Kullanıcı mesaj:Iggydarsa/MesajArsiv2011

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Islam Protali: Yapabilecekleriniz bölümü[kaynağı değiştir]

Selam Merube, uzun zaman oldu konusamadik, umarim iyisindir. Portal adayligi sayfasinda "Yapabilecekleriniz bölümünde bunları biliyor musunuz köşesine yeni bilgiler ekleyin uygun olmamış kanaatindeyim. Bu bilgiler kaynaklı ve mümkünse halihazırda bir vikipedi maddesinde yer alan içerikler olmalı. Bunun yerine portale yardım yerine maddelere yardım özendirilmesi daha hayati diye düşünüyorum. En azından nasıl koşullarda ekleme yapılabileceği bir yerde belirtilmeli." dedin fakat Kullanıcı:Emperyan ile ben tam olarak anliyamadik ne demek istedigini. Yahudilik kismindaki gibi yapmami mi tavsiye edersin? Bir haber et vaktin olunca sana zahmet. Kendine iyi bak. -- Iggydarsamesaj 18:40, 6 Aralık 2010 (UTC)

Merhabalar, sağolun iyiyim, siz nasılsınız? Kusura bakmayın çooooooooooooook geç cevap verebiliyorum, uzun zamandır aktif değildim de. Cümleme gelirsek :), yapabilecekleriniz bölümündeki, "bunları biliyor muydunuz" köşesine yeni bilgiler ekleyin şeklindeki linkin uygun olmadığını söylemek istemiştim. Bu köşede yer alacak cümlelerin kaynaklı ve mümkünse halihazırda bir vikipedi maddesinde yer alması lazım. Yeni cümleler eklemek isteyen ancak kaynaklı cümleler eklemesi gerektiğini bilmeyen biri, bu köşeye kendince bilgiler ekleyebilir. Bunun önüne geçmek için hangi koşullarla cümle eklendiği belirtilmeli. Zaten yapabilecekleriniz bölümünde portale yardım değil maddelere yardım özendirilmeli kanaatindeyim. Yahudilik portalindeki köşe gayet güzel bence, ancak derseniz ki tasarım daha farklı olsun istiyoruz o zaman yine benzer içeriğe sahip farklı tasarımlar elbette olabilir. Bir de unutmadan yeni maddelere yardım sekmesinden vikiproje din sayfasına gidiyor ancak burada hiç islam ile ilgili madde yok neredeyse -1 tane var şu anda-. O sayfaya da eklemeler lazım. Sevgiler, iyi vikilemeler --Merube 89msj 09:23, 28 Aralık 2010 (UTC)

Tekrar selam Merube. Ben de yeni yil tatilinde oldugum icin mesajinizi simdi gordum. Oncelikle sunu soylemek isterim ki Yahudilik portali seckin oldugundan baska bir dini portal olan Islamin da benzer bir sekilde yaratilmasini dusunuyordum fakat gordum ki baska bir seckin portal olan Spor portalinda "Yapabilecekleriniz" bolumu Yahudilik portalina kiyasla farkli ve Islam portali bunu kullanmayi tercih etmis ve bunda bir sorun gormuyorum.

  1. "Bunlari biliyormuydunuz" kisminda baglanti sorunu vardi onu duzelttim.
  2. " portale yardım değil maddelere yardım özendirilmeli" gorusunuze (musadenizle) katilmiyorum. Portaldan maddelere, taslaklardan wikicommons'a kadar her secenegin gelistirilmesi icin kullanicilara olanak sunulmus. Ve bence bu guzel olmus.
  3. Islam ile ilgili tek bir madde oldugunu farkindayim ve size katiliyorum daha cok olmasi gerek. Gerci orda iki uc tane daha vardi ama ben o maddeleri actikca "istenilenler" listesinden cikardim. Bu listenin gelistirilmesi konusunda sizle hemfikir olmama ragmen bunun portalin seckinligini etkileyecegini dusunmuyorum.

Tekrar cevabiniz icin tesekurler ve fikirlerimin sizi ikna ettigini ve oyunuzun destege cevirecegini umit ediyorum (teklif var israr yok :) ). Iyi seneler ve iyi vikilemeler. -- Iggydarsamesaj 18:08, 3 Ocak 2011 (UTC)

Selamlar tekrar. Yapabilecekleriniz bölümünün tasarımının şekli çok önemli değil şu aşamada açıkçası, görsellik subjektif bir konu önemli olan işlevselliği. Ah keşke tek sorun yapabilecekleriniz kutucuğunda olsaydı :), o zaman elbette desteğimi verirdim. Ancak portalde şu an oldukça çeşitli hususların düzeltilmesi gerekli diye düşünüyorum. Yapabilecekleriniz bölümüne geri dönersem :), sizin gibi sırayla gidiyorum izninizle:
  1. Bağlantı için elinize sağlık.
  2. " portale yardım değil maddelere yardım özendirilmeli" sözüm aslında öncelikle maddelere yardımı özendirme anlamında. Maddelere yardımı daha hayati, önemli diye görüyorum ancak portale katkı olmasın demiyorum. Zira portallerin amacı maddelerin tanıtımı. Maddelere katkı yeterince özendirildikten sonra elbette ki kalabilir. Kaldı ki sorunum portale katkının özendirilip özendirilmemesi değil de, BM cümlelerinin belli kriterlere uyması gerekliliği. Adaylık sayfasında da belirttiğim üzere, BM cümleleri kaynaklı ve mümkünse maddelerde yer alan içeriklerden seçilmeli. Kaldı ki hali hazırda İnfo'nun sayesinde BM sistemimiz emekle adımlarını atıyor olsa da mevcut. O sistemden içerikler alınabilir, bu içeriklerin güvenilirliği önceden kontrolden geçtiğinden. Konuyu dağıtmadan portaldeki BM cümlelerine katkıyı özendirme burada sorun ettiğim konuya gelirsem, kişilerin hangi kriterlerle bu katkıları yapacağının belirtilmemiş olması. Bu durumda kişiler kaynaksız, kulaktan dolma çeşitli cümleler ekleyip bu bölümünün inandırıcılığı ve işlevini dolayısıyla esas amaç olan maddelere baktırmaya özendirmeyi bozacağından çok tehlikeli. Ancak elbette ki adaylık sayfasında da belirttiğim üzere, kalsın denirse gerekli kriterler belirtilmeli. Bu kutucukta gizli kodda açıklanabilir. Aksi takdirde kaldırılmasını düşündüğümü belirtmiştim zaten. Umarım konuyla ilgili çekincelerimi ifade edebilmişimdir.
  3. Yapabilecekleriniz bölümünden madem yeni maddelerin yazılması teşvik ediliyor, bu durumda o sayfada maddeler olması tercih edilir tabi. Tek sorun bu olsa önemli değil elbette, zaten sırf bu nedenle karşı vermektense bir iki madde de ben eklerim olur biter :). Bu sadace bir eksikliği ifade etme amacını taşıyordu aslında.

Adaylık sayfasında yine sıralamıştım isteklerimi :). Bunlar sadace portalin daha yüzeyel kontrolünde bulduklarım ne yazık ki. Daha içeriklerin doğruluğu, çeşitliliği vs. gibi konuları inceleyeceğim. Ancak öncelikle belirttiğim öncül sorunların giderilmesini bekliyorum, ondan sonra daha sağlıklı bir tespit yapabilirim içerik hakkında diye düşünüyorum açıkçası. Portalin seçkinlik önündeki şahsımca -en güncel :)- eksiklikleri konusundaki naçizane görüşlerimi adaylık sayfasında görebilirsiniz, bakabilirseniz çok sevinirim. Umarım İslam portali de Yahudilik portali gibi seçkin olur, bu ünvanı hakkeder inşallah. Ancak bunun önünde bazı engeller mevcut şu anki mevcut portalde kanaatindeyim. Sevgilerimle --Merube 89msj 20:24, 3 Ocak 2011 (UTC)
Evet dediklerinizi simdi daha iyi anliyor ve katiliyorum. Ayrica adaylik sayfasindaki listeyi de gordum. Benim yapabilecegim sadece kategoriler bolumunun kayar-sayfali olmaktan cikrmak ama yapilan yorumlardan goruyorumki bu Mozillada sorun cikariyormus o yuzden dokunmayip konuyu Emperyan'a sevk ediyorum =) -- Iggydarsamesaj 20:56, 3 Ocak 2011 (UTC)

Aslında vaktim olsa ben de bir kısmını yapacağım ama ayırabileceğim vakit bu aralar oldukça sınırlı vikiye. Ondan mahcup şekilde sadace isteklerde bulunuyor, hiçbir yardımda bulunamıyorum. Mezhepler kısmını iyi bir elden geçirmek lazım en ivedi konu olarak, ona da mecal lazım :). Neyse inşallah yorumlarımızı görenlerden vakit ayırabilecekler olur da eksiklikler giderilir. Kayar penceresiz versiyonun nasıl bir sorun çıkardığından -yanlı olma?- ben de kodların bir şekilde halledilmesini bekliyorum :). Aslında konuyla ilgili Emperyan'ın yanıtını görmeden bir değişiklik de yapmak istemedim. Yorumuna göre bakacağım artık. Kolaylıklar, iyi vikilemeler--Merube 89msj 22:15, 3 Ocak 2011 (UTC)

