Kullanıcı mesaj:Kibele/geçmiş1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldiniz[kaynağı değiştir]

Merhaba Kibele/geçmiş1, Türkçe ansiklopedi oluşturma projesi olan Vikipedi'ye hoş geldiniz!
Vikipedi'ye katkılarda bulunurken size gerekli olabilecek bilgiler içeren aşağıdaki sayfaları incelemenizde yarar vardır.

Lütfen yardım istemekten çekinmeyin, bütün Vikipedi kullanıcıları size yardımcı olacaklardır. Tartışma sayfalarına ve kullanıcılara mesaj yazdıktan sonra imzanızı atmayı unutmayın! Kolay gelsin.

______________

Kaynak ve Telif hk.[kaynağı değiştir]

Sayın Kibele,

Denemek istediğiniz herhangi bir viki sayfasını şu adresten arattırabilirsiniz: http://www.copyscape.com/

İdea hakkında telif konusu için bir fikir: http://www.copyscape.com/view.php?o=6858&u=http%3A%2F%2Fwww.felsefeekibi.com%2Fsite%2Fdefault.asp%3FPG%3D302&t=1149114760&s=http%3A%2F%2Ftr.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25C4%25B0dea&w=71&c=

burada da görüldüğü gibi diğer yani kaynak olarak gözüken sitenin bir sürü cümlesi ardışık olarak kopyalanmış durımda... Burada telif sorunu ortaya çıkar. Ancak o bilgileri kendi ifade biçiminiz içinde yeniden derleyebilirseniz durum değişebilir. Saygılarımla, iyi çalışmalar.--LandSCape 22:36, 31 Mayıs 2006 (UTC)

Kaynak Belirtmek ve Telif[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar;

Tartışma:İdea'da şöyle demişsiniz:

bu maddenin altında sözü geçen siteye bağlantı var. bu, telif ihlali olmadığı anlamına mı geliyor?

Hayır, bu telif ihlali olmadığı anlamına gelmiyor. Niçin? Bir eseri kaynak olarak kullanmak ile ondan birebir alıntı yapmak bariz şekilde farklı hususlar. Pek tabii ki kaynaklardan yararlanacağız, ama metnin çoğunu birebir buralardan alıntılayamayız. Alıntı yapılacaksa nasıl bilimsel bir metin veya tezde italik yazı veya "" ile işaretlenir ve dipnotta alıntı kaynağı verilir - aynen öyle yapacağız. Ayrıca alıntılarımız metnin hepsini veya çoğunu kapsayamaz. Belirli uzunluklarda olmak zorundadırlar. Bu maddedeki ise alıntılamak değil, tamamen sayfa kopyalanmış. Vikipedi'ye eklenen her içerik, Vikipedi'nin lisansı olan GFDL altına alınır. GFDL'ye göre, herhangi bir şahıs veya kurum, Vikipedi'deki herhangi bir materyali (madde, resim, video vb.), ister ticari kâr sağlamak amacıyla ister ticari kâr amacı taşımadan, istediği şekilde kullanabilir, yeniden üretebilir. Ufak bir detay olarak yapması gereken tek şey bizden aldığı her materyalin altında küçük bir Vikipedi'den alınmıştır yazısı yeterlidir. Bu nedenle telif hakkı başkasına ait olan bir yazıyı buraya almamız demek, o yazıyı Vikipedi'nin yapmak, telif haklarının düşüp lisansının GFDL olması ve herkese ticari olan veya olmayan her türlü amaç için kullanıma açmak demektir. İsterseniz ayrıntılı bilgiyi Vikipedi:Telif hakları'nda bulabilirsiniz. Tekrar hoşgeldiniz, teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 06:31, 1 Haziran 2006 (UTC)

    • türkcebilgi.com ile olan ilişki nedir? oradan yapılan kes-yapıştırlar telif ihlali değil mi?--kibele 08:53, 2 Haziran 2006 (UTC)

Zen bahçesi maddesinde yaptığınız düzeltemeler gayet iyi olmuş, elinize sağlık. --İnfoCan 14:14, 3 Haziran 2006 (UTC)

  • eyvallah, sağolun. üçüncü gün teşekkür almak iyi oldu..--kibele 15:10, 3 Haziran 2006 (UTC)


Golden Gate Köprüsü[kaynağı değiştir]

  • tamam, bakıyorum...--kibele 15:49, 5 Haziran 2006 (UTC)
  • Selamlar. Anlaşılan iyi bir editörümüz oldu. Golden Gate köprüsü'nün Türkçe ifade düzeltmeleri için teşekkürler. Ancak bir sorum olacak. Boya kısmında rengin kalmasına karar veren Almanca sayfasında Joseph B. Strauss diye geçiyor. Ancak bu yeni versiyonda bizde mimar Marrow 'u kullanmışsınız. Bu İngilizce çevriden mi geldi? Eğer öyle ise 2 dil arasında ciddi bir çelişki var demektir. İyi çalışmalar--Baylanmsj 18:26, 5 Haziran 2006 (UTC)
  • Mimar Morrow'un adı köprünün kendi Web sitesinde de geçiyor [1] . --İnfoCan 18:47, 5 Haziran 2006 (UTC) Eline sağlık Kibele. --İnfoCan 18:54, 5 Haziran 2006 (UTC)
  • Yazıları toparlamakta yaptıgınız katkıları takdirle karşılıyorum. Bu yöndeki gayretlerinizde Vikipedi:Günün maddesi'ne aday gosterilmiş maddelere öncelik verebilirseniz bence çok iyi olur. --İnfoCan 14:25, 7 Haziran 2006 (UTC)
  • ben kıyı köşe temizlik yapayım demiştim ama, madem öyle diyorsunuz...--kibele 14:45, 7 Haziran 2006 (UTC)


  • Sevgili Kibele, öncelikle bizdeki Gasometer maddesinin interwikileri yanlış olduğundan ne demek istediğinizi anlamamıştım. Zira bizde Viyana gasometresi anlatılırken, interwikileri Gasometer teriminin kelime anlamına açılıyordu. Neyse bunu düzelttim. Tabii şimdi ismini de aslında Gasometer, Viyana olarak değiştirmek gerekiyor. Ancak şu an için seyahatte olduğumdan konu ile ilgli ilaveleri ancak haftasonu yapabilirim. Selamlar ve iyi çalışmalar--Baylanmsj 18:21, 7 Haziran 2006 (UTC)
  • Sevgili Kibele, düzeltmeler başladım. Artık elden geldiğince tabii:-))--Baylanmsj 18:59, 7 Haziran 2006 (UTC)

göteborg maddesinde değişiklikler[kaynağı değiştir]

göteborg maddesinde yaptığınız düzeltmeler çok yerinde olmuş teşekkürler! kullanıcı sayfanıza ödülünüzü koyuyorum. değişikliklere devam! --Süleyman Habib 18:40, 7 Haziran 2006 (UTC)

bu ödülü alma şerefine nail olan 2. kişisiniz! --Süleyman Habib 18:47, 7 Haziran 2006 (UTC)

rica ederim! --Süleyman Habib 18:55, 7 Haziran 2006 (UTC)

selam kibele Avrupa danaburnu hakkında tartışma sayfasında yazmış olduğunuz yazıyı okudum. Nimf böceklerde kanatsız döneme verilen addır. bilmem biliyormusunuz. Danaburnunda larva ervesi yoktur yani yumurtadan çıkanlar direk nimf dönemine girerler. Yazılanlarda herhangi bir yanlışlık yok iyi çalışmalar --Carduelis 19:11, 7 Haziran 2006 (UTC)

