Konağı ökaryot olan virüslerin listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Bu liste, konağı ökaryot olan virüsleri sıralamaktadır. Sıralama, Baltimore ve Uluslararası Virüs Taksonomi Komitesi sınıflandırmalarına uygun bir şekilde sunulmuştur.

Listede dikkati çekeceği üzere, ökaryotları enfekte edebilen virüsler Baltimore sınıflandırmasının tüm gruplarında bulunur.

Grup III: dsRNA virüsleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Familya Alt familya Cins Tipik tür Konak
Henüz atanmamış Birnaviridae - Aquabirnavirus Infectious pancreatic necrosis virus Omurgalılar
Avibirnavirus Infectious bursal disease virus
Entomobirnavirus Drosophila X virus Omurgasızlar
Chrysoviridae
-
Chrysovirus Penicillium chrysogenum virus Mantarlar
Hypoviridae
-
Hypovirus Cryphonectria hypovirus 1-EP713 Mantarlar
Partitiviridae - Alphacryptovirus White clover cryptic virus 1 Bitkiler
Betacryptovirus White clover cryptic virus 2 Bitkiler
Partitivirus Atkinsonella hypoxylon virus Mantarlar
Reoviridae - Aquareovirus Golden shiner virus Omurgalılar
Coltivirus Colorado tick fever virus Omurgalılar
Cypovirus Cypovirus 1 Omurgasızlar
Fijivirus Fiji disease virus Bitkiler
Idnoreovirus Idnoreovirus 1 Omurgasızlar
Mycoreovirus Mycoreovirus 1 Mantarlar
Orbivirus Bluetongue virus Omurgalılar
Orthoreovirus Mammalian orthoreovirus Omurgalılar
Oryzavirus Rice ragged stunt virus Bitkiler
Phytoreovirus Wound tumor virus Bitkiler
Rotavirus Rotavirus A Omurgalılar
Seadornavirus Banna virus Omurgalılar
Totiviridae - Leishmaniavirus Leishmania RNA virus 1-1 Protozoa
Giardiavirus Giardia lamblia virus Protozoa
Totivirus Saccharomyces cerevisiae virus L-A Mantarlar
Henüz atanmamış
-
Endornavirus Vicia faba endornavirus Bitkiler

Grup V: (-) polariteli RNA virüsleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Familya Alt familya Cins Tipik tür Konak
Mononegavirales Bornaviridae
-
Bornavirus Borna disease virus Omurgalılar
Filoviridae - Ebolavirus Zaire ebolavirus Omurgalılar
Marburgvirus Lake Victoria marburgvirus
Paramyxoviridae Paramyxovirinae Avulavirus Newcastle disease virus Omurgalılar
Henipavirus Hendra virus
Morbillivirus Measles virus
Respirovirus Sendai virus
Rubulavirus Mumps virus
Pneumovirinae Metapneumovirus Avian pneumovirus Omurgalılar
Pneumovirus Human respiratory syncytial virus
Rhabdoviridae - Cytorhabdovirus Lettuce necrotic yellows virus Bitkiler, omurgasızlar
Ephemerovirus Bovine ephemeral fever virus Omurgalılar, omurgasızlar
Lyssavirus Rabies virus Omurgalılar
Novirhabdovirus Infectious haematopoetic necrosis virus Omurgalılar
Nucleorhabdovirus Potato yellow dwarf virus Bitkiler, omurgasızlar
Vesiculovirus Vesicular stomatitis Indiana virus Omurgalılar, omurgasızlar
Henüz atanmamış Arenaviridae
-
Arenavirus Lymphocytic choriomeningitis virus Omurgalılar
Bunyaviridae - Hantavirus Hantaan virus Omurgalılar
Nairovirus Nairobi sheep disease virus
Orthobunyavirus Bunyamwera virus
Phlebovirus Sandfly fever Sicilian virus
Tospovirus Tomato spotted wilt virus Bitkiler
Orthomyxoviridae - Influenza A virus Influenza A virus Omurgalılar
Influenza B virus Influenza B virus
Influenza C virus Influenza C virus
Isavirus Infectious salmon anemia virus
Thogotovirus Thogoto virus
Henüz atanmamış - Deltavirus Hepatitis delta virus Omurgalılar
Ophiovirus Citrus psorosis virus Bitkiler
Tenuivirus Rice stripe virus
Varicosaivirus Lettuce big-vein associated virus

Grup VI: ters transkripsiyon yapan RNA virüsleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Familya Alt familya Cins Tipik tür Konak
Henüz atanmamış Metaviridae - Errantivirus Drosophila melanogaster gypsy virus Omurgasızlar
Metavirus Saccharomyces cerevisiae Ty3 virus Mantarlar
Pseudoviridae - Hemivirus Drosophila melanogaster copia virus Omurgasızlar
Pseudovirus Saccharomyces cerevisiae Ty1 virus Mantarlar
Retroviridae - Alpharetrovirus Avian leukosis virus Omurgalılar
Betaretrovirus Mouse mammary tumor virus
Deltaretrovirus Bovine leukemia virus
Gammaretrovirus Murine leukemia virus
Epsilonretrovirus Walley dermal sarcoma virus
Lentivirus Human immunodeficiency virus 1
Spumavirus Human spumavirus

Grup VII: ters transkripsiyon yapan DNA virüsleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Takım Familya Alt familya Cins Tipik tür Konak
Henüz atanmamış Caulimoviridae - Badnavirus Commelina yellow mottle virus Bitkiler
Caulimovirus Cauliflower mosaic virus
Cavemovirus Cassava vein mosaic virus
Petuvirus Petunia vein clearing virus
Soymovirus Soybean chlorotic mottle virus
Tungrovirus Rice tungro bacilliform virus
Hepadnaviridae - Avihepadnavirus Duck hepatitis B virus Omurgalılar
Orthohepadnavirus Hepatitis B virus

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Virus Taxonomy. Microbiology @ Leicester (2005). (Erişim: 23 Mart 2007)