Türkischer Tempel[kaynağı değiştir]

Merhaba. BM adaylığında beklemekte olan Türkischer Tempel hâlen çok kısa ama Google Translate kullanarak onu Almanca Wiki'deki metin ile genişletmek mümkün görünüyor. Acaba fırsatınız olur mu? --İnfoCan 15:42, 28 Aralık 2010 (UTC)

Nesir kısmın uzunluğu (sadece metin): 2060 B (269 kelime) "okunabilir nesir kısım" -- Iggydarsamesaj 21:44, 3 Ocak 2011 (UTC)
Elinize sağlık. --İnfoCan 21:47, 3 Ocak 2011 (UTC)

"Biliyor muydunuz?" adaylığı[kaynağı değiştir]

Merhaba. Üzerinde çalışmış olduğunuz Lea maddesini, Ana Sayfa'da, Vikipedi:Biliyor muydunuz bölümünde çıkması için aday gösterdim. Maddeye bağlantı veren bilgi cümlesini şurada görebilirsiniz, arzu ederseniz onu dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. İnfoCan 19:59, 30 Aralık 2010 (UTC)

Kategori:Din portalleri[kaynağı değiştir]

  • Güzel akıl etmişsiniz . İşe yarıyacak bir kategori. Kaldırıyorum. Biliglendirme için teşekkürler. ¨E M P E R Y A N¨ ⇨⌨ 18:49, 10 Ocak 2011 (UTC)
    • Rica ederim, ama goruyorumki henuz kaldirmamissiniz. Ben sizin icin sildim. kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 22:15, 10 Ocak 2011 (UTC)
Hiç sormayın ateşim var, başım ağrıyor . Hastayım kısacası. Daha şimdi yediğim yemeyi bile hatırlamıyorum . Kusura bakmayın dalgınlıktan anında unutmuşumdur. Teşekkürler. ¨E M P E R Y A N¨ ⇨⌨ 19:01, 11 Ocak 2011 (UTC)

Gecmis olsun, kendine iyi bak. -- Iggydarsamesaj 20:34, 11 Ocak 2011 (UTC)

Bu Yahudilik Yıldızı, Vikipedi'yi Yahudilik konusunda yılmadan geliştiren Iggydarsa'ya verilmiştir. Katkılarınızın devamınızı dilerim. --82 ~145 ileti 19:51, 13 Ocak 2011 (UTC)

Mesaj sayfası[kaynağı değiştir]

Kullanıcı sayfanıza girdim. Mesaj var yazıyor bir bastım sizin Şaka şaka. Mesaj felan yok yazınızla karşılaştım. Buna eşşek şakası derler . ¨E M P E R Y A N¨ ⇨⌨ 18:10, 15 Ocak 2011 (UTC)

Vikipedi sozluk degildir[kaynağı değiştir]

Merhaba, aktif bir kullanıcı olarak şu politika metni hakkındaki görüşlerinizi [1] şu sayfada belirtmenize [2] sevinirim. Saygılarımla--Alperen 19:28, 18 Ocak 2011 (UTC)

Nasıl oldu ? Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 00:21, 20 Ocak 2011 (UTC)

Ne oldu bilmiyorum ama cok guzel oldu , biran evvel diger uygun maddelere de bu sablonu eklicem. paylasim icin tesekurler. -- Iggydarsamesaj 00:43, 20 Ocak 2011 (UTC)
Vallah bildiğim kadarıyla bir tek "Avrupa konusu" şablonu var, o yüzden bu bir tek Avrupa ülkeleriyle yapılabilir. İstersen "Şablon:Asya konusu" vs'yi yarat, ama bu çok uzun sürer çünkü şablonda kullanılan kod çok komplike. Bunu yapmanın tek alternatifi her kıta için ayrı bir "Yahudilerin tarihi" şablonu yaratmak. Asya için Asya'da eşcinsellik şablonunu bir model olarak kullanabilirsin mesela. Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 01:21, 20 Ocak 2011 (UTC)

Fikir guzel tesekurler. bu aralar iste biraz yogunum ama umarim vakit bulur bu listeden faydalanir avrupa konusu gibi cok secenekli yapabilirim. tekrar saol =) -- Iggydarsamesaj 01:26, 20 Ocak 2011 (UTC)

Ah, demek ki açmışsın. Vay, bravo, tebrik ederim . Thank you! Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 20:07, 20 Ocak 2011 (UTC)
Evet, vakit bulabildim :) Sanirim Şablon:Asya'da eşcinsellik sablonunun kullanildigi sayfalari Şablon:Asya konusu sablonuyla degistirebilirsin. Bu arada Şablon:Asya'da eşcinsellik sablonunda Israil ulkesi kirmizi gorunuyor fakat İsrail'de eşcinsel evlilik diye bir madde var. "İsrail'de eşcinsel evlilik" maddesiyle "İsrail'de eşcinsellik" iki farkli seymi? eger degilse bir isim yonlendirmesiyle bu durum duzeltilebilir diye dusunuyorum. Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 20:46, 20 Ocak 2011 (UTC)
Evet, ikisi ayrı konu. İsrail'de eşcinsel evlilik, İsrail'de hemcins birlikteliklerin yasal seviyede tanınması ile ilgili; İsrail'de eşcinsellik maddesine gelince (yani madde açılırsa) İsrail'de yaşayan eşcinsellerin durumu, oradaki gey hayatı ve LGBT hakları hareketi vs ile ilgili olacak. "İsrail'de eşcinsel evlilik" şu anki haliyle fazla detaylı gözükmezse de yine İspanya'da eşcinsel evlilik gibi uzun, hatta seçkin olan maddeler var, o yüzden "İsrail'de eşcinsel evlilik" maddesinin potansiyeli var ve bunun içeriğini "İsrail'de eşcinsellik" başlığı altına sokmaya gerek yok. Umarım kendimi iğrenç Türkçemle anlatabildim. Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 23:23, 20 Ocak 2011 (UTC)
Bu arada görüyorum ki bütün diğer kıtaların "konu" şablonlarını da halletmişsin. Vay be, makine gibisin. Oh BambiI cried so hard when those hunters shot your mommy 23:35, 20 Ocak 2011 (UTC)
Karayipler, Ortadogu gibi alt sablonlarda yarattim, isin cıcığını cikardim galiba =) -- Iggydarsamesaj 23:41, 20 Ocak 2011 (UTC)

Düzelttiğin için teşekkür ederim. İyi çalışmalar. --yabancım 22:17, 21 Ocak 2011 (UTC)

Rica :) -- Iggydarsamesaj 22:27, 21 Ocak 2011 (UTC)

Thank you![kaynağı değiştir]

I would like to thank you for all of your help translating and organizing translators during this fundraiser. Your collaboration was paramount to the success of the campaign and personally, made my job a very pleasant one. I wish you well in the year ahead and hope our paths cross again.Klyman 18:21, 26 Ocak 2011 (UTC)

It was my pleasure =) -- Iggydarsamesaj 18:32, 26 Ocak 2011 (UTC)
center
Bu Yorulmaz Katılımcı,
Vikipedi'nin din maddeleri başta olmak üzere yaptığı azimli ve öz verili çalışmalarından ötürü, iş bu nişanın Iggydarsa'ya sunulmuştur. Bu naçiz armağanı kabul etmesi ve yeni katkılarını artırarak sürdürmesi dileklerimle. - Nebeviye 19:43, 26 Ocak 2011 (UTC)

Portal için[kaynağı değiştir]

  • Mrb. Vikiyazar'a attığınız mesajı gördüm de. Sanırım bir çözümü var. Portal:Video oyunlarında "tarihte bu ay" diye bir kısım var. Her ayın başında bu kısım otomatik olarak değişiyor. Yapılması gereken tek şey her ay için ayrı ayrı bir alt sayfa oluşturmak ve gerekli parametreleri portala eklemek :)--Rapsar 18:24, 28 Ocak 2011 (UTC)
    • Aynen Rapsar'ın dediği gibi. Oraya bakarak aynısını yapabilirsiniz. Eğer o konuda yardıma ihtiyacınız varsa haber verin. Hiç çekinmeyin. Ayrıca Yahudilik konusundaki katkılarınız için sizi tebrik ederim. Kolay gelsin. ---Vikiyazar 21:13, 29 Ocak 2011 (UTC)

Merhaba Iggydarsa. Yahudiler maddesinin SM olması için sadece kırmızılıkları kalmış. Yani SM'liğe uygun . Müjdemi isterim . ¨E M P E R Y A N¨ »»ileti 15:21, 31 Ocak 2011 (UTC)

