Sub-Zero

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kuai Liang sayfasından yönlendirildi)
Sub-Zero
Mortal Kombat 11'de Kuai Liang
SeriMortal Kombat
İlk oyunMortal Kombat (1992)
YaratanEd Boon
John Tobias
OynayanFrançois Petit (1995 filmi)
Keith Cooke (Annihilation)
J.J. Perry (Conquest)
Kevan Ohtsji (Legacy)
Eric Steinberg (Legacy)
Harry Shum (Legacy)
Joe Taslim (2021 film)
SeslendirenJim Cummings (MK: The Journey Begins)
Luke Perry (MK:DotR)
John Tobias (MK4)
Ed Boon (MK:D)
Rom Barkhordar (MK: Shaolin Monks, MK:A)
Jim Miller (MKvs.DC, MK2011)
Steve Blum (MKX, Injustice 2, MK11, MKO)
Dimitri Vegas (MK11 DLC kostüm)
Bayardo De Murguia (MK: Battle of the Realms)
Ron Yuan (MK Legends: Snow Blind)
Kaiji Tang (MK1)
Genel bilgiler
CinsiyetiErkek
DoğumÇin (Earthrealm)[1]
SilahlarBuz Asası (MK4, MKG)
Kori Blade (MK:DA, MK:D, MK:U, MK:A, MKvs.DCU, MK9, MKX, Injustice 2)
Sibernetik Silahlar (MK9)
Buz Hançerleri (MKX, Injustice 2)
Buz Çekiç (MKX, Injustice 2, MK1)
Buz Pollaks (MK11)

Sub-Zero, Midway Games ve NetherRealm Studios geliştirdiği Mortal Kombat dövüş oyunu serisindeki iki karakter tarafından kullanılan bir addır. Bu karakterler, Lin Kuei klanının ninja savaşçısı olan iki Çinli kardeş olarak tasvir edilir ve mavi kıyafetleri ve çeşitli buz kontrol yetenekleri ile tanınırlar. Sub-Zero, her iki kardeş olarak da, serinin her ana oyununda görünen tek karakterdir ve aynı zamanda spin-off aksiyon macera oyunu Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero (1997)'nun ana kahramanı olarak öne çıkar.

Serinin orijinal ve şu anki Sub-Zero'su, 1992'deki orijinal oyunda yer alan Bi-Han'dır (Çince:避寒; pinyin: Bì Hán). İlk oyun (1992) ve ikinci oyun arasında Bi-Han, Scorpion tarafından öldürülür ve kardeşi Kuai Liang (Çince: 奎凉; pinyin: Kúi Liáng), Sub-Zero görevini devralır. Scorpion'la olan şiddetli rekabeti, serinin en belirgin hikâye öğelerinden biri hâline gelir. Bi-Han, Mortal Kombat: Deception (2004)'da ölümsüz Noob Saibot olarak geri döner, bu sefer buz yerine gölge güçlerinde ustalaşmıştır. Kardeşlerin hikâyeleri serinin ikinci zaman çizelgesinde [Mortal Kombat 9 (2011)'dan Mortal Kombat 11 (2019)'e kadar olan zaman] benzer tutulsa da, 2023'teki Mortal Kombat 1 ile başlayan şu anki zaman çizelgesi, Bi-Han'ı orijinal oyundan bu yana ilk kez Sub-Zero olarak yeniden tanımlar, Kuai Liang ise Scorpion rolünü üstlenir. Kimlikler ve zaman çizelgesi ne olursa olsun Bi-Han, kötü adama dönüşen anti-kahraman olarak tasvir edilirken, Kuai Liang daha asil ve kahraman bir figürdür.

Mortal Kombat'ın imza karakterlerinden biri olan Sub-Zero, oyunlar dışındaki çeşitli medyalarda da yer almıştır, bunlar arasında canlı aksiyon ve animasyonlu filmler ile televizyon dizileri bulunmaktadır. Görünümü, yetenekleri ve Fatality bitirme hareketleri için övgü almıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Sub-Zero Mortal Kombat biography 8 Aralık 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (John Tobias, 1992).