Kim Hanedanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Kim hanedanlığı (Kuzey Kore) sayfasından yönlendirildi)
Kim Hanedanı
백두|혈통
白頭|血統
Paektu-hyŏlt'ong
ÜlkeKuzey Kore Kuzey Kore
Köken yeriPyongyang
Kuruluş9 Eylül 1948
KurucuKim İl-sung
Ünlü üyeleriKim Il-sung, Kim Jong-il, Kim Jong-un

Kim hanedanlığı veya Paektu Soyluğu, ülkenin ilk lideri Kim İl-sung'dan doğan üç kuşak bir Kuzey Kore liderliği soyu. 1948'de Kim, 1945'teki Japon egemenliğinin sona ermesinden sonra Kore'nin kuzeyinde yeni oluşturulan yönetime katıldı. 1950'de Kore Yarımadası'nı yeniden bir araya getirme girişiminde Kore Savaşı başladı ve Kim ailesi bu savaşa yoğun olarak katıldı. 1980'lerde Kim, daha sonra iki halefine geçecek olan Juche devlet felsefesine yakından bağlı bir kişilik kültü geliştirdi: oğlu Kim Jong-il ve torunu Kim Jong-un.[1][2]

Bu aile geçmişine Japon yönetiminde Kore döneminde ülkenin bağımsızlık mücadelesi sırasında ve kurulma aşamasında gerçekleştirdiği fedakarlıklar ve verdiği bedeller nedeniyle Kuzey Kore'de özel önem atfedilmektedir. Zira aile üyelerinin büyük çoğunluğu Japonya'daki bağımsızlık mücadeleleri sırasında ve Kore Savaşı'ndaki gerilla savaşı süreçlerinde ölmüştür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Young W. Kihl, Hong Nack Kim. North Korea: The Politics of Regime Survival. Armonk, New York: M. E. Sharpe, Inc., 2006. p. 56.
  2. ^ Robert A. Scalapino, Chong-Sik Lee. The Society. University of California Press, 1972. p. 689.