Kullanıcı:Noumenon/MesajUyarısı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
  • Kurallar sebebiyle yapılmış belirli bir eylemi şikâyet edecekseniz, itiraz edecekseniz; gidip önce ilgili tüm kural sayfalarını okuyunuz. Eğer hâlâ size sorunlu gelmekte ise eylem, diğer Vikipedilerde benzeri eylemler meşru sayılıyor mu kontrol ediniz. Bir hizmetlinin engelleme/koruma/silme işlemini şikâyet edecekseniz, itiraz edecekseniz; etmeyiniz. O hizmetli dışında kimse o işleme müdahil olamaz. Sorununuzu o hizmetliyle halletmeye çalışınız, eğer durum şüpheli ise diğer kullanıcılar ve hizmetliler de zaten o hizmetliyle durumu konuşur. Eğer hâlâ durum şüpheli geliyorsa, o zaman mesaj atıp sorabilirsiniz (itham edemezsiniz). Ayrıca unutmayınız, kaynak olarak gösterilen kural beş temel taştan biri ise, büyük ihtimalle eylem meşrudur.
  • Eğer denetçi talebinde bulunmayı planlıyorsanız veya denetlemelerle ilgili bir sorunuz varsa öncelikle Denetçi isteği sayfasındaki yeşil kutunun içeriğini okumanızda yarar vardır.

Ayrıca:

  • "X maddesinin içeriğiyle Y kuralını öne sürerek uğraşıyorsunuz, bakın buldum işte Z maddesi de o zaman sorunlu, onunla niye uğraşmıyorsunuz?" cinsi bir mesaj atacaksanız, atmayınız. Yerine Z maddesinin tartışma kısmına Y kuralı gereğince maddenin içeriğinin sorunlu olabileceğini belirtiniz, kimse ilgilenmezse mesaj atıp "Z maddesinde Y kuralarına dair bir sorun gördüm" diyerek bilgilendirebilirsiniz. Peki niye? Çünkü Vikipedi'de tek bir taraflı/kaynaksız/düzensiz vb. sorunlu madde olmadığını biliyoruz; sayının büyük olduğunu biliyoruz, hepsini düzeltemediğimiz gerçeği sorunlu belirli bir maddenin üstüne kasıtlı gidildiği anlamına gelmez.
  • "A kişisini B kuralarını öne sürerek uyarıyorsunuz/engelliyorsunuz, bakın buldum işte C kişisi de aynı şekilde davranmış onu niye o zaman uyarmamıştınız/engellememiştiniz?" cinsi bir mesaj atacaksanız, atmayınız. Yerine, B kuralarını ihlal eden C dahil, gördüğünüz kişileri, uyarınız. İhlalde ısrar eden olursa, Köy Çeşmesi'nin şikâyet kısmında şikâyet edebilirsiniz. Peki niye? Çünkü Vikipedi'de tek bir kullanıcının hatalı olmadığını biliyoruz; her kullanıcı şu veya bu sebeple hata yapmış olabilir, kasıtlı veya kasıtsız yapmış olabilir, hepsine müdahale edemediğimiz gerçeği ihlal yapan belirli bir kişinin üstüne kasıtlı gidildiği anlamına gelmez.