  • Evet farkindayim ama kizilbaglarin coklugu az buz degil... bir kac ay alir yani ;) e hadi ama şu Islam portali da biran evel seckinlessin artik bu arada -- Iggydarsamesaj 17:27, 31 Ocak 2011 (UTC)
  • Uğraşıyorum . Ama ne yapıyım. Yahudilik gibi de içerikli olamıyor. Çünkü İslam evrensel bir din inancında. Örneğin Yahudi dilleri diye bir bölüm var Yahudilik portalinde. Fakat İslam inancında evrensellik olduğundan müslümanlar ne konuşursa İslam dilidir ve konuşmasa bile dil dildir gibi bir anlayış var yani dünyada konuşulan tüm diller Allah'ın isteğiyle ortaya çıktı ve bunlarda Allah'ın kutsal dini İslam'ında dilidir diye bir inanışımız var. Aslında öyle bir ayet ya da kural yok ama örnek olacaksa dil gibi bazı nedenlerde de evrensellik söz konusu. ¨E M P E R Y A N¨ »»ileti 17:47, 31 Ocak 2011 (UTC)
  • İnfoCan'a mesaj mı atsa birde? ¨E M P E R Y A N¨ »»ileti 17:47, 31 Ocak 2011 (UTC)
  • Mrb. Aston Villa maddesinden ilginizi çeken bir kırmızılık var mıdır acaba? :)--Rapsar 18:29, 31 Ocak 2011 (UTC)
    • Maalesef gorebildigim kadariyla yok. Kusura bakmazsiniz umarim. Üzgün -- Iggydarsamesaj 18:44, 31 Ocak 2011 (UTC)
Est. Sağlık olsun :) İyi çalışmalar...--Rapsar 18:51, 31 Ocak 2011 (UTC)

İngilizce Vikipedi'den ünlü Osmanlı ve Türk Yahudileri[kaynağı değiştir]

Merhaba,

İngilizce Vikipedi'den ünlü Osmanlı ve Türk Yahudileri kişi maddelerini çevirmek ister misiniz? Örneğin Osmanlı dönemindeki hahambaşıları ve Kamondo ailesi mensupları. Yahudilik ve ünlü Yahudiler hakkındaki katkılarınız çok zengin. Benim Yahudilik konuları hakkındaki katkılarım çok kısıtlı ve yapabildiğim katkılar daha çok (eğer kaynak bulabilirsem) kişilerle ve kurumlarla kısıtlı - ve maalesef yeterince zaman da ayıramıyorum. Yahudi olmama rağmen ve Yahudi adım da olmasına rağmen, dinle hiç bir ilgisi olmayan bir agnostik aileden geliyorum, ve çoğunlukla yurt dışında yaşadığım için Yahudi cemaatiyle hiç bir ilişkim de olmadı. Yahudi dini hakkındaki maddelere dokunmuyorum, çünkü bu konuda cahilim! Bu yüzden sadece ünlü Osmanlı ve Türk Yahudileri ve kurumları hakkında yeni maddeler yaratmak istiyorum, ama kayda değer ve daha doğrusu Vikipedi ölçülerine uygun kaynaklar bulamıyorum.

Saygılarımla Menikure

Selam Menikure, buradaki tek Yahudinin ben oldugunu zannediyodum :) ben de senin gibi yurt disinda yasiyorum ve semi-dindar bir ailenin ateist cocuguyum. Benim tek yapmaya calistigim tr viki'yi ingilizcedeki maddelerden tercume edip gelistirmek, bu yuzden kaynak sorunu cekmiyorum, nasilsa kaynaklar ingilizce versiyonlarinda verilmis ;) bu aralar buradaki kirmizi baglarla ugrasiyorum... biter bitmez istenilen maddeleri turkceye cevirebilirim. Istediginiz baslica maddeler varsa lutfen buraya listeleyin. Tesekurler -- Iggydarsamesaj 22:47, 3 Şubat 2011 (UTC)

Kamondo aile mensuplarının adları ve soyadları[kaynağı değiştir]

Kamondo aile mensuplarının adlarını ve soyadlarını, sadece madde açabilmek için değil, aile ağacını da listelemek için hangi dilin versiyonunu kullanayım? Örneğin Türkiye'de yaşamış aile mesupları için Türkçeleştirilmiş versiyonlarını ve Fransa'ya yerleşmiş ve kont ünvanıyla soyadlarının önüne "de" eklenenler için Fransızcalaştırılmış versiyonlarını mı kullanayım? Bu konuda sizin öneriniz nedir?

  • (I) Abraham Salomon Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Abraham Salomon Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı
  • (M) Salomon Raphaël Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Salomon Rafael Kamondo (Türkçeleştirilmiş)
  • (M) Behor Abraham Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Abraham Behor Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı
  • (M) Isaac de Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya İsak de Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı
  • (I) Nissim Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Nissim Kamondo ya da Nesim Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı
  • (I) Moïse de Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Mois de Kamondo (Türkçeleştirilmiş)
  • (M) Nissim de Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Nissim de Kamondo ya da Nesim de Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı
  • (I) Béatrice de Camondo (Fransızcalaştırılmış) veya Beatrice Kamondo (Türkçeleştirilmiş) İstek yapıldı Yapıldı

Sağolun Menikure

Şahsi fikrim şöyle: eğer nerede doğduğu biliniyorsa o ülkenin dili, yani TR'de doğanlarınki Türkçe, FR'da doğanlarınki Fransızca. Eğer doğdukları ülke bilinmiyorsa Türkçe. Bildiğim kadarıyla Tr Viki'de buna mahsus bir kural yok o yüzden bu benim görüşümdür. Siz benim dediğim gibi yaratırsanız, eğer yanlışsa bile biri illa ki düzeltecektir. Kolay gelsin. -- Iggydarsamesaj 21:16, 4 Şubat 2011 (UTC)
Çok teşekkür ederim. Ben de tam aynı anda aile fertlerinin listesini Kamondo Ailesi sayfasına ekledim. Menikure
Harika... O zaman şoyle yapalim; ben yukardaki listenin altindan basliyorum, sizinde vaktiniz varsa ustunden baslayabilirsiniz... boylece ikimizde yanlislikla ayni madde uzerinde calisip zaman kaybetmeyiz ;) -- Iggydarsamesaj 23:45, 4 Şubat 2011 (UTC)

Eyvah ben de savaş pilotu Nissim de Camondo üzerinde çalışmaya başladım. O zaman ilk aile ferdini tamamaladığınıza göre, Nissim de Camondo ile birlikte Abaraham Kamondo'dan sonraki ilk üç kişinin maddelerin ben hazırlayım. Üstelik her birimiz 4 kişinin maddelerini yaparsak adil olur. Menikure

OK... karismasin diye bas harflerimizi koydum.

Nissim de Camondo maddesi[kaynağı değiştir]

Nissim de Camondo maddesine en:Nissim de Camondo maddesinde bulunan Image:Beatrice-NissimCamondo-1916.jpg fotoğrafını koymak istiyorum, ama Türkçe Vikipedi de gözükmüyor. Gözükmemesinin nedeni ne olabilir? Ve gözükmesi için neler yapabilirim? Menikure

  • Resmin lisans sorunundan kaynaklaniyor. Aynisini Beatrice de Camondo maddesi icin de denemistim fakat resim telif haklarinda "this image might not be in the public domain outside the United States" diyor. Benim bildigim kadariyla tr lisans kanunlarina gore resmi cekenin olumunden 70 yil sonra kullanilabilir. Resim 1923'te cekilmis ama resmi ceken ne zaman olmus bilmiyorum. Bu durumu telif haklarindan anlayan bir kullaniciya sormak lazim ama o kimdir maalesef bilmiyorum. -- Iggydarsamesaj 17:51, 9 Şubat 2011 (UTC)

Kolay gelsin Iggy. Şu yazmakta olduğun güzel maddelerden BM için cümleler aday gösterebilir misin? Biraz depomuz dolsun. --İnfoCan 20:22, 11 Şubat 2011 (UTC)

Selam Info, birkac tane ekledim umarim krtierlere uyar. Yalniz bir sorum olacak: "Iran'daki Yahudilerin tarihi" kismina 3 sey eklemistim ama onlari ALT olarak bir grupta topladigini gordum. Ben ALTi hep birbirinin yerine gecebilecek alternatifler olarak dusunmustum halbuki benim yapmak istedigim ucunu de birbirinden bagimsiz 3 madde olarak kullanmakti. Kisacasi bu 3 maddeden sadece birimi secilmeli sadece yoksa ucude secilebilirmi? Eger bana secenek sunulursa ben ucununde ayri ayri ele alinmasi taraftariyimda o yuzden. -- Iggydarsamesaj 22:21, 11 Şubat 2011 (UTC)
Selam Iggy. BM sütunun temel amacı cümle üretmek değil, madde üretmek. Ana sayfaya çıkan cümleler, kaliteli yeni maddelerin okunmasını teşvik etmeye yarayan küçük reklamlar gibi düşünülmeli. (İng Wiki'de bu cümlelere "hook" diyorlar, amaç okuyuculara kancayı takıp onları maddenin içine çekmek!). Onun için her madde bir kere ana sayfaya çıkmasını planlıyorum, iki kere çıkarsa diğer maddelere biraz haksızlık olacak yani :-). Bu yüzden her madde için en iyi bir cümle seçiyoruz. --İnfoCan 03:19, 12 Şubat 2011 (UTC)
Anladim, aciklama icin tesekurler. Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 17:04, 14 Şubat 2011 (UTC)