  • Merhabalar,

Gerçekten şok edici bir madde. Nasıl gözden kaçmış onca süre? Hiçbir fikrim yok. Genelde hepimiz son değişiklikleri tarıyoruz, ama gözden kaçmış demekki. Bildirdiğiniz için teşekkürler. İyi çalışmalar... - Noumenon 21:12, 8 Haziran 2006 (UTC)

uzun zamandır hangi yeni maddeyi açayım diye düşünürken sayende (Henry Mancini'yi düzeltmişsin) Pembe Panter aklıma geldi. Sen de bu konuda bir şeyler eklersen güzel olur. İyi geceler--Baylanmsj 22:32, 8 Haziran 2006 (UTC)
  • Aslında bildiğim kadarıyla karar verilmiş bir standart yok. Şahsen ben genel olarak kısaltmaları kullanmayı (özellikle de sıklıkla tekrar edildikleri yerlerde) tercih ediyorum. Nadiren, maddenin içinde 1-2 yerde geçiyorsa kısaltmayı değil de ismi yazıyorum. Dediğim gibi (bildiğim kadarıyla) bir standardımız yok bu konuda, bu tip ufak şeyler genelde daha çok yazara bırakılmış. Şimdilik size hangisi uygun geliyorsa öyle devam edin, eğer bir standart oluşturulması kanısındaysanız bir standart oluşturulması için tartışma da başlatabilirsiniz. Sanırım bu tip bir tartışma Vikipedi:Biçem el kitabı'nın tartışma kısmında yapılabilir. İyi çalışmalar... - Noumenon 09:52, 9 Haziran 2006 (UTC)
  • Vikipedi:Biçem el kitabında bilimsel yazılarda SI birimleri kullanılacağı yazıyor. Bence bu birimlerin kısaltılması genelde uygun olur. Ayrıca, en azından bilimsel metinlerde birimlerin sonunda nokta kullanılmıyor (en:SI'de "Symbols do not have an appended period (.) unless at the end of a sentence" yazıyor). Bu kuralı her tür metine genellemek bence makul olur. Ayrica örneğin metre için [[metre|m]] gibi yazmak bence herhangi bir yanlış anlamayı da giderir.
  • biçim el kitabını okudum başlangıçta, ama arada bir dönüp bakmak lazım. yine de insanın alışkanlıkları galip geliyor çoğu zaman. türkçe imlada küçük harfli kısaltmalar (sadece ölçü birimleri değil, mesela yy.) noktalanır bildiğim kadarıyla. ben de buradaki genel eğilimin farkına vardığım için sordum bu konuyu zaten. dildeki, cümle kuruluşlarındaki, kelime seçimlerindeki yabancı dil etkisine kesin itirazım var, ama bu ölçü meselesinde ısrarcı olamam. bir şartla. şu International System of Units'i biri çevirse ya... bilgilendirme için teşekkürler, kolay gelsin. --kibele 22:12, 9 Haziran 2006 (UTC)
  • pardon, infocan ingilizcesine link atmış, ben de türkçesini farkedememişim. tamamdır.--kibele 22:16, 9 Haziran 2006 (UTC)

Irak-İran Savaşı makalesinde yaptığınız değişiklikler için çok teşekkür ederim. Maddenin kalitesi çok arttı, elinize sağlık. Saygılar, iyi çalışmalar. --DenizRC 16:38, 10 Haziran 2006 (UTC)

İngilizce Vikipedi'de İran-Iraq War deniliyormuş. O yüzden haklı olduğunuzu düşünerek adı değiştirdim. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --DenizRC 17:03, 10 Haziran 2006 (UTC)

Merhaba. Eger vaktiniz olursa Lehçe (dil bilimi) maddesini bir gözden geçirebilir misiniz lütfen? --İnfoCan 23:48, 10 Haziran 2006 (UTC)

  • Kurt cobain sayfası yok, silme kayıtları da yok yani hiç olmamış. Tam olarak kastınızı anlayamadım o nedenle. Dün Kurt Cobain'de altta bi karalama varmış onu da çıkarmışlar: [2] Kastettiğiniz bu madde ve bu karalama mıydı? - Noumenon mesajkatkılar 06:05, 15 Haziran 2006 (UTC)
  • Bildiğiniz gibi genelde maddelerde belirli bölümler, daha detaylıca bir başka alt-maddede açıklanır. Bu genelde ana madde çok uzun olduğunda yapılan bir işlem. Sanırım Bingöl maddesinde biri bunu yanlış bir şekilde yapmış; tek tek bağlantılardaki içerikleri alt başlıklar altına Bingöl (il) maddesine taşıyabilirsiniz. Ama önerim taşıyıp zaman kaybetmeyin, zira görünüşe göre o ayrı alt-maddelerin hepsinde telif ihlali mevcut, yani içerikler eninde sonunda silinecek. İsterseniz o alt-maddelere telif şablonlarını şimdiden siz ekleyebilirsiniz, yoksa ben zaten akşama doğru eklerim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 12:25, 22 Haziran 2006 (UTC)
  • Yine de şablon konulmalı, bunun iki sebebi var:
  1. Sadece telif hakkı saklı içeriklerin doğrudan aktarılması değil aynı zamanda intihal de Vikipedi'de yasak.
  2. Bu tip biçimlendirmeler yeni üretilen ürünü türetilmiş eser statüsüne dahi sokamayacak kadar hafif; temel alınan içerik büyük oranda değişikliğe uğramıyor. - Noumenon mesajkatkılar 12:44, 22 Haziran 2006 (UTC)

adsorbsiyon absorbsiyon[kaynağı değiştir]

merhaba Kibele. http://en.wikipedia.org/wiki/Adsorbtion sayfasına bakarsanız absorbsiyon ile adsorbsiyonun farklı şeyler olduğunu görürsünüz. Dinamit maddesindeki bu yönde yaptığınız değişiklikleri geri alırsanız iyi olur. iyi çalışmalar. --Süleyman Habib 15:40, 25 Haziran 2006 (UTC)

problem değil. ben de yakın zamana kadar adsorbsiyon diye bir laf olduğunu bilmiyordum. iyi çalışmalar. --Süleyman Habib 22:13, 25 Haziran 2006 (UTC)

Tank maddesindeki yazım hatalarını düzeltmek için verdiği emeğe teşekkür etmek için
Mskyrider tarafından 26 Haziran 2006 tarihinde verilmiştir.

Yazım hatalarını düzelten vikipediste teşekkür ederim. Mskyrider 17:34, 25 Haziran 2006 (UTC)

  • bişey değil. madde o kadar uzundu ki, oturum kapanmış farketmemişim. :) tamam imzasız da olur demiştim ama teşekkür gelince dayanamadım. iyi çalışmalar. --kibele 08:49, 26 Haziran 2006 (UTC)
İyi ki de isminizi belirttiniz, insan çok üzerinde durdukça çoğu noktayı görmezden geliyor. Arkadan birisinin düzeltme yapması madde kalitesini arttırma anlamında önemli. Bir daha ki sefere size daha az iş bırakmayı ümit ediyorum ama her zaman yardımlarınızı beklerim. İyi çaliışmalar. --Mskyrider 09:46, 26 Haziran 2006 (UTC)
Tesekkur'e katiliyorum; degerli katilimlarinizi ve azminizi zevkle izliyorum. Ansiklopedi icin simdiden cok degerli bir Vikipedist oldunuz; devamini dilerim. Tebrikler ve tesekkurler! Citrat 06:32, 1 Temmuz 2006 (UTC)


II. Dünya Savaşı tankları[kaynağı değiştir]

  • hızlı bir bakışla bu kadar, daha sonra vaktim olmayabilir. tanklar maddesinde de dikkatimi çekmişti. şu 'doktrin' ve 'kendinden tahrikli'nin bu literatürde başka bir adı yok mudur acep? yaygın kullanımları dolayısıyla bana pek iyi gelmedi de. selamlar. --kibele 22:42, 30 Haziran 2006 (UTC)
Doktrin yerine öğreti de kullanılabilir ama orduda doktrin kullanılıyor hatta KKK'ya bağlı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı bile var. "Kendinden tahrikli" için ise özitmeli, otomatik tahrikli, ototahrikli gibi karşılıklar da olabilir ama daha iyisini bulamadım. Mskyrider 06:22, 1 Temmuz 2006 (UTC)
"Self-propelled" yerine basitçe "motorlu" da diyebiliriz sanırım. Mskyrider 11:14, 1 Temmuz 2006 (UTC)


  • Tartışma'yı okudum. Biraz da benim suçum ikinizden de aynı anda yardım istememeliydim herhalde. Ama bir uzlaşıya varabiliriz gibi düşünüyorum. Zaten yeteri kadar gereksi tartışma dönüyor ortalıkta. Ben yaptıklarınızı takdirle karşılıyorum. Mskyrider 11:21, 1 Temmuz 2006 (UTC)

