referansla ekleyebilirsin.

Kullanabilmek için Firefox'ta CTRL + SHIFT + R, Internet Explorer'da ise CTRL + F5 yaparak önbelleğini temizlemen gerekiyor. Sonrasında sorunsuzca çalışması lazım.

Bir göz at istersen, beğenmezsen de el salla, silerim hemen.

Sevgiler

Vito Genovese 12:11, 20 Ocak 2007 (UTC)

sorunu anlayamadım. mesela Meriç Nehri'ne baktım..bilgi kutusu zaten çerçeve içerisinde? - Krkzn 14:30, 20 Ocak 2007 (UTC)

anlaşıldı..sen ganj'dan söz ediyorsun..o maalesef nehirler şablonunu kullanmakta..sanırım nehire aktarmak daha doğru olur. - Krkzn 14:34, 20 Ocak 2007 (UTC)
şu uçak şablonu bitsin ona da bir el atarız. - Krkzn 14:41, 20 Ocak 2007 (UTC)

kuzen yardımcı olamadı, sen sözlerini nerden bulabileceğimi biliyomusun, latin harfinde yunanca sözleri lazım (şarkıyı söyleyebilmek için) :)Delamorenamesaj 14:57, 20 Ocak 2007 (UTC)

saolasınnnnDelamorenamesaj 15:42, 20 Ocak 2007 (UTC)

Eski Yunanistan[kaynağı değiştir]

Olimpos Dağı bağlantılarına dikkat et..neredeyse 1000km doğuya çıkıyolar.. - Krkzn 18:00, 20 Ocak 2007 (UTC)

Olympos anlam ayrım sayfamız var..ve orada Olimpos (mitoloji) mevcut..dağdan söz ediyor ama sadece mitolojik açıdan..ek olarak coğrafi hali de eklenebilir..bakalım ingilizler nasıl yapmışlar..- Krkzn 18:07, 20 Ocak 2007 (UTC)
sanırım anlam ayrıma Olimpos dağı (Yunanistan) diye eklenebilir..zira bir sürü olimpos dağı mevcut..ve ona da dağın coğrafi verileri girilir. - Krkzn 18:11, 20 Ocak 2007 (UTC)

ileti belgeliği[kaynağı değiştir]

Bu belgelik sayfalarını yeni madde açar gibi mi açacağız krkzn? Danbury 21:06, 20 Ocak 2007 (UTC)

hızlısın..hele kısayollara sahip olduktan sonra sen de uçuşa geçtin :)
farklı bir yöntem bulamadım. ve sadece ileti sayfasının uzantısı olarak yeni bir sayfa adı seçtim. Bu arada adın gerçekten Rüçhan mı? - Krkzn 21:10, 20 Ocak 2007 (UTC)


me lene Rüçhan[kaynağı değiştir]

hm hm adım rüçhan, ya seninki ne, krkzn'ın altında ne çıkacak merak ediyorum, karakuzen, karakızan, karakazan ... Danbury

inanmıyorum..sonunda bir kişi tutturdu. evet kara kızan. malum trakyalıyız. adım da Erhan. Χαρηκα για την γνωριμια δεσποινις Rüçhan. - Krkzn 21:17, 20 Ocak 2007 (UTC)
puhahahaha, çok kullanırım ben bu sözcüğü trakyalı olmasam da, daha da sevdim şimdi senin şu ismi ben :) Hadi gel değiştirelim adları, burada kara bir kızan varsa o da benim, bu konuda tartışma kabul etmiyorum :) Bu arada arkadaşlar bana rüço der yada daha uzun formu ile rüço nevır iıts kebıç. Hâlbuki çok severim lâhanayı :) İngilizce hocam sağolsun... Adını bulduğum için kendimi çok bahtiyar hissediyorum, tanrım ne mes'udum ;-)
a be lahana sevilmez mi be yau..olacaktı şimdi bi pickled cabbage..gurbet ellerde bulunmaz da..ah ulen. Kızanlık açısından rakip tanımam...ama "kara"lık olarak bilemeyeceğim, ten rengim koyu sayılmaz. - Krkzn 21:31, 20 Ocak 2007 (UTC)

Türk Devletleri[kaynağı değiştir]