Yahudilik hakkında birkaç soru[kaynağı değiştir]

Merhaba Iggydarsa. Dün Yahudilik hakkında bir şey okurken bir yazılar/sözler ilişti gözüme:

  1. Yahudi olabilmek için soyunun Yahudi olması gerekmektedir. Sonradan Yahudi olunamamaktadır. Bu cümle doğru mu acaba?
  2. Yahudi olabilmek için İbrani soyundan gelmen gereklidir. Diğer ırklar Yahudi olamaz (Afrikalılar vb.) Bu doğru mu peki?
  3. Bir Yahudi din değiştirdiyse cezası ölümdür. Bu yüzden yasal olmasa bile o kişiler öldürülmektedir (günümüzde de). Burada daha çok cemiyetler vb. tarafından takip mi ne ediliyorlarmış.
  4. Tevrat'ta Hz. Muhammed'in geleceği konusunda yazılar varmış. Biz böyle inanıyoruz. Doğru mu var mı yani Tevratta?
  5. Biz Hıristiyanlık (özellik Hıristiyanlık) ve Yahudilik dinlerinin zamanla bozulduğuna inanırız. Şimdi siz de İslam ve Hıristiyanlığı ne olarak görüyorsunuz?
Meraklarımı giderirseniz çok sevinirim. İyi günler. .Empiileti. 15:02, 21 Şubat 2011 (UTC)
Selam Emperyan, oncelikle ilgi duydugun ve bana danistigin icin tesekur ederim;
  1. Yahudi olabilmek icin soyunun Yahudi olmasi kismen dogrudur. Yahudilikte, liberal goruslu Reformist Yahudilik'ten muhafazakar goruslu Ortodoks Yahudilik'e kadar genis bir yelpaze vardir. her cemiyetin ve mezhebin gorusleri de farklidir dolayisiyla. En asiri muhafazakarlar icin baska bir dine gecen Yahudi her zaman Yahudi'dir ve bunun sebebi Yahudi olmak icin İsrailoğulları'ndan gelme onkosulunu gosterirler; ote yandan en liberal mezhepler icin soyun ne olursa olsun Yahudi olmak istiyorsan kendini Yahudi hissetmen yeterlidir. (Ben bu konuda liberallerle hemfikirim )
  2. Cevabin buyuk bir kismini bir onceki sorunun cevabinda verdime inaniyorum. Ayrica buna ek olarak, Kayıp On Kabile maddesine bakarsan, Afrika'da (veya diger yerlerde) kaybolan on kabileden geldiklerine inananlar var; muhafazakar goruse gore onlar da Yahudidir (kayip on kabileden gelmislerse tabiki)... kim aksini ispatlayabilirki? :)
  3. Ben boyle birsey hic duymadim. Yukarida da dedigim gibi asiri muhafazakarlar icin Yahudi dogan biri din degistirse de Yahudidir (kisinin din degistirip degistirmemesi diger mezheplerin umurunda degildir) Hem din degistirenler "teknik olarak Yahudi olduklari" icin hem de oldurmenin On Emir'e aykiri oldugu icin boyle birseyin gercek oldugunu zannetmiyorum... ben boyle birsey ne duydum ne gordum.
  4. Tevrat'ta mesihin gelecegi inanci mevcuttur. Hristiyanlık bunu İsa olarak, İslam da bunu Muhammed olarak yorumlamakta olabilirler. Her ne kadar Tevrat mesihin gelecegini haber verse de tam olarak isim vermedigi icin, her din (inanclari geregi dogal olarak) kendine pay cikarabilir. (Ben sahsen mesih konseptine inanmiyorum)
  5. Hic bir din, dinlerin dogasi geregi, kendinden sonra gelen dine inanmamaktadir. (Sahsi fikrim: butun dinler politik amacli kullanildigi icin hepsi bozulmustur; muhim olan insanliktir )

Bunlar, benim bildiklerim (ve parantez icindekiler benim sahsi goruslerim)dir. Umarim sizin veya okuyan baska birinin duygularini incitmemisimdir; kimseyi kirmak gibi bir niyetim yok; eger boyle birsey olmussa simdiden ozur dilerim -- Iggydarsamesaj 18:01, 22 Şubat 2011 (UTC)

  • Hayır hayır kimseyi kıracak bir şey söylemediniz ama şu mesih konusunda bir sorum daha olacak:
  1. Şimdi mesihin geleceği konusunda Tevratta belirtildiyse o zaman şimdi Yahudiler (ya da bazı mezhepler) son gelecek olan peygamberi helen bekliyor mu?
  2. Şimdi Kur'an'da İsrailoğullarını Allah lanetlediği geçiyor. Yani biz İsrailoğullarını ya da Yahudiler Allah tarafından büyük bir azaba uğrayacaklarını inanırız (sakına yanlış anlamayın yani size karşı bir kötülük/laf falan değil sadece Kur'an'da geçmekte bu.) Şimdi sizde İslam dinine inananları ya da başka bir soya böyle bir lanet meselesi var mı? (Yani bizde Yahudiler Müslümanlara en çok zarar verediğinden öyle lanetlemiş yani verdiğine inanıyoruz.)
  3. Şimdi bir daha mesihe gelelim . Şimdi siz Hz.İsa ve Hz.Muhammed'e inanmıyor musunuz? (Hani en son din olarak kabul ediyorsunuz ya ondan dolayı var mı böyle bir şey?)
  4. Şimdi belki özel hayata girebilir ama örneğin bir Müslüman (özellikle doğuştansa) din değiştirmesi çok zordur. Şimdi bilmiyorum soyunuzu ama eğer eski inancınız İslam ise halen daha İslam'dan kalmış bir şeyler yok mudur? .Empiileti. 19:07, 22 Şubat 2011 (UTC)

Cevaplara gecelim:

  1. Evet
  2. Benim bildigim kadariyla gelecege yonelik lanet konusu Tevratta yok. Tanri'nin bazi halklari lanetledigi ve onlari cezalandirdigiyla ilgili hikayeler geciyor ama bu hikayeler genelde "X ulusu boyle boyle yaptigi icin Tanri onlari lanetlendi ve cezalandirdi" diye gecer (yani gecmis zaman - oldu bitti) ama "X ulusu lanetlenemistir, bugun olmazsa bile yarin kesin cezalandirilacaktir" tarzi hikayeler gectigini ben duymadim. Bunu dindar birine sorsak eminim daha kesin bir cevap verebilir (ama o da ne kadar tarafsiz olur bilemem ).
  3. siz derken ben mi? yoksa Yahudilikte mi? gerci cevap ikisi icinde ayni :) bu sahsiyetlerin tarihte varligina inaniliyor fakat dini acidan onlara atfedilen sorumluluklar (peygamberlik, mesihlik gibi) inanilmiyor. Ama bana sorarsan ben Musa'nin dini sifatina da inanmiyorum. Kendisini politik bir guc olarak dusunmeyi tercih ediyorum. :)
  4. Ben Yahudi bir ailenin Yahudi cocugu olarak dogup sonradan ateistligi secen biri olarak buna nasil bir cevap verebilirim bilmiyorum (ben daha cok Yahudiligin kulturel, geleneksel ve tarihi alt-konularina ilgi duyuyorum). Sanirim bu kisiden kisiye gore degisir. Sevgiler -- Iggydarsamesaj 20:01, 22 Şubat 2011 (UTC)


Bizim için bir şey yapabilirmisin ? [3] . Arkadaşlara göstermek için turkleri çok nazikler ... Teşekkürler--Yelkrokoyade 18:35, 4 Mart 2011 (UTC)

Tam olarak ne istediginiz anliyamadim, eger "Kyle the hacker" isimli kullanicinin haklarini geri vermek istiyorsaniz bunu maalesef ben gerceklestiremem. Bir hizmetliye danisirsaniz size yardimci olacaklarindan emini. Tesekurler. -- Iggydarsamesaj 19:09, 4 Mart 2011 (UTC)
The french user is blocked on turkish wikipedia because of his name ("haker") but he can use this name on all the other wikipedia ! He is not a vandal, he just want to use his name on all wikipedia. Can you do something for him ? Thanks from France. --Yelkrokoyade 18:55, 4 Mart 2011 (UTC)
Unfortunately I dont have any permission in order to grant him any type of access. I am just a regular user. You will need to contact a bureaucrat. You can try to post your message here, he might be able to help you. Good luck. -- Iggydarsamesaj 19:23, 4 Mart 2011 (UTC)

Düzeltmelerinizi görünce farkına vardım ki Türkçe'yi yavaş yavaş unutuyorum galiba :D İkinize de teşekkürler

Vay sizli-bizli mi olduk !--Stambouliote ileti 21:31, 10 Mart 2011 (UTC)

Asla :) - 82-145 ile sana (yana ikinci cogul sahisa) hitap ettigim icin oyle ;) -- Iggydarsamesaj 21:52, 10 Mart 2011 (UTC)


İş birliğine katılın![kaynağı değiştir]

Haftanın iş birliği için katılım çağrısı!


