Kullanıcı mesaj:Airborne

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hoş geldin Airborne![kaynağı değiştir]

ilk adımlar

Yardım ve Sıkça Sorulan Sorular sayfaları sana oldukça yardımcı olacaktır. Bu sayfalarda Vikipedi'de nasıl dolaşacağına, nasıl madde düzenleyeceğine ya da temel lisans politikasına dair açıklamalar bulabilirsin. Buraya katkıda bulunmak için teknik anlamda özel bir yeteneğe sahip olman gerekmez. Katkıda bulunurken cesur ol ve her zaman diğer kullanıcıların iyi niyetli olduğunu varsay!. Burası bir Wiki - katkıda bulunmak gerçekten kolay!

Yardım bulmak

Daha fazla bilgiyi Topluluk Portalı'nda bulabilirsin. Sorularını Yardım masası'nda, Köy çeşmesi'nde ya da IRC'deki #wikipedia-tr kanalında sorabilirsin. Çoğu kullanıcı yeni gelenlere yardım etmekten mutluluk duyacaktır. Bu kullanıcıların listesini Vikipedi:Yardım gönüllüleri sayfasında bulabilir, istediğin biriyle mesaj sayfası aracılığıyla iletişime geçebilirsin.

İpuçları ve püf noktaları
  • Vikipedi beş temel taş üzerine kuruludur, katkıda bulunmadan önce okumanda oldukça yarar var.
  • Lütfen tartışma sayfalarında yazdıklarını, sonuna ~~~~ koyarak imzalamayı unutma!.
  • Kullanıcı sayfana Babil kutularını koyman, diğer kullanıcıların senin hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar.
  • Telif hakkı ile korunan hiç bir eseri buraya eklememen gerektiğini unutma!
  • Yüklediğin resimleri sana ait olan bir galeride görebilirsin.
  • Yaptığın katkının başka katılımcılarca değiştirilmesini ya da özgürce ve sınırsızca başka yerlere dağıtılmasını istemiyorsan, katkıda bulunmayabilirsin.
Kardeş Projeler

VikiSözlük
Özgür Sözlük

VikiKitap
Özgür Kitaplar

VikiKaynak
Özgür Kütüphane

VikiSöz
Özdeyişler

Commons
Çoklu ortam paylaşım

Meta-Wiki
Viki Merkez

Dbl2010bot 21:53, 18 Aralık 2006 (UTC)


--Dbl2010 05:30, 29 Aralık 2005 (UTC)
Teşekkürler Airborne 23:10, 4 Ocak 2006 (UTC)

Hangi konuda tez yazıyorsun ? --nosferatü 16:01, 21 Şubat 2006 (UTC)

Mekanizma sentezi ve optimizasyonu. Bilgisayar destekli, yani mekanizma optimizasyonu yapacak bir algoritma üzerine çalışıyorum. Bu sene artık teslim etmem gerek o yüzden pek vaktim olmuyor. --Airborne 17:32, 21 Şubat 2006 (UTC)

Kolay gelsin buraya iyi vakit ayırıyorsun o zaman , ben iş yerinden giriyorum çoğunlukla da zaman bulamıyorum girmeye. Akşama kadar konuşmaktan iflahım kesiliyor dilim eşşek derisi gibi oluyor eve gidiyorum niye konuşmuyorsun diyorlar konuşacak halim kalmış gibi. Bu arada carnot çevrimi hakkında makale yazmışlar yalnız şablona diğer çevrimleri yazarken otto çevrimi ve diesel çevrimlerini de eklemişler otto çevrimi sabit hacim çevrimi oluyor , diesel çevrimi de sabit basınç çevrimi birde karma çevrim var düzeltsem mi diye düşünüyorum yoksa böyle bıraksam mı? gerçi makalelerini yazamadım ama fikrini alıyım dedim.--nosferatü 16:03, 22 Şubat 2006 (UTC)

Ben de çalışıyorum, hem tez hem iş olunca vakit bulmak zor oluyor tabii. Üstüne bi de Cumartesileri çalışıyorum, okula gidiyorum diye.
Carnot çevrimine baktım, şablonu da Wikipedia'dakinin aynısı sayılır. İlginç bir şekilde Wikipedia'nın da şablonunda yok karma çevrim (hatta makalesi bile yok - Dual Cycle). Termodinamik kitabıma baktım onda da karma çevrim ele alınmamış, motor notlarımda var ama. Otto ve Dizel çevriminin karışımı olduğu için termodinamikte ayrı bir çevrim olarak sayılmıyor olabilir diye düşündüm. Sonuçta karma çevrimi daha çok pratiğe yönelik bir çevrim, dizel motorların çevrimini daha iyi modelleyebilmek için üretilmiş. Karma çevrim diye bir makale olsun tabii ama çevrimler şablonuna ekleyip eklememizde kararsızım biraz. Eğer literatürdeki termodinamik çevrimler arasında listelenmiyorsa şablona eklemeyelim derim. --Airborne 17:55, 22 Şubat 2006 (UTC)
Otto ve Diesel'in karmasını Brayton çevrimi diye biliyorum. Yani karma diye aradığınız brayton'da anlatılıyor olabilir. --Dbl2010 18:50, 22 Şubat 2006 (UTC)
Brayton'u inceledim. Brayton'un özelliği sıkıştırma ve genişleme evrelerinin isentropik olması. Karma çevriminin özelliği ise yanma evresinin bir kısmının sabit hacim, kalan kısmının ise sabit basınç altında gerçekleşmesi. Yani ikisi farklı çevrimler diye düşünüyorum. --Airborne 22:50, 22 Şubat 2006 (UTC)

