Kore'de burslar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kore'deki burs verenlerin ortak hedefleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Burs bağışçıları ve vakıflar, neden burs programlarını Kore'deki öğrencilere sunmaya başladıklarına dair çok sayıda neden gösterirken, tüm burs tanımlarında belirli hedeflerden tekrar tekrar bahsedilir:

  • Akademik performans sergilemeleri için mükemmel öğrencileri ödüllendirmek
  • Kore'de, özellikle bilimlerde ve bilişimde akademik ve pratik araştırmaları ilerletmek
  • Çok özel veya teknik dallarda nadir yetenekleri desteklemek ve geliştirmek.
  • Asya ve dünya genelinde akademik akademisyenlerin değişimini teşvik etmek
  • Öğrencilerin ve doktora adaylarının öğrenim yükünü hafifletmek

Bursların türleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel mevcudiyet, erişilebilirlik kolaylığı ve finansman miktarı (kalış ve başvuru başına), amaçlanan çalışma veya araştırma süresine ve başvuru sahibinin en yüksek akademik niteliğine bağlıdır. Diğer ülkelere benzer şekilde, kısa vadeli değişim için burs başvuruları (yaklaşık altı ay) en yüksek başarı şansına sahiptir.

İç (Üniversite) Burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore Üniversitesi, Yonsei Üniversitesi ve Hanyang Üniversitesi gibi üniversiteler uluslararası öğrenciler ve akademisyenler için kendi başarı ve ihtiyaç temelli burslarına sahiptir.

Kore Üniversitesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore Üniversitesi, beşi yalnızca "kabul derecesine" dayalı olmak üzere 20 civarında çeşitli burslar sunarken, bursların geri kalanı için, alıcılar liyakate veya ihtiyaca veya her ikisine göre "açık seçim" ile seçilir.[1]

Üniversite ayrıca Kore hükûmeti tarafından başlatılan "BK21" bursunu da sunmaktadır. Hedef başvuru sahipleri, lisansüstü okuldaki BT bölümleri iken, bir başka amaç fakülte durumunun iyileştirilmesidir.

Sungkyunkwan Üniversitesi (SKKU)[değiştir | kaynağı değiştir]

Sungkyunkwan Üniversitesi, uluslararası öğrenciler için çeşitli dahili burs programları sunmaktadır: Akademik mükemmellik bursu ve Sungkyunkwan Küresel Bursu. Ayrıca, BK21 bursu ve IBS bursu gibi devlet destekli burslar da sağlıyor.

Dış Burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Üniversite burslarının yanı sıra, Samsung gibi kendi eğitim yardımı programlarına sahip çok uluslu şirketlerin bursları da var. Kore hükûmetinin de NIIED, IITA ve KRF bursları gibi programları var. Son olarak burs veren özel vakıflar da mevcuttur.

Uluslararası Öğrenciler için Hizmet Merkezi[değiştir | kaynağı değiştir]

Temmuz 2012'den beri NIIED, uluslararası öğrenciler için ("외국인 유학생 상담 센터") Uluslararası Öğrencilerin başvurabileceği burs programları ve Kore hakkında çeşitli bilgiler sağlayan özel bir hizmet merkezi sunmaktadır.

Devlet bursları[değiştir | kaynağı değiştir]

Küresel Kore Bursu (Global Korea Scholarship-GKS)[değiştir | kaynağı değiştir]

"Küresel Kore Bursu (GKS)", uluslararası öğrencileri Kore Cumhuriyeti'ne (Güney Kore) davet etmek ve Koreli öğrencilerin yurtdışında eğitimlerini desteklemek için çeşitli burs ve destek programlarını kapsayan genel bir terimdir. Bu, Kore Cumhuriyeti Hükûmeti Eğitim Bakanlığı'nın eğitim devlet kurumu olan 'Ulusal Uluslararası Eğitim Enstitüsü (National Institute for International Education-NIIED)' tarafından organize edilir ve işletilir. Daha fazla bilgi iki web sitesinde mevcuttur.

* Kore'de Eğitim:[1] 19 Aralık 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
* Ulusal Uluslararası Eğitim Enstitüsü (NIIED):[2] 12 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Aşağıdakilerin tümü Küresel Kore Bursuna (GKS) aittir.

