Kovboylar ve Uzaylılar

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kovboylar ve Uzaylılar
Cowboys & Aliens
Cowboys & Aliens film posteri
YönetmenJon Favreau
Yapımcı
Senarist
Hikâye (eser)
Oyuncular
MüzikHarry Gregson-Williams
Görüntü yönetmeniMatthew Libatique
Kurgu
  • Dan Lebental
  • Jim May
Stüdyo
Dağıtıcı
Çıkış tarih(ler)i29 Temmuz 2011 (2011-07-29) (Amerika Birleşik Devletleri)
Süre118 dakika
ÜlkeAmerika Birleşik Devletleri
Dilİngilizce
Bütçe$163 milyon[1]
Hasılat$174.8 milyon

Kovboylar ve Uzaylılar (İngilizce özgün adıyla: Cowboys & Aliens) Jon Favreau tarafından yönetilen ve başrollerini Daniel Craig, Harrison Ford ve Olivia Wilde'ın paylaştığı 2011 Amerikan bilimkurgu Western filmi. Film, Scott Mitchell Rosenberg tarafından yaratılan aynı adlı 2006 çizgi romanına dayanıyor. Hikâye, hafıza bozukluğu yaşayan bir haydut (Craig), zengin bir sığır sürüsü sahibi (Ford), gizemli bir gezgin (Wilde) ve uzaylılar tarafından kaçırılan bir grup kasaba halkını kurtarmak için müttefik olması gerekenlerin etrafında dönüyor. Senaryo Roberto Orci, Alex Kurtzman, Damon Lindelof, Mark Fergus ve Hawk Ostby tarafından, son ikisinin Steve Oedekerk ile birlikte bir ekran hikâyesine dayanarak yazılmıştır. Filmin yapımcılığını Brian Grazer, Ron Howard, Kurtzman, Orci ve Rosenberg, yönetici yapımcıları ise Steven Spielberg ve Favreau yaptı.

Proje, Nisan 1997'de Universal Pictures ve DreamWorks Pictures'ın Malibu Comics'in eski başkanı Rosenberg tarafından önerilen bir konseptin film haklarını satın almasıyla geliştirilmeye başladı. Grafik roman 2006'da yayımlandıktan sonra, filmde yeniden geliştirme başladı ve Favreau, Eylül 2009'da yönetmen olarak imzalandı. 163 milyon dolarlık bir bütçeyle, Haziran 2010'da New Mexico ve Kaliforniya'da çekimler başladı. Filmi 3 boyutlu yayınlama konusunda stüdyo baskısına rağmen Favreau, "klasik film hissini" daha da ileri götürmek için geleneksel ve anamorfik formatta (standart 35 mm filmde geniş ekran resim) çekim yapmayı seçti. Filmin "doğası gereği komik" başlığına ve öncülüne rağmen ciddi bir Batı unsurunu sürdürmek için önlemler alındı. Filmin uzaylıları, yaralarında büyüyen bir mantar gibi bazı ayrıntılarla "havalı ve büyüleyici" olacak şekilde tasarlandı.

Cowboys & Aliens, prömiyerini 2011 San Diego Comic-Con'da yaptı ve 29 Temmuz 2011'de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da teatral olarak yayınlandı. Film, 163 milyon dolarlık bir bütçeyle 174,8 milyon dolarlık gişe hasılatı alarak mali bir hayal kırıklığı olarak değerlendirildi. Cowboys & Aliens karışık eleştiriler aldı, eleştirmenler genellikle oyunculukları övürken diğer yönlerini eleştirdiler.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

1873'te New Mexico Bölgesi'nde, bir adam (Daniel Craig) çölde yaralı bir şekilde uyanır. Sol bileğine takılı garip bir metal bilezik vardır fakat hafızası bulanıktır. Kasaba rahibi Meacham'ın (Clancy Brown) yarasını tedavi ettiği Absolution kasabasına gider. Şerif John Taggart (Keith Carradine) bu yabancıyı aranan kanun kaçağı Jake Lonergan olarak tanır ve onu tutuklamaya çalışır. Jake neredeyse kaçmak üzereyken, Ella Swenson (Olivia Wilde) adlı bir kadın araya girer ve kafasına vurarak onu bayıltır. Taggart ve adamları, hem Jake'i hem de huysuz genç sarhoş Percy Dolarhyde'ı (Paul Dano) mahkeme için Santa Fe'ye götürmeye hazırlanır.

Percy'nin kasabayı demir yumrukla yöneten babası, acımasız bir sığır baronu olan Albay Woodrow Dolarhyde (Harrison Ford), silahlı adamlarla gelir ve Percy'nin serbest bırakılmasını ister. Ayrıca ondan altın çalan Jake'i de ister. Bu sırada, yabancı uzay gemileri şehre saldırmaya başlar. Percy, Taggart ve diğer kasaba halkı, gemilerin dibinden sarkan uzun, kırbaç benzeri algılayıcılar tarafından tutularak kaçırılır. Jake'in bileziği açıklanamaz bir şekilde harekete geçer ve dönüşerek bir silah haline gelir; bir gemiyi düşürerek saldırıyı bitirir.