2011'in 11. haftası için proje olarak Şarkı ve kitap maddelerinin geliştirilmesi seçilmiştir.
Projeye katılmak

için buraya tıklayın.
Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bunu size mesajı atan kullanıcıya bildirin.

--Berm@nyaİleti 22:04, 14 Mart 2011 (UTC)

Or Hodeş Sinagogu[kaynağı değiştir]

Abi merhabalar. nah şu değişikliğin bir aslı astarı var mı?--Stambouliote ileti 18:05, 20 Mart 2011 (UTC)

Bildigim kadariyla yok. eve gidince kaynaktan bakarim. kontrol edene kadar (kaynak belirtilmedigi icin) geri aldim. -- Iggydarsamesaj 16:30, 21 Mart 2011 (UTC)
Evet dogruluk payi varmis -- Iggydarsamesaj 16:40, 21 Mart 2011 (UTC)
  • Hmm peki. Demek ki anonimlerin her katkısına kuşkuyla bakmamak gerekiyormuş :) Bak sana bir armağanım var: sence hangisi senin aldatıcı, taklit, çakma şablonun; hangisi benim orijinal mesaj bildiri şablonum :)--Stambouliote ileti 17:36, 21 Mart 2011 (UTC)

thumb|500px|center


  • Bu arada, senin bu portal gorunumlu yesil kullanici (ve mesaj) sayfanin mavisini yapmaya calisiyorum ama bir turlu beceremedim :) -- Iggydarsamesaj 17:49, 21 Mart 2011 (UTC)

Ben yaptım :D ekran görüntüsü falan göndereim mi :p ya da kodu kopyalayayım? :p--Stambouliote ileti 17:56, 21 Mart 2011 (UTC)


Tövbe tövbe! :p Türkçeyi unutmuşum diyorsun da güzide atasözlerimizi hiç unutmamışsın bakıyorum da!--Stambouliote ileti 18:11, 21 Mart 2011 (UTC)

İş birliği duyurusu![kaynağı değiştir]

Yeni İş Birliği Projesini Keşfedin!
  2011'in 12. hafta projesi Yeni madde açma yarışı


  Şimdi rekabete ortak olun. Çünkü, iş birliği takımı ile daha rahat, kolay ve hızlı katkıda bulunabilirsiniz.  
  Ayrıca özel önerilerinizle yeni iş birliği konuları aday gösterin ya da mevcut adaylıkları sonuca bağlayın.  
Teşekkürler! ------Duke ϡ»» ileti ^^ 21:12, 21 Mart 2011 (UTC)
Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bunu size mesajı atan kullanıcıya bildirin.

Iggydarsa nasılsın? Gülünç gelebilir sana ama; bende, bende Yahudi olmak istiyorum desem ne dersin? Ankarada ki Sinagog'a gitsem ve din değiştirsem, bir de din adamında Sinagog'da temizlik, bakım vs. iş istesem, okuluda bıraksam hatta bana yol gösterirler mi? :) - Nebeviye 19:40, 23 Mart 2011 (UTC)

  1. Selam Nebe! iyiyim sagol, sen?
  2. gulunc gelecek bisey yok, kolay gelsin derim :)
  3. heralde okulu birakip sinagogda temizlik yapmaktan bahsederken dalga geciyorsundur diye dusunuyorum :)
  4. Ciddiysen eger, bir hahamla konusmani tavsiye ederim. Politik nedenlerde, Yahudi cematinin, Tr'deki Muslumanlarin Yahudilige gecmesine sicak bakmadiklarini duymustum (ne kadar dogru bilmiyorum, eger dogruysa ve Musluman oalrak kayitliysan baska bir ulkede din degistirip Tr'ye geri donmeni tavsiye ederim). Dedigim gibi bu duydugum rivayet dogruysa ve hali hazirda eger gayrimuslumsen bir hahama danismani tavsiye ederim. Ha eger ABD'ye gelip Yahudi olmak istiyosan bir gunde olabilirsin muhtemelen ama Tr'de biraz uzun surer haberin olsun ;)
  5. Eger ciddiysen email uzerinden konusalim cunku (ateist olmama ragmen) wiki'de yanlis bir intiba uyandirip misyoner yaftasi yemek istemiyorum cunku :) -- Iggydarsamesaj 20:42, 23 Mart 2011 (UTC)
Gayet iyiyim bugünlerde. :)) E-mail üzerinden konusmamız daha mantıklı. Daha sonra yazacağım. - Nebeviye 20:48, 23 Mart 2011 (UTC)

İş birliği[kaynağı değiştir]

  • Slmlar. Uzun süredir VikiProje Din'in iş birliği aktif değil maalesef. Bir iş birliği fikriniz var mı acaba? Aktive edelim, vikipedistleri hareketlendirelim.--[ahzaryamed]₪.ileti 00:50, 24 Mart 2011 (UTC)
    • Selam Ahzar, buradaki maddelerin acilmasindan baska guzel bir isbirligi projesi dusunemiyorum -- Iggydarsamesaj 16:18, 24 Mart 2011 (UTC)
Önerinin oylanması ile işe başlayalım mı? Vaktin varsa Şurada aday gösterebilir misin böylece yeni kullanıcılarla beraber tekrar aktive olmaya ilişkin 1 haftalık hazırlık sürecini de hayata geçirmiş oluruz.--[ahzaryamed]₪.ileti 20:56, 24 Mart 2011 (UTC)
Koydum. Ilk defa adayliga sundugum icin yanlis bisey yapmamisimdir umarim. Degisiklik yapmaktan cekinme lutfen. -- Iggydarsamesaj 21:49, 24 Mart 2011 (UTC)
Ellerine sağlık. Hayırlı olsun :)--[ahzaryamed]₪.ileti 22:04, 24 Mart 2011 (UTC)

Siz bana veriyorsunuz da ben size vermiyor muyum? [kaynağı değiştir]

Yahudilik Yıldızı
Yahudilik hakkında verdiğiniz emeklerin karşılığını tam olarak veremesek bile... E M P E R Y A N ileti 09:37, 24 Mart 2011 (UTC)

Belgesel hipotez[kaynağı değiştir]

Merhaba Iggydarsa. Nasılsın? Iggydarsa Belgesel hipotez maddesini KM göstermiştin ve seçilmişti. Bir şey sormak istiyorum bu madde neden SM olamasın? Yani ben bir şey bilmediğim için :) sana sorayım dedim. Kısacası neler eklenirse (neler gerekli) madde SM'liğe uygun hale gelir. Şu an bence SM olmayı hak ediyor :D İyi vikiler. E M P E R Y A N ileti 19:59, 12 Nisan 2011 (UTC)

Inan ikisi arasindaki farki bende bilmiyorum , birine danismak lazim. -- Iggydarsamesaj 22:50, 12 Nisan 2011 (UTC)

Selam Ahzar,
Bunun erbabi kimdir bilemiyorum ama katkilarindan dolayi ilk basta sana danismak aklima geldi. Emperyan'in burada bir sorusu var ve ben de acikcasi cevabini bilmiyorum. Eger bilgin varsa bizi aydinlatabilir misin lutfen? Tesekurler -- Iggydarsamesaj 23:00, 12 Nisan 2011 (UTC)

Slmlar. Geç yanıtım için özür dilerim. Zira 2 gündür çok yoğundum. VP:KMN ve şuradaki tartışmalardan bazıları ufuk açıcı olabilir. Yanıtım tatmin etmemiş olabilir ancak bu biraz da teamüller ve wikihislerle ayırt edilebilecek birşey gibi :) Bu diyaloğu Emperyan'a da atacağım müsadenle. Hürmetler.--ahzaryamedileti 16:23, 14 Nisan 2011 (UTC)

Şablon isteği[kaynağı değiştir]

Selam Vikiyazar,
Şablon:Avrupa konusu'nu sizin başlattığınızı görünce bir danışiyim dedim. Parametreli bir şablon yaratılmasını istiyorum fakat ben nasıl yapılır bilmiyorum. Eğer bu konuda bilginiz ve vaktiniz varsa lütfen haber verin ki size nasıl birşey düşündüğümü aktariyim. Eğer olmaz derseniz, beni bu konuda birine yönlendirirseniz sevinirim. Teşekürler -- Iggydarsamesaj 00:47, 22 Nisan 2011 (UTC)

