Kullanıcı mesaj:Spinat

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi'ye Hoş Geldiniz![kaynağı değiştir]

Vikipedi'ye hoş geldiniz
Vikipedi'ye hoş geldiniz

Merhaba Spinat. Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi Vikipedi'ye hoş geldiniz!

  • Aklınıza takılan sorular varsa ve danışma gereği duyuyorsanız yardım ve sıkça sorulan sorular sayfalarına bakabilirsiniz. Ayrıca sorularınızı Danışma masası ve Köy çeşmesinde de belirtebilirsiniz. Maddelerde değişiklik yapmak için bu sayfaya ve bu sayfaya bakmanızda yarar var. Ses, animasyon, fotoğraf, vb. dosyaları Vikipediye yüklemek için önce mutlaka bu sayfayı okumalısınız. Vikipedistlerle mesajlaşmak isterseniz size her konuda yardımcı olmak isteyeceklerdir. Mesaj atmak istediğiniz kullanıcının mesaj sayfasına girip, üstteki "+" butonuna tıklayıp, çıkan değişiklik sayfasında konuyu, mesajı yazıp sonunda da 4 tilde ile (~~~~) imza atmayı lütfen unutmayınız!
  • Telif politikalarımız sebebiyle Vikipedi'ye telif hakkı saklı başka bir kaynakta var olan metinleri eklemiyoruz. Bunların içerdiği bilgileri ancak kendi cümlelerimizle buraya yazabilir ve onları kaynak gösterebiliriz. Lütfen başka site, kitap veya dergilerden Vikipedi'ye bilgi kopyalamayınız.

Unutmayın![kaynağı değiştir]

  • Maddelere imza atmayınız, maddelerde reklam yapmayınız, e-posta ve telefon numarası gibi özel bilgilerinizi paylaşmayınız. Kendinizi tanıtabilmek için kullanıcı sayfanızda Babil şablonlarını kullanabilirsiniz.
  • Aynı kişiye ait birden fazla hesabın ya da farklı kişilere ait olsa bile birden fazla hesabın tartışmalarda avantaj sağlamak amacıyla birlikte hareket etmesinin Kuklacılık olarak değerlendirileceğini ve bunun yasak olduğunu unutmayın. Politika ve yönergeleri okuduysanız, değişiklik yapmayı ve Vikipedide neler yapabileceğinizi artık biliyorsanız cesur olun ve değişiklik yapmaya başlayın!...
Haydi kolay gelsin!

Reality 12:48, 14 Ocak 2012 (UTC)

Şükran Kurdaul Değişiklikleri[kaynağı değiştir]

Şükran Kurdakul sayfasında öyküler hakkında eklediğim kısa açıklamaların neden silindiğini anlamadım. Yaptığınız bu değişikliğin nedeni konusunda bilgi verebilir misiniz? Spinat 18:25, 14 Şubat 2012 (UTC)

