Klidestal atı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Klidestal atı, İskoç bir koşum atı türüdür. İsimlendirilmesi, ortaya çıkış yaptığı, Lanarkshire vilayetindeki Clydesdale bölgesine ya da River Clyde vadisine dayanmaktadır.

İki adet Yeni Zelanda Klidestali bir vagonu çekerken

Türün kökeni onsekizinci yüzyıla dayanmaktadır. Dönemin İskoçya'sına damızlık olarak ithal edilen Flaman atları yerel kısraklarla çiftleştirilmiş; ondokuzuncu yüzyılda Shire atları ile karıştırılmıştır.[1]:50 Klidestal ifadesinin tür için ilk kullanımı 1826'da gerçekleşmiştir.

Klidestal atı kullanımı ondokuzuncu yüzyıl sonuna doğru İskoçya'nın tümüne ve İngiltere'nin kuzeyine yayılmıştır. 1877 yılında, Klidestal atının ırk standartlarının takibi ve değerlendirmesi için kurulan ilk ırk derneklerinin kurulması ile, Klidestal atı başta Avustralya ve Yeni Zelanda olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine ihraç edilmeye başlanmıştır.

Yirminci yüzyılın ilk yarısında, Klidestal ırkına ait at sayısında Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılmak üzere yapılan geniş çaplı ihracatlar ve tarımın aynı dönemde giderek mekanize edilmesi sebebiyle azalışlar baş göstermiştir. 1970'li yıllara gelindiğinde, Klidestal ırkının soyu tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı çeşitli hayvan-ırkı derneklerince rapor edilmiş; günümüzde ise Rare Breeds Survival Trust (2020)[2] tarafından yakın gelecekte "nesli tükenebilir" ve DAD-IS (2020)[3] tarafından "nesli riskte" olarak kategorilenmiştir.

Klidestal ırkı, iri ve güçlü olarak nitelendirilmekte ise de, geçmişe göre ırk üyelerinin ağırlıklarının zamanla azaldığı not edilmiştir.[1]:50

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Hartley Edwards, Elwyn (2016). The Horse Encyclopedia (First American bas.). New York, New York. s. 50. ISBN 9781465451439. 
  2. ^ "Breed data sheet: Clydesdale / United Kingdom (Horse)". Domestic Animal Diversity Information System of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. 12 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 
  3. ^ "Equine watchlist". Rare Breeds Survival Trust. 20 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2021. 

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]