Krkzn bak şimdi Şablon:Türk de bahsi geçen Türk devletlerinin isimlerine... Sözde türk devletlerinin şablonunu yazıyoruz ama Chao ymuş Tsin miş, bu devletlerin Türkçe hiç mi adı yok? biliyorum bu konuda hassasın ve araştıracaksın türkçe karşılık bulma da üstüne yoktur senin, neyse galiba ben feugo, feugo, tooooora feugo, çünkü bir kere uyarı aldım içerdekilerden, azar işitmeden gitsem iyi olcek, belgelik işimi falan da yarın artı hâlledicem, sevdim bu adıda, arşive iyi bir alternatif yani şey seçenek, neyse kalu nixta Danbury

haklısın..ancak sözünü ettiğin devletler üzerine maalesef çok da kaynak olduğu söylenemez. Zaten daha yakına kadar bir çoğu çin devleti olarak biliniyordu, türk oldukları yeni anlaşıldı...dolayısıyla çince okunuşları mevcut..chao ların çao olması kesin de gerçek türkçe isimlerini ancak o bölge ve dönem tarihi ile daha alakalı bir arkadaş elde edebilir. iyi geceler - Krkzn 22:02, 20 Ocak 2007 (UTC)

Merhaba krkzn, TDK gayzer sözcüğüne kaynaç diye bir karşılık bulmuş, sence değiştireyim mi o adı? Danbury

merhaba. bence kesinlikle değişmeli. madde adını kaynaç olarak değiştirip gayzeri farklı bir isim olarak sunabiliriz. tabi kategorisinin de adını değiştirmeli..neyse ki fazla içeriği yok. - Krkzn 10:26, 21 Ocak 2007 (UTC)
Yalnız söylemeyi unuttuğum bir sorun var, kaynaç adında bir madde var ama vikisözlüğe taşınmaya aday, ben nasıl yapılacağını bilmiyorum, biri taşımalı, sonra bir yöneticiden rica edip o sayfayı sildirmeli ve yönlendirmeyi yapmalı... sen taşıyabiliyormusun?Danbury
kategoriyi kurdum..birini taşıdım..maddeye sil şablonu koydum..az sonra uçurulur - Krkzn 10:34, 21 Ocak 2007 (UTC)

Biskay körfezi[kaynağı değiştir]

körfezin yabancı isimlerine dikkat. kolay gelsin - Krkzn 11:50, 21 Ocak 2007 (UTC)

Kızan sana bi' şey sorucam, sende de vardır muhtemelen şu hoşgeldin, sil uyarı şablonları gibi şeylerin kısa yolları, diyeceyim o ki ben bunları aldığımdan beri sayfaların kaydedilmesinde sorunlar yaşıyorum, arada o turuncu gibi şeyler takılıyor bir kaç saniye falan, kopyala kes falan yaparken mavi hat birden kayıveriyor, sen de yaşıyor musun be problemleri? yoksa benim bilgisayarımdaki eşzamanlı ilintisiz bir sorun mu? O şeyler gelmeden önce yoktu böyle birşey Danbury

Evet kısayollar bende de var. Sözünü ettiğin sorunları yaşamıyorum ve "turuncu gibi şeyler" ile neden söz ettiğini de anlamayadım. Javascript kodu ile çalıştıklarından tarayıcıdan tarayıcıya başarımları ciddi oranda değişir. Şahsen firefox 2.0.0.1 ile sorun yaşamıyorum, umarım internet explorer kullanmıyorsundur. - Krkzn 17:22, 21 Ocak 2007 (UTC)

Slm. valla iş arasında bi bakayım dedim..değişiklikleri takip eden var mı diye..her ne kadar hemen yapma fırsatım olmasa da şablonu tabi hallederiz. Gerçi onların kullandığı daha genel hali, (bayrak dışında öğeler ile kullanılmaya da müsait) fakat bir muadilini elbet yaparız...belki bu aksam belki yarın. Bu arada eğer bu seni engelliyorsa, hazır olan nehir, dağ ve göl şablonlarımızı onları dört gözle bekleyen maddeler ile buluşturabilirsin. ;) - Krkzn 19:35, 22 Ocak 2007 (UTC)

haaa...renk uzayları..işte şimdi tam adamına geldin. CMYK, HSL, HSY HSV, hepsi olduğu gibi kalıyor..hatta HSV yi geçenlerde eklemiştim. Pantone ise işletme adı..ve o madde de çalışma var. Tatile girdiniz demek..vay anasına sayın seyirciler..millet tatil yapıyor yahu. - Krkzn 19:48, 22 Ocak 2007 (UTC)