Kullanıcı mesaj:Abuk SABUK/2015

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
BU BİR ARŞİV SAYFASIDIR. LÜTFEN DEĞİŞTİRMEYİNİZ.

Bir yıldız da sizin için![kaynağı değiştir]

Yazar Yıldızı
Türkçe Vikipedi'ye katkılarınız için. Drgulcu 19:04, 8 Ocak 2015 (UTC)

Madde içerisindeki ek kullanımı[kaynağı değiştir]

Konuya olan katkılarınızdan ve ilginizden istinaden Tartışma:PKK#Ek kullanımı hakkında şu konuya bir açıklık getirebilir misiniz rica etsem? Aşilleus (mesaj) 16:10, 9 Ocak 2015 (UTC)

Merhaba arkadaşım, Çokluevren başlığını daha iyi bir duruma getirmek için o kadar uğraştım. Neden yaptığım değişiklikleri geri aldığını öğrenebilir miyim? Buket3520 (mesaj) 01:57, 18 Ocak 2015 (UTC)

selam abuk.. şuradaki son yorumuma bir göz atman mümkün mü.. yapabildiklerimi yaptım, bir kısmını da listeledim göreceğin gibi. aklında olsun, ilgilenmek istersen. kolay gelsin. --kibele 09:30, 26 Ocak 2015 (UTC)

  • Selam Kibele, ara sıra toparlıyordum ama yoruldum sistemik yanlılıktan dolayı :) Biri kaynaklı bilgiyi değiştiriyor ama kaynağı silmeye dahi tenezzül etmiyor, başka biri göz göre göre onaylıyor, uğraş dur :) Yine de bakarım.--Abuk Sabuk 16:25, 26 Ocak 2015 (UTC)

Anti emperyalizm[kaynağı değiştir]

"Anti emperyalizm" nasıl yazılıyor? TDK bitişik yazılmalı demiş. Antikapitalizmi bitişik yazmışız mesela. Ayrıca aşagıdaki gibi yazılışlar da var.

  • Anti emperyalizm
  • Anti Emperyalizm
  • Antiemperyalizm
  • AntiEmperyalizm
  • Anti-emperyalizm
  • Anti-Emperyalizm

Ve aynı şekilde antikapitalizm içinde bu varyasyonlar var. Eğer doğrusu bana söylersen Vikipedi:AutoWikiBrowser/Typos sayfasına ekleyebiliriz. Böylece botlar her seferinde yanlış yazımı gördüğünde buradan bakarak otomatik olarak düzeltebilir. --Mavrikantmsj 10:54, 26 Ocak 2015 (UTC)

* Emperyalizm ve kapitalizmin her ikisi de cins isim; birisi imparatorluk, diğeri anapara kökünden geldiği için. Yani büyük yazılışların hepsi yanlış bir kere. Aradaki tireler İngilizcenin etkisiyle konuyor, oysaki her ikisi de Türkçeye Fransızcadan geçme ve Türkçede tireli bileşik sözcük yapımı pek görülmez. İngilizcede de yavaş yavaş tirelerden kurtuluyorlar zaten. Bence de TDK versiyonları doğru: antiemperyalizm ve antikapitalizm.--Abuk Sabuk 16:10, 26 Ocak 2015 (UTC)

