Korint Savaşı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Korint Savaşı
Sparta hegemonyası'nın parçası
TarihMÖ 395–387
Bölge
Sonuç Sonuçsuz;
İran tarafından dikte edilen Antalcidas Barışı
Coğrafi
Değişiklikler
İyonya, Ahameniş İmparatorluğu'na verildi,
Boeotia Ligi dağıldı,
Argos ve Korinth birliği dağıldı
Taraflar
Sparta
Peloponez Ligi
Atina
Argos
Korinth
Thebai
Ahameniş İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
II. Agesilaus ve Sparta yanlısı Peloponez liderleri Atina yanlısı Yunan liderler
II. Artaserhas (Ahameniş)


Korint Savaşı, MÖ 395'ten MÖ 387'ye kadar süren ve Sparta'yı Ahameniş İmparatorluğu tarafından desteklenen Thebai, Atina, Korinth ve Argos koalisyonuyla karşı karşıya getiren antik Yunan çatışmasıydı.

Savaşın doğrudan nedeni, Thebai ve Sparta'nın müdahale ettiği Yunanistan'ın kuzeybatısındaki yerel bir çatışmaydı. Dolaylı neden ise Sparta'nın "Anadolu, Orta ve Kuzey Yunanistan ve hatta batıdaki yayılmacılığının" kışkırttığı Sparta'ya yönelik düşmanlıktı.[1] Korint Savaşı, Sparta'nın Atina ve müttefikleri üzerinde egemenlik kurduğu Peloponez Savaşı'nı (MÖ 431-404) takip etti.

Savaş, Korint (dolayısıyla savaşın adı) ve Thebai yakınlarındaki karada ve Ege'de denizde olmak üzere iki cephede yapıldı. Karada, Spartalılar büyük savaşlarda birkaç erken başarı elde ettiler, ancak avantajlarından yararlanamadılar ve savaş kısa sürede çıkmaza girdi. Denizde, Sparta filosu savaşın başlarında Atina ile müttefik bir Ahameniş filosu tarafından kesin bir şekilde mağlup edildi ve Sparta'nın deniz gücü olma girişimlerini etkili bir şekilde sona erdirdi. Bu olaydan yararlanarak Atina, savaşın sonraki yıllarında birkaç deniz seferi başlattı ve MÖ 5. yüzyılda orijinal Delos Birliği'nin parçası olan birkaç adayı yeniden ele geçirdi.

Çatışmanın sonuna doğru bu Atina başarılarından endişe duyan Persler, müttefikleri desteklemeyi bıraktı ve Sparta'yı desteklemeye başladı. Bu kaçış müttefikleri barış aramaya zorladı. Antalcidas Barışı olarak da bilinen Kral Barışı, MÖ 387'de imzalandı ve savaşı sona erdirdi. Bu antlaşma, İran'ın tüm İyonya'yı kontrol edeceğini ilan etti ve diğer tüm Yunan şehirlerinin "özerk" (αὐτονόμους) olacağını ilan ederek, aslında Yunan şehirlerinin ligler, ittifaklar veya koalisyonlar kurmasını yasakladı.[2] Sparta, hükümlerini uygulama gücüyle barışın koruyucusu olacaktı. Bu nedenle savaşın etkileri, İran'ın Yunan siyasetine başarılı bir şekilde müdahale etme, Yunan şehir devletlerini atomize etme ve birbirlerinden izole etme ve Sparta'nın Yunan siyasi sistemindeki hegemonik konumunu onaylama yeteneğini tesis etmekti.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hornblower, "Corinthian War", 391
  2. ^ Ruzicka, Stephen (2012). Trouble in the West: Egypt and the Persian Empire, 525–332 BC. Oxford University Press, ABD. ISBN 9780199766628. 20 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Fine, The Ancient Greeks, 556–9