Kullanıcı:Ahmet Turhan/Vikipedi davranışlarına dair gözlemler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konu Gözlem
1 Yazmak Vikipedi bir ansiklopedidir. Vikipedistlerin temel işi yazmaktır. Geri kalan her şey ikincildir.
2 Sansür söylemi Birisi sansürden yüksek sesle şikayet ettiğinde, onların normal olmadıklarından emin olabilirsiniz.
3 Kibir "Her türlü kibri listelemek mümkün değildir."[1] Pek çok farklı varyasyonla ortaya çıkabilir.
4 Deneyim Deneyimli kullanıcıların değişiklikleriyle ilgili elinizden geldiğince hoşgörülü olmaya çalışın ve bir eylem gerçekleştirmeden önce iletişim halinde olmaya çalışın. Birini geri almanız gerekirse, mümkün olduğunca kibar bir açıklama bırakın ve uzlaşmaya yer açın, eğer gerçekten yanlış olduğunu düşünüyorsanız, onlara ders vermeye çalışmayın. Belki de sizin için önemsiz olan bir olgu, bir başka yazar için önemli olabilir. Önlenebilir anlaşmazlıklar nedeniyle oluşan köklü katkı yapan kullanıcıların zaman kaybı olgusu, projenin karşılaştığı en büyük tehditlerden birisidir. Bir yıl veya daha fazla burada olan ve projeye binlerce katkı yapan insanlar, ansiklopedinin en büyük varlıklarıdır ve bu bir abartı değildir.
5 Sorunlular Sorunlu kullanıcılar, insanların zamanını vandallardan çok daha fazla boşa harcar. Bazen iyi değişiklikler yapan, ancak hiç durmadan kırıcı olan, tehdit diline sahip olan, hakaret eden, sızlanan ve sonuçta engellenen biri, bu zamanı ansiklopediyi oluşturmak zaman harcayan diğer kullanıcıların yüzlerce saatini çalar. Bu kısmen insanların çatışmalara veya savaşlara duyduğu meraktan kaynaklanır. Sorunlu kullanıcıların verimli bir şekilde yönetilmesi, Vikipedi'yi sağlıklı geliştirebilmenin en iyi yollarından biridir, aynı zamanda en zorlarından biridir. Sorunlu kullanıcılar kendi işlerine bakmayı bir şekilde öğreneceklerdir, yemi almamaya bakın.
6 Troller Bazı troller, pislik kullanıcılar ve sorunlu bakış açısında ısrar eden kişilerle en iyi "zaman geciktirme" yöntemiyle savaşılır. Değişikliklerini yapmalarına izin verin; daha sonra bir veya iki saat sonra veya ertesi gün değiştirin. Troller kolay sıkılır ve müdahale etme isteğinizi bir süreliğine tutarsanız uzaklaşma olasılıkları daha yüksektir. (Tabii ki açık olan vandalizmin derhal geri alınması gerekir).
7 Şikayet Vikipedistler şikayet sayfasında, duyuru panolarında veya anlaşmazlık olan maddelerin tartışma sayfalarında çok fazla zaman harcadıklarında, Vikipedi'nin işlevsiz, beceriksiz ve başarısızlığa mahkûm olduğu sonucuna varma olasılıkları yüksektir. Bir Vikipedist bu noktaya ulaştığında, kullanıcı sayfasında projenin bir başarısızlık yönünü ilan eden bir yazı yazmasını bekleyin. Bu durum için en iyi tedavi, buradan ayrılmak ve bunun yerine ansiklopedik konularda birkaç makale okumaktır. Benzer şekilde, bir masaya atomlar seviyesinde bakacak olsaydınız, her birinin keyfi ve tanımlanamayan bir pozisyona sahip olduğunu, öfkeyle kıvranan sayısız minik parçacıklarla birlikte çoğunlukla boş alandan oluştuğunu görürdünüz. Eğer onlara çok daha yakından bakarsanız, sadece sizi kızdırmak için değişeceklerini görürsünüz.[2] Ancak geri çekildiğinizde, yine gözle görülür bir masa haline gelir. Vikipedi oldukça iyi bir ansiklopedidir ve çatışma bölgelerinden uzaklaştığınızda bunu fark edeceksiniz.
8 Yeni maddeler Genel olarak projedeki çatışmanın artmasının daha az fark edilen sebeplerinden biri, önemli konulardaki maddelerin neredeyse hepsinin yazılı olmasıdır. Önemli bir konu hakkında sıfırdan bir madde oluşturmak gibi yapılacak daha az "heyecan verici" çalışmalar da vardır, ancak çatışma en olağan alternatif heyecan kabul edilir. Vikipedi'nin ilk günleri sona ermiştir ve tıpkı insan ilişkilerinde olduğu gibi, gerçekten heyecan verici bir çalışma ilk heyecanın tükenmesinden sonra gelir.
