Kitab-ı Mukaddes'te adı geçen kişilerin mezar yerleri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıdaki liste, çeşitli yerel ve dini geleneklere göre Kitab-ı Mukaddes'te adı geçen kişilerin mezar yerleri listesidir. Listelenen yerler kesin delillere dayanmamakla birlikte İncil'e ve/veya yerel geleneklerde bahsedilen kaynaklara dayanmaktadır. Lübnan, İsrail, Filistin, Irak, Ürdün ve İran'da, kutsal alanlar olarak atfedilen bazı bölgelerde koruma amaçlı yapılar inşa edildi.

Tevrat'ta bahsedilen kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Âdem Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

Hıristiyanlık: Adem Şapeli, Kutsal Kabir Kilisesi,

Sünni İslam: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

Şii İslam: İmam Ali Türbesi, Necef, Irak

Hebron001.JPG

Meshed ali usnavy (PD).jpg
Havva Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria,

İslam: Havva'nın Kabri, Cidde, Suudi Arabistan

Hebron001.JPG
Eves-tomb-pelerinage-a-la-mecque-et-a-medina.png
Habil ve Kabil Nabi Habeel Camii, Zabadani Vadisi, Suriye NabiHabeel01.jpg
Şit Yahudilik: Tiberya, İsrail

İslam: Al-Nabi Shayth, Lübnan,
Bashshit, Filistin


Seth Prophet Shrine in Seth Prophet Town01.JPG
Bashshit.jpg
Nuh Nuh'un Türbesi olarak kabul edilen birçok yer bulunmaktadır:


The grave monument of the prophet Noah.JPG Meshed ali usnavy (PD).jpg Tomb of prophet Noah.jpg Gora Nûh Cizîra Botan 2009 2.JPG

İbrahim, Sare, İshak, Rebeka,Yakup, Esav, Lea Yahudilik: Atababalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria, Hebron001.JPG Yahudi geleneğine göre, Esav'ın sadece başı Atababalar Mağarası'nda gömülüdür. Efsanelere göre, İsmail de burada gömülüdür.
İsmail ve Hacer İslam: Hicr-i İsmail, Mekke, Suudi Arabistan[1] Last call for Hajis - Flickr - Al Jazeera English.jpg
Lut İslam: Bani Na'im, El Halil yakınları, Batı Şeria
Rahel Rahel Türbesi, Beytüllahim civarı, Batı Şeria TOMB-GATE.JPG
Zilpa, Bila Yochebed, Sippora ve Elisheba Maderşahiler Kabri, Tiberya, İsrail Matriarch graves 1.jpg
Reuben Nabi Rubin, Palmachim, İsrail Reuben's tomb.jpg Osmanlı döneminde, Araplar sık sık Memlük dönemi yapısını ziyaret ederdi. Günümüzde ise Yahudiler bölgeyi ziyaret ederler.
Yehuda Yehud, İsrail[2] The Tomb of Judah Jacob's Son ap 003.jpg
Şimon Kibbutz Eyal, İsrail.
Aşer ve Naftali Tel Kedesh, Malkia yakınları, İsrail
Gad Ürdün'deki Es-Salt'ın batısındaki Ain El-Jadur ya da Rehovot, İsrail'deki Nevei Ganda.
Dan Beit Shemesh, İsrail[3]
Kedarite Zencan, İran Gidar.jpg
Zebulun Zevulun'un Kabri, Sidon, Lübnan Geçmişte, İyar'ın sonlarına doğru, Filistin'in en uzak bölgelerinden ve Lübnan'da yaşayan Yahudiler bu mezara hac ziyareti gerçekleştirirdi.[4]
Yusuf, Efrayim ve Menaşe Yahudilik: Yusuf'un Kabri, Nablus (Shechem), Batı Şeria;

İslam: Atalar Mağarası, El Halil, Batı Şeria

Joseph's Tomb.jpg Bazı arkeologlar, Yusuf'un, kalah (kale) olarak bilinen bir ortaçağ yapısının yer aldığı Atababalar Mağarası'nın yanında gömülü olduğunu düşünmektedir.

Bazı arkeologlar, Nablus'daki alanın birkaç yüzyıl yaşında olduğuna ve Yusuf Al-Dwaik adında bir Müslüman şeyhin kalıntılarını içerebileceğine inanıyorlar.