  • VP:Şablon sayfasına bir bakın isterseniz. Ancak bu sayfa biraz anlaşılması zor bir biçimde yazılmış. Eğer İngilizceniz kuvvetliyse en:WP:TEMPLATE sayfasında daha geniş bilgi var. Parametreler (diğer tabirle: değişkenler) adlandırılmış veya adlandırılmamış olabiliyor. Şablonu yaratırken bu değişkenler sağında ve solunda üç tane kıvrık parantez kullanılarak belirtiliyor. Yani {{{değişken}}} gibi. O zaman bu değişkenin adı değişken olmuş oluyor. Şablonun kullanıcısı değişken=değer şeklinde bir eşitleme yaparak bu değişkene bir değer kazandırabiliyor. Şablon görüntülendiği zaman siz bu değişkenin yerinde sadece değer kelimesini görüyorsunuz. Ya da adlandırılmamış değişken kullanabiliyorsunuz. O zaman bunların adı {{{1}}}, {{{2}}} şeklinde. O zaman şablonu kullanan kişinin değişkenin adını bilmesine gerek yok. Değişkenler verilen değerlerin sırasına göre değer alıyor. Bilmiyorum biraz açıklayabildim mi? En güzeli, hazırlamak istediğiniz şablona benzer bir şablon bulup üzerinde değişiklik yaparak istediğiniz hale getirmek. Bulduğunuz şablon tamamen başka bir konuda da olabilir. Önemli olan sizin hazırlamak istediğiniz şablona benzer bir şekilde çalışan bir şablon olması. Nasıl bir şey düşünüyorsunuz. Belki sizin düşündüğünüze benzer bir şablon bulmanıza yardımcı olabilirim. O zaman siz üzerinde değişiklik yaparak istediğiniz hale getirirsiniz. Eğer programcılık deneyiminiz varsa, HTML filan biliyorsanız işiniz daha kolay. Ama şart değil. Kolay gelsin. ---Vikiyazar 13:14, 25 Nisan 2011 (UTC)
    • Cevabiniz icin tesekurler Vikiyazar. Parametrelerle ilgili deneyimim olmadigindan basta nasil yaratilacagindan emin degildim ama bazi orneklere bakarak şunu yaratmayi becerdim. Bi goz atip yanlis birsey yaptimmi diye bir goz atabilirsiniz isterseniz. Tesekurler -- Iggydarsamesaj 17:11, 25 Nisan 2011 (UTC)
      • Şablonuzdan gördüğüm kadarıyla size öğretebileceğim birşey kalmamış :-) ---Vikiyazar 19:14, 28 Nisan 2011 (UTC)

Aday gösterdiğiniz madde, seçkin madde statüsü aldı.[kaynağı değiştir]

Aday gösterdiğiniz madde, seçkin madde statüsü aldı.

Belgesel hipotez, Vikipedi:Seçkin madde adayları sayfasında aday gösterildi, yeterli desteği topladı ve seçkin madde olarak seçildi. Başka bir maddeyi aday göstermek isterseniz, Vikipedi:Seçkin madde adayları sayfasındaki yönergeleri takip edebilirsiniz. Teşekkürler. Emperyan-ileti 13:06, 1 Mayıs 2011 (UTC)

İş birliği duyurusu![kaynağı değiştir]

Yeni İş Birliği Projesini Keşfedin!
  2011'in 18. hafta projesi Yaz saati uygulaması, seçkin madde çalışması


  Şimdi rekabete ortak olun. Çünkü, iş birliği takımı ile daha rahat, kolay ve hızlı katkıda bulunabilirsiniz.  
  Ayrıca özel önerilerinizle yeni iş birliği konuları aday gösterin ya da mevcut adaylıkları sonuca bağlayın.  
Teşekkürler! ------Duke ϡ»» ileti ^^ 19:12, 3 Mayıs 2011 (UTC)
Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bu sayfaya imzanızı bırakın.

Selam. Yahudilik portalında "Yahudi aktör Charlie Chaplin" diye bir resim görünce şaşırdım biraz :) Konuyla ilgili olarak İngilizce Viki Yahudi asıllı olduğuna ilişkin bazı iddialar vardır diyor, bu iddialar gerçek bile olsa bu "Yahudidir" değil de "Yahudi asıllı İngiliz" olmaz mı? O resmi portaldan çıkarmayı öneriyorum, sen ne dersin? --82 ~145 ileti 20:25, 12 Mayıs 2011 (UTC)

Makabilerin iki "k" ile yazıldığına emin misiniz? İbranicesi tek k ile mi iki k ile mi?--Seyitserdarcihan 12:38, 13 Mayıs 2011 (UTC)

  • Turkce'de, latin alfabesiyle yazilmayan kelimeler duyuldugu gibi yazilir. Mak(k)abiler'deki k sesi biraz serttir, yani bir cesit "1.5 k" dir bu nedenle her ikisi de dogrudur. Elimde bulunan ve icinde Makabi kelimesi gecen kaynaklarda tek k kullanilmis olsa da cift k ile yazilanlar da mevcuttur. Kissadan hisse her ikisi de dogrudur. Umarim tatmin edici bir cevap olmustur. Ilginize tesekurler. -- Iggydarsamesaj 16:49, 13 Mayıs 2011 (UTC)

Mutmain oldum, teşekkürler. --Seyitserdarcihan 18:08, 13 Mayıs 2011 (UTC)

"Altar" kelimesi yerine "sunak" kullanmakta bir fark var mı? Maddenin adı değişmeli. Bu konudaki fikrin nedir? --Seyitserdarcihan 16:56, 2 Temmuz 2011 (UTC)

  • Benim icin bir sakincasi yok, bildigim kadariyla ikisi de ayni sey zaten. "Sunak" ismine tasimayi denedim ama "Sunak" yonlendirme sayfasi halihazirda mevcut oldugu icin buna izin vermedi. Bir gorevliye danismakta fayda var. -- Iggydarsamesaj 05:49, 3 Temmuz 2011 (UTC)
  • Iggydarsa nasılsın? Vikicüceliğe mi geçtin? :) Görmüyoruz seni :). Bir daha ki sene Wikimania Washington'da gerçekleştirilecek. ABD'de yaşıyordun yanlış hatırlamıyorsam. Katılmayı düşünüyor musun? Ayrıca bu seneki Wikimania İsrail'de. Ona gitmeyi düşünüyor musun? Türkçe Vikipedi için temsilci arıyoruz da :D Emperyan-ileti 09:52, 6 Temmuz 2011 (UTC)
    • Ikisine de gitmeyi cok isterdim fakat, Israil'e kadar yol tepecegime Turkiye'ye gitmeyi tercih ederim :) ayrica ben California'da yasiyorum, anlicagin sana Almanya bana DC'den daha yakin :) ama CA'da olursa buyuk bir ihtimalle kacirmam ve viki tr'yi temsil ederim. Bu arada viki cuce olmamaya calisiyorum, haftada en az bir uzun makale cevirmeye ozen gosteriyorum. Artik is yogunlundan mi yoksa yasliliktan mi desek bilmiyorum :) ama bu aralar yavasladigim dogru. Eh, gec olsun guc olmasin -- Iggydarsamesaj 18:04, 6 Temmuz 2011 (UTC)

Türkiye'de Yahudilik[kaynağı değiştir]

Selam. Madde için şu resim işe yarayabilir belki. Üretim yılı eski olduğundan sadece resim kesilip, Commons'a yüklenebilir sanırım.--Rapsarmesaj 11:55, 8 Temmuz 2011 (UTC)

Selam Rapsar, haber verdigin icin tesekurler. Resmi commons'a ve maddeye ekledim. Umarim commons'daki formu dogru doldurmusumdur ve silmezler. -- Iggydarsamesaj 17:28, 8 Temmuz 2011 (UTC)

1950-1951 Bağdat bombalamaları[kaynağı değiştir]

Merhaba! 1950-1951 Bağdat bombalamaları maddesinin Biliyor muydunuz sayfasında adaylığı değerlendirildi ve açığa kavuşması gereken bazı meseleler tespit edildi. Lütfen

Kullanıcı mesaj:Iggydarsa/MesajArsiv2011/Başlık

BM iş birliği projesinden gelen adaylıklar[kaynağı değiştir]

Şurada düzenlenen 2. Geleneksel BM projesi sonuçlandı. Tüm katılımcılara çok teşekkürler.

Proje kriterlerimizi mümkün olduğunca hazırdaki sisteme entegre ettiğimiz için katılımcıların önerilerini şu sayfa üzerinden görücüye çıkarıyoruz.

Sorumlular tarafından kontrolü yapılmış olan bu cümleleri sizlerin görüşlerine de sunuyor, ilgilenen topluluk üyelerimizi kendi görüşlerini eklemeleri ya da gözümüzden kaçanlar olduysa cümlelerle ilgili sorunları belirtmeleri için aday cümleleri incelemeye davet ediyoruz.

Kontrol edip onayladığımız cümleleri 7 gün süresince gelebilecek itirazlar için bekleteceğiz, süre sonunda itiraz edilmeyenleri seçim süreci tamamlanmış sayarak anasayfa döngüsü içine alacağız.