9 İlk katkılar İyi katkıda bulunanların çoğu, ilk zamanlarda birkaç saçma değişiklikle bu işe başladı. Birkaç yıl boyunca yüzlerce kez aynı hatayı görmek bir sabır işi olsa da, yenilere karşı nazik olun, onları ısırmayın ve işleyişi bilmediklerini varsayın. Sabır, belki de erdemlerin en küçümsenenidir ve bununla birlikte günümüzün dikkat eksikliği bozukluğu çağında, en nadir görülenlerden birisidir.
10 Engel Engellendiyseniz, önce yanlış bir şey yapma ihtimalinizi göz önünde bulundurun. Gücün kötüye kullanılması, sansür veya başka bir şey hakkında şikayette bulunmak yerine, engellenmeyecek şekilde davranın. Vikipedi'de engellenmeden muazzam katkıda bulunan binlerce kullanıcı var. O kadar zor değil.
11 Ego Arada bir egonun ortaya çıkmasına izin vermek iyidir. Birçoğumuz, birkaç yıl ve on binlerce değişiklikten sonra, burada yaptığımız işlere, aslında amaçladığımız veya beklediğimizden daha fazla egoları koymaya başlarız. Bunun gerçekleşmesi doğal olsa da, istenmeyen sonuçları da beraberinde getirebilir, bunlar kişinin katkıları konusunda sahiplenme duygularını, hatta kibirle tepki verme hareketlerini içerebilir. Biri alaycı bir değişiklik özeti ile değişikliğinizi geri mi aldı? Bırakın gitsin. Birisi sana kötü bir lakap mı taktı? Misilleme yapmayın. Bırakın gitsin. Bu şeyler olduğunda bırakıp gitmek ilk başta zor olsa da, bunu yapabilmek aslında bir olgunluk testidir. Orta veya uzun vadede kesinlikle kazanırsın. Misilleme yapmak size sadece itibar kaybettirmekle kalmaz, aynı zamanda ilgili provokasyonların sayısı arttıkça öfke ve buna bağlı aşırı tepki verme riskini de arttırır.
12 Öfke Kızgın olduğunuzda, iyi niyetli bir değişiklik ile diğer türler arasında ayrım yapmak epey zordur. Sinirin geçene kadar bu kararı ertele. İyi niyetli bir değişikliği, vandalizm kokan bir hareketi veya "geri alındı" özeti ile herhangi bir katkıyı geri almanın sonuçları tahmin edilemez, solucan konservesi açma olasılığınız vardır ve arkadaşlarınızın güveninizi kazanma ihtimaliniz düşer. Genel bir kural olarak, sinirlendiğinizde değişiklik yapmayın. Duygu geçinceye kadar bekleyin. Birazdan değişiklik yapacak kişi yine sizsiniz, bir yere kaybolmuyorsunuz.
13 Trol saldırısı Bir trol saldırısına maruz kaldığınızda, size karşı hakaret seçiminin onlar tarafından yapıldığını ve bunun şefkat göstermek için bir fırsat olduğunu unutmayın. Aslında bilmeden sana kendilerine şefkat gösterme fırsatı vererek itibar kazanman için şans verdiler. Harper Lee Bülbülü Öldürmek adlı eserinde bunu iyi bir şekilde anlattı: "Bak yavrum, birinin kötü olduğunu düşündüğü bir şeyle seni nitelendirmesi hiçbir zaman hakaret değildir. O kişinin ne kadar zavallı olduğunu gösterir sana, seni incitmez."[3] Yani aslında gerçekten acıtsa da zarar vermez.
14 Kıskanç trol "Kıskançlık nefretten daha imkansızdır." Kalıcı taciz için sıklıkla göz ardı edilen motivasyon, bir trolün sahip olduğunuz bir şeyi istediğidir: Tanınma, tutku, eğitim, beceri, bilgi, ... gibi şeyler. Bu genellikle sizin tarafınızdan yapılan bir yanlışlık iddiasıyla gizlenir, ancak kılık değiştirme genellikle trolün sizle eşit olarak kabul edilmesini istediği ince ipuçlarını içerir. Trolleme ne kadar kalıcı olursa, trolün istemeden gösterdiği güvensizlik seviyesi de o kadar yüksek olur.
15 Ayrılmak Vikipedi'den ayrılan birçok kişi, birinin hayatındaki coşkunun azalmasının normal olduğunu kabul etmek yerine, projeyi veya projede çalışan insanların hareketlerine yorum yaparak suçlamalarda bulunur. Bu durum karamsar veya trajik değildir: Her zaman yapılacak yeni heyecan verici şeyler bulmak gerekir. Hayattaki her şey değişir veya biter ve buna Vikipedi'ye katılım da dahildir. "Kim ki bir sevince bağlar kendisini, uçarak geçen hayat yok eder onu. Ama kim uçar gibi öper sevinci, yaşar sonsuzluğun gün doğumunu".[4] Buradayken tadını çıkarın ve gittikten sonra da yaptığınız şeyin tadını çıkarın.
16 Doyumsuzluk Doyumsuz olanların, algılanan yanlışlıklar için misilleme yapması gerektiğine inanan insanların, (uyarı sonrası bile devam ettiği sürece) Vikipedi'den nazikçe ama olabildiğince çabuk uzaklaştırılmaları gerekir.