Merhaba Kibele. Öncelikle, "...ısrarla..." sözcüğünüzü, maddede bir kez düzeltme yapmam ve bir kezlik işlemlerin ısrar sayılamayacağından hareketle, sürç-ü lisan olarak kabul ediyorum. 1. Türkçe zaman içinde değişiyor tabi. Bizim zamanımızda artırmak kullanılmazdı sayın Kibele. Baktım, şimdilerde kullanılıyor. Not alıyorum. 2. Barbarossa Harekatını kastediyor olmalısınız. Aksanlı yazılmasının doğru olup olmadığını kendiniz de kontrol edebilirsiniz, sözcükler kırmızı görünüyorsa yanlış olmuş demektir. Sözcüğü doğru yazmış olabilirsiniz, ama o sözcüğü oraya bir iç bağlantı olarak yazmışsanız, maddenin adını tam olarak girmek gerekir. 3. Dilde ekonomi olmaz sayın Kibele. "Kısıtlı kaynak" yoksa ekonomi de yoktur. Dilde tasarruflu olmaya giderseniz bir süre sonra düşünmekte de tasarruflu gitmeye başlarsınız farkında olmadan. Duygularınızı, düşüncelerinizi tam olarak ifade edebilmek için fazladan birkaç hece ya da sözcük kullanmaktan kaçınmamalısınız. Ne de olsa, kendinizi ifade ediyorsunuz. Bize, özne çoğulsa fiilin de çoğul olması gerektiği öğretilmişti. Günlük konuşmalarda biraz kestirmeden konuşuyoruz tabi. Saygılarımla Makedon 13:28, 1 Temmuz 2006

Ted Bundy maddesinin üstünden bir kez daha geçtiğiniz için teşekkür ederim. -- 16 12:31, 2 Temmuz 2006 (UTC)

  • merhaba, aşağıdaki mesajı bir madde sayfasına koydum ama kimse görmeyecek orada, ben de sizden yardım isteyeyim dedim. zaten, beni günün sayfası adayı maddelere yönlendirdiğiniz için bir teşekkür etmek istiyordum.
imdat! rüzgârlar arasında telef olmak üzereyim, ben ortalığı iyice karıştırmadan iyi bilen biri el atabilir mi, şapkaların hatırına.. bir sürü rüzgârlı başlık var, şapkalı, şapkasız. yönlendirmeler de değişiyor, yani bir metnin içindeki rüzgârı değiştirdiğimde bağlantı kopuyor, oysa o başlık şapkalı, ama yönlendirme olduğu için bağlantı çalışmıyor. biz nelerle uğraşıyoruz, boşver şapkaları demiyorsunuzdur umarım..--kibele 16:37, 2 Temmuz 2006 (UTC)
Sorunun çözümü şöyle olmalı bence: çoğu kişinin arama yaparken sözcüğü şapkasız yazacağını varsaymalıyız. Dolayısıyla örneğin "Rüzgar türbini"nden "Rüzgâr türbini" sayfasına yönlendirme olmalı. Böyle yapınca üstelik başka maddelerden o maddeye yapılan bağlantıda madde başlığının nasıl yazılmış olduğu farketmez. Yazar o maddeden "Rüzgâr türbini" sayfasına bağlantı yapmak için onu nasıl yazarsa yazsın verilen bağlantı aynı kapıya çıkar. İyi çalışmalar. --İnfoCan 17:03, 2 Temmuz 2006 (UTC)

Sınıflandırma/sınıflandırılma...[kaynağı değiştir]

Selamlar...

Deri sırtlı deniz kaplumbağasına yapmış olduğunuz düzeltmeler için "elinize sağlık" demek ancak bugüne nasip oldu; geç de olsa teşekkür edeyim.

Buna mukabil, Vikipedi'ye ilk yazmaya başladığım dönemlerde kafamı karıştıran ve bulabildiğim ve anlayabildiğim kadarıyla da sınıflandırma/sınıflandırılma olarak çözdüğüm bu terimlerle ilgili düzeltmeler hakkında bir-iki sorum var:

  • Bilimsel sınıflandırma denildiğinde bizim birşeyleri bilimsel olarak sınıflandırmamız anlaşılmaz mı ? Bu noktada, bizim sınıflandırdıklarımız sınıflandırılmış olmaz mı ?
  • Buradan yola çıkarak, diyelim ki,
  • "Dermochelyidae familyası bizim sınıflandırmamız (... familyasını sınıflandırma)" ve
  • "Dermochelyidae familyasın bizce sınıflandırılması (... familyasının sınıflandırılması)" olmaz mı ?

TDK'nın sözlüğüne baktığımda, sınıflandırma var ama sınıflandırılma yok (buna mukabil, örneğin, sulandırma ve sulandırılma var; niye ki ?). Yine de eğer sınıflandırılma diye bir sözcük külliyen yok ve/veya türetilemiyorsa ve yalnızca sınıflandırma kullanmak durumundaysak,

  • "Dermochelyidae familyasın sınıflandırması" yerine "Dermochelyidae familyasına ait sınıflandırma" gibi bir kalıp kullanılması gerekmez mi ?

Bir başka soru da şu:

  • Sınıflandırma yerine sınıflama ve
  • Var olmayan ya da olamayan sınıflandırılma yerine de sınıflanma tercih edilebilir mi ?

--Doruk Salancı 08:12, 3 Temmuz 2006 (UTC)

Selamlar...

Yukarıda bahsettiğim konu ile ilgili bir gelişme var mı ?

Yani, son mesajınızda araştırdıktan sonra yanıt yazmaktan bahsetmiştiniz. Acelem yok ama gene de merakla beklemedeyim çünkü canlıları sınıflama ile ilgili konularla epeyce ilgileniyorum.

Kolay gelsin...

--Doruk Salancı 10:04, 10 Temmuz 2006 (UTC)

Merhaba, ateroskleroz ve aterom maddelerini yeni bitirdim, eminim gözümden kaçmış hatalarım vardır. Müsait bir zamanınızda bir bakabilirseniz çok makbule geçer. --İnfoCan 22:23, 3 Temmuz 2006 (UTC)

Çok teşekkür ederim.

Sizin için {{VikiPeri}} şablonunu hazırladım. Arzu ederseniz kullanıcı sayfanıza koyabilirsiniz. --İnfoCan 17:18, 5 Temmuz 2006 (UTC)


'Bayan' lafı[kaynağı değiştir]

açıkçası ben de kolay bir çözüm bilmiyorum, otomatik değiştirtmek değiştirilmemesi gereken durumlar varsa sorun yaratabilir.. (özellikle spor konusunda kullanılan "bayan" maalesef yerleşmiş gözüküyor, örneğin türkiye basketbol federasyonu kendi sitesinde milli takımların isimlerini erkek ve bayan şeklinde ayırmış, televizyonda da hep bu şekilde geçiyor.. eğer bunlar resmi isimler ise, değiştirerek yanlış bilgi vermiş durumuna düşebiliriz ama bu konuda bir bilgim yok, örneğin ligin ismi resmi olarak '... Bayanlar Ligi' midir bilmiyorum)..

ben de vakit buldukça değiştirmeye çalışacağım; bunun yanında 'değiştirme listemde' trend, jenerasyon gibi tembellik+özentilik ürünü kelimeler de var.. --spAs 10:27, 4 Temmuz 2006 (UTC)

kategori düzeltme[kaynağı değiştir]

  • merhaba, sözünü ettiğiniz maddelere bakıcam. ben de birşey sormak istiyorum. bazı kategorilerde tekrarlar var (ABD şehirleri, ABD kentleri gibi), ya da yanlış yazılanlar (böksörler).. kullanıcılar bunları düzeltebiliyor mu? evetse, nasıl? --kibele 10:01, 4 Temmuz 2006 (UTC)
Silinmesi gereken madde veya kategorilerin sayfasına {{sil|"Silinme sebebi"}} şablonunu koyarsanız bir yöneticinin haberi olur ve onu siler. Amerıka Kentleri durumunda bunu yapmadan önce tabiî o kategorideki maddeleri öbür kategoriye aktarmanız gerekir. Bir şehri bir kategoriden öbürüne aktarmak için o şehir hakkındaki sayfanın altındaki kategori ismini doğru olanla değiştireceksiniz. Yanlış madde isimleri için ise sayfa tepesindeki "isim değiştir" düğmesine basın, isim değiştirme nedeni ile ilgili kutuya da "düzeltme, eskisi silinebilir" gibi bir şey yazın. İyi çalışmalar, teşekkürler. --İnfoCan 14:11, 4 Temmuz 2006 (UTC)

