Kiralama (spor)
Bu maddedeki bilgilerin doğrulanabilmesi için ek kaynaklar gerekli. (Kasım 2009) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Sporlarda kiralama, bir oyuncunun mevcut sözleşmeli olduğu kulüpten başka bir kulüpte geçici olarak oynayabilmesidir. Kiralama anlaşmaları birkaç haftadan bir tam sezona kadar sürebilir, bazen birden fazla sezon boyunca devam edebilir. Ana kulüp, bir kiralama ücreti belirleyebilir ve ayrıca oyuncunun maaşının bir yüzdesinin ödenmesini talep edebilir.
Futbol
[değiştir | kaynağı değiştir]Oyuncular çeşitli nedenlerle diğer kulüplere kiralanabilir. En yaygın olarak genç yetenekler, değerli bir A takım deneyimi kazanmak amacıyla daha düşük ligdeki bir kulübe kiralanır. Bu durumda ana kulüp, oyuncunun maaşını tamamen veya kısmen ödemeye devam edebilir. Manchester United ve Royal Antwerp,[2] Arsenal ve Beveren[3] veya Chelsea ve Vitesse[4][5][6] gibi bazı kulüpler, bu amaçla bir farm kulüple resmî bir düzenleme yapar. İtalya Serie A gibi diğer liglerde, bazı küçük kulüpler "farm kulübü" olarak bilinir ve düzenli olarak, özellikle genç oyuncuları, daha büyük kulüplerden kiralar.
Bir kulüp, transfer bütçesi yetersiz olsa da maaşları ödeyebiliyorsa veya sakatlıklar ya da cezalar nedeniyle geçici bir oyuncu ihtiyacı varsa, bir oyuncuyu kiralık olarak alabilir. Ana kulüp, kiralama süresi boyunca kiralayan kulüpten bir ücret talep edebilir veya oyuncunun maaşının bir kısmını ya da tamamını ödemesini isteyebilir.[7] Bir kulüp, maaşından tasarruf etmek için bir kadro oyuncusunu kiralayabilir veya sakatlıktan sonra maç formunu yeniden kazanması için A takım oyuncusunu kiralık olarak gönderebilir.
Bir transfer penceresini aşmak için de kiralık bir anlaşma yapılabilir. Bu tür bir kiralık anlaşma, bir sonraki transfer dönemi açıldığında kalıcı transfer için üzerinde anlaşılmış bir ücreti içerebilir.
Bazı oyuncular, mevcut kulüpleriyle mutsuz oldukları veya anlaşmazlık yaşadıkları için kiralanır ve başka bir kulüp onları kalıcı olarak satın almak istemez.
Premier League'de kiralık oyuncuların, sözleşmelerinin bulunduğu kulübe karşı oynamalarına izin verilmez (kural M.6'nın 7.2 bölümü). Bununla birlikte kiralık oyuncular, izin almaları durumunda kupa turnuvalarında kendi kulüplerine karşı oynayabilirler, ancak eğer o sezon o kupada kendi kulüpleri adına oynamışlarsa bu mümkün olmaz.[8][9][10]
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ Moore, Glenn (1 Şubat 2014). "Young players at Premier League clubs must use the loan lottery if they want to make it – the Under-21 league is too soft and sanitised" [Premier League kulüplerindeki genç oyuncular, başarılı olmak istiyorlarsa kiralık piyangoyu kullanmalıdır - 21 Yaş Altı ligi çok yumuşak ve sterilizedir]. The Independent (İngilizce). 31 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ekim 2023.
- ^ Mitten, Andy (9 Mart 2012). "Antwerp connection is a Belgium delight for Manchester United". thenational.ae (İngilizce). The National. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014.
- ^ Jones, Meirion (27 Haziran 2006). "Arsenal face Fifa investigation" [Arsenal, FIFA soruşturmasıyla karşı karşıya]. BBC News. 5 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2008.
- ^ Cohen, Jake (13 Kasım 2013). "Fortifying an Empire: The Chelsea-Vitesse Partnership" [Bir İmparatorluğu Güçlendirmek: Chelsea-Vitesse Ortaklığı]. weaintgotnohistory.com (İngilizce). SB Nation. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014.
- ^ Born, Elko (10 Ocak 2014). "How Vitesse became Chelsea's finishing school". fourfourtwo.com. FourFourTwo. 22 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014.
- ^ Fifield, Dominic (1 Nisan 2014). "Chelsea and Vitesse Arnhem' links investigated by the Dutch FA" [Chelsea ve Vitesse Arnhem'in bağlantıları Hollanda Futbol Federasyonu tarafından araştırıldı]. The Guardian. Erişim tarihi: 22 Aralık 2014.
- ^ Marsh, Jaymes (7 Haziran 2007). "Football Transfers Explained" [Futbol Transferleri Açıklandı] (İngilizce). Tottenham Hotspur Blog News. 8 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Haziran 2008.
- ^ "Football loan transfer rules: Premier League guidelines, limits & full details" [Futbol kiralık transfer kuralları: Premier League kuralları, limitleri ve tüm detayları]. Goal.com US (İngilizce). 21 Kasım 2019. 4 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024.
- ^ Cormack, James (31 Ocak 2023). "Football loan transfer rules: Premier League guidelines, limits & full details" [Futbol kiralık transfer kuralları: Premier League kuralları, limitleri ve tüm detayları]. 90min (İngilizce). 2 Haziran 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024.
- ^ Cunningham, Jack (27 Eylül 2023). "Can David Raya play against Brentford? Arsenal goalkeeper needs permission to face parent club in Carabao Cup" [David Raya, Brentford'a karşı oynayabilir mi? Arsenal kalecisinin Carabao Kupası'nda ana kulüple karşılaşmak için izne ihtiyacı var]. talkSPORT (İngilizce). 9 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2024.