Kondominyum (mülkiyet hukuku)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kondominyum (İngilizce: condominium) her biri farklı kişiler tarafından sahiplenilen birimlere ayrılan gayrimenkule denir. Bu birimler herkesçe sahiplenilen ortak alanlar ile çevrilmiştir.

Yerleşim bölgelerinde yapılan kondominyumlar genellikle apartman şeklinde yapılır. Ancak son yıllarda "ayrık kondominyumlar"ın sayısında bir artış meydana gelmiştir. Ayrık kondominyumlar görünüm itibarı ile tek-aile evlerine benzerken; bahçe, binanın dışı, ve sokak toplum örgütleri tarafından ortaklaşa sahibidir ve bakımı da yine ona aittir.

Apartmanların aksine - kalan kişiler tarafından kiralanır - kondominyumlar tamamen sahiplenilir. Ayrıca bireysel birimlerin sahibi diğer sahiplerle müşterek bir şekilde koridor, yürüyüş yolu, çamaşırhane gibi ortak alanlara da sahiptir. Çoğu alışveriş merkezi birer kondominyumdur. Bireysel perakende ve ofis alanları; malikler tarafından sahiplenilmiş olurken, bunun dışında kalan ortak alanlar AVM'deki her bir işletme sahibi tarafından müşterek bir şekilde sahiplenilir.

Ortak alanlar, tesisler ve diğer birimler malikler tarafından müşterek bir şekilde çeşitli dernekler aracılığı ile yönetilir.

Akademisyenler "kondominyum" kelimesinin ilk defa 1. yüzyılda Babil'de kullanıldığını keşfetmişlerdir.[1] Kondominium kelimesi Latinceden türemiştir.

"Kondominyum" terimi ABD ve Kanada'nın birçok yerinde kullanılır ve halk dilinde kısaltma olarak "condo" diye geçer. Strata title Kanada'nın Alberta ve Britanya Kolumbiyası eyaletleri ile Avustralya ve Yeni Zelanda'da kullanılır. Bunun haricinde Birleşik Krallık'ta commonhold terimi mevcut iken, Güney Afrika'da sectional title kullanılır.[2]

İtalya kondominyum'un karşılığı olarak condominio sözcüğü kullanılır. Condo ve condominiumun ikisi de Kanada'nın Québec eyaletinde halk arasında kullanılır. Fakat bölgede bunun için kullanılan resmi terim copropriété divise veya "ortak mülkiyet tasarısı"dır. Fransa'da ise copropriété ya da "ortak mülkiyet" şeklinde tabir edilir. Ve bu mülklere ait ortak alanlar "ortak mülkiyet birliği" (Fransızca: Syndicat de copropriété) tarafından yönetilir.

İspanyolca konuşan ülke ve bölgelerde propiedad horizontal (yatay mülk) sözsüz bir şekilde bütün maliklerin eşit hakları olduğunu vurgular. Bunun haricinde condominio kelimesi de kullanılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bellafante, G. "Using DNA to Fight Dog Owners' Discourtesy in Brooklyn". NY Times. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Temmuz 2015. 
  2. ^ Lehavi, A, (Ed.) (2016). Private Communities and Urban Governance: Theoretical and Comparative ... İsviçre: Springer. s. 131. 8 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mayıs 2017.