17 İlk mesaj İlk değişikliğini bir kullanıcı sayfasına veya mesaj sayfasına saldırı yapmak için oluşturulan kullanıcı hesapları sert bir şekilde uyarılmalı veya uzaklaştırılmalıdır.
18 İlk katkı Bir kullanıcının ilk ve ikinci değişikliği kullanıcıların mesaj sayfalarını içeriyorsa ve içerikten yoksunsa, üçüncü değişikliği vandalizm, kişisel bir saldırı veya başka bir trol şeklinde olacaktır. Bu hesaplar engellendiğinde diğer kullanıcıların bu durumun hatalı olduğunu savunmaları suç değil, sadece deneyimsizliktir.
19 Anonim saldırısı Anonim bir IP kullanarak bir kullanıcı sayfasına zarar vermek veya kişisel bir saldırı düzenlemek, açık bir korkaklıktır. Biriyle bir problemin varsa, açıkça söyle.
20 Kukla Bir kullanıcının bakış açısı ne kadar aşırı ve ansiklopedik değilse, kukla hesabını ortaya çıkarma olasılığı o kadar fazladır.
21 Müdahaleci Vikipedistlerin öncelikli işi ansiklopedi yazmak olduğundan, tek faaliyeti yazılara müdahale eden herhangi bir kullanıcı, uyarı yapıldıktan sonra hala bu eylemlerine devam ediyorsa, mümkün olduğunca acısız bir şekilde projeden uzaklaştırılmalıdır. En iyi yol, onları başka yerlerde daha mutlu olacaklarına ikna etmek ve onlara iyi dilek dilemektir; en kötü yol ise onlara kötü davranmak ve kızacağı şeyler söylemektir, fakat tek yol buysa yapılması gerekir.
22 Kibirliler Vikipedi'nin en kötü düşmanı, kibirleri yaralanan kullanıcılardır. Bu kişiler kendileri hakkında bir madde düzenlemeye çalışan ve kontrol edemeyen orta derecede kayda değer insanlar olabilir, topluluk tarafından silinmesine karar verilen bir konuda maddede çok çalışan insanlar olabilir veya topluluk tarafından reddedilen bir bakış açısını zorlamaya çalışan insanlar olabilir. Genellikle görüşlerini desteklemek için projeye karşı daha yüksek bir ahlaki ilke uygulanması gerektiğini savunurlar, örneğin sansürlendiklerini söylerler, sesinin kısılmaya çalışıldığını söylerler, onlara karşı komplo kurulduğundan bahsederler. Bu davranış şekillerinin birçoğu, kendi kibirlerinin memnuniyetsizliklerinin kaynağı olduğunu kabul etmelerini önlemesinden ileri gelir.
23 Entrikacılar Vikipedi'de entrikacılar bulunur. Bunlar, ansiklopedinin "gerizekalılara" ve "önemsiz şeyler yazan insanlara" karşı kendini koruması gerektiği inancındaki kullanıcı türünü oluşturur.
24 Laf kalabalığı Birisi topluluğa veya herhangi bir kısmına saldırır saldırmaz kullanıcı sayfasına bir laf kalabalığı yazdığında, uyarının ardından devam ettiği ölçüde kaçınılmaz olarak projeden uzaklaştırılmaları gerekir.
25 Şikayet Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu, Vikipedi:Şikayet gibi sayfalar, herkesten daha iyi bir görüş elde etmek amacıyla her iki yönde de trafiği yavaşlatan muhteşem otoyol kazalarının galerileri gibidir. Ansiklopediye dair katkılar, yeni bir enkaz olduğunda her zaman azalmaktadır. Bu gibi sayfalar son çare olarak düşünülmelidir.
26 Kendini zeki sananlar "Zekâsı olanlardan daha sorunlu bir aptal yoktur."[5]
27 Hizmetli olmak isteyenler Vikipedi kariyerlerinde erkenden hizmetli yönetici olmak istediklerini ilan eden insanlar, muhtemelen burada olmamalıdır. Burası rütbe yükseltecek bir askeri yapılanma değildir. Yöneticilik, bir Vikipedist tarafından ulaşılması gereken bir görev olarak görülürse, bu bir aceminin kupa istemesine benzer. İyi yöneticiler, birkaç aylık bir eşiği veya belirli bir değişiklik sayısını merakla bekleyenler değildir. Yöneticilik bir ödül değildir, bu görevi parlak bir rozet gibi yakasına asmak isteyenlere dikkat edin. Güç için katkı yapmayın. İlla insanların sizi ödüllendirmesini bekliyorsanız, kaliteli katkılar yapın ve insanlar sizi yıldızla ödüllendirsin.
