Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş/Tarihte bugün

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Topluluğa sunulmadan önce her türlü görüşü tartışma sayfasına bekliyorum! --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 20.55, 18 Ağustos 2020 (UTC)


Anasayfada yer alan tarihte bugün bölümünün amacı, ilgili güne dair Vikipedi'de yer alan maddelerden doğrulanabilir bilgiler vererek okuyucunun ilgisini Vikipedi'nin içeriğine çekmektir. Bu bölümün amacının, ilgili gün gerçekleşen en önemli olayların bir listesini oluşturmak olmamasından ötürü anasayfada yer alan liste bu doğrultuda yorumlanmamalıdır.

Bu sayfa an itibarıyla yalnızca tarihte bugün bölümünde yer alan "Olaylar" bölümüyle ilgilenmektedir.

Hazırlık sınıflandırması[değiştir | kaynağı değiştir]

Hazır:

Aşağıdaki kriterlerin tamamını sağlayan bir madde, tarihte bugün sayfasında yer almaya "hazır" kabul edilir.

  1. Madde en az başlangıç sınıfındadır.
  2. Maddeden anasayfaya çıkan bilgi, madde içerisinde yer alan güvenilir ve metin içi bir kaynakla desteklenmektedir.
  3. Maddenin başında bakım gerektiren maddeler kategorisinin altına ekleyen herhangi bir etiket yoktur. {{Öksüz}} etiketi veya anasayfaya çıkan bilginin yer aldığı bölüm dışındaki bölümlerde yer alan etiketler bu kapsamda dikkate alınmaz.
  4. Maddenin çoğunluğu güvenilir ve metin içi kaynaklar kullanarak desteklenmiştir.
  5. Tarihte bugün sayfasının "olaylar" bölümünde madde başka herhangi bir günde yer almamaktadır. 29 Şubat günü bu kuralın istisnasıdır.

Yarı hazır:

  1. "Hazır değil" kriterlerinden herhangi birine sahip olmayıp, "hazır" kriterlerinden en az birini sağlamayan bir madde, tarihte bugün bölümünde yer almaya "yarı hazır" kabul edilir.

Hazır değil:

Aşağıdaki kriterlerin en az birini sağlayan bir madde, tarihte bugün sayfasında yer almaya "hazır değil" kabul edilir:

  1. Madde taslak sınıfındadır.
  2. Maddeden anasayfaya çıkan bilgi, madde içerisinde yer alan güvenilir ve metin içi bir kaynakla desteklenmemektedir.

Girdi biçemi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte bugün bölümünde yer alan tek girdi, tek bir cümleden oluşmalı ve en az bir maddeyle doğrudan bağlantılı olmalıdır. Doğrudan bağlantılı olduğu maddeye verilen bağlantı, metin içinde kalın yazımla vurgulanmalıdır. Cümle -di'li geçmiş zamanla yazılmalıdır.

Yeni anasayfa tasarımı doğrultusunda kesinleştirilecek bilgi: Tarihte bugün bölümünde en fazla altı olay girdisi yer almalıdır.

Olay bölümündeki bir girdi için bölüme resim eklenebilir. Resimli olan girdide, kalın yazılı bağlantının yanına parantez içinde uygun bir italik yazılı metinle resmin bu olaya ait olduğu belirtilir. Örneğin:

Sadece öneri niteliğinde olsa da; eğer sola dönük bir kişi resmi ve sağa dönük bir kişi resmi arasında tercih yapmanız gerekiyorsa, sola dönük olanı tercih ediniz. Bu tür bir seçim okuyucunun ilgisini ilgili metne yönlendirecektir.

Madde seçimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte bugün sayfaları için girdi seçimi, her gün için oluşturulan olay havuzundan seçmek usulüyle yapılır.

Olay havuzu, o gün için kullanılan tarihte bugün sayfasının bir alt sayfası olarak yer alır. "Hazır", "yarı hazır" ve "hazır değil" başlıkları altında o gün için ilgili olan maddeler ve bunların girdileri listelenir. Bunların altında yer alan bir galeride de maddelerle ilişkili olarak anasayfaya çıkabilecek görseller yer alır.

Maddeden seçilen bilginin, ilgili madde özelinde önemli addedilebilecek bir bilgi olması gerekmektedir.

Prosedür[değiştir | kaynağı değiştir]

Tarihte bugün sayfalarına ve olay havuzlarına ekleme ve çıkarma herhangi bir kullanıcı tarafından gerçekleştirilebilir. Bunun tek istisnası o gün anasayfada sergilenen tarihte bugün sayfasıdır.

