Klasik ve Romantik Yazılar Üzerine

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Klasik ve romantik yazılar üzerine, Jan Śniadecki'nin Romantizm fenomeni üzerine yaptığı 1819'da Dziennik Wileński de yayınlanan bir eskiz çalışmasıdır.[1]

Śniadecki işgal altındaki Polonya'nın kendi dilini unutmasından endişe endişe ediyordu ve bu nedenle eğitimi Polonya kültürünü korumak için önemli araç olarak kabul ediyordu.[2] Ancak edebiyattaki romantik eğilimin entelektüel çürümenin sonucu olduğuna ve romantik sanatın düzensizlik ve baştan savma bir dil ile karakterize edildiğine ve batıl inançları desteklediğine inanmasından dolayı romantizme karşı sert bir tavır takındı.[3] Śniadecki eserinde ayrıca, Shakespeare'in oyunlarının bazı unsurlarının doğru ve ilginç olmasına rağmen, yazarın eğitilmediği ve sıradan insanları memnun etmek için yazmadığı için eleştirir.[4] Bununla birlikte, Śniadecki muhtemelen Lehçeye kötü tercüme edilmiş Shakespeare oyunlarını okumuş olmasında dolayı bu fikre sahip olmuş olması olasıdır.

Śniadecki'nin metni, Polonya'da uzun süren romantikler ve klasikler arasındaki anlaşmazlığının en ünlü metinlerinden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Idee programowe romantyków polskich, oprac. Alina Kowalczykowa, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Biblioteka Narodowa, seria I, nr 261, Wrocław 2000, s. 23.
  2. ^ Idee programowe romantyków polskich, oprac. Alina Kowalczykowa, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Biblioteka Narodowa, seria I, nr 261, Wrocław 2000, s. XVI.
  3. ^ Alina Kowalczykowa, Romantyzm [w:] Słownik literatury polskiej XIX wieku, pod red. Józefa Bachórza i Aliny Kowalczykowej, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 2002, s. 835.
  4. ^ Jan Śniadecki, O pismach klasycznych i romantycznych [w:] Idee programowe romantyków polskich, oprac. Alina Kowalczykowa, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Biblioteka Narodowa, seria I, nr 261, Wrocław 2000, s. 29.