28 Kötülükler İnsanlığın bir bütün olarak gösterdiği bütün erdemler ve kötülükler Vikipedi'de bulunabilir. Toplululuğun yardımlarına kulak asmama, ansiklopedik katkılara ket vurma, politikalara uymama gibi sayısız nedenle buradan ayrılan herkes, yaşamın başka bir yerlerinde de aynı şeylerle yüzleşmek zorunda kalacaklardır. "Bir kişinin kendi kötülüğünden kaçmaması çok saçma bir şeydir, bu gerçekten mümkündür, ama imkansız olan diğer kişilerin kötülüklerinden uzaklaşmaktır."[6]
29 Vandalizm vakti Geleneksel ansiklopedik konularda maddelere yapılan anonim değişikliklerin vandalizm taşıması olasılığı, özellikle de okul saatlerinde popüler konulara dair yapılan değişikliklerde vandalizm bulunma olasılığından daha yüksektir. Ayrıca trolleme ve kişisel saldırılar biçimindeki vandalizm, ertesi gün iş olmaması sebebiyle cuma ve cumartesi geceleri artmaktadır. İyi yanından bakın, en azından sarhoş haldeyken araba kullanmıyorlar.
30 Vandal hakareti Bir vandal size hakaret ederse, aslında bu doğru bir şey yaptığınızın bir göstergesidir. "Ahmağın sitemini dinle. Bu krallara layık bir taçtır."[7] "Varsın bütün oklar üstümüze yağsın. Biz, doğru bulduğumuz bu yolda sonuna kadar yürüyeceğiz. ... Bu yolda çeşitli suçlamalara, haksız kötülemelere, iftiralara, küfürlere hatta, provokasyonlara hedef olacağız."[8]
31 Eşcinsellik En yaygın vandalizm türlerinden biri, bir şeyin, birinin veya bir yerinin "eşcinsel" olduğu iddiasıdır. Bu, Vikipedi'deki vandalların çoğunu oluşturan erkek ergenlerin ortak, bazen kaçınılmaz cinsel güvensizliklerinin bir yansımasıdır. Bir sivilcenin olgunlaşması gibidir; geri al ve görmezden gel.
32 Kullanıcı adı maddesi Yaratıcısıyla aynı adı taşıyan herhangi bir yeni madde hemen hemen her zaman HS M9 gereği hemen silinebilir. Bununla birlikte bu sayfaları yeni kullanıcının kullanıcı ad alanına taşımak biraz daha şefkatli bir yaklaşımdır, ancak reklam gibi şeyleri de barındırabileceğinden her zaman uygun değildir ve birçoğu kötü madde fikirlerinden birisidir.
33 Gelen ve giden İyi insanlar projeyi terk eder. Neyse ki, başka iyi insanlar da her zaman projeye katılıyorlar. Kötü insanlar da gelir gider. Vikipedi tüm bu giriş ve çıkışlara rağmen daima hayatta kalır.
34 Topluluğa itham Topluluğu bağırarak kötülük yapmakla suçlayan insanlar, neredeyse her zaman suçludur, ama kördürler.
35 İlk katkı uyarısı Birinin ilk değişikliği geri alındığında ve bu kişiler, geri alan kişinin tartışma sayfasına nedeni açıklayan uzun yazılar bırakmaları nedeniyle öfkelenirse, bu kişilerin Vikipedi yazarı olmak için uygun olması pek olası değildir. Oldukça zor, egolarımızı kapıya bırakmamız ya da mümkün olduğu kadar bu egolardan arınmamız gerekir. Vikipedi'ye sadece birileri katkı sağlamaz, herkesin içinde olduğu "birileri" katkı sağlar ve iyi niyetli değişikliklerin geri alınmasının tümü, buradaki eylemin bir parçasıdır.
36 Gruplaşma Ne zaman bir grup insan, özellikle de hizmetliler, bir araya gelir ve bir şey üzerinde anlaşırlarsa, kaçınılmaz olarak muhalif olan herhangi bir grupta kötü bir şey gördükleri içindir ve çoğu zaman bu anlaşılan şeye karşı çıkacak bir ya da birkaç kişi olacaktır. (Özellikle de bu grubu kendileri üzerinde güç sahibi olarak algılarlarsa).
37 Hizmetlilere itham Birisi "hizmetliliğin kötüye kullanımı" hakkında sesini yükselttiğinde, büyük olasılıkla doğrudur, muhtemelen birileri "hizmetlileri kötüye kullanıyordur". Eğer bir engel varsa, hizmetlinin yanlış yaptığına dair daha fazla çığlık atan kukla taburunu sırayla görmek için biraz bekleyin.
