Kjerag

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kjerag
Harita
Yükseklik1.110 m (3.640 ft)
Coğrafya
KonumRogaland, Norveç

Kjerag veya Kiragg, Norveç'in Sandnes belediyesinde (Fylke Rogaland) Lysefjord üzerinde bulunan bir kaya platosudur.

Platonun en yüksek noktası yaklaşık 1020 m'dir. Platonun batı kısmında, Lysefjord'un 1000 m yukarısındaki bir yarığa sıkışmış yaklaşık 5 m³'lük bir monolit olan Kjeragbolten yer almaktadır. Ayrıca 715 metre yüksekliğinde küçük bir şelale (Kjeragfossen) bulunmaktadır.

Preikestolen ile birlikte Kjerag, bölgedeki en iyi bilinen ve en popüler turistik yerlerden biri ve base jumpçılar için popüler bir başlangıç ve atlama noktasıdır.

Yaklaşık 1.000 metre yüksekliğindeki kuzey cephesinde çeşitli serbest tırmanış ve ayrıca teknik büyük duvar tırmanış rotaları bulunmaktadır.

Kjerag'a giden yürüyüş parkuru, Lysebotn'un 640 m yukarısında bir restoran olan Øygardstølen'de başlamaktadır. Buradan Kjerag'a giden patika, kısmen zorlu bir arazide yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Dönüş yolu da aynı güzergahı takip etmekte ve yaklaşık aynı süreyi almaktadır. Patika, yer yer demir zincirlerle sabitlenmiştir. Gerçek tırmanışa ek olarak, rota üzerinde iki dağ ve iki vadinin aşılması gerekmektedir. Vadiler, bataklık arazi ve göllerden oluşmaktadır.