Konversiyon histerisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Konversiyon histerisi, bir nevroz çeşidi, belirtilerini konversiyon bozukluğunun belirtilerinin oluşturduğu histeri tablosudur.

Psikanaliz kuramına göre[değiştir | kaynağı değiştir]

Konversiyon histerili hastalar, cinsellikle çocuksal gelişim aşamında kalmış Oedipus kompleksi gereği gibi bir çözüme kavuşturulamamış kişilerdir. Psikanaliz Üzerine adlı yazısında Sigmund Freud şöyle der: "Hastalığın ortaya çıkmasının nedeni, hastalığı oluşturan durumlarda kişinin içinde oluşmuş emosyanlar normal bir dışavurum olanağına kavuşturulamamakta, sıkışıp kalmış duygular anormal bir konu yapılmaktadır. Bir bölümü ruhsal yaşam için sürekli bir yük oluşturmakta, sürekli uyarıcı kaynaklar durumunda varlıklarını korumaktadır. Bir bölümü de normal bedensel innervasyonlara (uyarılma) ve tutukluluklara dönüşmekte, böylece hastalığın bedensel belirtileri ortaya çıkmaktadır. Biz, bu ikinci durum için "histeri konversiyonu" deyimini kullandık."

Belirtileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Örneğin bir kız babasıyla cinsel birleşmede bulunmak isteğini duyabilir, beri yandan bu isteğe şiddetle karşı koymaya çalışır. Koversiyon histerisinde bazen oral gelişim evresine takılıp kalmalar görülebilir. Belirtilerin oluşumunda başka kişilerle, bazen organsal rahatsızlıkları bulunan kimselerle özdeşleşmeler büyük rol oynar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]