Klapa Şarkıları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güney Hırvatistan'ın Dalmaçya bölgesinin Klapa çok parçalı şarkıları
Vatroslav Lisinski Konser Salonu'nda erkek klapa grubu "Sagena"
ÜlkeHırvatistan
Kaynak746
BölgeAvrupa ve Kuzey Amerika
Tescil geçmişi
Tescil2012 (7. oturum)

Klapa müziğinin ortaya çıkışı Hırvatistan'ın Dalmaçya kentinden çıkmış olan geleneksel bir akapella söyleme biçimidir.[1] Klapa kelimesi "bir arkadaş grubu" olarak tercüme edilir ve ve köklerini kıyı kilisesi şarkılarına kadar izler.[2] Motifler genel olarak aşkı, şarabı,vatanı ve denizi simgeler. Müziğin ana unsurları armoni ve melodidir, ritim genellikle arka planda tutulur. Ritimin öne çıktığı çok az durum vardır. 2012 yılında klapa, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edilmiştir.[3]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir klapa grubu, bir birinci tenor, bir ikinci tenor, bir bariton ve bir bastan oluşur. İlk tenor dışındaki ses sayısını ikiye katlamak mümkündür. Genellikle erkek şarkıcılardan oluşur. Son zamanlarda, kadın vokal grupları oldukça popülerdir, ancak genel olarak erkek ve kadın grupları birbirinden ayrılır ve ortak olarak sahne almazlar.

Klapa bir akapella müziği olmasına rağmen, ezgiye bazen bir gitar ve bir mandolin eklemek mümkündür. Klapa'ya, genellikle vurmalı çalgıları simüle eden sentezleyici klavyeler de eşlik edebilir.

Günümüzde klapa müziği[değiştir | kaynağı değiştir]

Klapa'dan Mora, Malmö'de düzenlenen 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda " Mižerja " şarkısını seslendiriyor

Klapa geleneği, bestelenen yeni şarkılarla ve düzenlenen festival ve yarışmalarla hala çok canlılığını korumaya devam ediyor.[4] Omiš'teki Dalmaçyalı Klapas Festivali bu türün en iyi bilinen müzik festivalidir.[4] Festivalin en başarılı gruplarından biri, 2006–2008'de üç yıl üst üste festivali kazanan Klapa Šufit'tir . Dalmaçya'dan pek çok genç klapaya değer verir ve dışarıda yemek yerken veya içerken düzenli olarak bu türde şarkılar söyler. Akşamları sokaklarda yiyecek ve şarap içerken amatör klapaların şarkı söylediğini duymak alışıldık bir durumdur.

2013 yılında Hırvatistan, 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Hırvatistanı temsil etmesi için bir klapa grubu seçti. Grup, " Mižerja " girişiyle Klapa s Mora olarak adlandırıldı.[5]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ John Everett-Heath. "Dalmatia." Concise Dictionary of World Place-Names. Oxford University Press. 2005. Encyclopedia.com
  2. ^ Josko Caleta (April 1997). "Klapa Singing, a Traditional Folk Phenomenon of Dalmatia". Narodna umjetnost: Croatian Journal of Ethnology and Folklore Research. Zagreb, Croatia: Institute of Ethnology and Folklore Research. 34 (1). ISSN 0547-2504. 21 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2013. 
  3. ^ "UNESCO: Klapa multipart singing of Dalmatia, southern Croatia". 5 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  4. ^ a b "Festival of the Dalmatian Klapa in Omis". 27 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Mižerja to be the Croatian entry in Malmö". eurovision.tv. eurovision.tv. 21 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ocak 2013.