Benyamin Kfar Saba, İsrail Nabi-Yamin-50.jpg
Nabi-Yamin-41.jpg
Birbirinden 30 m mesafedeki iki yapı (her ikisi de görsellerde görülen) Yahudiler ve Müslümanlar tarafından gerçek mezar olarak kabul edilmektedir. Ancak bu mezar alanları tartışmalıdır, çünkü her iki mezar da Benyamin'in kabilesinin topraklarında yer almamaktadır.
Serah Pir Bekran, İsfahan yakınları, İran[5]
Musa Nibu Dağı Dead Sea from Mt Nebo.jpg Kutsal Kitap'a göre, putlara karşı bir görüş geliştirildiği için (tapınılmasını önlemek adına) Musa'nın mezarının kesin yeri bilinmemektedir.
Harun Harun'un Kabri: Hor Dağı, Petra yakınları Ürdün. Shrine on Mt Aaron.jpg Deniz seviyesinden 1350 metre yüksekte, bölgedeki en yüksek zirve noktası; Harun'un öldüğü ve gömüldüğü yer olarak kabul edilmektedir. 14. yüzyıldan kalma bir cami burada Petra'nın ve çevresindeki birçok alanda görülebilen beyaz kubbeyle duruyor.
Eleazar Awarta, Batı Şeria[6] İsrail Savunma Gücü, belirsiz güvenlik durumundan dolayı ziyaretleri İbrani takvimine göre 5 Şabat'a yakın bir gece ile ve sadece Yahudilerle sınıdlandırmıştır.
Ithamar Awarta, Batı Şeria a.g.y. [kaynak belirtilmeli]
Jethro Nabi Shu'ayb, Hittin Nebishoaib.jpg Her yıl 25 Nisan'da Dürziler topluluk meselelerini görüşmek amacı ile bölgede toplanmaktadırlar.
Aholiab Sujod, Güney Lübnan[7] Konum: 33.4428°N 35.5381°E

Nevi'im'de bahsedilen kişiler (Peygamberler)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Nun Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria Nun2.jpg
Yuşa Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria Joshua's Tomb at Kifl Hares.jpg İbrani takvimine göre, her yıl 26 Nisan'da, ölüm yıl dönümü nedeniyle bölgeye hac ziyareti gerçekleştirilmektedir.
Caleb Timnath-heres, Kifl Hares, Salfit Valiliği, Batı Şeria Caleb2.jpg
Othniel Ben Kenaz El Halil, Batı Şeria[8]
Shamgar Tebnine, Lübnan[9] View from the Toron castle, Lebanon.jpg Mezara ait bir fotoğraf bulunmamaktadır. Mezar, şu adreste bulunabilir: 33°11'53.9"N 35°25'18.1"E
Debora, Barak ve Yael Tel Kedes, İsrail[10] Barak devorah.jpg
Samson Beit Shemesh, İsrail[11]
Elkanah Kedita, Upper Galilee, İsrail[12]
Hannah ve Samuel Samuel'in Kabri, Batı Şeria.[13] Diğer kaynaklar, Samuel'in mezarınınİran'ın Save Şehri'nin 30 km dışında bulunduğunu iddia etmektedir. NebiSamuel2.jpg Mezarda hem Yahudiler hem de Müslümanlar dua etmektedir. Birçok dindar Yahudi, Samuel Peygamber'in ölüm yıldönümü olan İyar'da mezarı ziyaret etmektedir.
Eli Shiloh, Samarya
Davud Davud'un Kabri, Zion Dağı, Kudüs King david tomb.jpg Kutsal Kitap'ta geçtiğine göre, Kral Davud kendi kentine gömüldü; Kudüs'ün güneydoğu tepesi David Şehri, batı tepesi ise Mount Zion'dur. "Mezar" Haçlı-dönemi bir anıt mezardır (sembolik, boş lahit). Yapı, M.S. 2. yüzyılın başlarına tarihlenir ve Davud'un burada gömülü olduğu geleneği, Davud'un ölümünden neredeyse bin yıl kadar sonra Bizans Hristiyanları tarafından ortaya konulmuştur.[14]
Abşalom Yad Avshalom, Zeytindağı, Kudüs Tomb of Avshalom in the Kidron Valley;.jpg Arkeologlar mezarı M.S. 1. yüzyıla tarihlemişlerdir. Abşalom ile olan ilişkisi sadece 12. yüzyıla aittir.[15] Yapının tarihi (yaklaşık 1000 yıl) ve Kutsal Kitap'taki bahis (Abşalom'un naaşı, Efrayim ormanında bir çukurda taşlarla örtülmüştü, denilerek bahsedilir) nedeniyle, hiçbir grup tarafından Abşalom'un mezarı olarak düşünülmemektedir.
Abner ben Ner El Halil, Batı Şeria[16] Abner ben Ner.jpg Haham Moses ben Mordecai Bassola mezarı 1522 yılında ziyaret etti.[17] Mezardan bahseden bir kitap Sefer Yihus ha-Tzaddiqim tarafından 1561 yılında yazıldı (Book of Genealogy of the Righteous).[18]
İşaya İşaya Mozolesi, İsfahan, İran[19] ya da Nahal Dishon, (İsrail) Emamzadeh Esmaeil.jpg
Tomb of isaiah.jpg
Hushai Yirka, İsrail
İddo Golan Heights,[20]
Yehoşafat Mount of Olives, Kudüs [21]
Elyasa Elyasa'nın Mezarı. İki bölge arasında tartışmalıdır: Carmel Dağı yakınları, Batı Şeria ya da Kfar Yassif, Akka, İsrail
Huldah Mount of Olives, Kudüs
Sıdkiyah Sıdkiyah Mağarası, Eski Şehir [22] Zedekiah's Cave in summer 2011 (2).JPG
Ezekiel Ezekiel'in Kabri, Al Kifl, Irak Ezekial's-Tomb-at-Kifel.jpg 20. yüzyılın ortalarına kadar, 5.000'e kadar Yahudi, Hamursuz Bayramı döneminde mezara geliyordu.[23] Müslümanlar bu mezarı Zülkifl'e ait olduğuna inanmaktadır. (Bir görsel için, bkz:[24])
Baruch ben Neriah Al Kifl, Irak Kifl Harith 2.jpg Tam yeri bilinmiyor. Geleneğe göre Baruch'un mezarı şimdiye kadar hiçbir kayıt bulunmayan "Meşhed Ali" adlı bir kasabanın yakınlarındaki Ezekiel'in Kabri'nden yaklaşık 1.6 km uzaklıkta yer almaktadır.
Hosea Antik Yahudi mezarlığı, Safed, İsrail[25] Hosea's tomb.jpg
Amittai Beit Ummar, El Halil yakınları, Batı Şeria Nabi Matta Camisi: Beit Ummar'daki ana cami, Nabi Matta veya Amittai'nin Kabri'ne, yani Yunus'un babasının mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Mujir ad-Din Matta'nın "peygamberlik evindeki insanlardan kutsal bir adam" olduğunu yazmaktadır. Yakındaki Halhul, "Yunus ibn Matta" ya da "Amittai oğlu Yunus" yazılı kitabesi ile Yunus'un mezarına ev sahipliği yaptığına ve Matta'nın aslında Amittai'nin Arapça ismi olduğuna ve Beit Ummar Türbesi'nin Amittai'ye ithaf edildiğini doğrulamaktadır. 1226 yılında Eyyübi sultanı el-Mu'azzam, Kudüs valisi Raşid ad-Din el-Mu'azzami'nin gözetiminde bir minareli bir cami inşa etti. Memlükler, camiye eklemeler yapmış ve yüzeyinde çeşitli yazıtlar yerleştirmişlerdir.
Yunus Yahudilik: Mashhad, Kabul, İsrail. (görseldeki)