Karma çevrim modern dizel çevrimi diye biliyorum sabit hacim ve sabit basınç çevriminin birleştirilmesi , mevcut dizel araçlarda dizel çevrimi yada diğer ismiyle sabit basınç çevrimiyle çalışan motor yok bütün dizel motorlar karma çevrimle çalışıyor. Vakit bulduğum anda makalesini yerleştirecem konuyu o zaman daha ayrıntılarıyla tartışırız--nosferatü 06:56, 23 Şubat 2006 (UTC)

karma çevrim hk...[kaynağı değiştir]

Merhaba Kolay Gelsin,

Karma çevrimle ilgili maddeniz gayet iyi oluyor, emeği geçenlerin eline sağlık. Termodinamik çevrimlerle ilgili şablonu ve çevrimleri ben girdim, termodinamik temel çevrimleri baz aldım, termodinamik kitaplarında pek geçmediği için oraya dahil etmedim. Tşk.--renegademesaj 13:24, 2 Mart 2006 (UTC)

Teşekkürler. Ben de yukarıda belirttiğim gibi karma çevriminin şablona eklenmemesi gerektiğini düşünüyorum. Böyle iyi. Sizin de elinize sağlık. --Airborne 14:22, 2 Mart 2006 (UTC)

termodinamik çevrimlerle ilgili olarak dizel çevrimi ve benzinli çevrimini de düzeltelim derim çünkü birisi sabit basınçlı diğeri sabit hacimli çevrim olacak oysa oradakiler benzin yakıtlı motor ve dizel yakıtlı motorlara yönlendirilmiş--nosferatü 14:00, 2 Mart 2006 (UTC)

Onları da ben oraya yönlerdirdim, şu anda boş kalmasınlar ilgilenenlere fikir olsun diye fakat fırsat bulunca çevrim olarak ayrı maddeler yazacağım, ya da hepberaber yazalım daha hoş olur.--renegademesaj 14:04, 2 Mart 2006 (UTC)

Evet haklısınız. Ama şimdilik linklerin boş kalmaması için olduğu gibi bırakalım, ilgili çevrimlerin makalelerini yazınca linkleri düzeltiriz. --Airborne 14:22, 2 Mart 2006 (UTC)

Çok iyi olmuş teşekkürler daha sonra bir yolunu bulup babil kulesine ekleriz--nosferatü 14:49, 2 Mart 2006 (UTC)

e-mail şablonu hk...[kaynağı değiştir]

e-mail kullanımı ile ilgili kutucuğu , user-şablonu yaparsanız; babil şablonunun içine koymak mümkün oluyor. Hem de diğer kullanıcılar da daha rahat kullanır. Ben makine müh. ile ilgili bir tane yapmıştım. Bkz. Şablon:user makine --renegademesaj 14:51, 2 Mart 2006 (UTC)

Yaptım, buyrun
Bu kullanıcıya e-posta ile ulaşabilirsiniz.





Şablon:User eposta Babil'e nasıl eklenecek, hiç fikrim yok doğrusu. Buldum, buldum kolaymış :) --Airborne 14:57, 2 Mart 2006 (UTC)

Elinize sağlık, ben de kullanacağım.--renegademesaj 15:04, 2 Mart 2006 (UTC)

Sayfa ismi değiştirme hk...[kaynağı değiştir]

Motor çeşitleri ile ilgili şablon sayfasında sayfa adı değiştirmeyi bilmediğinizi söylemişsiniz. Sayfanın üzerinde adını değiştir diye bir kutucuk ver ona basın. Karşınıza sayfanın eski adı, vermek istediğiniz yeni ad ve neden değişiklik istediğiniz hakkında not içeren bir bölüm gelecek. İlgili bölümleri doldurup kaydedin. Sayfa adı otmatik değişecek ve diğer sayfalardaki tüm bağlantılar yeni sayfa ismine yönelecek. Başka bir şeye gerek yok. (Ayrıntı için bkz.sayfanın ismi değiştirilir?) Kolay Gelsin.--renegademesaj 12:04, 4 Mart 2006 (UTC)

kefal'e takıldınız galiba.. :) kolay gelsin, iyi çalışmalar. Tembelejderha 21:46, 4 Nisan 2006 (UTC)

