Kullanıcı:Yasin Kınay/madde adı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

TÜRKİYE DE EV SATIN ALMA VEYA SATMA REHBERİ[değiştir | kaynağı değiştir]

Dünyanın neresinde olursanız olun eğer bir mülk satın almak istiyorsanız izlemeniz gereken temel adımlar vardır. Sizler için oluşturduğumuz yol haritası, hayal ettiğiniz evi satın almak için sizlere rehber olması amacıyla hazırlanmıştır.

MÜLK SATIN ALMA ADIMLARI:

A-ÖN HAZIRLIK AŞAMASI:


1- HAYAL ETMEK:

"Herşey düşüncede başlar."

Sonrasında atacağınız adımlar için bir not defterinde sahip olmak istediğiniz evin nerede nasıl bir konumda ve nasıl bir ev olduğunu zihninizde tasarlamak ve bunları küçük bir deftere not almak, kâğıt üzerinde görmek sizi hayal ettiğiniz evi bulmak konusunda bir çekim enerjisi yaratacaktır.

Satın almak istediğiniz evi ne kadar süre içinde bulmak istediğinizi de not almak işleri sizin için bir çerçeveye oturtacaktır. Satın almak istediğiniz ev için planladığınız bütçe eğer kredi kullanacaksanız ödeme planı ve bütçenizde aşağı yukarı ne kadar esnek olabileceğinizi de önceden belirlemek, sizi hayal ettiğiniz eve adım adım yaklaştıracaktır.

2- SATIN ALMA VEYA SATMA ZAMANI:

Yukarıda ifade edildiği gibi bir plan yaptıktan sonra mülk satın alma veya satma zamanınızı planlayın.

Dünya üzerinde yapılan araştırmalar, mülk alma ve satma işlemlerinin yaz aylarında artış gösterdiğini göstermektedir.

Sonbahar ve kış aylarında bu oran azalmakta, yaklaşmakta olan kış mevsiminde insanlar hayal ettikleri evin içine yerleşmiş ve yaklaşan kış mevsimini rahatça geçirebilmeyi istemektedirler.

3- EMLAK DANIŞMANLIĞI HİZMETİ

Birinci madde de belirtildiği gibi hayal ettiğiniz evle ilgili hazırlıklarınızı yaptıktan sonra bir emlak danışmanlığı firmasından hizmet satın almak sizin için işleri kolaylaştıracaktır.

Ne de olsa size uygun bir ev bulmak onların işi.

Bu sayede portföyde bulunan mülkler içinden size uygun olabileceğini düşündüğünüz evleri sırayla gezerek görebilir ve hayatta en kıymetli şey olan zamanınızdan tasarruf edebilirsiniz.

Aynı durum mülkünüzü satmak istediğiniz zamanda geçerlidir, müşteri portföyünde ev satın almak için bekleyen birçok insan aracı kurumları tercih ettiğinden dolayı, mülkünüzü değerinde satmak için hizmet satın almak sizi ortaya çıkabilecek birçok sorundan kurtaracaktır.

4- EVRAK İŞLEMLERİ:

Bir mülk satın almak veya satmak için gereken belgelerin önceden hazırlanmış ve bir dosya halinde elinizde olması size zaman kazandıracaktır.

Mülk satmak isteyenler için, tapu sicil belgesi, bina planı ve ilgili belgelerin önceden hazırlanması yararınızadır.

5- TAMİRAT YA DA TADİLAT:

Satmak istediğiniz binada yapılması gereken ufak tefek tamirat işleri varsa bunları daha önceden halletmek sizin yararınızadır.

Binanın potansiyel alıcısı üzerinde oluşacak pozitif etki satış işlemlerini kolaylaştırabilir ya da imkânsız hale getirebilir.

6- SATIŞ VEYA ALIŞ FİYATI:

İşin en önemli aşaması mülkünüzü değerinde satmak veya değerinde satın almaktır.