  • Merhaba Bezgin. VP:TSYH sayfasındaki tüm DD bağlantılarını TDK ile değiştirmişsizn ancak "mevzu" "cami" gibi kelimelere eklenen eklerin nasıl yazıldığı TDK sözlüğünde yok, DD'de var. DD kaynaklarını geri getirebilir misin lütfen? Ayrıca kelimeleri sadece ikinci sütuna eklediğin için sağ taraf uzayıp gitmiş, bir kısmını sola eklemek daha yerinde olur. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 18:10, 9 Şubat 2015 (UTC)
  • Örneğin en altta otoriteler arasındaki farklılıklar kısmında da DD başlığı altındaki "usul" sözcüğüne de TDK kaynağı eklemişsin. Bu tür gerekçesiz kaldırmalar yapılmamalı. Kolay gelsin.--Abuk Sabuk 18:16, 9 Şubat 2015 (UTC)
Merhaba. Uyarınız için sağ olun. Sayfanın 01.38, 2 Şubat 2015 tarihindeki sürümüyle 19.57, 9 Şubat 2015 tarihindeki iki sürümünü karşılaştırdım. Yani madde üzerinde ikimizin yaptığı son değişiklikler.
  • Dil Derneğinin sitesinden verilen bağlantılar, kullanıcıları Dil Derneğinin ana sayfasına yönlendiriyor, bağlantılar kırık ne yazık ki. Zaten ilk değişikliği yapmadan bağlantılara tek tek tıklamıştım. Dil Derneğinden kaynak gösteren kırık bağlantıları, Türkçenin resmî düzenleyicisi Türk Dil Kurumu sitesine yönlendirdim. Bu, daha doğru oldu sanki.
  • Maddede kaynağı değiştir üzerinden değişiklik yaptığımız için usul sözcüğünün sütununu gözden kaçırmışım. Maddeyi okuyanlar, Üzerinde otoritelerce anlaşmazlık olan bazı yazımlara bakarken Dil Derneğinin sitesinde söz konusu sözcükleri arayabilsinler diye sorgulama bağlantısını sütununun başına ekledim, bir de not yazdım.
  • Camiye gelen ekler Türk Dil Kurumunda var ancak mevzuya gelen ek yok. Onu da düzelttim.
  • Sıklıkla hatalı yazılan bazı kelimeleri düzenlediğim gün çok zaman harcamıştım. Sağ tarafa yığılma benim de dikkatimi çekmişti. Bir ara düzenleriz onu da. :)
  • Türk Dil Kurumunun sitesinden verilen bağlantılarda da kırık bağlantılar vardı, onları da düzelttim. Düzeltilen bağlantılar, maddeyi okuyanları maddedeki bağlantılara tıkladığında direkt Güncel Türkçe Sözlükteki sözcüğe yönlendirecek. Ayrı yazılan birleşik sözcüklere verdiğim bağlantıları sildim çünkü bağlantıda boşluk olduğundan sözcüğe direkt ulaşılamıyordu. Bu bağlantıları kısaltarak kaynak göstermek isterdim ancak buna da Vikipedi izin vermiyor bildiğiniz gibi. Söz ettiğim bağlantı budur. Bağlantıya dikkat ederseniz bağlantının sonunda "kelime=" yazıyor. Eşittirden sonra istediğiniz sözcüğü yazıp (ayrı yazılan birleşik sözcükler dışında) bağlantıyı istediğiniz bir yerde paylaşabilir, kişiye atabilirsiniz. İnsanlar, paylaştığınız bağlantıya tıkladığınızda direkt, Güncel Türkçe Sözlükteki sözcüğü görür. Ayrı yazılan birleşik sözcükleri bağlantıda boşluk bırakarak yazdığımız için söz konusu bağlantıyı paylaştığımızda ne yazık ki insanlar birleşik sözcükteki ilk sözcüğünü görür sözlükte. TDK'nin sitesine girip Güncel Türkçe Sözlüke herhangi bir sözcük yazdıktan sonra üstteki bağlantıyı kopyalayıp bir yerde paylaştığımızda ne yazık ki insanlar o bağlantıdaki sözcüğe ulaşamıyor çünkü TDK'nin o bağlantısında sıkıntı var. Kopyalanan bağlantı, az önce verdiğim bağlantıya hiç benzemiyor. Örneğin, Türkçeyi arattım. Benim verdiğim bağlantıda sözcük karşımıza çıkarken TDK'nin diğer bağlantısında önümüze yalnızca arama kutusu çıktı. Saygılarımla... --Bezgin GezginEvet? 20:41, 9 Şubat 2015 (UTC)

Diş Hekimi ile ilgili bilgiler doğru değil. Uzman doktorlar hakkında verilen bilgiler doğru değil. Buradaki iddialar kanunen geçerli değil. Bilgini ve dikkatini rica ederim. Kullanıcı:Oguzoglu

Merhabalar. Son değişikliğiniz sayfanın en başına eklenmiş alakasız bir cümleden ibaretti.[1] Yanlışlıkla eklendiği bariz olduğu için geri aldım. --Abuk Sabuk 00:27, 22 Şubat 2015 (UTC)

Merhaba. Alt başlıkla ilişkilendirme Vikiveri bağlantılarında sorun çıkaracak gibi. Bunun yerine, kavramın Türkçe karşılığını bulup maddeyi varsıllaştırmamız gerektiğini düşünüyorum. Teşekkürler, iyi çalışmalar. --Superyetkinileti 17:52, 23 Şubat 2015 (UTC)

Outlaw/Fugitive[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bu iki kavramın farkını ayırt edebiliyorum; ancak kategori ve madde oluştururken bu ayrımı nasıl yapacağız? Şu an Kategori:Kanun kaçakları var ama oradakilerin çoğu aslında fugitive.--RapsarEfendim? 09:05, 25 Şubat 2015 (UTC)