38 Troller mutsuzdur İğrenç ve takıntılı trollerden biri tarafından saldırıya uğramak kendini kötü hissettirse de, bu insanların bazılarının son derece mutsuz olduklarını hatırlamakta fayda var. Gerçekten acı çekiyorlar; hayat onlar için adeta bir cehennem: çoğu zaman sadece dürtülerinin kontrolündedir, akılları başında değildir. İlk dürtüsü geri tepmesi olmasına rağmen, biraz şefkat yardımcı olabilir. Misilleme yapmamak bir güç işaretidir ve barışçıl bir yanıt aslında zaman zaman bazı yararlar sağlayabilir. "Düşmanlarımızın gizli tarihini okuyabilseydik, her kişinin hayatında acı çekmeyi ve tüm düşmanlığı etkisiz hale getirecek kadar acı çekmeliydik."[9]
39 İntikamcı emekli kullanıcılar Emekli kullanıcılar bazen projeyi sonsuza dek terk ederler, özellikle de yorulmaktan vazgeçtilerse veya artık yeni, eğlenceli ve ödüllendirici olmadıklarına karar verirlerse. Bununla birlikte, eğer öfkeyle bırakmışlarsa, kalıcı olarak bırakamayabilirler: Kendisine yanlış yaptığını düşündüklerine karşı "intikamı" için geri dönerler beklerler. Bu kullanıcıların geri dönüşlerinde yaptıkları davranışlar en aşağılık eylemler arasındadır. Bu kişileri Vikipedi:Hizmetli duyuru panosu, Vikipedi:Şikayet gibi sayfalarda sıkça görebilirsiniz. Çoğu zaman birden fazla yerde aynı tartışmaları sürdürür dururlar. Bazen bu hoşnutsuz kullanıcılar olarak geri dönerler, ancak kendi isimleri altında geri gelecek kadar cesurdurlar: Ancak tüm kan davalarında olduğu gibi, mağdurlara göre kendilerine daha fazla zarar verirler, çünkü yalnızca diğer kullanıcıların tepkisiyle karşılaşırlar ve kendilerinini yıkıma uğratırlar. Hiçbir insan davranışı, kendisini iyi hissetmek için acı çekmek istemekten daha aşağılık değildir, ancak ne yazık ki bu gerçekten insanların ortak motivasyonudur.
40 Kundakçılar Kurak mevsimde kundakçıların ortalığı ateş verip izlemeleri gibi, Vikipedi'de tartışmalı bir olay olduğunda, bazı kullanıcılar çatışmaları tırmanmaya çalışır ve olayların yıkıcı seyrinin tadını çıkarmaya çalışır. Bu gibi durumlarda tekrar tekrar görünen aynı isimleri tanıyabilirsiniz. Vikipedi'nin büyümesinden kaynaklı çalışmak gitgide daha da zor hale geldi ve bazı insanların bir maddeyi yazmak, alıntı yapmak, değiştirmek veya referans vermek yerine rakiplerini zekice bastırmasından gurur duymaları çok daha kolay ve zevkli verici hale geldi. Çatışma, gibi kadar bağımlılık yaratıyor ve maalesef Vikipedi'nın Nezaket politikaları, yalnızca ilk başta onlara saygı duyanlar ve misilleme yapmak zorunda kalmamaları gereken kişisel güce sahip olanlar arasındaki ilgisizliği sınırlandırıyor. Anonimlik ise zaten korkmakla eşdeğerdir.
41 Hizmetlilerde hata bulma Vikipedistlerin birçoğunun otorite ile ilgili sorunlar vardır. Bu yüzden ilk etapta birçok insan Vikipedi'ye ilgi duyar. Eğer bir hizmetli olursanız şunu aklınızdan çıkarmayın (çünkü bu kişilerin en küstahça düşündükleri şey olabilir); ne kadar iyi bir iş yaparsanız yapın, bir hatanızı bulacaklar ve sizi yeneceklerdir. Bu gerçekliği kabul etmek en iyi yoldur. Bu kişiler genellikle bizim en deneyimli ve en kaliteli katkıda bulunanlarımızdır ve Vikipedi herkese açık kaldığı sürece bu durum devam edecektir.
42 Liberal/sosyalist Vikipedi Vikipedi sıklıkla "liberal bir önyargı" olmakla suçlanır. Üyelerinin kendi seçimlerinden doğan tek önyargı şudur: İnsanlar burada çünkü açık içerikli bir projeye katkıda bulunmak isteyen onlar. Projenin doğası gereği burada bir sürü "özgürlükçü sosyalist" düşünce de görebilirsiniz.
43 Tehlikeli kullanıcı testi Sorun yarattığı görünen tehlikeli hesaplara uygulamak için yararlı iki soru testi: 1) Bu kişi ansiklopedi oluşturmaya yardımcı oluyor mu? 2) Olmuyorsa, bu kişi aktif olarak bize engel oluyor mu? Cevaplar sırasıyla "hayır" ve "evet" ise önce uyarın, değişim göstermezse hemen engelleyin ve devam edin.
44 Kışkırtan milliyetçiler Dünyadaki her yerin milliyetçileri vardır; bunlar açıkça kışkırtıcı kimselerdir, işgallerin neferleridir ve aynı zamanda Vikipedi'de büyük bir zararlı grubudur. Önemli ama ihmal edilen bir figüre binlerce iyi kelime yazın, bir milliyetçi onun adının hecelenmesi üzerine tartışacaktır; doğum yerini, soyunu, etnik kökenini veya içerdiği kategorileri öfke tonuyla sorgulayacaktır. Gözleriniz onları görmezden gelsin ve öfkeli davranmak yerine tüm insanlığın iyi bir dostu olun.