Dolarhyde, Ella ve diğer kasaba halkı, düşürülen gemiden kaçan yaralı bir uzaylının izini sürmek için bir grup oluşturur. Bu arada, Jake terk edilmiş bir klübeye gider ve anılarında oraya çalıntı altınla geri döndüğünü ve sonra Alice adında bir kadınla birlikte uzaylılar tarafından kaçırıldığını hatırlar. Hafızası geri dönünce, Jake gruba katılır. Akşam, uzaylıların büyük bir nehirden uzaklara doğru fırlatıp attığı, alabora olmuş, çarklı bir vapurla karşılaşırlar. İçinde kamp kurarlar; gece vakti ortaya çıkan bir uzaylı, Taggart'ın torunu Emmett'e saldırır ve onu kurtarmak için kendini feda eden Meacham'ı öldürür.

Sabah olduğunda yolda ilerlerken, ekibe Jake'in eski çetesi saldırır. Son soygundan sonra çetesinin ganimetini çalan Jake, kontrolü tekrar ele geçirmeye çalışır ancak engellenir. Uzaylılar tekrar saldırır ve Ella'yı kaçırır. Jake gemiye atlar ve uzaylı pilota saldırarak geminin nehre düşmesine neden olur. Uzaylı Pilot kazadan kurtulur ve Ella'ya saldırarak onu ölümcül şekilde yaralar, Jake onu bileğindeki patlatıcısıyla öldürür. Daha sonra Ella hayatını kaybeder.

Kalan grup, Chiricahua Apache Yerli Amerikalıları tarafından ele geçirilir ve onları uzaylı saldırıları için suçlarlar. Ella'nın cesedi bir Chiricahua savaşçısı tarafından ateşe atıldıktan sonra dirilir ve ateşten çıkar. Ella'nın, kendi gezegenini yok ettikten sonra işgalcilere direnmeye yardım etmek için Dünya'ya seyahat eden başka bir uzaylı ırktan olduğu ortaya çıkar. Ella'nın anlattığına göre; Altın çıkaran ve üzerlerinde deneyler yapmak için insanları kaçıran uzaylılar, üstün silahlara sahiptiler ve insanlardan çok daha güçlü ve dayanıklıdırlar; sadece Jake'in bileğindeki silahı veya bir tüfekle iyi nişan alınmış bir mermi onları tek bir atışla öldürebilir. Ella, onlara önceki saldırganların sadece izci olduğunu söyler.

Ayrıca Jake'in uzaylıların nerede olduklarının sırrını elinde tuttuğunu ve işgalcilerin Dünya'daki tüm yaşamı yok etmeden önce uzaylıları yenmeleri gerektiğini iddia eder. Apaçilerin doktorunun sunduğu ilacı aldıktan sonra Jake'in hafızası geri gelir. Alice'in canlanmasını ve ötanazi edilmesini izlediğini; bileğini saran bileziği çalarak kaçtığını hatırlar. Ayrıca uzaylıların operasyon üssünün yerini de hatırlar: karaya çıkmış ana gemileri.

Bu bilgiyle, uzaylı üssüne saldırmayı planlarlar. Dolarhyde grubun ve Apaçilerin komutasını alırken, Jake eski çetesini savaşa katılmaya ikna etmek için grubun yanından ayrılır. Birleşik gruplar uzaylıları bir kara savaşına götürdükten sonra, Jake ve Ella gemiye biner ve esirleri serbest bırakır, ancak Jake yakalanır. Dolarhyde onu kurtarır ve her iki adam da Alice'in ölümünden sorumlu olan uzaylıyı öldürdükten sonra gemiden kaçar. Kalan uzaylılar Dünya'dan kaçarken gemi kalkar, ancak Ella tehdidi sona erdirmek için gemide kalır: geminin çekirdeğine girip Jake'in bilek silahını bombaya çevirerek kendini feda eder; gemiyi patlatmak suretiyle yok eder. Uzaylılar gittikten sonra, kurtarılan kasaba halkı geçmişlerini hatırlamaya başlar. Hala aranan bir adam olan Jake kasabadan ayrılmayı seçer; daha önce onu tutuklayan Kasaba Şerifi ve Dolarhyde uzaylı işgali sırasında öldürüldüğünü varsayarak gitmesine bilerek izin verirler. Vatandaşlar kasabalarını yeniden inşa etmek niyeti ile çalışmaya koyulurlar.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ McClintock, Pamela (28 Temmuz 2011). "Box Office Preview: 'Cowboys & Aliens' Gallops Into Theaters". The Hollywood Reporter. 16 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]