Tebrikler Kibele ! Vikiperi tanımını okuyunca ilk aklıma siz gelmiştiniz zaten. İyi çalışmalar. Mskyrider 20:33, 5 Temmuz 2006 (UTC)

Albayrak Gazetesi[kaynağı değiştir]

Merhaba, ilgili maddeye gerekçesiz şablon eklemişsiniz. Tartışma sayfasında gerekçe belirtmenizi bekliyorum. --Cansız 21:11, 6 Temmuz 2006 (UTC)

Merhabalar,

Noumenon'a attığınız mesajı gördüm ve maddeye baktım. Haklısınız ansiklopedik ve tanınmış bir kişi maddesine benzemiyor. Özgeçmişi andırıyor. İsterseniz -sil- şablonu koyun. VP:HS Madde 6'ya girebilir. Fakat tereddütünüz varsa en iyisi VP:SAM -silinmeye aday maddeler- arasına koymaktır. Buna benzer bir çok madde aday gösteriliyor. İyi gceler...--renegademsj 22:05, 6 Temmuz 2006 (UTC)

  • Haklısınız, ansiklopedik gözükmüyor bana da. Bence SAM yapılmalı. Arzu ederseniz siz şimdi SAM yapabilirsiniz veya daha sonra ben de yapabilirim. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 22:09, 6 Temmuz 2006 (UTC)

Telifsiz görseller[kaynağı değiştir]

  • merhaba. bir yardım isteyebilir miyim? rodin'in kamboçyalı kadınlar diye bir dizi deseni vardır. bunlardan telif problemi olmayanlara nasıl ulaşabilirim. şu anda rodin müzesinde sergisi var. yani neyi kastettiğimi http://www.musee-rodin.fr/ adresinde görebilirsiniz. aslında genel olarak telifsiz görsellere nasıl ulaşacağımı öğrenmek istiyorum. şimdiden teşekkürler. --kibele 18:50, 7 Temmuz 2006 (UTC)
    • Auguste Rodin (1840 - 1917): tüm tablolarının resimleri artık kamu malı olmuş durumda. Amerikan telif kanunlarına göre (Vikipedi sunucuları ABD'de olduğu için oranın kanunlarına bakıyoruz), bir eser sahibinin eserleri, onun ölümünden 70 yıl sonra kamu malı oluyor. Ancak şöyle bir incelik var: bu eserlerin fotoğraflarında orijinallik olmaması gerekiyor, aksi halde o fotoğraflar telif korumasına giriyor. Bir fotoğrafçı Rodin'ın bir heykelinin fotoğrafını çekerken ışık, perspektif gibi ayrıntıları kullanarak yeni bir yaratıcılık ürünü meydana getirir, bu yüzden onun bu fotoğrafı telifli bir sanat eseri sayılır. Buna karşın, kamu malı bir tablonun tam karşısından çekilmiş bir fotoğrafında herhangi bir yaratıcı yön olamayacağına karar vermiş ABD mahkemeleri bu yüzden onlar telifli olmuyorlar. Uzun lafın kısası bulduğunuz Rodin tablolarının resimlerini istediğiniz gibi kullanabilirsiniz! Ama heykeller konusunda dikkatli olun, aksi belirtilmemişse telifli olduğunu varsayın.
Genelde Commons kamu malı görseller için ilk bakacağınız yer olsun. Orada hatta bir süru Rodin heykel resmi var [3]. Diğer telifsiz görseller için Vikipedi:Kamu malı görüntü kaynakları sayfasından yararlı bağlantılar bulabilirsiniz; o sayfanın sağ üst köşesindeki Vikipedi araştırma kaynakları kutusunda belirtilen diğer sayfalar da bir göz atınız. --İnfoCan 19:31, 7 Temmuz 2006 (UTC)
  • yine ben. bir sürü sayfa okudum, epeyce bilgilendim fotoğraf konusunda ama yine de yükleyemedim. :) bir noktaya kadar geliyorum. ama bazı sayfalar yüklenemeyebilir diye bir ibare var. o yüzden mi, yoksa ben mi beceremiyorum, bilemedim. vaktiniz varsa yüklemek istediğim resim şu:http://www.musee-rodin.fr/images/imagra/D5076g.jpg teşekkürler. --kibele 20:30, 7 Temmuz 2006 (UTC)
    • O ibare sadece bir ikaz, kendinize güveniyorsanız devam edin. Ben yükledim:
Resim:Rodin_et_les_danseuses_cambodgiennes_1.jpg
O sayfaya gidip resmi nereden aldığınızı ve resmin ismini belirtmeniz uygun olur.
  • Merhabalar,

Sorunu hallettim, şablondan kaynaklanıyordu. Ayrıca metnin bir kısmında telif saptadım, çıkarttım. İyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 20:29, 8 Temmuz 2006 (UTC)

  • Doğrusu 2 tane vandalizmini görünce engelledim, belirli olarak özel başka bir şey daha mı yaptı? Hiçbir fikrim yok. IP numarasına bakıp engellenenler listesinden katkıları görebiliriz, ama açıkçası üşeniyorum :) Ama önemli bir şeydiyse bakabilirim... - Noumenon mesajkatkılar 20:37, 8 Temmuz 2006 (UTC)

Metin çıkarmak[kaynağı değiştir]

  • Genelde varolan bir metin tamamen çıkarılıp yerine bambaşka düzensiz bir metin eklendiğinde, bu değişiklik geri alınır ve eski sürüme getirilir. Zira bu yeni eklenen metnin telif ihlali barındırması veya taraflılık/kaynaksızlık gibi sorunlara sahip olması riski yüksektir. Bu sebeple tüm Vikipedilerde bu tip değişiklikler, genellikle geri alınır. Size de gördüğünüzde geri almanızı tavsiye ederim. Gösterdiğiniz sayfaya eklenen yeni metinde herhangi bir sorun (telif vs.) göremedim, ama bence yine de en güvenli yol eski sürüme geri almaktır. Eğer o metni ekleyen kullanıcı sorun çıkarırsa, tartışma da uygun uzlaşmaya gidilebilir - varolan metni, neden belirtmeden tamamen çıkarmak hoş karşılanmaz, neden belirtse dahi tüm metni çıkarmaktansa sorunlu kısımları düzeltmesi her daim tavsiye edilen yoldur. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 09:41, 9 Temmuz 2006 (UTC)

SSCB askerî tarihi[kaynağı değiştir]

Yine de bayağı bir şey düzeltmişsiniz. İnsan geriden birisinin kontrol edeceğini düşününce daha rahat oluyor. Teşekkürler. Şu küçük everen meselesine gelince "microcosm" diye doğrudan çevirince öyle kalmış. Benim de pek hoşuma gitmemişti, şimdi şöyle düzenledim: " Moskova ve Pekin'in siyasî güçleri arasındaki gerginlik 1960'ların ve 1970'lerin Asya politikasını önemli ölçüde etkileyecek ve 1978'de Ho Chi Minh'in Sovyet destekli VietnamPol Pot'un Çin yanlısı Kamboçya'sını işgal ettiğinde ortaya Çin - Sovyet muhalefetinin yaratmış olduğu yeni bir bloklaşma çıkacaktı. ". Herhalde daha anlaşılır olmuştur. Mskyrider 14:42, 9 Temmuz 2006 (UTC)

Genelde www.copyscape.com telif arastirmak icin guzel bir site. Sonuclarina gore asagidaki yerden alinmis: http://www.copyscape.com/view.php?o=3460&u=http%3A%2F%2Fwww.sebinkarahisar.pol.tr%2Fkarahisar.html&t=1152746306&s=http%3A%2F%2Ftr.wikipedia.org%2Fwiki%2F%25C5%259Eebinkarahisar%252C_Giresun&w=32&c=

Dikkat ederseniz biraz detayli incelemek gerekiyor. bizden de kopyalayan sayfalar cikmaya basladi. Maddenin gecmisine bakarak bunlari ayirmak mumkun olabiliyor.

Maddeyi bu sekilde tutmamiz dogru olmaz. Telif etiketi ekledim; dilerseniz telifli yerleri cikararak yazmaya baslayabilirisiniz.