45 Kara listeler Kullanıcı sayfalarına beğenmedikleri kullanıcıların listelerini koyan insanlar, bu kadar uzun sürmez. Politika gereği derhal silinir. Yakından bağlantılı olduğu için #24'e bakın.
46 Trollerce hedef gösterilmek Bir trolün size yapabileceği en iyi iltifat, internetteki başka sayfalarda hakkınızda bir saldırı sayfası oluşturmaktır. Bu durum gerçekten de doğru bir şey yaptığınızı gösterir. Vikipedi'deki trollemelerde olduğu gibi, söylediklerin hakaretler aslında onlar hakkında daha çok şey anlatır. Bu tür sayfaların iyi işlerinizin anıtları olduğunu düşünün ve bunları görmezden gelin.
47 Kendini kontrol etmek Vikipedi, kendini kontrol edemeyen insanlar için iyi bir yer değildir, bu durum tıpkı klostrofobisi olanların madencilik işinde kariyer yapması gibidir. Bu tür insanların burada yaygın olması, kendilerini sinirlendiren ve mutsuz kılan ortamları aramak için uğraş veren insan dürtüsünün açık bir hatırlatıcısıdır.
48 Sorunlular dışarı Vandalların engellenmesinden, trollerin ezilmesinden ve sorunlu kişilerin uzaklaştırılmasından zevk almaya başladığınızdan emin olun. Ancak çok fazla trolle mücadele, dikkat süresi, duyarlılık ve VikiZevk için yıkıcı olabilir. Trol savaşında en deneyimlilerin çoğu zaman kısa süreli öfkeye sahip olması sürpriz değildir. Aslında bu tür yapılara karşı koymanın en iyi yolu, Vikipedi dışında bir yaşam sürmek gibi düzenli olarak başka şeyler yapmaktır.
49 Sorunluların rahatsız etmesi Aktif bir katılımcıysanız, troller, yasaklanan kullanıcılar ve saldırganlar sizi rahatsız etmeye çalışacaktır. Zaten iyi iş çıkardın. Zaten onlara benzemeyerek düşmanlarından pasifçe intikam alıyorsun.[6]
50 Saldıranların önemsizliği İğneleme ve alaycılık zayıfların bir protesto biçimi olduğu için,[10] saldırı sayfaları aslında Vikipedi'yi değiştirmekte başarılı olamayan beceriksizlerin sızlanmasıdır. Bu kişiler önemsizdir. Yararlı ve güzel şeyler yaratmaya devam edin ve tüm dünyaya iyi niyetinizi gösterin; diğerleri nefret ve hakaret içinde boğulursa, onlar için şefkat hissedebilirsiniz ve hatta bekledikleri kadar rahatsız olmadığınız için onlara minnettar bile olabilirsiniz.
51 Mütevazilik "Hiçbir şey, iyi örneklerin sıkıntısına katlanmak kadar zor değildir".[11] Eğer takdir edilmek istiyorsan, arada bir bir şeyleri berbat et ve özür dile.
52 Kabadayılık yapmak Hepimiz bazen kabadayılara ayak uydurmanın iyi bir fikir olduğunu düşünürüz. Sadece testosteron veya tercih ettiğiniz diğer öfke arttırıcı etkiler dışında, bu durum bazen düşündüğünüzden daha zor olmakla kalmaz, bunu yaparken kendiniz de bir zorba olma riski alırsınız. Tenzin Gyatso'nun dediği gibi "... adaletsizlikle karşılaştığında, güçlü bir tavır al, ama kötü niyetli değil."
53 Yalnız kullanıcılar Sigmund Freud'un gözlemlediği gibi, en çok sevildiğimizi hissettiğimizde en cesur halimizdeyiz. Tersine, yalnızlık çoğu zaman en çok özlenen şeydir ve yalnızlık öfkeleri en haklı olanıdır. Vikipedi yalnızlarla dolu.
54 Zararlılar bir gün anlar "Solucanlar sabanı affeder".[12] Troller ve yasaklanan kullanıcılar sizi bir defalarca rahatsız edip bir tepki uyandırmaya çalışabilirler. Bırak gitsin, üstesinden gelirler. Saban zaten var.
55 Kibirli kullanıcılar Kullanıcılar çoğu zaman kendi erdemlerine aşıktır, onların kendilerinin yardımsever olduklarını hatırlamalarında zorlandıkları zaman, onlardan sakının; Bazen kendilerine duydukları aşkın kendi içinde ikiyüzlülük haline geldiğini göremezler. Birinci grup, hiçbir zaman bir yanlış anladığını kabul etmeyen, ancak yine de başkalarından özür talep edenlerdir; ikincisi ise gözlerini at gözlüğü takıp bakış açılarında ısrar edenlerdir. Onların cümleleri ne beceriyle, ne erdemle, ne de bilgelikle ilişkilendirilmez.
