Koçana Vadisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Koçana Vadisi
Plačkovica dağından Koçana Vadisi'nin panoramik görüntüsü
Koçana Vadisinde gün batarken

Koçana Vadisi(Makedonca: Кочанска котлина) Kuzey Makedonya'nın doğu kısmında 41 ° ve 55 ' enlemi ve 22 ° ve 25' boylamı arasında[1] Bregalnica Nehri boyunca uzanan,[2] 1020 kilometrekarelik[3] bir alanı kaplayan vadi.

26 km uzunluğundaki vadinin düz kısmı 115 Kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. En alçak noktası batı kısmında, Zletovska Nehri'nin Bregalnica Nehri ile birleştiği yerde, deniz seviyesinden 290 metre yüksekliktedir. Doğuya doğru gittikçe yükseklik kademeli olarak 330 metreye kadar ulaşır. Vadinin en alçak noktası ile en yüksek noktasını yükseklik farkı 40 metredir.

Vadinin belirli kısımlarına özel isimler verilmiştir. Bölgenin orta kısmı Koçani Tarlaları veya sadece Koçansko güneydoğu kısmı Viničko ve batı kısmı Zletovsko olarak bilinir. Büyük köylerin etrafındaki bölgeler Orizarsko, Istibanjsko, Zrnovsko, Obleshevsko şekilde adlandırılır.

Vadi bereketli toprağa ve bol suya sahiptir ve bu mükemmel doğa koşullarında özellikle pirinç olmak üzere tahıl yetiştirmek için idealdir.

Kocana Vadisi sıradağlar ve tepelik alanlar ile çevrilidir. Güney sınırı Plachkovica dağının sırtında yer alır ve Turtel (1.607 m), Cami (1.569 m), Kartal (1.442 m), Kozbran (1.708 m) ve Paruca (1.356 m) zirveleri boyunca paralel bir doğrultuda uzanır. Burası aynı zamanda Ustrumca-Radovis Vadisi ile de sınırdır. Doğu sınırı, Obozna (1.181 m), Jastrebec (1.273 m), вкаavka (1.538 m) ve Bajramica (1202 m) zirveleri ile Golak dağının sırtı boyunca meridyen yönünde uzanır. Burası aynı zamanda komşu bölgeler Pijanec (Delchevo) ve Maleshevo (Berovo-Pehchevo bölgesi) ile sınırı oluşturur. Kochani Vadisi'ni Stip bölgesinden ayıran batı sınırı, Stip'in hemen yakınında, Zletovska Reka havzasının alt kısmında yer almaktadır. Kocani Vadisi'ni Zletovo-Probistip bölgesinden ayıran kuzey sınırı, Osogovo Dağları'nın dağlık kısmı ile ova etekleri arasında, 700 m ile 1000 m arasında yükseklikte, Preseka, Bezikovo, Jastrebnik, Leshki, Pantelej ve Rajchani köylerinin yakınında yer almaktadır.

Daha önce yapılan araştırmalara göre vadinin tektonik olarak oluştuğuna dair bilimsel bulgular elde edilmiştir. Kocana Vadisi'ni Makedonya'nın en sıcak vadilerinden biridir. Yıllık ortalama hava sıcaklığı 13 °C dir.[4] Vadi, kaplıcalar bakımından zengindir. Istibanja, Dolni Podlog, Banja ve Krupishte köylerinde bulunan kaplıcalar önemlidir. Kocana yakınlarındaki Dolni Podlog köyünde, 35 ve 460 metre derinliğinde yapılan iki sondajda 70-80 °C arasında bir sıcaklığa sahip saniyede 300 litre hızla akan kaplıca suyu çıkarılmıştır.[5] Risto Chanev'e göre Kocani Vadisi'nden gelen termal suyun iyileştirici özellikleri, Gevgeli yakınlarındaki Negorski hamamlarındaki su ile aynıdır.

Kocana Vadisi'nde elverişli doğal şartlar sayesinde tarım ve bahçecilik ve hayvancılık gelişmiştir. Kocana Vadisi'nin Makedonya ve Balkanlar'da yaygın olarak bilinen meşhur ürünü, antik çağlardan beri burada yetiştirilen pirinçtir.[6] Bölgede pirinç yaklaşık 4.000 hektarlık alanda yetiştirilir ve verim hektar başına yaklaşık 6.000 kilogramdır.[7] Bunun yanında bölgede buğday ve mısırın yanı sıra, Vinica'daki vadi kenarlarında yulaf yetiştirilmektedir. Bölgede yağış miktarı, sıcaklık ve toprak neminin uygunluğu sayesinde fasulye, ıspanak, bezelye, lahana, patates, soğan, havuç ve biber de yetiştirilir. Hayvancılık en çok Kocani Vadisi'nin kuzey kesimlerinde ve Osogovo dağları eteklerinde yaygındır. Vadinin ovalık kısımlarında az sayıda büyükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ovče Pole and similar topics | Frankensaurus.com". frankensaurus.com (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ Putokaz, Portal. "Kočanska pirinčana polja (Makedonija)". Putokaz. 28 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  3. ^ "КОЧАНСКА КОТЛИНА". Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ "Климатски карактеристики | Општина Кочани" (İngilizce). Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. [ölü/kırık bağlantı]
  5. ^ "North Macedonia Timeless". northmacedonia-timeless.com. 15 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  6. ^ "Кочанските оризови полиња". Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj (Makedonca). 9 Ekim 2013. 2 Kasım 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022. 
  7. ^ "The rice fields of kocani. - Free Online Library". www.thefreelibrary.com. Erişim tarihi: 30 Nisan 2022.