Kanun kaçaklarının Category:Fugitives'e bağlanması daha uygun olur. Outlaw sınırlı kullanıma sahip spesifik bir kavram ve pek çok ülkede karşılığı yok.--Abuk Sabuk 22:24, 25 Şubat 2015 (UTC)

İngilizce Viki'deki açıklamasında outlaw için "tarihsel hukuki sistemlerde, yasaların 'koruması' dışında olan kişiler" olarak tanımlanmış. Outlaw aslında güzel bir kelime, kendini anlatıyor zaten :) "Kaçak"lı bir kelime senin de hemfikir olduğun gibi tam ifade etmiyor, kategorilerin de taşınması gerekiyor. Bunu Türkçede karşılayan hukuki bir terim mutlaka vardır diye düşünüyorum ama?--RapsarEfendim? 08:56, 26 Şubat 2015 (UTC)

Barış güvercini[kaynağı değiştir]

CEE Bahar Uluslararası VikiProjesi Sizsiz Olmaz![kaynağı değiştir]

CEE Bahar 2015 Uluslararası VikiProjesi davetiyesi
Merhaba, Abuk SABUK
Orta ve Doğu Avrupa ile ilgili maddeleri belirli standartlara ulaştırmayı, çoğaltmayı, geliştirmeyi ve düzenlemeyi hedefleyen Uluslararası VikiProjesi ile ilgilenebileceğinizi düşündüm. Ayrıntılı bilgi için proje sayfasına bakabilirsiniz. Projede değerli katkılarınızı görmek dileğiyle şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar. --Mavrikantmsj 01:09, 15 Mart 2015 (UTC)

ArnavutlukAvusturyaAzerbaycanBelarusBosna-HersekBulgaristanÇekyaErmenistanEstonyaGürcistanHırvatistanKaradağKazakistanKıbrıs CumhuriyetiLetonyaLitvanyaMacaristanKuzey MakedonyaMoldovaPolonyaRomanyaRusyaSırbistanSlovakyaSlovenyaTürkiyeUkraynaYunanistan

Merhabalar. Bir kullanıcı özel ad olduğu gerekçesiyle bazı ([2][3]) taşıma işlemleri yapmış. Bunlar bana doğru gelmedi. 1999 Gölcük depremi gibi madde adları da var sonuçta. Yine de sizin görüşünüzü almak istedim. Yanıt verebilirseniz sevinirim. İyi günler.--B.S.R.F. 💬 15:51, 15 Nisan 2015 (UTC)

Mahkûm, tutuklu ve hükümlü[kaynağı değiştir]

Selamlar. Bir konu hakkında aceleci davranmadan fikrini almak istedim. Mahkûm, tutuklu ve hükümlü diye üç kavram var. TDK, mahkûm ve hükümlüyü eş anlamlı olarak vermiş. Vikipedi'deki hükümlü maddesinde de öyle göstermişiz ve İngilizce Vikipedi'deki "convict" maddesine bağlamışız. "Convict", suçlu olduğuna mahkemece karar verilen ve cezaevine konan kişi anlamı taşıyor anladığım kadarıyla. İngilizce Viki'de bir de "prisoner" maddesi var ki bu daha geniş kapsamlı; tutuklu, hükümlü, savaş esiri, rehine, köle gibi türleri olduğu belirtilmiş. Bu bağlamda "prisoner" ile "convict" eş anlamlı değil diyebiliriz. TDK tutuklu için "kanun yoluyla hürriyetlerinden alıkonularak bir yere kapatılan", hükümlü için ise "ceza hükmü verilmiş, hüküm giymiş" tanımlarını yapmış. Maddeleri düzenlemek lazım gibi sanki? Bir de Kategori:Tutukluların adını İngilizce gibi değiştirsek daha iyi olmaz mı?--RapsarEfendim? 14:43, 16 Nisan 2015 (UTC)

Aslında bir hukukçunun el atması lazım ama ben biraz düzenlemiştim.

