Kod Adı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kod Adı
Dizinin logosu
FormatTelevizyon dizisi
TürPolisiye
Suç
SenaristMerve Ateşoğlu
Zeki Gürdal Karaoğlu
Ayşem Özge Yoldaş
YönetmenÇağatay Tosun (1)
Tevfik Şenol (2-10)
BaşrolGerçek Sağlar
Özgür Özberk
Korel Cezayirli
Onur Saylak
Nuri Gökaşan
BesteciCan Atilla
Ülke Türkiye
DiliTürkçe
Sezon sayısı1
Bölüm sayısı10
Yapım
YapımcıFikri Sağlar
MekânAnkara
Yapım şirketiSerap Artistik Yapım
Yayın bilgileri
KanalKanal D
Görüntü formatı4:3
Ses formatıStereo
Yayın tarihi4 Eylül 2006 - 13 Kasım 2006
DurumuSona erdi
Kronoloji
Sonra gelenKod Adı Kaos (2007)

Kod Adı, başrollerini Gerçek Sağlar, Özgür Özberk, Korel Cezayirli, Nuri Gökaşan, Deniz Baytaş, Tomris Çetinel, Levent İnanır, Serap Sağlar, Kemal Başar, Ayşen Gürler, İlhan Kantarci, Selçuk Sazak, Onur Saylak, Lale Başar, Mehmet Ege, Mithat Erdemli, Tayfun Erarslan, Aslı Nihan Elmas, Servet Pandur ve Oktay Dal'ın paylaştığı; yapımcılığını eski Kültür Bakanı Fikri Sağlar'ın yönetmenliğini ise Çağatay Tosun (1. bölüm) ve Tevfik Şenol'un üstlendiği, 2006 yılında Kanal D'de yayımlanan polisiye ve suç türündeki Türk televizyon dizisidir.

Dizinin senaryo danışmanlığını gazeteci Emin Özgönül, senaryo yazarlığını Merve Ateşoğlu, Zeki Gürdal Karaoğlu ve Ayşem Özge Yoldaş, kurgu yönetmenliğini Elif Durak yapmakta, müziklerini ise Can Atilla hazırlamaktadır.

1996 yılında yaşanan Susurluk Kazası sonrası ortaya çıkan ilişkiler ağını kurmaca bir tarzda ele alan televizyon dizisinin ilk bölümü 4 Eylül 2006 tarihinde yayımlandı. 13 Kasım 2006 tarihinde yayımlanan 10. bölümden sonra yayından kaldırılmıştır. Daha sonra, 2007 yılında tekrar Kanal D'de Kod Adı Kaos adı ile yayımlanmaya devam etti ve 4. bölümü ile sona erdi.

Oyuncu kadrosu ve karakterler[değiştir | kaynağı değiştir]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Oteller sahibi Hasan Aladağ (Levent İnanır), Ankara'daki evinin önünde faili meçhul bir cinayete kurban gider. Organize Suçlar Dairesi'nde emniyet amiri olarak yeni göreve başlayan Can Özbayram (Özgür Özberk) ve ekibi bu cinayeti araştırmak ile görevlendirilir.

Cinayeti çözme sürecinde Can çok farklı olaylar ile, kişiler ile ve oyunlar ile karşılaşır. Hasan Aladağ cinayeti sıradan bir cinayet değildir. Katiller emniyet teşkilatı içinde uzun yıllar terör ile mücadele eden polislerdir. Bazı güçler cinayetin ve cinayeti işleyen polislerin diğer suçlarının üstünü örtmeye çalışmaktadırlar.

Bu sırada Hasan Aladağ cinayeti ile ilgilenen sadece emniyet değildir. Genç ve yetenekli bir gazeteci olan Berna Keskinok (Gerçek Sağlar), mesleğinde yükselebilmek için iyi bir haber peşindedir. Tarık Ateşoğlu (Nuri Gökaşan)'nun de desteği ile bu cinayetin nedenlerini araştırmaya başlar. Annesi Zeliha Keskinok (Deniz Baytaş) ve dedesi Vecdi Keskinok (Çetin Öner) ise Berna'nın gazeteci olmasını istememektedir.

Hasan Aladağ cinayetinin peşine düşenlerden biri de, ABD'de yaşayan oğlu Semih Aladağ'dır (Korel Cezayirli). Babası öldürüldüğünde tatil için Ankara'dadır. Bir anda kendini bambaşka bir dünyanın içinde bulur.

Hasan Aladağ'ın öldürülmesi birçok karmaşık ilişkinin su yüzüne çıkmasını sağlar. Su yüzüne çıkması sakıncalı olan durumları yok etmek için başka cinayetler de işlenecektir.

Yaptığı araştırmalar sırasında dedesi Vecdi Keskinok hakkında bazı gerçekleri öğrenmeye başlayan Berna, ne yapacağını bilemez. İnandığı ilkeler ile güvendiği devlet düzeni gerçekte çok farklı görünmektedir. Mesleki başarıyı bırakır, gerçeklere ulaşma arzusu ile yanıp tutuşur. Karşılaştığı gerçekler onu zaman zaman kuvvetlendirir, zaman zaman hayal kırıklığına uğratır. Berna kendisini aynı zamanda bir aşk üçgeninin içinde bulur. Tutkulu aşkı Semih ile, duygulu aşkı Can ile yaşar. Berna'nın kafası iyice karışır.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

Dizinin çekimlerine Temmuz 2006'da, Ankara'da başlandı.[1] 1996 yılında yaşanan Susurluk Kazası sonrasında yaşananları konu alan dizi, Fikri Sağlar ile Emin Özgönül'ün birlikte yazdığı Kod Adı Susurluk adlı kitaptan esinlenilmişti.[1] Dizi aynı zamanda, ülkedeki özel televizyon kanalları arasında, Prime time zaman diliminde yayınlanan ve Ankara'da çekilen ilk dizi olma özelliğini de taşıyordu.[1] Dizinin yönetmenliği ilk bölümde Çağatay Tosun,[1] ilerleyen bölümlerde Tevfik Şenol tarafından üstlenildi.[2]

Yayın takvimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Sezon Yayın günü ve saati Sezon başlangıcı Final Çekilen bölüm sayısı Bölüm aralığı Yayın yılı TV kanalı
1. sezon Pazartesi 20.00 4 Eylül 2006 13 Kasım 2006 10 1-10 2006 Kanal D

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Güler, Buket (21 Temmuz 2006). "Susurluk'un dizisi çekiliyor". Hürriyet. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018. 
  2. ^ "Kod Adı zirveye yerleşti". Hürriyet. 5 Eylül 2006. 27 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]