Alternatör eklenmesi[kaynağı değiştir]

Şablona elektrik sistemini ekledim kontrol edersen iyi olur--nosferatü 07:01, 13 Nisan 2006 (UTC)

Sil şablonu[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Hayır bir yöneticiyi beklemenize gerek yok, bir maddedeki sil şablonunun gereksiz olduğunu düşünüyorsanız kısacası maddede o şablonun işi olmadığı fikrindeyseniz, nedenlerini tartışma kısmında belirterek ("... yüzünden sil şablonunu kaldırıyorum" gibi) sil şablonunu maddeden kaldırabilirsiniz. Nedeni illa ki tartışma kısmında belirtmenize de gerek yok, isterseniz değişikliğin özet kısmında (alttaki özet kutusuna) yazarak da nedeninizi belirtebilirsiniz. Aslında herkes şablonları kaldırma hakkına sahip, neden belirtmek de zorunlu değil, ama herkesin böyle sistem şablonlarını kaldırırken neden belirtmesi tercih ve teşvik edilmektedir; zira neden belirtmezseniz büyük ihtimalle bir başka yönetici veya kullanıcı şablonu geri koyar. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon 09:46, 13 Nisan 2006 (UTC)

Yanilmiyorsam, benim sil sablonu koydugum alternatorden acildi bu konu. Noumenon guzel aciklamis, kisa bir aciklama ile rahatlikla degisiklik yapabilirsiniz. Bu arada sayfa cok guzel olmus. Elinize saglik, Citrat 15:14, 13 Nisan 2006 (UTC)
  • Merhabalar şimdi alternatör ve şarj dinamosu farklı şeyler öncelikle onu açıklayım. Alternatör günümüz teknolojisindeki elektrik eretgeci 3 fazlı , şarj dinamoları ise tek fazlı ve eski sistem yine de kullanıldığı yerler var. İstersen şarj dinamosunu alternatör makalesinin altına alt başlık olarak ekleyebilirsin. Slip ring nedir onu daha önce duymadım ama kömürlerden bahsediyor olabilir dairesel temas gibi bir anlam çıkardım çünkü Birde regülatörden bahsedilse iyi olur çünkü akımı ayarlayan parça regülatördür ve gerilimi 14,8 volt civarında tutması gerekir. Biliyorsun ki alternatör devrini motordan alıyor düşük devir ile yüksek devir arasında gerilim farkı oluşuyor. Özellikle regülatör arızalarında ani ışık parlamaları , radyonun sesinin düşüp alçalması ve kalorifer motorunun düzensiz çalışması gibi durumlarla karşılaşıyoruz konuyu araştıranlar için bunlar önemli konular.Bu aralar otomotiv firmalarıyla ilgili makaleler yazıyorum Otomobil markası tanıtım kutusu şablonunu incelersen sevinirim sanki bir şeyleri yanlış yaptım gibi Pazartesi günü teknik eğitimim var İstanbula gitmem gerekiyor 1 hafta kadar eğitim göreceğim otomotiv sayfaları sana emanet saygılarımla--nosferatü 15:34, 13 Nisan 2006 (UTC)

otomobil tanıtım kutusu hakkında[kaynağı değiştir]

Evet işte o çünkü orayı ben veya şablonu ekleyenlerin değiştirmesini istiyorum. Örnek olarak kamyon üreticisi , tasarım firması veya modifiye firması yazmak istiyorum. Ve yahut orayı otomotiv firması olarak mı değiştirsek çünkü hepsini kapsıyor--nosferatü 11:14, 14 Nisan 2006 (UTC)

  • Otomobil modeli tanıtım kutusu iyi olmuş eline sağlık , Otomobil markası tanıtım kutusuna da aynısını yaparsak iyi olur ben beceremedim. Yani kutunun adını biz belirleyelim firmanın yaptığı işi biz yazalım modifiye firması , otomobil üreticisi gibi --nosferatü 13:36, 14 Nisan 2006 (UTC)
  • Bu kadar basit miymiş tam istediğimiz gibi oldu şablon eline sağlık--nosferatü 05:40, 15 Nisan 2006 (UTC)

Vikikaynağa destek[kaynağı değiştir]

Vikipedi'nin kardeş projesi VikiKaynak'ta sizin desteğinize ihtiyaç var.
Gerekli uyarı şablonları oluşturulmalı,

Sayfalar düzenlenmeli,
Maddeler kategorilenmeli,
Madde sayısı arttırılmalı,
Amacımız VikiKaynak'ın da Vikipedi gibi başvuru kaynağı olmasıdır. Şu anki katkılar çok yetersiz ve kişiseldir. Lütfen VikiKaynak'ta da topluluk oluşumuna destek olalım