Kordopulov Evi

Koordinatlar: 41°31′23″K 23°23′54″D / 41.52306°K 23.39833°D / 41.52306; 23.39833
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kordopulov Evi
Кордопуловата къща
Harita
Açılış1754
KonumMelnik
Bulgaristan
Koordinatlar41°31′23″K 23°23′54″D / 41.52306°K 23.39833°D / 41.52306; 23.39833
Resmî sitekordopulova-house.com
Kışın Kordopulov Evi

Kordopulov Evi (veya Kordopulov'un Evi) (Bulgarca: Кордопулова къща, Kordopulova kashta), Bulgaristan'ın güneybatısındaki Melnik kasabasında bulunan büyük bir Bulgar Ulusal Uyanış evidir. 1754 yılında özellikle şarap üretimi için inşa edilmiş ve varlıklı tüccar Manolis Kordopulos tarafından satın alınmıştır. Türünün ve döneminin muhtemelen en büyüğü olan ev, kasabanın doğu kesiminde yer alır ve şarap mahzenini içeren bir zemin kat, ekonomik ihtiyaçlar için bir yarı bodrum ve oturulması amaçlanan bir cumba katından oluşur.

Genel bakış[değiştir | kaynağı değiştir]

Koropulov Evi 1754 yılında inşa edilmiştir. Avrupa'da, özellikle Paris ve Venedik'te ticaret yapan varlıklı bir şarap tüccarı olan Manolis Kordopulos'a aitti. Bugün, şarap tadımı için özel bir alana sahip bir müze olarak hizmet veren, Bulgaristan'daki 100 ulusal turistik yerlerden biridir.[1][2]

Konak, Bulgaristan'ın en küçük kasabası olan Melnik'te yer almaktadır. Kasaba, uzun bir şarap geçmişine sahiptir. Antik çağlardan beri üretildiği bildirilen endemik çeşidi Shiroka Melnishka Losa, Ekim başında hasat edilen ve meşe fıçılarda olgunlaştırılan iri ve sert yapraklı üzümler ve küçük, koyu renkli meyveler kullanır. Buradaki şaraplar karmaşık ve baharatlıdır.[2]

Bulgar devrimci Yane Sandanski, I. Dünya Savaşı'ndan önce evi sığınak olarak kullanacaktı. Kordopulov ailesinin son üyesi 1916'da öldürüldü ve ev, bir Kordopulov'un hizmetçisi veya kız kardeşi olan Agnesa'ya geçti. Georgi Tsinstara ile evlendi ve çocukları olmamasına rağmen yeğenleri Gavrail'i evlat edindiler. O da şu anki sahibi olan Nikola Paspalev'in babasıdır. Kordopulov Evi 1974-1980 yıllarında restore edilmiş ve şu anda yılda 30.000 turistin ziyaret ettiği özel bir müzedir.

Düzen[değiştir | kaynağı değiştir]

Bulgaristan ve Balkanlar'daki en büyük Revival evi, üç kat ve bir bodrum katından oluşmaktadır. Evin dışında, Aziz Barbara'ya adanmış bir aile şapelinin kalıntıları yer almaktadır. Oturma odası yaklaşık 90 metrekaredir ve iki sıra altı pencere ile karakterize edilir. Üst sıra, Venedik ve Doğu tarzının bir karışımıyken, alt sıra Bulgar Uyanış döneminin tipik bir örneğidir. Tavan, güneşi ve on iki havariyi ve yılın on iki ayını simgeleyen on iki geometrik figürü tasvir etmektedir. Viyana Filarmoni Orkestrası'nın küçük toplantılarına ev sahipliği yapmak için bir orta oda ayrılmıştır. Bir yatak odasında vitray pencereler ve Bulgar, Yunan, Türk ve doğu motifli bir tavan bulunmaktadır. Bu odadaki şömine, Ortodoks haçı olan minare şeklindedir. Yemek odası, iki kişi arasındaki anlaşmalarda kullanılan, üçüncü bir kişinin görünmeden oturabileceği özel bir dolap içerir; dolabın oturma odasına da erişimi vardır. Konakta ayrıca camla çevrili bir kış bahçesi ve taş güneş saatli bir yaz terası bulunmaktadır.[3]

Karakteristik Melnik şarap mahzeni, bir tünel oluşturmak için kayaya oyulmuştur. Mahzen 300 ton şarap alabilmekte ve en büyük fıçı tek başına 12,5 ton şarap alabilmektedir. Koridorlar nispeten dar ve yer yer alçaktır ve mahzende havalandırma sistemi ve özel kanallar bulunmaktadır.

Kordopulov Evi'nin dört katından ikisi taştan yapılmıştır. Yedi iç merdiven katları ve çatı katlarını birbirine bağlar ve iki ahşap zemin rengarenk kilimlerle kaplıdır.

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Кордопуловата Къща - официален сайт". www.kordopulova-house.com. 29 Eylül 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  2. ^ a b Αλαβάνου, Ελευθερία. "Η Βουλγαρία που δεν ξέρουμε | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ". www.kathimerini.gr. 22 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 
  3. ^ "Кордопуловата къща". www.kordopulova-house.com. 11 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022. 

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]