İslam: Halhul, Beit Ummar yakınları, El Halil.


Neby Yunis.jpg
Mika Kabul, İsrail[26] Profet Micah Tomb in Kabul Israel 1.jpg
Nahum Al Qush, Dahuk'un güneyi, Irak. Bununla birlikte, tarihî hesaplarda bahsedilen diğer iki alan vardır: Elkesi, Celile'deki Ramah yakınları ve Batı Şeria'daki Elcesei. ProphetNahum.JPG
Habakkuk Kimi kaynaklara göre Huqoq, kimi kaynaklara göre Kadarim, İsrail.[27][28] Kimi kaynaklara göre Toyserkan, İran.[29] CHUKUK01.JPG
Prophet Habakkuk Tomb ap 001.jpg
Habakuk mausoleum Tuyserkan Iran.jpg
Zephaniah En-Nabi Safi, Güney Lübnan[30] Mazraat el Chouf.jpg Mezarın fotoğrafı mevcut değil. Mezarın kendisi şu adreste bulunabilir: 33°28'34.0"N 35°31'58.1"E
Haggai, Malachi ve Zechariah Peygamberler Kabri, Zeytindağı, Kudüs [31]

Ketuvim'de behsedilen kişiler (Yazılar)[değiştir | kaynağı değiştir]