Merhaba. Öyküler hakkında (genel kapsamda eserler hakkında) liste içerisinde o tür bilgi verildiğini görmedim hiç. Genel madde düzeninde o tür bir düzen yok görebildiğim kadarıyla. Ek olarak "Bu yanıyla bu öykülerin tarihe bir derinlik kazandırma çabasının ürünleri olduğu söylenebilir." gibi bir ifade ansiklopedik değildir, kişisel yorum içerir. Nesnel kısımlar liste içerisine değil de metin içerisine eklenebilir diye düşünüyorum (mümkünse kaynak kullanarak hatta). İyi akşamlar.--RapsarEfendim? 19:20, 14 Şubat 2012 (UTC)
İngilizce Wikipedi sayfalarında liste iinde ya da üstünde benzer açıklamalar yapılıyor. Bunun örneklerinin Türkçe Vikipedi'de olamaması, genel olarak edebiyat maddelerinin sığlığından kaynaklanıyor. Bunu ancak eserler hakkında iki kelime bir şey yazmaya, içeriği o açıdan geliştirmeye gönül indiren çok fazla katılımcı olmamasıyla açıklayabiliriz herhalde. Ben, başka bir açıklama bulamıyorum. Ek olarak bir ifadenin ansiklopedik olmamasının Vikipedi'ye yapılan özgün bir katkıyı silmek için yeterli neden olmaması gerektiğini düşünüyorum. Eğer konu hakkında ifadeyi düzeltecek ölçüde bilgi sahibi değilseniz bu ifade hatasını "Tartışma" sayfasında dile getirilip düzeltilmesini talep edebilir, ya da yazarıyla doğrudan iletişime geçip ondan düzeltme yapmasını isteyebilirsiniz. "Nesnel kısımıların metin içerisine eklenmesi" derken neyi kastettiğinizi anlayamadım. Sanırım "öznel kısımların metin içerisine eklenmesini" kast ediyorsunuz. Bu da, söylediğim gibi içeriği silerek değil "tartışarak" elde edilecek br sonuç. Kaynak belirtmememin nedenini de söyleyeyim: ifadeler bana aittir, o cümleleri yazmak için herhangi bir kaynağa başvurmadım. Yaptığım değişikliklerin geri getirilmesini talep ediyorum. Spinat 19:31, 14 Şubat 2012 (UTC)
Haklı olabilirsiniz. Dediğim gibi ben genelde öyle bir sistem göremedim "burada". Seçkin madde olan edebiyat maddelerinden Orhan Veli Kanık'ı incelediğimde de, Sait Faik Abasıyanık'ı incelediğimde de, Samuel Beckett'ı incelediğimde de bu sistemi göremedim. Nesnel kısımdan kastım, kişiden kişiye değişmeyen bilgilerdi. Metnin konusu nesneldir; ancak oradan çıkarılan anlam özneldir. Yukarıda verdiğim cümle örneği özneldir mesela. Kaynak belirtmek Vikipedi'nin olmazsa olmazlarındandır, güvenilir bir metin yaratmak için gereklidir. Eserleri okuduğunuz için konularını da biliyorsunuz muhtemelen. Bu yüzden bir kaynağa bakmadan konusunu belirttiniz. Ancak dediğim gibi güvenilir bir madde için kaynak şart. Siz kaynaktan yararlanmasanız da bu bilginin yer aldığı bir kaynak eklenebilir. Ekleme konusunda yardımcı olabilirim isterseniz.--RapsarEfendim? 19:38, 14 Şubat 2012 (UTC)
Seçkin maddeler konusunda haklısınız. Ama zaten onların "seçkin" olmalarının bir nedeni var. Verdiğiniz örnek cümlenin "öznel" olduğu konusunda size katılıyorum. Fakat bunu düzeltmenin yolunun yapılan değişikliği tümden silmek olmadığı konusunda ısrarcıyım. Bu biçimde (yapıcı olmayan) müdahalenin hatayı yapana düzeltme şansı tanımadığı gibi, Vikipedi'ye katkıda bulunmak isteyenleri de caydıracağını düşünüyorum. Kurdakul'un öyküleri üzerine yürütmekte olduğum çalışmanın Vikipedi formatına uyacağını düşündüğüm kimi sonuçlarını buraya aktararak Şükran Kurdakul maddesini geliştirmek gibi bir niyetim vardı. Yaptığınız düzenlemeden sonra bunun çok da verimli bir çalışma olmayacağına karar verdim.
Kaynak meselesine gelince: elimde söylediklerimi destekleyebileceğim herhangi bir kaynak yok. Kendi okumalarıma dayanarak vardığım sonuçları aktardım. Başka kaynaklara dayanarak eklemeler, düzeltmeler yapmak isteyenler olursa, elbette itiraz edecek halim yok. Fakat yazdıklarımın yazarın öykülerini okuyan çoğu kişinin hemfikir olacağı oldukça genel görüşler olduğunu düşünüyorum. İfade ediliş biçimleri "öznel" de olsa düşüncelerin çok da öznel olmadığı fikrindeyim. Verdiğiniz seçkin maddelerden birinden aldığım şu cümleler de hiçbir kaynak belirtilmeden aktarılmış: "Bu ara dönemde, Abasıyanık'ın dilinde, üslubunda, hikâyelerinin kahramanlarında, geçtikleri çevrede büyük değişiklikler oldu. Ayrıca, yazarın yasaklara ve toplum baskısına karşı duruşu, özgürlük ve ahlak anlayışı da aynı kalmadı." Aynı mantıkla bu satırların da silinmesi gerekmez mi?
Neyse... Bundan sonra Vikipedi'ye katkıda bulunacak olursam bunun yazarların kitap listelerini düzenlemekten öteye gideceğini pek sanmıyorum. Sorularımı cevaplama nezaketini gösterdiğiniz için teşekkürler. İyi akşamlar. Spinat 20:37, 14 Şubat 2012 (UTC)