Kullanıcı:Ozdenselim/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ozdenselim/deneme tahtası
KategorilerDijital Popüler Bilim Yayını
SıklıkGünlük
YayımcıTÜBİTAK
DilTürkçe
Websitehttps://bilimgenc.tubitak.gov.tr
TÜBİTAK Bilim Genç Web Sitesi
URLhttps://bilimgenc.tubitak.gov.tr
SloganPopüler Bilimin Dijital Adresi

Bilim Genç, TÜBİTAK'ın 2015 yılında yayın hayatına başlayan dijital popüler bilim yayınıdır[1]. Bilim Genç'e bilimgenc.tubitak.gov.tr adresinden, sosyal medya hesaplarından, YouTube kanalından ve podcast kanallarından erişilebilmektedir. Bilim ve teknoloji alanlarında etkileşimli, özgün ve merak uyandıran içerikler yayınlamakta ve her gün güncellenmektedir. Tüm içeriği ücretsizdir, üyelik ya da abonelik şartı olmadan tüm okuyucuların erişimine açıktır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

2014 yılında test yayınına başlayan Bilim Genç’in resmî açılışı 30 Nisan 2015'te Gelibolu’da gerçekleştirilen Çanakkale Zaferi 100. Yıl Anma Programı’nda yapılmıştır[2].

Alanında uzman başarılı Türk bilim insanlarının deneyimlerini, başarı hikâyelerini ve araştırma konularını gençlerle paylaşmaları için 2014-2019 yılları arasında Bilim Genç tarafından 29 Bilim Kafe ve 1285 Bilim Söyleşisi[3] etkinliği gerçekleştirilmiştir.

2015 yılında Bilim Genç tarafından gençleri robot teknolojileri ile tanıştırmak amacıyla "Robot Bilim Şenliği" gerçekleştirilmiştir. Türkiye’nin 20 farklı ilinden 200 okul, 400 öğretmen ve 6.000 öğrenci robot bilim projelerini şenlikte sergilemiştir[4].

Birleşmiş Milletler’in 2019 Uluslararası Periyodik Tablo Yılı ilan etmesi ile Bilim Genç tarafından "Periyodik Tablo" mobil uygulaması hazırlanmıştır[5]. Uygulama Google Play ve App Store üzerinden indirilebilmektedir. 2021 yılında ise uygulamanın web versiyonu yayına alınmıştır.

Bilime uluslararası düzeyde katkı sağlamış başarılı bilim insanlarının hayat öykülerinin çizgi roman şeklinde anlatıldığı Bilim Çizgi Dizi köşesinin ilk bölümde Aziz Sancar'ın hayatı işlenmiş[6], çizgi dizi daha sonra TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları tarafından kitap olarak basılmıştır[7].

2021 yılında Bilim Genç podcast kanalları açılmış[8] ve 120'den fazla sesli yayın bu kanallarda yayınlanmıştır.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilim Genç, 13 yaş ve üzeri gençlerin bilimin yaşamlarının bir parçası olduğunu fark etmelerini ve yaşadıkları evrene olan meraklarını canlı tutmalarını sağlamayı ve bu alanda güvenilir bir dijital kaynak olmayı amaçlamaktadır. Alanında uzman popüler bilim yazarları tarafından hedef kitleye uygun olarak geliştirilen içerikler video, animasyon, sesli yayın ve infografikler ile desteklenmektedir.[9] Elektronik bir yayın olan Bilim Genç zenginleştirilmiş içeriği ve etkileşimli köşeleri sayesinde takipçilerine sadece okuyarak değil izleyerek ve uygulayarak öğrenme imkânı sunmayı amaçlamaktadır.

Köşeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Popüler Bilim köşesinde bilim ve teknoloji dünyasından son gelişmelerin yer aldığı haberler ve popüler bilim yazıları yayınlanmaktadır.

Soru-Cevap köşesinde merak edilen bilimsel soruların cevaplarına yer verilmektedir.

Tasarla ve Yap köşesinde gençlerin evde ya da çevrelerinde kolayca bulabilecekleri malzemelerle yapabilecekleri teknoloji ve tasarım projeleri yayınlanmakta, bunun yanı sıra kodlama projelerine yer verilmektedir.

Deneyler köşesinde gençlerin bilimsel süreçlerde gerçekleşen değişimleri gözlemleme ve uygulayarak öğrenme imkânı yakaladıkları bilim ve teknoloji konularında deneyler yer almaktadır.

Fotoğraflar köşesinde gençler, her ay belirlenen bir konuda çektikleri fotoğrafları Bilim Genç’teki profil alanlarında paylaşabilmektedir. Ayın fotoğraf konusunda gönderilen fotoğraflar arasından seçilen ayın en beğenilen fotoğraflarının sahiplerine TÜBİTAK popüler bilim kitabı hediye edilmektedir. Bu sayede gençlerin çevrelerine olan farkındalıklarının artırılması hedeflenmektedir.

Ayın Matematik Sorusu, Satranç ve Şifrebilim köşelerinde gençler her ay yayınlanan problemleri çözmeye çalışarak bu alanlardaki becerilerini geliştirmektedir. İlgili köşelere gönderilen çözümler değerlendirilerek problemi doğru çözenler arasından belirli sayıda kişiye TÜBİTAK popüler bilim kitabı hediye edilmektedir.

