Kot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Amerikan) Kovboy tarzı kot pantolon

Kot veya denim, pamuk ipliğinden dokunan veya çoğunluğu pamuktan oluşan, dimi örgüsüne sahip bir tür kumaştır. Örgüdeki çözgüsünün dışarıda olması dolayısıyla rengini kumaşın çözgüsünün renginden alır.[1] Türk Dil Kurumu tarafından "giysi yapılan bir tür mavi, kaba pamuklu kumaş, blucin" olarak tanımlanmaktadır.[2]

İsminin kökeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Kot sözcüğünün Türkçeye yerleşmesinin asıl nedeni, bu ismin Türkiye'de blucini (özgün dil, ing.: blue jeans) üreten ilk kişinin soyadından geliyor olmasıdır. Türkiye'deki ilk kot üretimini yapan, Muhteşem Kot, 1940 yılında Fransa'ya yaptığı bir gezide blucinle karşılaşır. Sağlamlığına ve dikim tarzına hayran kalan Muhteşem Kot, bu kumaşı Türkiye'de üretmeye karar verir.

Türkiye'ye döndüğünde bu kumaşı üretmeyi başarır ve 1960 yılına gelindiğinde günde 200 adet üretimi yakalamıştır. Bu kumaş o dönemde özellikle köylüler ve işçiler tarafından çok tutulur. 1960 yılında KOT adını markalaştırırlar.

Ancak 1980'li yıllara Turgut Özal dönemi gelindiğinde serbest piyasa ekonomisiyle kapılar açılır ve yabancı markaların yerli piyasaya girmesiyle o günlere kadar birinci sırada olan Kot marka blucin artık ikinci sınıf olmuştur. Böylece satışları düşen firma 1992 yılında üretimi durdurur ve fabrikayı kiraya verir.[3]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Commercial Availability of Fabric and Yarns in AGOA Countries (İngilizce). Diane Publishing. 2007. s. 17. 
  2. ^ TDK sözlüğündeki karşılığı 11 Mayıs 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27 Nisan 2007'de ziyaret edildi.
  3. ^ Kot firması ve Muhteşem Kot ile ilgili bir makale 18 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 27 Nisan 2007'de ziyaret edildi.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]