Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Korsika Milli Bağımsızlık Cephesi sayfasından yönlendirildi)

Korsika Ulusal Kurtuluş Cephesi, 5 Mayıs 1976'da kurulan ve Avrupa'da faaliyet gösteren ayrılıkçı yasadışı örgüt. Korsikalıların Fransızlardan farklı bir millet olduğunu ileri sürerek, Korsika'nın bağımsızlığı adına şiddet eylemlerinde bulunmaktadır. Orijinal adı "Front de Libération Nationale Corse"dur ve kısaca FLNC olarak bilinir.

FLNC tarafından, Korsika'daki tabelalardaki Fransızca yazıların üstü kapatılarak yazıların Korsikaca'ya çevrilmesi.

Hakkında[değiştir | kaynağı değiştir]

Napolyon Bonapart doğduğu yer olan Korsika'yı 1876 yılında Fransa’ya bağlamıştır. Çeşitli insan hakları ihlallerinin yaşandığı Korsika'da 1960’lı yıllarda ayrılıkçı hareketler görülmeye başlamış, bu hareketler FLNC altında toplanmıştır.

FLNC, “Korsika toprağı Korsikalılarındır” ve “kolonistler dışarı” gibi sloganlarla şiddet eylemleri düzenlemekte; devlet dairelerine, “yabancı” dedikleri Fransızların oturduğu konutlara, bankalara ve turizm merkezlerine bombalı saldırılarda bulunmakta ve adanın sadece Korsikalılara ait olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle örgüt, adada yaşayan Fransızların özel mülklerine kendilerini adada istemediklerine dair Korsikaca yazılar yazarak, adadaki Fransız varlığına tepki göstermektedir.[1]

Benzer şekilde ada ekonomisine katkı sağlamadığı ve çevreyi kirlettiği gerekçesiyle turistik tesislere hem anakaradan gelen Fransız müteahhitlerin ve yatırımcıların girişimlerini engellemek hem de adanın doğal ve kültürel mirasını korumak adına saldırılarda bulunmaktadır.[2]

Örgüt, halen yasadışı faaliyetlerde bulunmakla birlikte siyasileşme çabası içindedir.

Eylem çeşitleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • FLNC'ye göre Korsika’nın Fransız iktidarı altında bir koloni olduğunu Korsika'daki Fransız askeri varlığı göstermektedir. Bu yüzden FLNC için askeri kışlalara sık sık saldırmak Korsika’nın bağımsızlığı için önemli bir araçtır.
  • Polis ve yargıya ait binalar Fransız Devletinin temsil ettiği için sık sık hedef alınır.
  • FLNC Korsika'da yaşayan Fransızlara ait ne varsa hepsini kundaklamaya çalışmaktadır.
  • FLNC'nin en dikkat çekici eylemi TV vericilerinin bombalanmasıdır. Bu eylem, TV yayınlarının Fransız kültürünü yayması ve bu yayınların Korsika dil ve kültürünü kirletmesi gerekçesiyle yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Matei Candea (Aralık 2006). "Resisting Victimhood in Corsica". History and Anthropology. ss. 369-384. 
  2. ^ Peter Ross Range (Nisan 2003). "Fransa'nın Açmazlar Adası Korsika". National Geographic Türkiye. ss. 64-83.