Kişi Yer adı ve konum Görsel Notlar
Eyüp Dürzilik'te: Chouf, Lübnan (görseldeki). Yâkût el-Hamavî, mezarın Al-Şeyh Saad'ta olduğunu kaydetmişken, diğer geleneklere göre ise mezar Salalah, Umman'dadır. Lebanon the rest 115.jpg
Jesse ve Ruth El Halil, Batı Şeria The tomb of Jesse and Ruth (7705253158).jpg
Mordecai ve Ester Ester ve Mordecai'nin Kabri, Hemedan, İran Tomb of Ester and Mordechai interior.jpg Pers Yahudileri hala Purim festivalinde yıllık hac yapmaktadır.
Danyal Danyal'ın Kabri, Susa, İran (görseldeki). Bununla birlikte, Kerkük ve Semerkant'ı içeren altı geleneksel alan daha bulunmaktadır. Daniel Barry Kent.JPG Kerkük'teki halk, Hananya, Mishael ve Azaria'nın Danyal'ın yanına gömüldüğünü iddia etmektedir.
Ezra Ezra'nın Kabri, Al-'Uzayr, Basra yakınları, Irak Tomb of Ezra.jpg 20. yüzyılın ortalarına kadar Yahudi bekçiler tarafından korunuyordu. Bu noktadan sonra, yerel bir Müslüman Iraklı koruma sorumluluğunu üstlendi. Kabri çevreleyen alan, günümüzde Müslüman ibadet yeri olarak kullanılırken odadaki İbranice yazıtlar hâlâ mevcut. Dicle ve Fırat'ın buluştuğu yer.
Lamech İslam: Lamech'in Kabri, Mihterlam, Afganistan
Zechariah ben Jehoiada Zechariah Kabri, Zeytindağı, Kudüs Zetomb.JPG

Yeni Ahit'te bahsedilen kişiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Corbin, Henry (2009). "The configuration of the Temple of the Ka´bah.". Temple and Contemplation. Londra: Roudledge. s. 227. ISBN 978-0-710-30129-1. This is the hijr of Ishmael, or the house of Ishmael (Bayt Ismail), where he buried his mother Hagar and where he himself is buried. 
  2. ^ האבות, האמהות, הבנים והנביאים
  3. ^ דן בן יעקב
  4. ^ Pilgrimage in Palestine
  5. ^ Goldman, Shalom (1995). "The Women of the Joseph Story". The Wiles of Women, The Wiles of Men. New York: SUNY Press. s. 115. ISBN 0-7914-2683-1. 
  6. ^ https://archive.is/20130108023424/http://www.syt.co.il/showKever.asp?id=337 אלעזר בן אהרן הכהן
  7. ^ נחלת אשר 2007-03-12 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  8. ^ Otniel ben Knaz
  9. ^ Yeshiva.org.il - המשך ענין לבנון
  10. ^ מקומות קדושים | קברי צדיקים - הגליל העליון ואצבע הגליל - גבול לבנון - ברק בן אבינעם - SYT
  11. ^ שמשון הגיבור
  12. ^ אלקנה
  13. ^ מקומות קדושים | קברי צדיקים - ירושלים - צפון ירושלים - שמואל הנביא - SYT
  14. ^ Jerome Murphy-O'Connor (2008). The Holy Land: An Oxford Archaeological Guide from Earliest Times to 1700. Oxford Archaeological Guides. Oxford: Oxford University Press. ss. 116–117. ISBN 978-0-19-923666-4. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 
  15. ^ Jerome Murphy-O'Connor (2008). The Holy Land: An Oxford Archaeological Guide from Earliest Times to 1700. Oxford Archaeological Guides. Oxford: Oxford University Press. s. 133. ISBN 978-0-19-923666-4. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2016. 
  16. ^ Tomb of Avner ben Ner (Abner) in Hebron
  17. ^ Avraham, David (31 Aralık 1999). In Zion and Jerusalem: The Itinerary of Rabbi Moses Basola 1512-1523. Jerusalem: C G Gundation. ISBN 9789652229267. 
  18. ^ "URI (ORI) BEN SIMEON - JewishEncyclopedia.com". www.jewishencyclopedia.com. 27 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Ocak 2016. 
  19. ^ Freedman, Warren. (1984) World Guide for the Jewish Traveler. NY: E.P. Dutton Inc
  20. ^ עידו הנביא 2008-03-30 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  21. ^ יהושפט
  22. ^ מקומות קדושים | קברי צדיקים - ירושלים - העיר העתיקה - מערת צדקיהו - SYT
  23. ^ Passover pilgrimage to Ezekiel's tomb in Iraq
  24. ^ http://www.johnberger.com/indexdead2.htm
  25. ^ הושע הנביא
  26. ^ מיכה הנביא
  27. ^ חבקוק הנביא 2011-10-01 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  28. ^ Hukkok
  29. ^ آلبوم عکسهای تویسرکان
  30. ^ המשך ענין לבנון
  31. ^ חגי הנביא
  32. ^ Caiaphas’ Family Tomb Found, Chicago Tribune, August 14, 1992, http://articles.chicagotribune.com/1992-08-14/news/9203130273_1_caiaphas-ossuaries-burial-cave.
  33. ^ The Tomb of Caiaphas’ Unearthed?, The New York Times, August 16, 1992, Author Michael Specter https://www.nytimes.com/1992/08/16/weekinreview/august-9-15-the-tomb-of-caiaphas-unearthed.html.