Tesekkurler, Citrat 23:35, 12 Temmuz 2006 (UTC)

Vikipedi:madde istekleri[kaynağı değiştir]

merhaba, Vikipedi:madde istekleri sayfasına bir bakabilir misiniz. ben ne kadarına müdahale edildiğini anlayamadım. teşekkürler. --kibele 09:44, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Selam Kibele, sanırım Renegade sorunu çözmüş. İyi çalışmalar.. Tembelejderha 10:03, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Eğer zamanınız olursa Tarih öncesi savaş maddesine bir gözatabilir misiniz? Bir vikiperinin sihirli parmaklarına gereksinimi olabilir. :) Mskyrider 17:55, 14 Temmuz 2006 (UTC)

Çok teşekkürler, muhteşem olmuş. İnsan ne kadar çok hata yapıyormuş farkında olmadan. Siz olmasanız bu kadar anlaşılır olmazdı herhalde. Bir dahaki sefere size daha az iş bırakmaya çalışacağım ama yanlış öğrenileni düzeltmek biraz zaman alıyor. Mskyrider 18:03, 16 Temmuz 2006 (UTC)
Elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım. İsteklerinize gelince:
  1. Rodin'in denemesini kullanıcı sayfanıza ekledim. Boyutunu değiştirmek istiyorsanız 200px yazan yerdeki sayıyı değiştirebilirsiniz.
  2. Aynı zamanda bu resimdeki telif şablonunu {{PD}} yerine {{AdilKullanım-SanatEseri}} ile değiştirdim. Sanat eseri resmi olduğu için silineceğini sanmıyorum.
  3. Eski sitelerin arşivini tutan sitenin adresi şu: [4]. Ancak istediğiniz iki resmi de arşivde bulamadım.
  4. Kullanıcı sayfasına Babil şablonları yerleştirmek isterseniz ona da yardımcı olabilirim. Bu şablon yerleştirme işi kamyonların arkasındaki "O şimdi askerde" tarzı yazılara benziyor aslında.

Umarım yardımcı olabilmişimdir, iyi çalışmalar. Mskyrider 19:20, 16 Temmuz 2006 (UTC)

Çok teşekkür ederim. :) Mskyrider 19:36, 16 Temmuz 2006 (UTC)

Beni düşündüğünüz için teşekkür ederim. Çok güzel bir resim, hemen sıkıcı sayfama koydum, orayı renklendirdi. Rodin de mutlu olurdu resminin dostluk ve işbirliği için kullanıldığını görmekten. Tekrar teşekkürler. --İnfoCan 20:15, 16 Temmuz 2006 (UTC)

Elinize sağlık, güzel olmuş. Ben sadece standart bir iki ekleme yaptım. Diğer maddelerden çeviri yaparken kaynakça belirtmek için bir şablon var, kaynakça bölümüne kopyaladım. Bundan sonraki maddelerde de kullanabilirsin. İyi çalışmalar :) Mskyrider 20:47, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Eh, n'apalım...[kaynağı değiştir]

...Ben de sınıflandırmanın sınıflandırılma olması gerekiyormuş gibi cümleler kurmamaya çalışırım.

Lakin, garip:

  • adlandırılma, sulandırılma vb. sözcükler var, oysa.

Sağlık olsun; teşekkürler...

--Doruk Salancı 06:58, 18 Temmuz 2006 (UTC)

  • merhaba, Marcello Mastroianni sayfasına bakıp fikrinizi söyler misiniz.. ilk kez bir madde hazırladım da..

. özellikle filmografi konusunda kuşkularım var. türkiye'de oynayanların yanına türkçelerini ekledim. hepsini türkçeleştirmeli mi? iç bağlantıları orijinallerinin üzerinden mi yapmalı?

. eklediğim, commons'ta bulduğum tek fotoğraf. bir portre bulursanız memnun olurum, ben telif işlerinden biraz çekiniyorum.

. çeviriyi ağırlıklı olarak italyanca ve fransızca vikilerinden yaptım. alttaki ibare yeterli mi?

. şimdilik bu kadar soru yeter :) bir standart oluşturursak biyografilere daha rahat devam edebilirim. iyi çalışmalar. --kibele 20:30, 17 Temmuz 2006 (UTC)

Merhaba,

Kusura bakmayın yanıtım geç oldu fakat bu hafta çok yoğundum, gelemedim.

  • Filmografi konusu benim de kafama takılan bir konu. Sinema proje sayfasının tartışma sayfasında bununla ilgili bir tartışma başlatıp, görüş alabilir ve sonra da proje sayfasında standartlaşma adına belirtebiliriz. Benim fikrimi sorarsanız; Türkiyede vizyona çıkmış filmleri Türkçe (vizyon isimleri ile) isimlendirip, orijinal isimlerini yönlendirmek. Buraya gelmemiş filmleri orijinal isimleri ile adlandırmak uygun.
  • Faydalandığınız Wikipedia maddelerini Kaynaklar kısmında belirtmeniz yeterli.
  • Resim telifi konusunda da dikkat etmekte fayda var; mutlaka yüklediğiniz resme kaynak bilgisi ekleyin. Kaynak belli olduktan sonra etiket doğruluğu kontrol edilebilir.

Görüşmek üzere... --renegademsj 15:40, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Merhaba, bir maddeyi daha çevirmeyi bitirdim (Antik çağlarda savaş), uygun bir zamanınızda bir bakabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler. :) Mskyrider 18:45, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Teşekkürler, ilgili resimler bulup eklemeye de çalışıyorum. Sırada diğer dönemler de var. Mskyrider 18:55, 19 Temmuz 2006 (UTC)

  • Tabii ki öncelikle şunu aynen kopyala ve yapıştır:

*{{kaynak wiki | url=http://it.wikipedia.org/w/index.php?title=Marcello_Mastroianni&oldid=3671792| tarih=30 Haziran 2006 | dil=İtalyanca | madde=Marcello Mastroianni}}

Burada "url=" den sonra gelen http://it.wikipedia.org/w/index.php?title=Marcello_Mastroianni&oldid=3671792 adres yerine, kaynak aldığın sayfanın adresini kopyalamalısın. Bunu yapmak için o sayfaya git, tarihçe kısmını açtıktan sonra oradaki tarihin üstüne basınca, "adresse bar"ında ortaya çıkan adresi buraya kopyala.

Sonra, "tarih=" için o maddenin çeviriye temel alınan maddesinin tarihi, yine tarihçeden bakarak tabii ki.

"dil=" için hangi dilden çevrildiği,

"madde=" den sonra ise çevrilen maddenin adı.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Mskyrider 19:38, 19 Temmuz 2006 (UTC)

Kullanıcı sayfama anket sayfası açtım.Lütfen siz de soruları yanıtlarsanız bu ihtiyar sevinecek--Che 17:25, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Harika olmuş, Makedon'un değişikliklerini metne eklemeye çalışıyorum. Düzeltmelerden sonra ne kadar savruk yazdığımı da farkettim. Teşekkürler. Mskyrider 19:41, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Evet haklısın, aradan zaman geçmeden insan yazdığındaki hataları farkedemiyor. Yazarların editörlere niye gereksinimi olduğunu hiç anlamamıştım şimdiye kadar. Yanlışlarımı düzeltmek için zaman gerekecektir. Alışkanlıklardan kolay vazgeçilmiyor. Mskyrider 19:51, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Sanırım Makedon'un tüm değişikliklerini yerine getirebildim. Güzel bir işbirliği oldu. Mskyrider 20:03, 20 Temmuz 2006 (UTC)

Evet, kaynak eklemeyi öğrenmişsin. Pasolini maddesine de eklersen pekiştirebilirsin. :) Mskyrider 20:06, 20 Temmuz 2006 (UTC)

merhaba Sigmun Freud diye bir sayfa açıldı. hem telifli, hem adı yanlış. üstelik doğrusu mevcut (Sigmund Freud). ne yapsak ki.. (bu arada yöneticiliğinizi de kutlayayım, geç olsa da..)--kibele 21:35, 21 Temmuz 2006 (UTC)

Selam Kibele, tebrik için teşekkürler. :) Telifli maddeler erken farkedilirse VP:HS madde 7 gereği siliniyorlar. Ben de sildim. Aslında böyle telifli ve yanlış açılmış maddeleri doğrudan yönlendirme de yapabiliriz. Kolay gelsin. Tembelejderha 21:43, 21 Temmuz 2006 (UTC)


Kadın Vikipedistler[kaynağı değiştir]