Topluluğumuzun ilgi ve bilgisine. --LostMyMind (mesaj) 10.39, 25 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]

Onaylanmış adaylar, onaylamayı yapan kullanıcıdan farklı birisi tarafından BM Deposuna taşınmalıdır. Cümlelerin onaylanmasından sonra Anasayfada yer alma süreci başlatılacaktır.


Periyodik Tablo[kaynağı değiştir]

Periyodik tablodaki herhangi bir elementin sembolü olmayan tek harf J'dir. ZekTek'e yazın 05.16, 26 Mart 2024 (UTC)[yanıtla]

İvan Pavloviç Sereda[kaynağı değiştir]

  • İkinci Dünya Savaşı sırasında aşçı Ivan Sereda, yalnızca bir karabina ve baltayla, düşman tankı ve mürettebatını tek başına ele geçirmiştir. Âfâkî💬 12.52, 8 Mart 2023 (UTC) Yazar: Kullanıcı:Afakii (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 15.52, 8 Mart 2023 [yanıtla]
    • Destek DestekBilgi gerçekten ilgi çekici ancak cümle iyi kesinlikle geliştirilebilir. Benim önerim: "İkinci Dünya savaşında Sovyet ordusuna aşçı olarak hizmet eden İvan Pavloviç Sereda sadece balta ve karabina kullanarak mürettebatıyla birlikte bir Alman tankını tek başına ele geçirmiştir." bu şekilde ilginç kısımların vurgusu artırılıyor ve olayın etkileyiciliğide bu şekilde artıyor. Orfur (mesaj) 11.39, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    Cinsel Devrim[kaynağı değiştir]

  • "Cinsel Devrim, Batı dünyasında 1950'li yılların ortalarından başlayıp 1960'larda belirginlik kazanan, genel olarak cinselliğin evliliğe, tek eşliliğe, heteroseksüelliğe ve üremeye indirgenmesine karşı çıkan, cinsel özgürlük konusunda haz ve istek üzerine her eylemi meşru gören bir siyasi harekettir." Başlatan/büyüten: Nskelyoc (mesaj) . Aday gösteren: Haziran11 (mesaj) 12.59, 19 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]

    Amerika'da polis şiddeti[kaynağı değiştir]

  • "The Washington Post'a göre 2019'da Amerika'da 1.004 kişi polis tarafından vurularak öldürüldü." Yazar: Kullanıcı:Haziran11 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 09.18, 19 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
    • Yorum Yorum Cümledeki bilgi, kaynağa bakıldığında doğrulanamıyor. İlgili cümlenin sonunda 3 ve 4 nolu kaynaklar var, 3 nolu kaynakta sayı verilmemiş, 4 nolu kaynakta ise sayı 999 olarak geçiyor. 1004 kişi olduğuna dair bilgi göremedim. --LostMyMind (mesaj) 11.55, 21 Aralık 2022 (UTC)[yanıtla]
    • Karşı Karşı Bağlı olduğu maddeyi tam karşılamıyor. Daha da ötesinde cümle neden bunun bir ilginç olduğunu ortaya sunmuyor. Belki bir karşılaştırma ile zenginleştirilebilir. Orfur (mesaj) 11.47, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    2022 Şiraz saldırısı[kaynağı değiştir]

  • "2022 Şiraz saldırısı, 26 Ekim 2022'de İran'ın Şiraz kentindeki Şah Çerağ Türbesi'ne düzenlenmiş silahlı saldırıdır." Yazar: Haziran11 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 18.23, 3 Kasım 2022 (UTC)[yanıtla]

    İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu[kaynağı değiştir]

  • "İmam Humeyni Fermanı İcra Kurulu, İran dinî liderinin kontrolü altında faaliyet gösteren bir Kamu İktisadi Teşebbüsü ve İran devlet dairesidir." Yazar: Haziran11 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 09.22, 19 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

    Erbain yürüyüşü[kaynağı değiştir]

  • "Erbain yürüyüşü, çoğunluğu Şii mezhebine bağlı olan Müslümanların en önemli kutsal törenlerinden biridir." Başlatan/büyüten: Shobair2012 (mesaj) . Aday gösteren: Aral90 (mesaj) 06.16, 14 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]
    • Karşı Karşı Neden bu yürüyüş ilginç onu farklı kılan nedir. Diğer yürüyüşlü ibadetlerden nasıl ayrılıyor neden önemli. Bunlardan biri ile zenginleştirilebilir. Orfur (mesaj) 11.52, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    İlteriş Kutluğ Kağan Yazıtı[kaynağı değiştir]

  • "İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu İlteriş Kağan’a ait olduğu düşünülen yazıt, "Türk" adının ilk kez geçtiği Göktürk döneminin en eski yazılı anıtı olarak kabul edilmektedir." Yazar: Hedda Gabler (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 09.36, 28 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]

    Su[kaynağı değiştir]

  • "Su, şeffaf ve renksiz olarak bilinir ancak bilim insanları suyun çok soluk bir mavi renkte olduğunu söylüyor." Yazar: Ömerbysl (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 10.41, 28 Ağustos 2021 (UTC)[yanıtla]
    • ALT: "Sıklıkla renksiz olarak tanımlanan su, kızıl dalga boylarında ışığı hafifçe emmesi nedeniyle mavi bir renge sahiptir."
    Hem kaynaktaki bilgi hem maddedeki bilgiye göre alternatifi daha iyi. Hedda Gabler (mesaj) 10.31, 28 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
    Alternatif cümleye Destek Destek --Assyrtiko (mesaj) 09.35, 31 Ağustos 2022 (UTC)[yanıtla]
    Alternatif cümleyi Destek Destekliyorum. --LostMyMind (mesaj) 12.40, 10 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

    Pisa Kulesi[kaynağı değiştir]

  • Pisa Kulesi aslında dik olarak tasarlanmıştır. Fakat yapıldığı tarih olan 1173 yılından itibaren temeldeki yumuşak zemin sebebiyle güneye doğru kaymaya başlamıştır. Yazar: Ekrembjk09 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 13.59, 2 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]
    • Destek Destek Standart bir ilginç bilgi. Cümle çok iyi değil ama benim tavsiyem "1173 yılında tamamen düz olarak inşa edilen Pisa Kulesi temelin yer aldığı yumuşak zemin nedeniyle güneye doğru eğilmiştir."Orfur (mesaj) 11.59, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    Belarus[kaynağı değiştir]

  • "Belarus, günümüzde Avrupa kıtasında ölüm cezasının uygulandığı tek ülkedir." Başlatan/büyüten: Beşiktaşlı48 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 19.51, 26 Mart 2023 (UTC)[yanıtla]
    • Kısmi destek Cümlenin sunduğu bilgi ilginç ve bence anasayfaya çıkmaya uygun. Ancak kalıcılık kriteri konusunda biraz tereddütteyim. Birçok ülke ölüm cezasını kaldırıyor, BM için seçilen cümleler BM havuzuna girdikten sonra bilginin hala geçerli olup olmadığını sürekli kontrol etmiyoruz, Belarus da bu cezayı kaldırırsa ve bu gelişmeyi atlarsak anasayfaya yanlış bilgi olarak çıkma ihtimali olabilir. Desteklemeye daha yakınım ama tam da emin olamadım. --LostMyMind (mesaj) 11.56, 30 Mayıs 2023 (UTC)[yanıtla]
    • Destek Destek Güzel bir ilginç bilgi. Ben alternatif olarak şunu daha çok beğendim: "Günümüzde Avrupa kıtasında ölüm cezasının uygulandığı tek ülke Belarustur." vurguyu ilginç olan kısımda daha çok topluyor.Orfur (mesaj) 12.01, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    Kloroform[kaynağı değiştir]

  • "Suç romanları ve diziler aracılığıyla yaygınlık kazanan; Kloroform dökülen bezin buruna tutulduğunda anında bayıltması klişesinin aksine, madde ancak dakikalarca teneffüs edilirse bu etkiyi gösterir." Başlatan/büyüten: Saint concrete (mesaj) . Aday gösteren: Beyoglou (mesaj) 21.04, 20 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]
    • Destek Destek Standart bir ilginç bilgi. Benim cümleye alternatifim "Kurguda artık bir klişeye dönüşen Kloroform dökülen bezin buruna tutulduğunda kişini anında bayılmasının aksine kloroform ancak dakikalarca teneffüs edilirse kişiyi bayıltır." elbette geliştirilebilir. Orfur (mesaj) 12.05, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    Chiune Sugihara[kaynağı değiştir]

  • "Chiune Sugihara, II. Dünya Savaşı sırasında Litvanya'da 6.000'den fazla Yahudiye geçiş vizesi sağlayarak Holokost'tan kurtarmıştır." Başlatan/büyüten: Beşiktaşlı48 (mesaj) . Kendisi aday gösteriyor 22.05, 20 Nisan 2023 (UTC)[yanıtla]

    Heteropoda maxima[kaynağı değiştir]

