Kullanıcı:Dubistjack/Sanayi ve Güvenlik Dairesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sanayi ve Güvenlik Bürosu
Sanayi ve Güvenlik Bürosu Amblemi
Genel bilgiler
Kuruluş tarihi2001
BağlılığıBirleşik Devletler
Üst kuruluşABD Ticaret Bakanlığı
AdresWashington, DC, Birleşik Devletler
Yıllık bütçe84 milyon ABD Doları (2009)
100 milyon ABD Doları (2010 tahmini)
113 milyon ABD Doları (2011 tahmini)
Yönetici(ler)
Web sitesibis.doc.gov

Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS) ulusal güvenlik ve yüksek teknoloji ile ilgili konuları ele alan bir ABD Ticaret Bakanlığı dairesidir. Amerika Birleşik Devletleri ihracatının büyümesini ilerletmekle birlikte dairenin esas amacı, kitle imha silahlarının yaygınlaşmasını durdurmaya yardım etmektir. Büro, Sanayi ve Güvenlik’den sorumlu Ticaret Bakanlığı Müsteşarı tarafından yönetilir.

BIS’in görevi ABD’nin ulusal güvenliğini, dış politikasını ve ekonomik çıkarlarını ilerletmektir. BIS’in faaliyet alanı hassas malların ve çift kullanımlı teknolojilerin ihracatının etkin ve verimli bir biçimde düzenlenmesini; ihracat kontrol, boykot karşıtı vekamu güvenliği kanunlarının yürütülmesini, ihracat kontrolü ve stratejik ticaret konularında diğer ülkelerle işbirliğini ve yardımı, ABD sanayisinin uluslararası silahların kontrolü antlaşmalarına uymasına yardımcı olunmasını, ABD savunma sanayisinin izlenmesini ve ülkenin kritik altyapılarını korumak için Birleşik Devletler’e ait girişimlerin ve kamu-özel ortaklıklarının teşvik edilmesini kapsar.

Birçok hassas mal ve şifreleme yazılımı gibi teknolojileri içeren Ticaret Kontrol Listesindeki (CCL) mallar için, ihraç edilmeden önce Ticaret Bakanlığı'ndan izin alınması gerekir. İhracat izninin gerekli olup olmadığını belirlemek için İhracat Kontrol Sınıflandırma Numarası (ECCN) kullanılır.

Organizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Birleşik Devletler Ticaret Bakanlığı'nın bir bileşeni olan Sanayi ve Güvenlik Bürosu, Birleşik Devletler Ticaret Bakanı tarafından aşağıda belirtildiği gibi organize edilmektedir:

  • Sanayi ve Güvenlik’den sorumlu Ticaret Bakanlığı Müsteşarı
    • Sanayi ve Güvenlik’den sorumlu Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı
    • İhracat Yönetimi’nden sorumlu Ticaret Bakanı Yardımcısı
      • Ulusal Güvenlik ve Teknoloji Transferi Denetimi Ofisi
      • Yaygınlaşmanın Önlenmesi ve Antlaşma Uyumu Ofisi
      • Stratejik Endüstri ve Ekonomik Güvenlik Ofisi
      • İhracatçı Hizmetleri Ofisi
      • Teknoloji Değerlendirme Ofisi
    • İhracat Uygulamaları’ndan sorumlu Ticaret Bakanı Yardımcısı
      • İhracat Uygulamaları Ofisi
      • Uygulama Analizi Ofisi
      • Boykot Karşıtlığı Uygunluk Ofisi

Sanayi ve Güvenlik Bürosu’nun Yol Gösterici İlkeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

BIS'in ana odak noktası, ulusal güvenliği, ekonomik güvenliği, siber güvenliği ve yurtiçi güvenliği de dahil olmak üzere Birleşik Devletlerin güvenliğidir. Örneğin, ikili kullanım ihracatın kontrolleri alanında BIS, kitle imha silahlarının yayılmasını ve bunların dağıtım araçlarını önlemek için, silahların teröristlere veya ilgili ülkelere yayılmasını durdurmak için ve ABD’nin dış politika hedeflerine destek olmak için bu gibi denetimleri idare eder ve yerine getirir. Çift taraflı bir ürün ihracatının ABD güvenliğini tehdit ettiğini gösteren güvenilir kanıt bulunduğu durumlarda, Büro ürünün ihracatını önleme yetkisine sahiptir.