Şimdi siz bir vikiperi olsanızda, 4 nişanınız olsa da kibar olsanız da sizi uyarıyorum! Kuzenim (Erandil) ve diğer bayan vikipedistlere gönderdiğiniz mesajlar hiç hoş değil. Zaten ben de misilleme olarak Şablon:User herif ve Kategori:Herif vikipedistler'i hazırladım. Ben kadın kelimesine çoğu zaman karşıyımdır. Çünkü annem ve teyzelerimden evde bayan ve veya kız diye bahsedilir. Saygılarımla--Simon Bolivar 07:17, 22 Temmuz 2006 (UTC)

  • Merhaba, Simon Bolivar kullanıcısyla olan kadın-bayan tartışmanızı tesadüfen okudum ve bu konuda size katılıyorum. Kadınlar bayansa erkekler baymayan olsa gerek! Bay-bayanın Türkçede çok kullanıldığına rastlamadım sadece çevirilerde Mr.-Ms./Mrs./Miss in Türkçesi oluyor. Teşekkürler, Baharmesaj 08:59, 22 Temmuz 2006 (UTC)

Tekrar merhaba, o kullanımın olduğunu biliyordum çünkü daha önce üste de yazmış ve anadilim İngilizce olduğundan da biliyordum. Ayrıca Simon Bolivar kullanıcısının mesajlarını arşivlemesi daha doğru bir davranış olurdu diye düşünüyorum çünkü silip silmediği tüm yazıları görünebilir nasıl olsa, o durumdan kaçmak gibi olmuş, neyse o bana düşmez. Mesaj sayfamda sizin mesajınızı görmek beni mutlu etti. Baharmesaj 15:41, 3 Ağustos 2006 (UTC)

  • Yazdıklarınızı çok iyi anladım. Ama bayan vikipedistleri kadın vikipedistler yapacağımıza erkek vikipedistleri bay vikipedistler yapsak daha mantıklı olmaz mı? Ama şöyle bir şey var:

Bayan tüm dişileri,kadın reşit dişileri sembol eder. Saygılarımla--Simon Bolivar 09:47, 22 Temmuz 2006 (UTC)

Sildim çünkü o benim mesaj sayfam.Kendi mesaj sayfamda istedidimi yapma hakkım var. Burası özgür. Tartışma sayfasından silsem neyse. Ayrıca söyleyeyim neden başta kızgın mesaj yazdığımı:

Çünkü (yanlış anlamayın ama) troller var ya troller eften püften şeylerle sorun çıkarıyorlar. Sizin meramınızın iyi niyet olduğunu tahmin edemedim. Saygılarımla--Simon Bolivar 11:46, 22 Temmuz 2006 (UTC)

O zaman kız ve oğlan şablonu da yapalım--Simon Bolivar 11:49, 22 Temmuz 2006 (UTC)

Çok teşekkürler! Duygulandım vallahi.--Simon Bolivar 12:02, 22 Temmuz 2006 (UTC)

  • Merhabalar,

Fizyon ile fuzyon ayri seyler. Fizyon atomun parcalanmasiyken fuzyon tam tersi. Maddelerin icerikleri de ayni degil gordugum kadariyla. Dogru baslikla ne kastettiniz tam anlayamadim. Cift madde konulmasina gerek yok bence sonucta bunlar farkli kavramlar. Sorunuzu biraz daha acarsaniz sevinirim tam anlayamadim sanirim :) Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 14:00, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Merhabalar, Ernesto Che Guevara maddesinin size gereksinimi var ! :) Mskyrider 14:17, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Hakikaten de madde uzun olmuş [5], İngiliz Vikipedi'de güzel hazırlamışlar. Aslında çeviri yapmaktan başka bir şey yapmıyorum, daha özgün bir madde hazırlamaya girişmedim. Bir süre sonra onu da bir denemeye çalışırım belki. Sırada hala dönemlere göre savaş maddeleri var , onları da bitirmem gerekli. İnfaz konusunda haklısın, ben biraz da jargon'da böyle kullanıldığı için yazmıştım, ama asıl anlamı uygulama demek. Médico olayındaki fark uzman hekim/pratisyen hekim arasındaki fark değil sanırım. Daha çok kastedilen galiba intern'lük yapmadan sadece dersleri bitirmiş olması. Ama Türkiye'de bu nasıl oluyor? O tarihteki Arjantin'de nasıl dı? Bilgim yok. Birisi doğrulayabilirse iyi olur. Düzeltmeler için tekrar teşekkürler. Yakında diğer maddeler de gelecek... Mskyrider 09:00, 24 Temmuz 2006 (UTC)

Merhaba. Eksik olmayın, gene yazdıklarımı düzeltmişsiniz, sevindim. Kanıksamıyorum, çok teşekkürler. --İnfoCan 18:51, 23 Temmuz 2006 (UTC)

Şapka işareti[kaynağı değiştir]

Hemen hemen hiçbir kullanıcının ^ işaretine dikkat etmediğini görünce o maddeyi kullanıcılara örnek alabilecekleri bir sayfa olarak hazırladım. Ama pek boş zamanım olmadığında düzenleyemedim. İstersen sende yardımcı olabilirsin.--Absarileti 07:31, 25 Temmuz 2006 (UTC)

Anlayışın için teşekkürler kibele, şurada köy çeşmesine yazdığımı görebilirsin: [6] istersen orada da aynı noktaya değinebilirsin. Mskyrider 16:57, 26 Temmuz 2006 (UTC)

Kibele, şapkalar da dediğine katılıyorum. Türkçe yazım kılavuzu ne diyorsa onu doğru kabul ediyoruz zaten. Normal isimlerde hata görürsen düzeltmketen ve uyarmaktan çekinme. Ama Kuleli Askeri Lisesi özel isim. O isim resmi olarak nasıl yazılıyor? Eğer Kara Kuvvetleri Komutanlığı adını "Kuleli Askeri Lisesi" koymuşsa, resmi kağıtlarda ya da armasında öyle geçiyorsa, biz birşey yapamayız. Özel isim olduğundan burada konu TDK değil artık. Eğer ben bir ekmek fırını açıp, adını "Eknek Teknesi" olarak koyduysam, Vikipedi'de adı "Eknek teknesi" yazmak zorunda. Web sitesini baz almayalım ama dediğim gibi gerçek resmi bir belge resim gerekli. İsmin gerçek yazılışını bilen düzeltir. --Özgür 17:01, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Teşekkürler Kibele ortalığa göz kulak olduğun için. Özgür'e burada katılıyorum. Yanlış dahi olsa okulun adı benim hatırlayabildiğim kadarıyla "Kuleli Askeri Lisesi" idi. Her ne kadar bazı Türkçe öğretmenlerimiz "askerî" diye yazdırsa da resmî kullanılışı galiba yazım kurallarına uymuyor diye hatırlıyorum. Gerçi okuldan mezun olalı 18 yıl oldu yanlış da anımsıyor olabilirim. Son bir saattir eski okul brövemi arıyorum ama henüz bulamadım. Mskyrider 17:12, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Ben de pek tartışmalara girerek zaman geçirmeyi düşünmüyordum, özellikle de çoğunu (kendime göre) gereksiz bulduğum için ama susmaya da gelmiyor yani. Neyse, şimdi biraz daha sakinleştim. Şu sıralar, 16 ile birlikte Che maddesindeki linkleri mavileştirmeye çalışıyoruz. Fazla gürültü patırtı çıkmadan ben o işe geri döneyim bari. İyi çalışmalar Kibele. Mskyrider 17:50, 26 Temmuz 2006 (UTC)
Bu şapka konusu, doğrusu bu ya, neredeyse hiç dikkat etmediğim bir konu, esasen klavyeden basılamıyor oluşu nedeniyle. Buna mukabil, kesinlikle dikkat etmek ve uğraşmak gerek:
  • Âlem yerine alem deyince, meğer bayrak ya da ayça diyormuşuz !

Bilimsel sınıflandırmayla ilgili olaraksa görece farklı iki şablonun kullanılıyor olması söz konusu. Kullanmayı tercih ettiğim şablondaki gerekli değişiklikleri yapmaya çalıştım ama diğerine henüz fırsat bulamadım.

--Doruk Salancıileti 11:24, 27 Temmuz 2006 (UTC)

Şapkalı harflerin değiştirme sayfasına eklenmesi konusu çözülmüş görünüyor.

Çok iyi oldu; hayırlı olsun...

