Kral Claudius

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kral Claudius William Shakespeare 'in trajedisi Hamlet antagonisti olan kurgusal bir karakterdir. Eski Kral Hamlet'in kardeşi , Gertrude'un ikinci kocası ve Prens Hamlet'in amcası ve daha sonra üvey babasıdır. Kardeşini zehirle öldürmüş ve ardından merhum kralın dul eşiyle evlenerek Danimarka tahtını ele geçirmiştir O, Chronicon Lethrense ve Saxo Grammaticus'un Gesta Danorum'unda görünen Jütler şefi Feng'e dayandığı düşünülür. Bu isimde gerçek bir Danimarka Kralı olmamıştır.

Önemli canlandırmalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Basil Sydney , Laurence Olivier'in Hamlet ’den uyarladığı filmde Claudius'u canlandırdı.

Anthony Hopkins, başrolde Nicol Williamson'ın oynadığı Tony Richardson'ın 1969 tarihli <i id="mwYw">Hamlet</i> filminde Claudius'u genç, erkeksi bir kral olarak canlandırdı.

Alan Bates , Franco Zeffirelli'nin Hamlet film uyarlamasında Claudius'u sarhoş, soytarı, korkak bir entrikacı olarak canlandırıyor.

Kenneth Branagh'ın Hamlet'in 1996 film versiyonunda Claudius'u Derek Jacobi canlandırıyor. Jacobi sadece Branagh'ın bir aktör olarak akıl hocası olmakla kalmamıştı, aynı zamanda daha önce bir BBC yapımında Claudius'u oynayan Patrick Stewart ile Hamlet'i oynamıştı.

Patrick Stewart , 2008'de Gregory Doran'ın yönettiği bir yapımda Claudius'u Royal Shakespeare Company ile bir kez daha canlandırdı.

Clive Owen , Claire McCarthy'nin 2018 yapımı <i id="mwfg">Ophelia</i> filminde Claudius'u canlandırdı.

Claudius'ta modellenen karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Claudius ayrıca CS Lewis'in Narnia Günlükleri serisinin bir parçası olan Prince Caspian adlı romanındaki Miraz karakterine de ilham verdi.

Ron Perlman, büyük ölçüde Hamlet'in genel olay örgüsüne dayanan televizyon dizisi Sons of Anarchy'de Clay Morrow'u canlandırıyor; onun karakteri Claudius'a dayanmaktadır. Ron Perlman, dizinin sonuna kadar Hamlet'in yapısına sadık kalacaklarından eminim" dedi.[1]

Disney'in Aslan Kral filminde kötü karakter Scar (1994'te Jeremy Irons ve 2019'da Chiwetel Ejiofor tarafından seslendirildi), Claudius'tan ilham almıştır her iki karakter de kardeşlerini öldürür ve tahta çıkmak için yeğenlerine yalan söyler.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ron Perlman Interview – Sons of Anarchy". collider.com. 31 Ağustos 2008. 26 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2008.