Sesli Yayın köşesinde ilgi çekici bilimsel konuların uzman bilim insanları tarafından anlaşılır bir dille anlatıldığı podcastler yer almaktadır. Gençler Bilim Genç sesli yayınlarını SoundCloud, Spotify, Google ve Apple podcast kanallarının yanı sıra YouTube üzerinden de dinleyebilmektedir.

Projeni Paylaş köşesinde dönemsel olarak belirlenen tematik alanlarda kendi geliştirdikleri bilimsel projeleri paylaşabilmektedir.

Bilim Genç TV köşesinde ulusal ve uluslararası alanda bilime katkı sağlamış Türk bilim insanları, araştırmacılar ve sporcuların hayat öykülerinin, kişisel tecrübelerinin ve araştırma konularının gençlerle paylaşıldığı videolu ve canlı söyleşiler yer almaktadır.

Gökbilim ve Yeryüzü köşelerinde dikkat çekici gökbilim ve yeryüzü görselleri kısa bilgilerle açıklanmaktadır.

Bunu Biliyor muydunuz? köşesinde ilginç bilimsel gerçeklerin ya da olguların karikatürlerle anlatıldığı çizimler yer almaktadır.

Bilim Çizgi Dizi köşesinde bilim insanlarının hayat öykülerinin ve araştırmalarının karikatürlerle anlatıldığı çizimler yer almaktadır. Bu bölümde şu ana kadar Prof. Dr. Aziz Sancar, Marie Curie ve İbn Sînâ’nın hayat öykülerine yer verilmiştir.

Grafik Bilgi köşesinde bilimsel ve teknolojik konuların ve sayısal verilerin görselleştirilerek anlatıldığı etkileşimli ve etkileşimsiz grafik bilgiler yer almaktadır.

Uygulamalı İçerikler[değiştir | kaynağı değiştir]

PyGame Zero ile Oyun Programlıyorum

PyGame Zero, Python tabanlı bir oyun geliştirme ortamıdır. Bilim Genç tarafından hazırlanan PyGame Zero ile Oyun Programlıyorum isimli video serisi ile gençlerin, bilgisayar bilimine giriş yapmalarının sağlanması ve üst düzey bilişsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olunması amaçlanmaktadır.

Tinkercad Projeleri

Tinkercad tarayıcı tabanlı 3D tasarım ve modelleme aracıdır. Bilim Genç tarafından hazırlanan Tinkercad projeleri ile gençlerin tasarım becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Arduino Temelli Etkinlikler

Arduino, açık kaynak kodlu yazılım ve donanıma sahip bir mikrodenetleyici platformudur. Bilim Genç tarafından hazırlanan Arduino temelli etkinlikler ile gençlerin elektronik programlama becerilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

PictoBlox Yapay Zekâ Etkinlikleri

PictoBlox; yüz tanıma, görüntü işleme, nesne tanıma gibi belirli işlevleri yerine getirmek üzere kullanılabilen blok tabanlı bir yapay zekâ programıdır. Bilim Genç tarafından hazırlanan PictoBlox etkinlikleri ile gençlerin yapay zekâ teknolojilerine olan ilgilerinin artırılması ve bu alanda kendilerini geliştirmelerine yardımcı olunması amaçlanmaktadır.

Canlı Bilim Söyleşileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilim Genç tarafından, 2019’dan bu yana gençlerde “Ben de yapabilirim!” düşüncesini pekiştirerek onlara rol model olmak amacıyla alanında uzman bilim insanlarının konuk olduğu Canlı Bilim Söyleşisi etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Söyleşiler TÜBİTAK YouTube, Twitter, Facebook ve Bilim Genç YouTube, Twitter ve Facebook hesaplarından canlı olarak yayınlanmaktadır. Gerçekleştirilen 60'ın üzerindeki etkinlikte yaklaşık 315.000 görüntülenme sayısına ulaşılmıştır.

  1. ^ "Anasayfa". TÜBİTAK Bilim Genç. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  2. ^ "Bilim Genç'in Resmi Açılışı Çanakkale Zaferi 100. Yıl Anma Programı'nda Gerçekleştirildi". TÜBİTAK Bilim Genç. 2015-05-08. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  3. ^ "Hakkımızda | Bilim Söyleşileri". bilimsoylesileri.tubitak.gov.tr. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  4. ^ "TÜBİTAK Bilim Genç Robot Bilim Şenliği Ankara'da Gerçekleştirildi". TÜBİTAK Bilim Genç. 2015-06-18. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  5. ^ "TÜBİTAK Bilim Genç Periyodik Tablo Mobil Uygulaması Yayında!". TÜBİTAK Bilim Genç. 2018-12-31. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  6. ^ "Bilim Çizgi Dizi - Aziz Sancar'ın Nobel'e Uzanan Başarı Hikâyesi". TÜBİTAK Bilim Genç. 2020-06-26. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  7. ^ Çizgi Bilim Aziz Sancar. 
  8. ^ "Bilim Genç Sesli Yayınları Podcast Kanallarında!". TÜBİTAK Bilim Genç. 2021-03-26. Erişim tarihi: 2022-04-06. 
  9. ^ "Hakkımızda". TÜBİTAK Bilim Genç. 2015-05-05. Erişim tarihi: 2022-04-06.