--Doruk Salancıileti 09:51, 4 Ağustos 2006 (UTC)

Selam Kibele, buraya bir göz atip fikirinizi yazarsaniz sevinirim. Selamlar --Erdall 05:36, 30 Temmuz 2006 (UTC)

Ünvan=unvan[kaynağı değiştir]

Kusura bakmayin bilmiyordum, tekrar düzeltiyorum hemen. Selamlar --Erdall 04:02, 3 Ağustos 2006 (UTC)

merhaba, kolay gelsin. en sık rastladığım sayfalar biyografiler olmaya başladı. öğretim üyeleri mesela. sadece bir tezi var, burada. bunun için bişeyler okumuştum ama aklımda değil. ne yapmak gerekiyor? sil şablonu mu? --kibele 12:48, 3 Ağustos 2006 (UTC)

Merhaba Kibele, bu söylediğin sorun çok tartışıldı fakat kesin bir sonuca varılmadı. Tanınmışlık vs. denildi fakat bu tür şeyler genelde tek bir kişinin fikri olamayacağı için, tanınmışlığından ansiklopedikliğinden şüphe ettiğimiz maddeler VP:SAM ile oyluyoruz ve sonuca göre işlem yapıyoruz. Şayet kişininin ansiklopedik olmadığı çok bariz ortada ise hemen silebiliyoruz(VP:HS#Madde 6). Ek olarak bir tartışmada öğretim üyelerinin tümünü veya en azından ünvana sahip olanları eklensin mi gibi bir konu geçmişti, fakat bunda da çok olumlu bir sonuç çıkmadı. Kısaca, tanınmışlığından şüphen varsa VP:SAM uygulaman en iyisi, fakat kesin tanınmayan bir kişi(tüzel de olabilir) ise doğrudan sil şablonu ile silinmesini sağlayabilirsin. --Ugur Basakmesaj 13:01, 3 Ağustos 2006 (UTC)
anlaşıldı, teşekkür ederim. sam yapmayı pek sevmiyorum galiba. :) şu maddeyi size havale ediyorum. bildiğiniz gibi yapın. --kibele 13:08, 3 Ağustos 2006 (UTC)
bu arada bişey daha var. sayfamda görebilirsiniz, şapka ile ilgili bir konu oldu ve doruksal sizin gibi kod yazan bir yöneticinin şapkalı harfleri diğer türkçe karakterlerin yanına ekleyebileceğini söyledi. belki bir ara vaktiniz olur, eklersiniz. selamlar. --kibele 13:13, 3 Ağustos 2006 (UTC)
Söylediğiniz maddeyi ve aynı kullanıcının eklediği bir biyografi maddesini daha listeme ekledim kısa sürede ilgilenecem. Şağka konusunda ise, aklıma 2 seçenek geliyor. Bunları topluluğun da fikrini almak için Vikipedi:Köy çeşmesi (istekler) sayfasında belirterek. Genel fikre göre birşeyler yapmaya çalışalım. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 15:04, 3 Ağustos 2006 (UTC)
herşey ne çabuk olup bitmiş.. teşekkürler. --kibele 23:12, 3 Ağustos 2006 (UTC)
rica ederim, kolay bir şeydi. İtiraz gelmeyince ekledim şimdi. iyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 07:42, 4 Ağustos 2006 (UTC)
  • merhaba. şu maddeye bi bakar mısınız? fazla karışık, bir şablon da ben eklemeyeyim. kolay gelsin. --kibele 10:58, 5 Ağustos 2006 (UTC)
  • Haklısınız, bayağı güzelce karıştırmışlar:) Telifli kısımlar zaten madde ile ilgisiz o yüzden çıkarttım. Şimdi daha kolay düzenlenir, eğer kişi ile ilgili kısımlarda telifli değilse.--renegademsj 11:07, 5 Ağustos 2006 (UTC)
  • hayır onda telif yok, baktım. teşekkürler.
Evet, bende baktım, bir şey yok gibi. İyi çalışmalar.--renegademsj 11:21, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Kötü Türkçe[kaynağı değiştir]

Merhaba. Ben çok az Türkçe biliyorum. Affedersiniz benim kötü Türkçe.

L

İyi geceler.

Dünya vatandaşı 22:42, 5 Ağustos 2006 (UTC)

Bu bir düzeltme mi?[kaynağı değiştir]

Satürn Operasyonu maddesine yaptığınız rötuşla

Aslında Sovyet kurmayı, Stalingrad’ta Alman birliklerinin kuşatması tamamlanır tamamlanmaz...

ifadesini

Aslında Sovyet kurmayı, Alman birliklerinin Stalingrad kuşatması tamamlanır tamamlanmaz...

şeklinde değiştirmişsiniz. Bu ikisi aynı anlamda değil elbette, maddenin sizden önceki yazarı, Alman ordusunun Stalingrad'da kuşatılmış duruma düşmesini ifade etmek istiyor. Sizin "düzeltilmiş" ifadeniz ise Alman birliklerinin Stalingrad'ı kuşattığını düşündürüyor -ki tarihsel olarak hatalı.

Gördüğüm kadarıyla maddeden maddeye uçup berberin saçlarımıza şekil veren son bir kaç şak-şak! makas darbelerine benzer düzeltmeler yapıyorsunuz ama bunu fazla yapınca iyi ihtimalle gereksiz değişikliklere, kötü ihtimalle hatalı anlatımlara neden oluyorsunuz. Daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyor, maddeyi bir kez de ben düzeltiyorum. Saygılarımla. Filanca 16:49, 6 Ağustos 2006 (UTC)

Konunun kişiselleşebileceğini düşünerek gündeme getirmemiş, sadece not almakla yetinmiştim. Ancak kullanıcı Filanca'nın belirttiği gibi gümcenin tüm anlamı değişmiş bulunuyor. Ayrıca "...hatta geri çekilebilmek için Kleist, bir kısım birlikleriyle Manstein’in kuvvetlerini takviye etmek zorunda kalmıştı." ifadesinden, altı çizilen sözcüklerin çıkarılması da bir anlam sorunu yaratabilir. Bir birliğin diğer birliği takviye etmesinin kısmisi olmaz. Tümüyle katılır. Kleist, bildiğim kadarıyla -bilgiyi destekleyen ikinci bir kaynağa ulaşamadığım için madde içeriğine eklemedim, araştırıyorum- iki piyade taburunu takviye olarak göndermişti. Diğer unsurlar çekilmeyi sürdürmüştür. Çok önemli bir konu değil bu. ama, konu hakkında yeterli birikim yoksa, imla üzerinde çalışmakla yetinmek, editörün konuyu ele alış tarzına saygı göstermek daha doğru olur. İşin asıl tatsız tarafı, maddenin en üstünde çalışma var şablonu olması. Madde üzerinde halen çalışıyorum, son şeklini Uranüs Operasyonu maddesinden sonra vereceğim. Korkarım emeklerininiz bir bölümü ve bu fikir teattisi boşa gidecek. Üzgünüm. Saygılarımla, iyi çalışmalar. --Makedon 22:23, 6 Ağustos 2006 (UTC)

Üzülesiniz diye yazmadım Kibele, asıl ben üzüldüm şimdi. Kendi kendime yönelik bir hınç biraz, biraz da, konu tatsızlaşmasın diye araya girdim. Madde benim gözümde şu an, istediğim gibi değil. Başka askeri harekatların da operasyon kapsamında incelenmesi konusunda farklı yorumlar ve analizler var, birbirini destekleyen bir ağ kurmaya çalışıyorum ve ... yani bu madde konusunda kendimi hiç iyi hissetmiyorum işte :)) Kendim uğraşıp duruyorum, bir de sizlerin sıkılmasını istemem. Saygılarımla. --Makedon 22:40, 6 Ağustos 2006 (UTC)

  • sizin şak şak dediğiniz şeyin aslında başka tanımları var ama öğretmek bana düşmez. fazla yapmak ne demektir bilmek isterim. ayrıca daha önceki gereksiz değişikliklerimi ve hatalı anlatımlarımı da bilmek isterim. yani benim farketmeyip tekrarladıklarımı. yani vikipedi'de çokça rastlandığı için yapmamaya çalışıp özendiğim konuları. mesela birisine mesaj yazmadan önce ve mesela tek bir hatayla dikkatli olmasını tavsiye etmeden önce biraz beklemeyi. yani benim çoğu zaman sessizce yüzlercesini düzelttiğim hatalardan birini farkedince bunu keyifle büyütmemeyi. --kibele 21:34, 6 Ağustos 2006 (UTC)