Mahkum ve hükümlü aşağı yukarı aynı sözcük zaten. Biri tamamen Arapça, diğerinde sadece Arapça kişi yapma eki "ma" Türkçeleştirilmiş (-li). Bunları prisoner'a bağlayalım diyorsun anladığım kadarıyla. Convict bence daha uygun zira bir otorite tarafından "suçlu bulunmuşlar". Prisoner kabaca bir yere kapatılarak hürriyetinden yoksun bırakılmış demek. Yani bir köleyi ya da bir savaş esirini "hükümlü" ile aynı keseye koyamayız gibi geliyor bana. Bana kalırsa prisoner'ın Türkçedeki eb yakın karşılığı "mahpus" yani bir yere kapatılmış kimse ama bu maddeyi açmaya gerek var mı o da tartışılır. Kategori konusunda hemfikiriz. Her tutuklu hükümlü değil o nedenle "tutuklular ve hükümlüler" olabilir.--Abuk Sabuk 15:45, 16 Nisan 2015 (UTC)

Kategori adını tartışmaya açıyorum o zaman ilk adım olarak, orada da fikir belirtirsen iyi olur.--RapsarEfendim? 18:04, 16 Nisan 2015 (UTC)

Translating the interface in your language, we need your help[kaynağı değiştir]

Hello Abuk SABUK, thanks for working on this wiki in your language. We updated the list of priority translations and I write you to let you know. The language used by this wiki (or by you in your preferences) needs about 100 translations or less in the priority list. You're almost done!
Tüm vikilerde çeviri eklemek veya çevirileri değiştirmek için lütfen MediaWiki yerelleştirme projesini translatewiki.net'i kullanın.

Please register on translatewiki.net if you didn't yet and then help complete priority translations (make sure to select your language in the language selector). With a couple hours' work or less, you can make sure that nearly all visitors see the wiki interface fully translated. Nemo 14:06, 26 Nisan 2015 (UTC)

Değişiklik[kaynağı değiştir]

Selam

görüşmeyeli nasılsın? umarım her şey yolundadır. Küçük bir sayfayı genişlettim uygun bir zamanda bakarsan çok sevinirim. Panel sanırım yine yenilenmiş pek beceremedim gibi

sevgiler.

Mehmet (mesaj) 10:17, 8 Mayıs 2015 (UTC)

Selamlar. İngilizce Vikipedi'deki mansion maddesi bizdeki kasır maddesine bağlanmış ama kesinlikle karşılığı bu değil. Malikane -ki bide maddesi yok- için TDK sözlüğünde "Geniş bir alana kurulmuş, büyük ve gösterişli ev" tanımlaması yapılmış. İngilizcedeki mansion kavramına uymakta benim anladığım kadarıyla. Konak (yapı) maddesi de var bizde. Konağın iki farklı tanımı var TDK'de, birincisi "büyük ve gösterişli ev", ikincisi "Vali, kaymakam gibi yüksek dereceli devlet görevlilerinin resmî konutu". İlk tanımı malikane ile paralellik gösteriyor. Bana uyandırdığı anlam açısından ise malikane çok daha büyük, "mansion" maddesinde verilen resimlere daha yakın bir anlam uyandırıyor (bendeki izlenimi sadece). Bizdeki konak maddesinde TDK'nin verdiği her iki tanım birleştirilmiş ve tek bir şekilde anlatılmış hatalı olarak. Köşk maddesi de bizde yok, TDK bunun için "Bahçe içinde yapılmış süslü ev, kasır" tanımını yapmış, bizdeki anlam ayrımı sayfasında ise "konaktan küçük" notu düşülmüş. En başa dönersek, bir yerde kasır tanımının, şehir dışında inşa edilen sarayları tanımlamak için kullanıldığını okumuştum (bizim madde de öyle diyor). TDK ise kasrı "köşk" diye tanımlamış. Bunları bir düzene sokman mümkün mü?--RapsarEfendim? 16:44, 11 Mayıs 2015 (UTC)

Selamlar görüşmeyeli nasılsın?

yeni bir madde ekledim müsait zamanda bakarsan çok sevinirim

sevgiler.Mehmet (mesaj) 13:30, 6 Ağustos 2015 (UTC)


Selam, yine ben :)

özgün bir hale getirdim umarım olmuştur. Mehmet (mesaj) 10:35, 11 Ağustos 2015 (UTC)

Değişiklik[kaynağı değiştir]

Selamlar nasılsın?

