Kraken Alayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kraken Alayı
KuruluşŞubat 2022
ÜlkeUkrayna Ukrayna
TipiÖzel Kuvvet
KarargâhHarkov
SavaşlarıRusya-Ukrayna Savaşı

Kraken Alayı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle aynı gün olan 24 Şubat 2022'de kurulmuş bir Ukrayna askeri gönüllü birimidir. Adını efsanevi deniz yaratığından alan alay, Azak Alayı'nın gazileri tarafından kuruldu ve savaş sırasında işgal altındaki birkaç köyü başarıyla kurtardı ve savaştaki en yüksek profilli gönüllü birimlerden biri haline geldi. Azak Alayı gibi, Kraken Alayı da aşırı sağcı gruplardan savaşçı alımıyla ilgili tartışmalara konu oldu, ancak birimin askerleri iddiaları Rus propagandası olduğu gerekçesiyle reddetti. Birim komutanları, aşırı sağcı kişilerin alaya üye olmasının mümkün olduğunu kabul etti, ancak bu tür kişilerin Ukrayna'yı savunmak amacıyla katılan kişiler olduğunu söyledi. Alay ayrıca Rus savaş esirlerine kötü davranmakla suçlanıyor ancak alay bu iddiaları reddediyor. Kraken, resmi olarak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin bir parçası değil, ancak Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak faaileyet gösteriyor.[1]

Alay, adını efsanevi bir dev ahtapot olan Kraken'den almıştır.

Alayın komutanı Konstantin V. Nemichev, Kharkiv'de tanınmış askeri ve siyasi bir şahsiyettir. Birçok destekçisi Alay'a katılmıştır. Birimin ″ sporculardan ultraslardan ve fedailerden oluştuğu ve aynı zamanda 25 ile 60 yaşları arasında değişen deneyimli savaş gazilerinin de birime katıldığı söylenmektedir. Alay da disiplinin düşük olmasına rağmen savaşçılarının, moralinin yüksek olduğu bilinir. Kraken, Rus karargahını topçu ile bombalamak, mevzilere saldırmak tank imha etmek dahil olmak üzere operasyonlarını videolara çekmekte ve internette yayınlamaktadır.[2]

Alay savaş sırasında Ruslar tarafından işgal edilen pek çok yeri kurtarmıştır kurtardığı yerler arasında Vilkhivka, Ruska Lozova, Pytomnyk, Belogorivka (Luhansk bölgesi)  Balaklia, Savintsiv, Kupyansk'ın sol yakası, Kupyansk-Vuzlovoi bölgeleri bulunmaktadır.

Kraken Alayı tarafından kurtarılan köylerden biri olan Ruska Lozova'da bir okul.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ukraine's volunteer 'Kraken' unit takes the fight to the Russians". The Washington Post. 3 Haziran 2022. 25 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ "Watch: Ukrainian "Kraken" Special Ops Unit hits Russian headquarters". Newsweek. 28 Haziran 2022. 28 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)