Bu konuda profesyonel bir hizmet satın almanız her durumda sizin faydanızadır. Eğer alım satım işlerinde daha önce deneyiminiz yoksa, değerinin altında veya çok üstünde bir fiyat belirlemeniz mülkünüzün satış süresini uzatacak belkide can sıkıcı bir hale getirecektir.

Aynı durum Mülk edinmek isteyenler içinde geçerlidir. Profesyonel hizmet almak aynı zamanda bir yatırım aracı olan mülkünüzü değerinde almanızı sağlayacaktır.

B- SATIN ALMA YA DA SATIŞ AŞAMASI:


1- TEKNOLOJİYİ KULLANIN

Bir mülk satın almak ya da satmak için günümüz teknolojisinde birçok imkân mevcuttur.

Sanal turlar, 2 boyutlu ya da 3 boyutlu sanal ortamlar, gazete veya internet ilanları sizlere hizmet etmek için her gün milyonlarca insanın ziyaret ettiği platformlarda hizmet vermektedir.

Eğer aracılık hizmeti almayı planlıyorsanız, öncelikle aracı olabileceğini düşündüğünüz firmanın internet sitesini incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Firmanın ne zaman kurulduğu, bugüne kadar kimlere hizmet verdiği, tamamlanmış projeler, o firmayı kullanan insanların yazdığı değerlendirme yazıları, müşteri dönüşlerini mutlaka incelemelisiniz.

2- GEZİ PLANLAMASI:

Mülk satın alırken veya satarken evi görme aşamasındaki tertip ve düzen size birçok ipucu verecektir. Eğer mülkünüzü satmayı planlıyorsanız evinize gelen bir misafir nasıl ağırlıyorsanız, gelen kişileri de o şekilde karşılamalı ve sordukları bütün sorulara samimiyetle cevap vermelisiniz.

Unutmayın samimiyet bütün kapıları açacak en önemli anahtardır.

Mülkünüzü satın almak için bir alıcı ile temel prensiplerde anlaştığınız zaman, sözleşme görüşmelerine başlayabilirsiniz. Bu aşamada mantıklı ve makul bir diyalog kurmak çok önemlidir.

3- SÖZLEŞME AŞAMASI

Kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyun, satın almak isteyen kişi mutlaka daha ucuza almak, satmak isteyen kişi ise değerinde satmak mantığıyla hareket ediyor olacaktır. Bu aşamada samimi ve net cümlelerle konuşmak en önemli husustur.

C- YERLEŞİM AŞAMASI:


1- SATIŞ SÖZLEŞMESİ:

Satış sözleşmesi, mülk satın alma veya satma konusundaki anlaşmanın kanuni olarak tescil edilmesinin ilk aşamasıdır. Yasal olarak her şeyin kâğıt üzerine döküldüğü ve karşılıklı taraflar arasında imza edilerek, tarafları imza ile birbirine bağlayan bir anlaşmadır.

Bu aşamada konuşulan her şeyin kâğıt üzerinde maddeler halinde yazılmış olması en önemli husustur.

2-NOTER İŞLEMLERİ:

Satın alma veya satma işleminin en son aşaması noter aşamasıdır. Taraflar arasında yapılan ön sözleşmenin Devlet yetkilisi tarafından onaylanması aşamasında noter size sözleşmeyi yeniden okuyacak ve yasal şartlar konusunda sizleri bilgilendirecektir. Bu aşamada sormak istediğiniz bütün soruları sorarak aklınızda herhangi bir soru işareti kalmaması önemlidir.

Noter anlaşmasının da imzalanması sonucunda her şey artık kanunen garanti altındadır.

3- ANAHTAR TESLİMİ:

Ev satın alma veya satma konusundaki en son aşama anahtar teslimidir. Yukarıda anlatılan bütün aşamaların sonucu olarak mülkün anahtarları ve ilgili bütün belgeler taraflar arasında teslim edilir.

Bu aşamada devir teslim için taraflar arasında yazılı bir protokol yapılması tavsiye edilmektedir.