Komponent video

Vikipedi, özgür ansiklopedi


Türü Analog Görüntü Bağlayıcısı
Yerini Aldığı Teknoloji SCART
Yerine Geçen Teknoloji HDMI
Özellikler
Çalışırken Takabilme/Sökebilme Evet
Harici Bağlantı Evet
Görüntü Sinyali 480i, 480p, 576i, 576p, 720p, 1080i,
Pin Sayısı 3
Pin Görünümü
Pin 1 Y
Pin 2 Pb
Pin 3 Pr

Komponent video iki veya daha fazla bileşene ayrılmış video sinyalini tarif eder. Genellikle üç ayrı bileşen olarak depolanan veya iletilen analog video bilgisini ifade etmek için kullanılır. "Komponent video" kabloları ses sinyalini iletmez.

Komponent video girişleri; renk sürekliliği, geliştirilmiş çözünürlük ve artırılmış görüntü detayları için video sinyallerini 3 kısma ayırarak daha yüksek kalitede görüntü sağlarlar. Komponent video, tüm video bilgisinin tek bir sinyalde birleştirildiği kompozit video ile karıştırılabilmektedir. Komponent video bağlantısında ses bilgisi taşınmamaktadır. Bu yüzden ses için ayrı kablolar kullanılmaktadır.

Analog komponent video[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir video sinyalini ekranda yeniden oluşturmak çok farklı sinyal kaynakları yüzünden kompleks bir vaziyet almaktadır. DVD, VHS oynatıcılar, bilgisayarlar vb. video sinyallerini farklı şekilde işler ve iletirler. Video sinyalindeki netliği korumanın bir yolu, sinyali bileşenlerine ayırarak birbirini etkilemeyecek şekilde iletmektir. Bu şekilde bileşenlerine ayrılan sinyal komponent video olarak adlandırılmaktadır.

RGB analog komponent video[değiştir | kaynağı değiştir]

Çeşitli RGB ve analog komponent video standartlarında sıkıştırma özelliği bulunmadığı ve içinde çok gereksiz veri barındırdığı için için sinyal taşımada çok büyük bant genişliği gerektirmektedir. Günümüz bilgisayarlarında bu sinyali VGA portu üzerinden veriliyor. Özellikle Avrupa'da birçok televizyon, SCART bağlantısı aracılığı ile RGB kullanmaktadır. Bütün arcade oyunlar, erken vektör ve siyah-beyaz oyunlar, kullanımı hariç RGB izler.