  • "Heteropoda maxima dünyanın en büyük örümceği. Başlatan: Kızıldeniz (mesaj). Aday gösteren: ᕓikiolog ♥෴ 15.10, 11 Şubat 2024 (UTC) [yanıtla]
    • Destek Destek Bilgi ilginç cümle kötü. Benim alternatifim "Bacak aralığı 30 cm'ye kadar olabilen Heteropoda maxima dünyanın en büyük örümceğidir." elbette geliştirilebilinir. Orfur (mesaj) 12.08, 15 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]
    Orfur, aslında cümle şöyle: Dünyanın en büyük örümceği olduğu düşünülen türün bacak aralığı 30 santimetre (1 ft) uzunluğa erişebilir. aday gösterirken maddedeki noktayı özet geçmiştim :) ᕓikiolog ♥෴ 17.05, 17 Şubat 2024 (UTC)[yanıtla]

    Deve kuşu[kaynağı değiştir]

  • "Deve kuşu Bir kaç tane can alıcı bilgi var maddede: Yaşayan en büyük kuş, yaşayan en büyük dinozor, yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtlar, koşarken karadaki en hızlı kuştur, yaşayan en iri ve en ağır kuştur, tarsus uzunluğu yaşayan kuşlar arasında en büyüğüdür, tek adımda 3-5 m mesafe alabilir gibi. Başlatan: Fagus (mesaj). Aday gösteren: ᕓikiolog ♥෴ 22.35, 17 Şubat 2024 (UTC) altındaki yorumları gözden geçiriniz ve en kısa sürede yanıt veriniz. Biliyor muydunuz bölümüne katkınız için teşekkür ederiz! — heddagabler 21:04, 8 Temmuz 2011 (UTC)[yanıtla]

    Vikihaber'de hizmetlilik oylaması[kaynağı değiştir]

    • Vikihaber'de şu anda bir hizmetlilik oylaması yapılmaktadır ve değişen oy politikasına göre oy hakkınız bulunmaktadır. Katılımın artması ve farklı görüşlerin de temsilini artırmak amacıyla kişilere oylamaya davet mesajları göndermekteyim. Oy kullanmanız ve/veya görüşlerinizi belirtmenizi rica ederim. İyi akşamlar.--Reality 19:52, 13 Temmuz 2011 (UTC)

    İş birliği duyurusu![kaynağı değiştir]

    Yeni İş Birliği Projesini Keşfedin!
      2011'in 32. hafta projesi Afiş aranan filmler kategorisinin temizlenmesi olarak seçilmiştir. 


      Şimdi rekabete ortak olun. Çünkü, iş birliği takımı ile daha rahat, kolay ve hızlı katkıda bulunabilirsiniz.  
      Ayrıca özel önerilerinizle yeni iş birliği konuları aday gösterin ya da mevcut adaylıkları sonuca bağlayın.  
    Teşekkürler! ----82 ~145 ileti 18:34, 8 Ağustos 2011 (UTC)
    Bundan sonraki haftalar için bilgi mesajı almak istemiyorsanız lütfen bu sayfaya imzanızı bırakın.

    Bar Kohba İsyanı[kaynağı değiştir]

    Selamlar. Bar Kohba İsyanı sayfasındaki anonim kullanıcının yaptığı son değişikliği inceleyebilir misiniz? --Myrat ileti 09:52, 8 Eylül 2011 (UTC)

    Selam. Kontrol ettim ve bir sorun goremedim. Sayfa iyi gorunuyor. Haberdar ettiginiz icin tesekurler. -- Iggydarsamesaj 17:21, 8 Eylül 2011 (UTC)
    Önemli değil, kolay gelsin.--Myrat ileti 17:45, 8 Eylül 2011 (UTC)

    Maddeler, maddeler...[kaynağı değiştir]

    Selam Iggydarsa. Süper bir madde daha hazırlamışsın, teşekkürler :) Yahudilik ile ilgili en iyi Türkçe bilgi kaynağı şu an Vikipedi gibi gözüküyor, ellerine sağlık! Khutuckmsj 22:05, 14 Kasım 2011 (UTC)

    Tesekurler. Utandiriyorsun :) -- Iggydarsamesaj 22:16, 14 Kasım 2011 (UTC)
    Yalansa yalan de :P Yazdıklarını bir ara kontrol edip en sevdiklerini KMA/SMA yapsan süper olur hem, bir düşün derim :)--Khutuckmsj 22:25, 14 Kasım 2011 (UTC)
    Yakin bi gecmiste KMA adayi gosterdim bir tane zaten ama sanirim sayfayi ziyaret eden pek yok ki ragbet gormuyor. hic karsi oy olmamasina ragmen sadece iki destek oyuyla oturuyor orda garibim :) -- Iggydarsamesaj 22:29, 14 Kasım 2011 (UTC)
    Selamlar. Pek bir faydası olacak gibi değil zira arkadaş takdire şayan ve Yahudiler ile ilgili yüzlerce madde var. Madde bulması zor değil yani. İyi çalışmalar. --Eldarion 21:47, 17 Kasım 2011 (UTC)

    Merhaba Iggydarsa, bu maddenin bazı kısımlarını daha önce internetteki bir forumda Almanca ve İngilizce makalelerden çevirmiştim ve oradaki maddelerde de gereken kaynakçalar hali hazırda yer alıyor. Eğer işine yarayacaksa şuradaki linkten bu çeviriye ulaşabilir ve çevirilen kısımları ekleyebilirsin. (Link). Kolay gelsin. --Agnostik Çeviri Grubu 02:03, 18 Kasım 2011 (UTC)

    Hz. Muhammed (SAV) hiç Yahuda veya Hristiyan eşi olmamıştır. 2 numaralı bögeye kaynak ekledim. Oraya baksanız adam anlatıyor. --78.185.77.235 17:31, 21 Kasım 2011 (UTC)

    Kusura bakmayin, su anda isyerinde oldugum icin burada youtube'a baglanma secenegim yok. Ama benim gosterdigim kaynakta bu kadinlarin Israilogullarindan oldugu soyleniyor. Eger sizin bahsettiginiz konu bu kadinlarin Muslumanliga gecmesiyle ilgili ise semantik kavram kargasasini onlemek icin "Yahudi" yerine "Israilogullari" diye yaziyorum. Kolay gelsin. -- Iggydarsamesaj 17:54, 21 Kasım 2011 (UTC)
    Sayin Iggy-darsa, Muhhamed peykamber, iki musevî kadin ile evlilik yapmis, Israil oglu demek, yanlis oluryor, çünkü musevî veya yahudîlerin Israel de geldigine tam saglam bilgi yokdur, Xazal tezi vardir, ve Kafkasya-Mezopotamya tezi vardir. O yüzden bir çiçeke çiçek denir, bir kelebeke kelebek denir, bir yahudu/yahudî'ye yahudu/yahudî denir! Ayrica Peykamberin bir de coptic hiristiyan "maria" eşi vardi. Toplam peygamberin 12 karisi vardi. Oki? Hatta bir kitab vardir onun ayrintiralini veren, bu kitabin ismi "Muhammad AS" fransizcadir, ve Lubnanin Hizbullah yayinlarindandir, tam saglam ve objektifdir, tavsiyeler. --Alsace38 17:01, 26 Kasım 2011 (UTC)

    İstenen maddeler[kaynağı değiştir]

    Merhaba Iggydarsa. [3. kurala] dayanarak kesme işaretlerini çıkardım. Kolay gelsin.--Abuk SABUK msj 00:23, 20 Aralık 2011 (UTC)

    ok, tesekurler -- Iggydarsamesaj 00:47, 20 Aralık 2011 (UTC)

    Merhaba Iggy. Türkçe Yahudi kaynaklarda âmin sözcüğü nasıl yazılıyor? İslam ve Hristiyanlıkta aynı. Eğer Yahudilikte farklı ise âmin maddesinin girişine ekleyebiliriz.--Abuk SABUK msj 22:41, 29 Aralık 2011 (UTC)

    Selam Abuk, Turkce Yahudi kaynaklarda bu kelime icin "Amen" denir. Bu bilgiyi maddede cumleyi bozmadan nasil eklicemi bilemedim o yuzden sana birakiyorum bir zahmet. Kolay gelsin -- Iggydarsamesaj 22:57, 29 Aralık 2011 (UTC)
    Teşekkürler. Bir de bu sözcüğün geçtiği bir site var mı elinin altında? Ben eklerim.--Abuk SABUK msj 23:00, 29 Aralık 2011 (UTC)
    Cabucak bir tarattim nette ama malesef turkce yahudi duasi gosteren sayfa pek mevcut degil. Elimde bazi dua kitaplari var orda Amen diye yaziyor, ama dedigim gibi malesef nette yok. Ama karsilasirsam heber veririm, aklimda. -- Iggydarsamesaj 23:08, 29 Aralık 2011 (UTC)
    • İnternette olması önemli değil aslında. Elinde güzel kaynak varsa o daha da iyi. Bana yazarı, basımevini, yılını, sayfasını, konu başlığını vs. gönderebilirsen bir ara süper olur. Sana da zahmet veriyorum, teşekkürler.--Abuk SABUK msj 23:31, 29 Aralık 2011 (UTC)