Eklemek istediğiniz maddeyi, ilk olarak yukarıdaki hazırlık kriterleri doğrultusunda değerlendiriniz ve ilgili günün olay havuzuna ekleyiniz. Bunu "hazır", "yarı hazır" ve "hazır değil" statüsündeki maddeler için yapabilirsiniz.

Eğer madde "hazır" durumundaysa, ilgili günün tarihte bugün sayfasına yukarıdaki biçem kurallarına riayet ederek girdisini ekleyebilirsiniz. Bunu yaparken azami sayının geçilmemesi için bir girdiyi çıkarmanız gerekecektir. Eğer sayfada "yarı hazır" veya "hazır değil" statüsünde bir madde bulunmaktaysa bunu çıkararak ekleme yapınız. Eğer tüm maddeler "hazır" durumundaysa bunlardan birini çıkarmalısınız. Birden fazla çıkarılabilecek madde arasında tercih yaparken konu çeşitliliği kriterlerine dikkat ediniz.

Eğer madde "yarı hazır" durumundaysa, "hazır" durumunda bulunan bir maddeyi çıkararak tarihte bugün sayfasına ekleyemezsiniz. "Hazır değil" statüsündeki bir maddenin yerine veya konu çeşitliliği standartları doğrultusunda "yarı hazır" bir maddenin yerine ekleyebilirsiniz.

Eğer madde "hazır değil" durumundaysa, mümkün mertebe tarihte bugün sayfasında yer almaması gereklidir. Bu gibi maddeler yalnızca konu çeşitliliği endişeleri doğrultusunda başka "hazır değil" statüsündeki maddelerin yerine eklenebilir.

Eğer olay havuzunda maddenin hazırlık durumuyla ilgili değerlendirmenin yanlış olduğunu veya güncelliğini kaybettiğini düşünüyorsanız, uygun gördüğünüz yönde değişikliği yapınız ve gerektiği şekilde tarihte bugün sayfasında da madde değişikliğini gerçekleştiriniz.

Konuyla ilgili yaşanan ihtilaflar, Vikipedi:Tarihte bugün/Duyuru panosu sayfasından duyurulabilir.

Konu çeşitliliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Anasayfanın bir portal niteliği taşıdığı ve tarihte bugün bölümünün o gün yaşanmış olan en önemli olaylarla ilgili okuyucuyu bilgilendirme maksadı taşımadığı unutulmamalıdır. Bu bağlamda, girdilerin seçimiyle ilgili en önemli kriter, yukarıda yer alan hazırlık kriterlerine riayet etmeleridir.

Aşağıdaki durumlarda girdi seçiminde bir kriter olarak konu çeşitliliği göz önüne alınmalıdır:

  • Olay havuzunda anasayfaya çıkabilecek azami olay sayısından daha fazla "hazır" maddenin olması ve "hazır" maddeler arasında tercih gerekmesi.
  • Olay havuzunda anasayfaya çıkabilecek yeterince "hazır" madde olmaması ve "yarı hazır" veya hazır olmayan maddeler arasında tercih gerekmesi.

Topluluğun demografik özellikleri veya topluluk üyelerinin ilgi alanlarından dolayı, belli alanlarda daha yoğun içerik üretimi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda bunun etkisini asgari düzeye indirici şekilde madde tercihi gerçekleşmelidir.

Konu çeşitliliğinde dikkate alınabilecek olan faktörlerden bazıları şu şekildedir:

  • Coğrafi denge. Özellikle Türkiye ile ilgili konuların tarihte bugün sayfalarında ağırlık taşıması durumu geçmişten bugüne önemli bir husus olagelmiştir. Tercih şansı bulunması durumunda bunun veya oluşabilecek başka coğrafi dengesizliklerin (kıta dengesizliği gibi) mümkün mertebe ortadan kaldırılması gereklidir.
  • Demografik denge. Özellikle Vikipedi'de cinsiyet dengesizliği olgusu ışığında, madde kalitesi elverdiği sürece tarihte bugün sayfalarının kadınların tarihte oynadığı rolü ve kadın tarihini dışlamamasına hassasiyet gösterilmelidir. Bunun yanında ırk ve cinsel yönelim gibi diğer demografik unsurlarda çeşitlilik olması da uygun durumlarda dikkate alınabilir.
  • Tarihsel denge. İdeal bir tarihte bugün sayfası hem antik tarihten hem de yakın tarihten olaylar içerir.
  • Devridaim. Uygun statüdeki maddelerin seneden seneye değiştirilerek anasayfaya çıkarılması tercih edilir.