Kiraz eriği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kiraz eriği
Korunma durumu

Durumu belirsiz (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Plantae
Şube: Spermatophyta
Sınıf: Magnoliopsida
Takım: Rosales
Familya: Rosaceae
Oymak: Amygdaleae
Cins: Prunus
Tür: P. cerasifera
İkili adlandırma
Prunus cerasifera
Ehrh., Gartenkalender 4: 190 (1785).

Kiraz eriği (Prunus cerasifera), gülgiller (Rosaceae) familyasından Doğu Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya'ya özgü bir ağaç türü.

Morfolojik özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

6–15 m'ye kadar boylanabilen küçük ağaç veya büyük çalılardır, kışın dökülen yapraklar 4–6 cm uzunluğundadır. Avrupa'da baharda ilk çiçek açan ağaçlardandır, çoğunlukla Şubat ortasında görülürler. Çiçekler beyaz renkte 5 taç yapraklıdır. Meyve 2–3 cm çapında sarı veya kırmızı renkte sert çekirdeklidir, yenebilir; Ağustos-Eylül arasında olgunlaşır.

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Meyvesi tatlıdır, bazı çeşitleri taze yenebilir ve diğerlerinin ekşi olması reçel yapımı için uygundur. Sarı ve kırmızı kiraz eriği, Gürcü mutfağının en önemli malzemelerinden biridir. Bu erikten yapılan ve tkemali denilen sos, birer sulu yemek olan Harço ve Çakapuli'nin hazırlanmasında kullanılır. Öte yandan bu sos şiş kebabına her zaman eşlik eder.

Peyzajda kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Beyaz çiçekler

Kiraz eriği bahçelerde yetiştirilen popüler bir süs ağacıdır. Pek çok kültivarı geliştirilmiştir, bunlardan 'Pissardii' ve 'Nigra' mor yapraklar ve pembe çiçekler için yetiştirilir, meyveler koyu mor renklidir. 'Lindsayae' kültivarının soluk pembe çiçekler ve yeşil yaprakları vardır.