Size kaba davrandığım için özür dilerim. Burda tecrübesizim henüz, ilişkileri, mesaj üsluplarının nasıl algılandığını, kimin ne yaptığını tam bilmiyorum. Hatalı algı: Kullanıcı Makedon'un maddesi bilgi dolu ve yararlıyken, işgüzarın teki gelip onu bozmuş gibi görünüyordu. Demek istediğim, madde gerçekten bilgi dolu ve yararlı ama sizin niyetinizi yanlış anladım. Benim şak şakk! dediğim şeyin Vikipedi'de başka tanımları vardır eminim, bana söyleseniz memnun da olurum. Ama bu olaydan sonra çevreme dikkatli bakınca biraz farkına vardım sizin işlevinizin. Kendimi parktaki çiçeklerin arasında dolaşıp yerde bulduğu çöpleri yok eden iyi kalpli bir (viki)perinin üzerine, mezkur maddedeki Mareşal Manstein'ın tankıyla saldırmış gibi hissettim. Bunun yüzünden şevkiniz kırılmamalı. Elbette herkesin hataları olabilir, benim de bir sürü var. Hatta hataların sayısı sizi korkutmayacaksa, bitmek üzere olan Uzay Yarışı maddesine bir göz atmanız ve çekinmeden makas şaklatmanız beni minnettar kılar. O ilk büyük projem, iyi olmasını istiyorum. Saygılarımla. Filanca 17:01, 7 Ağustos 2006 (UTC)

Korkarım beni yanlış anladınız Kibele. "Konunun kişiselleşebileceğini düşünerek..." diye başlamıştım, dolayısıyla "konu, kişiselleşti" anlamına alınmamalı. Savunmaya geçmek konusu da, genel bir konu olarak veriliyor, özele indirgenmiyor. "...bilmediği konularda değişiklik yapmak..." olarak tanımladığınız ifadeler, işte orada benim ifademin de maksadını aştığını kabul ediyorum. Örneğin Dolaylı tutum stratejisi. L.Hart'ın o 700 küsür sayfalık çalışmasında terlemeyen bir kişi, tutum ya da strateji sözcüklerinden birinin fazladan kullanıldığını düşünür ama birini çıkartacak olursak, farklı bir kavram elde ederiz. Bunun gibi yani. Benim tutumumu nazik fakat kaba ve düşüncesiz bulabilirsiniz, siz de bunu benim tarzıma verin :) Konuyu kişiselleştirdiğinizi söylemiyorum, bilmediğiniz bir konuda tartışmaya girdiğinizi ve sürdürdüğünüzü söylemiyorum, savunmaya geçtiğinizi söylemiyorum. Farkındalık ve anlayış sözcüklerine önem veren insanlar tanıdım, rastgele seçmediğinizden eminim Kibele. Yine de yanlış anlaşıldıysam özür dilerim. --Makedon 20:58, 7 Ağustos 2006 (UTC)

"uzay yarışı izleme listemde bir süredir, bitmesini bekliyorum.) hoş geldiniz. kolay gelsin." :Teşekkürler. Uzay Yarışı bence bitti aslında. Boyut olarak da 32kb sınırına yaklaştı. Ama maddeyi başlatan ve uzun süre birlikte çalıştığımız kullanıcı ortada yok, belki tatilde, o yüzden "çalışma var" tabelasını indirmiyorum. Bu arada sürekli ufak değişiklikler (şak şak ;)) yapmaktan kendimi alamıyorum. Niyetlerim arasında maddenin tüm bağlantılarını tamamlamak da var. Vaktiniz varsa Tereşkova maddesine el atar mısınız? Filanca 17:47, 10 Ağustos 2006 (UTC)

uzay yarışına da bakmamı mı istiyorsunuz şablonu indirmeden, yoksa yalnızca tereşkova mı? --kibele 17:55, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Tereşkova'ya. Sizin ilginizi çekeceğini tahmin ediyorum. Uzay Yarışı içinse tavsiye isterim: Şablonu indirmesi için diğer kullanıcıyı bekliyim mi? (onun da hayli emeği geçti) Filanca 18:02, 10 Ağustos 2006 (UTC)

aslında şablon kalkabilir bence. 7 günü de geçti galiba. böylece gelişmeye açık olur. diğer kullanıcı ile tartışma sayfasında uzlaşmış görünüyorsunuz. gelince o da katılır. yine de sen bilirsin. tereşkova'ya bakıcam. --kibele 18:13, 10 Ağustos 2006 (UTC)

Tamam kaldırıcam, ama artık ona da bakarsınız :)) Bu arada, ben yeni proje açlığı içinde olucam, sizce nereye bakması gerekir böyle aç birinin? Filanca 18:59, 10 Ağustos 2006 (UTC)
  • E-posta atmak istediginiz kullanicinin kullanici sayfasina veya kullanici mesaj sayfasina gidin. Soldaki (beyaz renkli) araclar kutusunda Kullaniciya e-posta gonder isimli bir baglanti gozukecektir, bu baglantiya tiklayinca karsiniza bir sayfa acilacak; sayfadaki buyuk kutuya mesajinizi yazip, konu belirtip, gonder tusuna tiklayarak e-posta gonderebilirsin. Bununla birlikte eger bir kullanici e-posta eklememisse, bu yoldan e-posta almak istememisse veya e-postasini onaylatmamissa o kullaniciya e-posta gondermek mumkun olmaz. Bu durumda (yani e-posta atmak mumkun olmadiginda) demin bahsettigim Kullaniciya e-posta gonder baglantisina tikladiginizda cikan sayfada soyle bir mesaj belirir Kullanıcı e-posta adresi belirtmemiş ya da diğer kullanıcılardan posta almak istemiyor.

Tesekkurler, iyi calismalar... - Noumenon mesajkatkılar 13:15, 8 Ağustos 2006 (UTC)

merhaba, telif etiketi koyarken bir adres ekliyorum ama birkaç farklı adresi eklemeyi beceremedim.:( --kibele 17:14, 8 Ağustos 2006 (UTC)

Şu anki telif yapısı sadece tek bir adresin eklenmesine olanak sağlıyor. Ancak şöyle bir önerim olabilir, diğer kaynakların içeriğide aynı içerikse en yakın olanını ve ilk kaynak olmaya en yakın olanını koyabilirsiniz veya bir kaç kaynaktan ekleme yapılmışsa telif şablonunu birden fazla kullanarak yapabilirsiniz :)ancak böyle bir tavsiye verebiliyorum. Telif konusunda hassas kullanıcıların artması güzel bir şey. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 17:22, 8 Ağustos 2006 (UTC)
öyle yapıyordum zaten. ama bir maddede üç dört yerden alıntı buldum. birini eklediğim zaman metnin kalan kısmı telifsiz sanılacak diye diğerlerini de eklemek istedim. neyse, şimdilik böyle devam edelim. ben bu ara teliflere taktım zaten, çünkü bir dolu emek boşa gidiyor gördüğüm kadarıyla. çabuk farkedip yollamak ya da düzenlenmesini sağlamak en iyisi. teşekkürler. iyi çalışmalar. --kibele 17:39, 8 Ağustos 2006 (UTC)
Ben de bir ara çok takmıştım, köy çeşmesi vs. çok yazdım. Zararları, ne kadar çabuk tesbit edilirse yeni ve daha iyisinin yazımının daha kolay olacağını fakat aktif destek çok az oldu. Senin gibi kullanıcıların bu konuya özen göstermesi ile umarım bir alışkanlık haline dönüşebilir. İyi çalışmalar --Ugur Basakmesaj 17:41, 8 Ağustos 2006 (UTC)

Merhaba Kibele[kaynağı değiştir]

Merhaba Kibele, Sizinde işinize yarayacağını düşündüğüm bir madde üzerinde çalışıyorum. R harfine tıklarsanız Nasıl resim eklenir linkinede ulaşabilirsiniz. İngilizce bir bölüm varsa gözden kaçan bana bildirirseniz sevinirim. Link bu: Vikipedi:Terimler, bu arada ilk fırsatta o linkin resmini ekleyeceğim. --Kutu su 11:32, 9 Ağustos 2006 (UTC)

Merhaba benim çektiğim bir fotoğrafı nasıl yükleyebilirim acaba?[kaynağı değiştir]

sadece hizmetliler dosya yükleyebilirmiş.

Size nasıl yollayabilirim bu fotoğrafı acaba?

İhsan Koç sayfasına yüklemek istiyorum..