Korunan ad

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Korunan ad veya nomen conservandum' (çoğul nomina conservanda', kısaltılmış olarak nom. cons.) özel isimlendirme korumasına sahip bilimsel isimdir. Yani, aksi takdirde meşru olmasını engelleyecek bir veya daha fazla kuralı ihlal etmesine rağmen ad korunur. "Nomen conservandum", "korunacak bir isim" anlamına gelen Latince bir terimdir. Terimler genellikle birbirinin yerine kullanılır, örneğin Yosun, Mantarlar ve Bitkiler için Uluslararası Adlandırma Yasası (ICN),[1] Uluslararası Zoolojik Adlandırma Kodu ise "korunan ad" terimini destekler.

Botanik isimleri koruma süreci zoolojik isimler için olandan farklıdır. Botanik kodu altında isimler "bastırılmış", nomen rejiciendum (çoğul nomina rejicienda veya nomina utique rejicienda, kısaltılmış olarak nom. rej.) olabilir veya belirli bir korunan ad lehine reddedilir ve bastırılmış bir isme dayalı kombinasyonlar da “nom. rej.” olarak listelenir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "International Code of Nomenclature for Algae, Fungi, and Plants" (Melbourne Code bas.). 2012. 27 Eylül 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  • McVaugh R, Ross R, Stafleu FA (1968). An annotated glossary of botanical nomenclature. Utrecht, Netherlands: International Bureau for Plant Taxonomy and Nomenclature of the International Association for Plant Taxonomy. 
  • Crosby, Marshall R. (1972). "An example of a "nomen rejiciendum et illegitimum"". Taxon. 21 (1): 205-209. doi:10.2307/1219271. JSTOR 1219271.