Az önce bir sayfada değişiklik yaptım uygun zamanda bakar mısın? sanırım sayfa için uzman görüşüne ihtiyaç varmış ben genişletmeye devam edeceğim

sevgiler.Mehmet (mesaj) 09:25, 12 Ekim 2015 (UTC)

Kerbela (oyun) maddesi seçkin madde adaylığı hk.[kaynağı değiştir]

Merhaba,

2 Ekim'de günün maddesi olan Kerbela (oyun) özeti genişletildi. Seçkin madde adaylığını değerlendirirseniz sevinirim.

Selamlar, Frock~trwiki (mesaj) 11:15, 2 Kasım 2015 (UTC)

Kerbela (Oyun) Seçkin madde adaylığı hk.[kaynağı değiştir]

Merhaba,

Seçkin madde adayı olan Kerbela (Oyun) maddesini tartışmalar bölümünde değerlendirirseniz sevinirim.

selamlar, Frock~trwiki (mesaj) 10:47, 9 Kasım 2015 (UTC)

Hayırlı akşamlar Balâ ilçesi sayfasında eksik olan bilgileri yazdık belediye başkanımız trafik kazası geçirdiği için yerine arif kaplan getirildi. Nüfus bilgileri güncellendi. Tarihsel eksiklikler yazıldı. Sayfayı güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Bal%C3%A2 ve

Balâ Aşıkoğlu köyü sayfasındaki eksik bilgileri yazdık güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9F%C4%B1ko%C4%9Flu,_Bal%C3%A2

Balâ Bahçekaradalak köyü sayfasındaki eksik bilgileri yazdık güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9F%C4%B1ko%C4%9Flu,_Bal%C3%A2

Balâ Çatalören köyü sayfasındaki eksik bilgileri yazdık güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9F%C4%B1ko%C4%9Flu,_Bal%C3%A2

Balâ Tol köyü sayfasındaki eksik bilgileri yazdık güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/Tolk%C3%B6y,_Bala

Balâ Üçem köyü sayfasındaki eksik bilgileri yazdık güncellerseniz seviniriz. https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9C%C3%A7em,_Bala

Değişiklik[kaynağı değiştir]

Selamlar nasılsın?

aynı sayfada özgün bir şekilde genişletme yaptım uygun bir zamanda kontrol edersen çok sevinirim


sevgiler.Mehmet (mesaj) 14:02, 24 Kasım 2015 (UTC)

Köy Sayfamızın Güncellenmesini İstiyoruz[kaynağı değiştir]

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9C%C3%A7em,_Bala

Yukarıdaki linkteki Balâ ilçesi üçem köyü sayfasının tarihsel bilgileri güncellenmiştir. Doğru bilgiler yazılmıştır. Sayfayı onaylayıp yayına sunarsanız seviniriz.. Saygılar..

Köy-Mahalle[kaynağı değiştir]

Selamlar, yukarıda geçen Üçem sayfasındaki değişiklikleri geri aldığınızı gördüm. TBMM 12 Kasım 2012 tarih 6360 sayılı kanunla Büyükşehir'e bağlı tüm köyler mahalle olmuştur. Konu ile ilgili şurada da bir bölüm var. Kaynak gerektirir demişsiniz oysa ki kaynak zaten 6360 sayılı kanun. Sayfayı tekrar mahalle haline getirmenizi rica ediyorum. İyi vikiler. --Teacher0691 (mesaj) 09:48, 20 Aralık 2015 (UTC)

  • Merhaba. Üçem'in adının geçtiği bir liste var mı kaynak olarak verebileceğimiz?--Abuk Sabuk 23:31, 20 Aralık 2015 (UTC)
    • Maddenin tartışma sayfasında verilmiştir. 6360 sayılı kanun 1. madde 3. fıkra diyor ki: Birinci ve ikinci fıkrada sayılan illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği kaldırılmış, köyler mahalle olarak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılmıştır. dolayısıyla ayrıca bir listeye gerek yok. Ayrıca bu kanun 1032 belde ve 16082 köyü ilgilendiriyor. Her birine tek tek kaynak vermek ne kadar gerekli bilemiyorum. --Teacher0691 (mesaj) 15:39, 21 Aralık 2015 (UTC)

Hristiyanlık maddesi[kaynağı değiştir]

Merhabalar, maddede kaynak olarak verilen linkten "hıristiyanlık" kelimesi ile alakalı bir sayfaya yönlendirilmiyor. Saitcank (mesaj) 23:47, 20 Aralık 2015 (UTC)

Selam, düzelttim. --Abuk Sabuk 01:11, 21 Aralık 2015 (UTC)

Değişiklik[kaynağı değiştir]

Selamlar nasılsın?

Obezite sayfasını genişletmeye çalışıyorum, uygun zamanda bakarsan çok sevinirim, bu arada https://tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi:VikiProje_T%C4%B1p/Kat%C4%B1l%C4%B1mc%C4%B1lar katılımcı olmak istiyorum nasıl olabilirm?


sevgiler.Mehmet (mesaj) 12:55, 21 Aralık 2015 (UTC)


BU BİR ARŞİV SAYFASIDIR. LÜTFEN DEĞİŞTİRMEYİNİZ.