Kristo Mihailov

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kristo Mihailov
Kristo Mihailov
Doğum18 Nisan 1893(1893-04-18)
Vidin
Ölüm8 Şubat 1944 (50 yaşında)
Sofya
EğitimSofya Üniversitesi Hukuk bölümü
MeslekBulgar ordusu'nda subay
Bulgar direniş hareketi öncülerinden

Kristo Mihailov, 18 Nisan 1893 tarihinde Vidin şehrinde doğdu. 1911-1912 yılları arasında Vidin'de öğretmenlik yaptı. Daha sonra Balkan Savaşı'na katıldı. 1914 yılında yedek subaylığa terfi ettirildi. Bulgaristan 1915 yılında I. Dünya Savaşı'na katıldı. Kendisi de savaşmak için cepheye gitti. Savaş sırasında esir düşüyor. Selanik yakınlarında bir kasabada bulunan esir kampına yollandı. 1920 yılında serbest bırakıldı.

Bulgaristan'a geri döndükten sonra Ferdinand kasabasında Komünist Partisi'nin faaliyetlerine katıldı. 1921 yılında kasabadaki partinin lideri seçildi. Eylül 1923 Ayaklanmasına katıldı. Ayaklanma bastırıldıktan sonra Yugoslavya'ya kaçtı. Kendisinin olmadığı mahkemede ölüm cezasına çarptırıldı.

1924 yılında Bulgaristan'a yasa dışı olarak döndü. Vidin şehrinde rejime karşı yeni bir ayaklanma hazırlığı katılır. Nisan 1925 yılındaki olayları sırasında, tutuklandı be hapsedildi. Yapılan yargılamada yeniden ölüm cezasına çarptırıldı. Daha sonra ölüm cezası ömür boyu hapse indirildi.

1937 yılında hapisten çıktı. Hapisten çıktıktan sonra Sofya'ya yerleşti ve aynı yıl İşçi Partisi'nin Merkez Komitesi'ne seçildi. O sıralarda Sofya Üniversitesi Hukuk bölümünden mezun oldu.

II. Dünya Savaşı sırasında Bulgar direniş hareketi'ne katıldı. Daha sonra bu hareketin liderlerinden bir tanesi oldu. Haziran 1941 birçok kez toplama kamplarına gönderildi. Bulgar direniş hareketi'nin lideri Tsvyatko Radoynov'un ölümünden sonra örgüt yeraltına iner. Kısa bir süre sonra Tsvyatko Radoynov'un ölümünden sonra lider seçilen Emil Markow'un ölümünden sonra kendisi bu hareketin lideri oldu.

Kristo Mihailov 1942 Temmuz ayında tekrar ölüm cezasına çaptırıldı. Polisler 8 Şubat 1944'te onu ablukaya alır. Yakalanır ve öldürülür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]