Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
10.58, 17 Ağustos 2016 tarihinde Erasmus.1948 (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17489380 numaralı sürüm
Kosova ve Metohiya
Аутономна Покрајина Косово и Метохиja
Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija
Krahina Autonome e Kosovës dhe Metohisë
Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi
Kosova ve Metohiya bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Kosova ve Metohiya haritadaki konumu
BaşkentPriştine
En büyükBaşkent
Resmî dil(ler)Sırpça, Arnavutça
HükûmetÖzerk Bölge
• Özerk Bölge Başkanı
Hashim Thaçi
• Parlamento Başkanı
Kadri Veseli
Tarihçe 
• Özerklik ilanı
1992
• Su (%)
n/a
Nüfus
• 1991 sayımı
1,956,196
• Yoğunluk
220/km2
Zaman dilimiUTC+1 (CET)
• Yaz (YSU)
UTC+2 (CEST)

Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi (Sırpça: Аутономна Покрајина Косово и Метохиja / Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija) veya kısa kullanımda Kosova ve Metohiya (Sırpça: Косово и Метохија / Kosovo i Metohija) Sırbistan’ın devlet yapısı içinde yer alan özerk bölge, istatistiksel bölgelerinden biridir. Kosova ve Metohiya fiilen yürürlükte olmayan bir idari bölgedir. De facto olarak Kosova Cumhuriyeti adıyla kısmen tanınan bir bağımsız devlet yapısıdır.

Kosova ve Metohiya, 17 Şubat 2008 itibarıyla bağımsızlığını ilan etmiştir. Halihazırda Kosova Cumhuriyeti ile Şumadiya ve Batı Sırbistan ve Güney ve Doğu Sırbistan arasında sınır hattı mevcuttur, fakat Sırbistan hükümeti tarafından sadece idari hat olarak tanınmaktadır.

Kosova ve Metohiya Özerk Bölgesi, 1998 yılında başlayan çatışmalar sonucunda 1999 yılından itibaren fiilen Sırbistan idari yapısından kopmuştur. 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan ederek, uluslararası tanınma süreci devam eden ayrı bir devlet olmuştur. Dolayısıyla Kosova ve Metohiya’daki idari birimler fiilen yoktur.

Tarih

Kosova ve Metohiya, Sırbistan’ın istatistiksel bölgelerinden biridir. Sırbistan’ın en üst idari düzeyini istatistiksel bölgeler oluşturur. 2009 yılında Sırbistan Millî Meclisi ülkeyi 7 istatistiksel bölgeye ayıran “Eşit Bölgesel Kalkınma Kanunu” çıkarmıştır.[1] 7 Nisan 2010 tarihinde Kanun tadil edilmiş, bölge sayısı 5 olarak düzenlenmiştir.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça