Kriptoportik
Kriptoportik (Yunanca: kryptós = "saklı" ve Latince: porticus = "revak"), Antik Yunan ve Roma mimarisinde üzeri tonozlarla kapalı olan yeraltı koridor, geçit ve pasajlarına verilen isimdir.[1] Bir yeraltı revağı olan bu yapılara ışık genellikle üst kısımda yer alan açıklıklar aracılığıyla sağlanmaktaydı.
Bazı örnekleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Coimbra
[değiştir | kaynağı değiştir]Coimbra kriptoportiği, eski Roma şehri Aeminium'da iyi korunmuş bir biçimde günümüze ulaşmıştır.
Arles
[değiştir | kaynağı değiştir]Arles kriptoportiği MÖ 1. yüzyılda forumun temelini oluşturacak şekilde U harfi biçiminde düzenlenmiş üç koridor halinde inşa edilmiştir. Günümüze ulaşmayı başaran bu kriptoportiğin üzerinde günümüzde belediye binası bulunmaktadır. Arles kriptoportiği çok nemli olduğundan uzun süreli gıda depolaması için elverişli değildi. Burası bu nedenle bir köle kışlası olarak hizmet etmiş olabilir. Yapı, Arles, Roma ve Romanesk Anıtları başlığı altında şehrin diğer yapılarıyla birlikte UNESCO Dünya Mirası listesinde yer almaktadır.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Chisholm, Hugh, (Ed.) (1911). "Crypto-porticus". Encyclopædia Britannica. 7 (11. bas.). Cambridge University Press. s. 566.