56 Katkıdan vazgeçen ayrılır Bir kullanıcı maddelere katkıda bulunmaktan vazgeçtiğinde, bunun yerine sadece Vikipedi ad alanındaki sayfalarda, tartışma sayfalarında ve kullanıcı mesaj sayfalarında yazıyor ve katkılarının yarısından fazlası çatışma başlatıyor veya çatışmaları uzatıyorsa, o kullanıcı ayrılmaya çok yakındır (aslında zaten ayrılmıştır). Anakoldaki yıldızlar gibidir, zamanla azalan katkılarla birlikte unutulur gider. Gitgide az ışık vermeye başlarlar, uzun bir çürüme dönemi geçirirler ve nihayetinde şiddetli süpernova patlaması ile patlarlar, ardından her tarafa atık madde ve sıcak gaz yayarlar.
57 Aldırışsızlık Birisinin kullanıcı sayfasından "sen bir şerefsizsin" i geri aldığın için samimi bir "teşekkür ederim" almak kolaydır, ve bu durum ansiklopedik bir konuda araştırılmış, kapsamlı ve referanslı bir ansiklopedi maddesi yazmaktan daha çok göze batar. Uzun yıllar boyunca bir Vikipedist olarak devam etmenin en iyi yolu, Gotama Buda'nın önerdiği gibi, "hem övgüye hem de suçlamaya ilgisiz" olmaktır. Övgüye aldırışsızlık biz insanlar için zor bir iştir, ancak milyonlarca potansiyel isimsiz okuyucu sizden bunu talep eder. Şunu unutmayın: İşinizi burada ciddiye alın ve kendi katkı alanınızı daha çok düşünün, bunun hakkında konuşmayın.
58 Engellenenler bir gün anlar Dünya barışı olduğunda ve aslan ile kuzu aynı yerde yan yana uzandığında, engellenen kullanıcılar yasaklı oldukları için yalnızca kendilerini suçlayacaklarının farkına varacaklar. "Hatalı yöneticileri" ve "entrikaları" referans alan tüm kampanyalar, tükenmez şekilde aynı saçmalık kaynağından kaynaklanmaktadır: "Ben muhtemelen yanılmam - hepsi doğru olmak zorunda."
59 Sorunlu kullanıcılar küçücüktür Sorunlu kullanıcıların gözünüze büyük görünmesi aslında bir ön yargıdır, onlarla ne kadar fazla zaman harcarsanız size o kadar kötü görünür. Bu, yollarda karşılaştığınız kötü sürücülere benzer: Yolu bitirdiğinizde karşılaştığınız iki veya üç kötü sürücüyü hatırlayabilirsiniz, ancak her şeyi doğru yaparak dikkatinizden kaçan yüzlerce iyi sürücüyü hatırlamazsınız. Yani her sorunlu kullanıcı karşılığında 99 iyi kullanıcı mevcut olabilir, ancak isimlerinin reklam panolarında görünmediğinden ve öfkeli mesajları asla mesaj sayfanızı kirletmediğinden onları asla fark etmezsiniz.
60 Mağdur edebiyatı Mağduru oynamak sizi daha küçük yapar. Bu, engellenen kullanıcılara özgür bir şeydir; bas bas bağırırlar, entrikalar çevirirler, kişisel saldırılarda bulunurlar, ama fark etmez: bunlar onların öneminini artırmaz, gitgide küçülürler, yok olurlar ve her yinelemede daha da önemsiz ve saçma bir hale gelirler. Adeta Richard Matheson'un The Incredible Shrinking Man (İnanılmaz Küçülen Adam) isimli filmini hatırlatır. İnsanlık tarihindeki en büyük ansiklopediyi kurmaya girişimine yardım etmek yerine, bu troller kürdan kullanarak hayali örümceklerle savaşarak hayatlarını bitiriyorlar.
61 Kapatıp gitmek Bir trolden kurtulmanın yüzde yüz kesin yolu, tarayıcı sekmesini kapatmaktır. Bir fare tıklaması kadar zaman alır. Yapması zor olmasa gerek, değil mi?
62 Katkı niteliği Ansiklopediyi geliştiren şey herhangi bir kaliteli değişikliktir. "Değişiklikleri yayımla" yı tıklamadan önce, şu soruyu daima kendinize sorun: Bu değişiklik kutusunda yaptığım şey ansiklopediyi geliştirir mi?
63 Dikkatin tartışmalara yoğunlaşması İnsanlar hala ansiklopedi için yeni maddeler yazıyor, ancak duyuru panolarında çıkardıkları sesler ve öfke cümleleri ile onları fark etmek için yaptıklarınızı durdurup dikkatinizi dağıtmak zorunda kalıyorsunuz. Daha da önemlisi, aslında dikkat etmeniz gerekiyor.
64 İnşa etmek zordur Hasarlı bir binayı yıkmak, tamir etmekten daha kolaydır. Ego ne kadar büyürse, o kadar yıkma manyağı olursunuz.