Ulusal güvenliğin yanı sıra BIS'in işlevi, ABD ekonomisinin sağlığını ve ABD endüstrisinin rekabet gücünü korumaktır. BIS, ABD'nin askeri üstünlüğünü sürdürmesini sağlayacak teknolojiler geliştirebilen ve temin edebilen güçlü bir savunma sanayi üssü olmayı teşvik etmektedir. BIS, düzenlemelerinin, ABD endüstrisinin sağlığı için gerekli olan meşru uluslararası ticari faaliyetlerde mantıksız kısıtlamalar getirmediğinden emin olmak için özen gösterir.

Özel Sektör İşbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

BIS, özel havacılık sektörü üreticileri, mikroişlemci, savunma ve bugünlerde kritik ABD kaynaklarının geçmişe oranla daha büyük bir kısmını kontrol eden diğer yüksek teknoloji sanayii özel sektörleriyle birlikte çalışır. ABD endüstrisinin sağlığı ABD’nin güvenliğine bağlı olduğu için, BIS, kurallarının ve politikalarının formülasyonu, uygulanması ve yürütülmesinde endüstri ile güvenlik arasında simbiyotik bir ilişki oluşturmuştur.

Küresel Önceliklerin Değişmesi[değiştir | kaynağı değiştir]

BIS faaliyetleri ve düzenlemeleri ile, değişen küresel koşullara ve zorluklara adapte olmaya da çabalar. Bugün var olan siyasi, ekonomik, teknolojik ve güvenlik ortamı sadece on yıl öncesinden bile çok farklıdır. Bu yeni küresel gerçekleri hesaba katmayan ve gelecekteki değişikliklere uyum sağlamak için yeterli esnekliğe sahip olmayan kanunlar, düzenlemeler veya uygulamalar ABD güvenliğine herhangi bir yararı olmaksızın, nihai olarak ABD endüstrisi üzerine maliyet ve yük yükleyerek ulusal güvenliğe zarar verir. İhracat alanında önemli jeopolitik değişiklikler, geçmişte esasen liste bazlı olan ABD kontrol rejiminin; liste bazlı denetimlerin, ve belirli nihai kullanımları ve son kullanıcıları hedef alan denetimlerin bir karışımına doğru kayması gerektiğini ortaya koyar. BIS, aynı zamanda daha iyi ihracat denetimleri planlamak ve kontrolleri daha etkili bir şekilde uygulamak için yeni teknolojilerin nasıl kullanılabileceğini düşünmek konusunda yaratıcı olmalıdır.

BIS, Ulusal Güvenlik Konseyi, İç Güvenlik Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İstihbarat Grubu dahil olmak üzere eyalet ve yerel hükümet yetkilileri, ilk müdahale ekipleri, federal yürütme departmanları ve ajanslarıyla işbirliği içinde çalışmaya gayret eder. BIS, denetim kurullarıyla (Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu ve Senato Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi) ve diğer uygun Kongre Üyeleri ve kongre çalışanlarıyla karşılıklı menfaatlerle ilgili konular üzerine görüş alışverişinde bulunur.

Uluslararası İşbirliği[değiştir | kaynağı değiştir]

Uluslararası işbirliği, BIS’in faaliyetleri için kritik önem taşır. Güvenliği artırma misyonu, ciddi şekilde ABD'nin başlıca ticari ortakları ve büyük aktarma merkezleri gibi stratejik öneme sahip diğer ülkelerle yapılan uluslararası işbirliğine bağlıdır. BIS, tehlikeli malların ve teknolojilerin yayılmasını kontrol altına almaya çabalarken, kritik altyapıları korurken ve güçlü bir savunma sanayii üssü olmayı sağlarken uluslararası işbirliğinin kritik önemde olduğu görüşünü benimser. Özellikle ihracat kontrol yasaları bakımından, hem uluslararası işbirliği ile hem de ABD yasalarının özünü başlıca ticaret ortaklarımızınkilerle uyumlu hale getirme çabasıyla etkili uygulama geniş ölçüde artırılmaktadır. Yine de uluslararası işbirliği, "en düşük ortak paydada uzlaşmak" anlamına gelmez. Konsensüs geniş ölçüde elde edilemediğinde BIS kendi ilkelerini sürdürecektir, ancak aynı fikirde olan küçük gruplar arasındaki işbirliğine yer veren diğer yollarla hedeflerine ulaşmaya çalışmalıdır.

Ayrıca Bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Federal Düzenlemeler Yasası'nın 15. Maddesi
  • Emtia Sınıflandırması Otomatik Takip Sistemi
  • İhracat Uygulamaları Ofisi

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

[[Kategori:Amerika Birleşik Devletleri'ndeki federal kolluk kuvvetleri]]