* Kore Hükûmeti Uluslararası Öğrenciler için Burs Programı (KGSPIS-The Korean Government Scholarship Program for International Students)
* Kore Hükûmeti Yurtdışı Eğitim Bursu Programı (KGSPSO-The Korean Government Scholarship Program for Study Overseas)
* Partner Ülkeler için Kore Hükûmeti Davet Programı
* Yabancı Öğrenciler için Kore Hükûmeti Destek Programı
* Kendi Kendini Finanse Eden Öğrenciler için Kore Hükûmeti Destek Programı
* ASEAN ülkelerinin Bilim ve Mühendislik Öğrencileri için GKS
* Afrika ve Latin Amerikalı Öğrenciler için GKS Yaz Programı
* Kore-Japonya Ortak Yüksek Öğrenim Öğrenci Değişim Programı

Kore Öğrenci Yardımları Vakfı (Korea Student Aid Foundation-KOSAF)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kore Öğrenci Yardımları Vakfı (KOSAF), ihtiyaç temelli hibeler, başarı temelli burslar ve iş-çalışma programları dahil olmak üzere ulusal hükûmet destekli öğrenci yardım programlarını yönetir. Kore Öğrenci Yardım Vakfı, 7 Mayıs 2009'da Kore Burs Vakfının Kurulması Yasasınca (6 Şubat 2009 tarihli 9415 Sayılı Yasa) kurulmuştur. KOSAF, Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

Şirket bursları[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsung Bursları[değiştir | kaynağı değiştir]

Samsung iki farklı burs sunuyor: Birincisi, "Samsung Bursu". Samsung Bursu, yurtdışında yüksek öğrenim görmek isteyen yetenekli Koreli öğrencilere finansal destek, teşvik ve fırsatlar sağlar. Öte yandan, şirket, Mühendislik alanında Msc veya MBA almak isteyen yetenekli uluslararası adaylar için benzer fırsatlar sunan Samsung Global Burs Programını (Samsung GSP) sunmaktadır.

Özel vakıfların bursları[değiştir | kaynağı değiştir]

Hem Kore Vakfı (Korea Foundation-KF) hem de Kore Araştırma Vakfı (Korea Research Foundation-KRF), uluslararası ve Koreli öğrencilere öncelikle yüksek lisans düzeyinde burslar sunmaktadır. Kore Vakfı, özellikle Kore dili ve kültürü ile ilgili konularda uzmanlaşan öğrencileri teşvik ederken, KRF, bilimsel bir kariyer yolu elde etmek isteyen, yani Fen Bilimleri ve Mühendislik alanlarında araştırma yapan adayları desteklemeye güçlü bir şekilde odaklanır. Ancak KRF ayrıca, tarım dallarında ve seçilmiş lisans dallarında Koreli öğrencilere özel burslar sunmaktadır.

"Geleceğin Liderleri için Kore Burs Vakfı" (Korea Scholarship Foundation for Future Leaders-KOSFFL, 한국 지도자 육성 장학 재단) Asya, Latin Amerika ve Afrika ülkelerinden gelen yabancı mezunlara öğrenci bursu sağlar (ör. Yüksek Lisans derecesi).

Kore vatandaşları için gelen burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Yukarıda listelenmemiş olsa da, sadece Koreli vatandaşlar için değil, aynı zamanda "etnik Koreliler" için de burslar vardır.

Amerikan vatandaşları için giden burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Koreliler için açıklanan gelen burslara ek olarak, Kore'ye gitmek isteyen ABD vatandaşları için çok çeşitli giden yaz okulu -dil kursu- ve çalışma bursları mevcuttur. ABD hükûmeti ve özel vakıflar bu tür (kısa vadeli) burslar veriyor. Bu şekilde, ilgilenen ve kalifiye ABD vatandaşları Kore'de kalışlarını kendi kendilerine sürdürebilirler.

Güneydoğu Asya Milletlerinden öğrenciler için burslar[değiştir | kaynağı değiştir]

ASEAN ülkelerinden gelen öğrenciler için diğer milletlere hitap eden tekliflere kıyasla çok sayıda burs vardır. Bunların çoğu ASEAN Üniversite Ağı (AUN) web sitesinde 23 Ocak 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. listelenmiştir.

Kore'de öğrenci kredileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Öğrenci kredileri de dahil olmak üzere krediler genellikle yalnızca Kore vatandaşları veya Kore vatandaşı olan kişiler için mevcuttur. Devlet tarafından finanse edilen öğrenci kredileri, Kore Öğrenci Yardım Vakfı (KOSAF) tarafından doğrudan kredi ve gelir koşullu kredi şeklinde düşük faiz oranıyla işletilmektedir. Şu anda, KOSAF kredileri yalnızca Kore vatandaşları için mevcuttur.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "KU Scholarships (kor)". 17 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ekim 2020.