65 Çatışma maddeleri Dünyadaki güncel bir çatışma hakkındaki bir maddeyi değiştirmenin sizi gerçek çatışmadan daha çok vurguladığını fark ettiğinizde, mola vermenin zamanı gelmiş demektir. Değişikliklerinizi bir geri alma ile bombalanması, tüm ailenizi paramiliter bir baskın sırasında kaybetmek kadar kötü değildir ve bazen düşünmeniz önemlidir.
66 Ayrılan kullanıcılar "Gerçekten sevmeyi bıraktığınız şeyi tekrar sevmeniz imkansızdır."[13] Emekli olduktan veya kötü bir ayrılıştan sonra dönen kullanıcılar tekrar değişiklikler yapabilirler, ancak ilk kez projeye geldiklerindeki tutkuyla asla. Her dönüş, azalan özveri ve daha kısa süreli olacaktır.
67 Vikipedi hep ayakta kalır Vikipedi'nin varlığı, dünyada yıkmak isteyenden daha fazla yapmak isteyen insanın olduğuna dair büyük bir kanıttır. Bu doğru olmasaydı, vandallar bizi yıllar önce yok etmiş olurdu.
68 Gerçeği isteyenler "Gerçek" büyük bir kelimedir. "Gerçeğe" sahip olmak, bilmek veya ısrar etmekle ilgili ani iddialarda bulunan kullanıcılar ve sözcüğü kullanıcı adlarına dahil eden kişiler muhtemelen ansiklopedik katkıyla ilgisi olmayan olmayan şeyler yapıyordur. Ne kadar tartışırlarsa, o kadar şüpheli olursunuz. "Gerçeklere yönelik şiddet dolu bir girişim, yüzlerce küstahlık, hırs ya da gurur olabilir."[14]
69 Vikipedi yaşamı Vikipedi kullanıcılarına yapılan yaygın bir hakaret "başka yaşamları olmadığı" iddiasıdır. Vikipedi'de bir konu alanında yoğun bir şekilde yazıyorsanız, konuyla ilgili dünyada en çok okunan yazar olabilirsiniz. "Başka yaşam olmamasının" daha kötü yolları var, internet üzerinde gerçekten faydalı olan birkaç kişiye hakaret etmek gibi. Ancak bu kişiler, bu tür ironileri zaten anlamaz.
70 Nefret duygusu Ne kadar çok nefret edersen, doğrunun ne olduğunu o kadar az umursarsın. Bu, takıntılı kuklalar için de geçerlidir ve aslında gizli bir şey içerir: Herhangi bir kuklaya dikkatlice bakın, özünde nefret bulursunuz.
71 Vikipedi'de uzman yok Vikipedi'de akla gelebilecek her şey için yazı tahtası vardır, uzman olunduğu iddiası dışında.
72 Kendini akıllı sananlar Kendinizi akıllı sandığınız o anlara dikkat edin, yalnızca bir aptal olmuş olabilirsiniz.
73 Terör Terörizm olgusunu kendi yorumladığı gibi Vikipedi'ye aktarmak isteyenlere veya algısı bir şekilde kendi gibi düşünenlerce esir edilmiş kişilere dikkat edin, belirli zamanlarda galeyana gelip çeşitli kişi veya gruplara terör tanımlamaları yapmak için Vikipedi'ye gelirler. Sonra ansızın kaybolurlar. Ama bilmezler, terör konusunda fikir birliği yoktur. Değişiklik özetine VP:TBA yazıp geri alın gitsin.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ François de La Rochefoucauld, No. 506.
  2. ^ Werner Heisenberg bir Vikipedist değildi, ama ona çok yakından bakacak olsaydınız, fışkırırdı.
  3. ^ İspir, Zeynep (Ekim 2018). "Bülbülü Öldürmek ve Hukukçunun İşi Bağlamında Değerli Eylem Olanağı". Ankara Barosu Dergisi. 76 (3). s. 193-222. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  4. ^ William Blake, Sonsuzluk.
  5. ^ François de La Rochefoucauld, "Il n'y a point de sots si incommodes que ceux qui ont de l'esprit.", Maximes, No. 451.
  6. ^ a b Marcus Aurelius, Meditations.
  7. ^ William Blake, Proverbs of Hell.
  8. ^ Çayan, Mahir (Ocak 1971). "Aydınlık Sosyalist Dergi'ye Açık Mektup". Kurtuluscephesi.com. 9 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. 
  9. ^ Henry Wadsworth Longfellow. Alıntı: Thích Nhất Hạnh, Peace is Every Step.
  10. ^ John Knowles, A Separate Peace.
  11. ^ Twain, Mark. "Mark Twain Quotes" (İngilizce). 4 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2019. Few things are harder to put up with than the annoyance of a good example. 
  12. ^ William Blake, The Marriage of Heaven and Hell: "Solucanlar ciddiyetli bir saldırganlık eyleminden değil, toprağı geliştirme zorunluluğundan kaynaklandığını anlar"
  13. ^ François de La Rochefoucauld, "Il est impossible d'aimer une seconde fois ce qu'on a véritablement cessé d'aimer.", Maximes, No. 286.
  14. ^ Jonathan Swift, Din Üzerine Düşünceler.