Kill Bill: Volume 1

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kill Bill: Volume 1
Filmin afişi
YönetmenQuentin Tarantino
YapımcıLawrence Bender
YazarQuentin Tarantino
UyarlamaThe Bride
Q&U
Oyuncular
MüzikThe RZA
Görüntü yönetmeniRobert Richardson
KurguSally Menke
StüdyoA Band Apart
DağıtıcıMiramax Films
Çıkış tarih(ler)i10 Ekim 2003 (2003-10-10)
Süre111 dakika
ÜlkeABD[1]
Dilİngilizce
Japonca
Fransızca
Bütçe$30 milyon[2]
Hasılat$180,9 milyon[2]
Devam filmiKill Bill: Volume 2

Kill Bill: Volume 1, Quentin Tarantino tarafından yazılıp yönetilen dövüş sanatları türündeki 2003 yapımı ABD filmi. Filmin başrolünde The Bride (gelin) karakterini canlandıran Uma Thurman yer almaktadır. Film, Kill Bill serisinin ilk filmidir. Uma Thurman, onu ve doğmamış çocuğunu öldürmeye çalıştıktan sonra bir suikastçı ekibinden (Lucy Liu, Michael Madsen, Daryl Hannah ve Vivica A. Fox) ve liderleri Bill'den (David Carradine) intikam almaya yemin eden Gelin rolünde oynuyor. Yolculuğu onu yakuza ile savaştığı Tokyo'ya götürür.

Tarantino, Kill Bill'i dövüş sanatları filmleri, samuray sineması, blaxploitation ve spagetti Western'leri de dahil olmak üzere değirmen sinemasına bir saygı olarak tasarladı. Production I.G.'nin bir anime dizisine sahiptir. Tek bir yapımda yapılan iki Kill Bill filminden ilkidir; tek bir sürüm olarak planlandı, ancak dört saatten fazla süren film ikiye bölündü. Kill Bill: Volume 2, ertesi yıl gösterime. Volume 1, 30 milyon dolarlık bir bütçeye karşılık 180 milyon doların üzerinde hasılat elde etti.

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelinlik giymiş bir kadın, (Uma Thurman), Ölümcül Engerek Suikastı Timi tarafından saldırıya uğradıktan sonra El Paso, Teksas'daki bir şapelde yaralı olarak yatmaktadır. Liderleri Bill'e (David Carradine), kafasından vurulmadan hemen önce bebeğine hamile olduğunu söyler.

Dört yıl sonra, saldırıdan kurtulan Gelin, onu öldürmeyi planlayan Vernita Green'in (Vivica A. Fox) evine gider. Her iki kadın da o zamandan beri dağılan Ölümcül Engerekleri Timinin üyeleriydi; Vernita şimdi bir banliyöde normal aile hayatı yaşamaktadır. Vernita'nın küçük kızı Nikki gelince kesintiye uğrayan bir bıçaklı kavgaya girerler. Gelin sorunu çözmek için gece Vernita ile görüşmeyi kabul eder, ancak Vernita bir kutu mısır gevreği içine gizlenmiş bir tabanca ile Gelini vurmaya çalışınca, Gelin, Vernita'nın göğsüne bir bıçak atarak onu öldürür. Nikki cinayete tanık olur ve Gelin ona, büyüdüğünde, isterse annesinin intikamını alma şansı sunar.

Dört yıl önce polis, düğün şapelindeki katliamı araştırır. Şerif, Gelin'in hayatta olduğunu ancak komada olduğunu öğrenir. Hastanede, Ölümcül Engerek Timi üyesi Elle Driver (Daryl Hannah), Gelin'e ölümcül enjeksiyon yoluyla suikast düzenlemeye hazırlanır ama Bill, savunmasız halde olan Gelin'i öldürmenin onursuzluk olduğunu düşünerek görevi son anda iptal eder.

Dört yıllık komadan uyanan Gelin, artık hamile olmadığını öğrenince dehşete düşer. Kendisine tecavüz etmeye çalışan bir adamı ve komadayken vücudunu satan bir hastane çalışanını öldürür. Hastane çalışanının kamyonetini alır ve yeniden yürümeyi öğrenir.

Bill'i ve diğer Ölümcül Engerekleri Timi üyelerini öldürmeye karar veren Gelin, ilk hedefini seçer: O-Ren Ishii (Lucy Liu), şimdi Tokyo'da bulunan yakuza'nın lideridir. O-Ren, çocukken anne ve babasının yakuza cinayetine tanık olduktan sonra, yakuza patronundan intikamını almış ve seçkin bir suikastçı olarak eğitim aldıktan sonra onun yerine geçmiştir. Gelin, bir daha asla kılıç yapmayacağına yemin etmiş efsanevi kılıç ustası Hattori Hanzō'dan (Sonny Chiba) bir kılıç almak için Japonya'nın Okinawa kentine gider. Gelinin hedefinin eski öğrencisi Bill olduğunu öğrenince, intikamını alması için bir ayını harcayarak onun için en iyi kılıcını yapar.

Gelin, O-Ren'i bir Tokyo restoranı olan House of Blue Leaves'e kadar takip eder ve asistanı Sofie Fatale'nin (Julie Dreyfus) kolunu keser. O-Ren'in seçkin dövüşçü ekibi Crazy 88'in onlarca adamını tek tek yener ve koruması olan kız öğrenci Gogo Yubari'yi (Chiaki Kuriyama) öldürür. Ardından restoranın Japon bahçesinde O-Ren ve Gelinin düellosu gerçekleşir; Gelin üstünlüğü ele geçirir ve O-Ren'i kafasının üstünü keserek öldürür. Sofie'ye Bill ve diğer Ölümcül Engerekler Timinin üyeleri hakkında bilgi almak için işkence eden Gelin, onu tehdit olarak canlı bırakır. Bill, Sofie'yi bulur ve ona Gelinin kızının hayatta olduğunu bilip bilmediğini sorar. Filmin birinci bölümü burada sona erer.

Oyuncular[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Uma Thurman - Ölümcül Engerek Suikastı Timi'nin eski bir üyesi olan Gelin (kod adı Kara Mamba), "dünyanın en ölümcül kadını" olarak tanımlanır. Onu ve doğmamış çocuğunu bir düğün kilisesinde öldürmeye çalıştıktan sonra Ölümcül Engereklerden intikam almak ister.
  • Lucy Liu - O-Ren Ishii, Japonların Yakuza lideri olan eski bir Ölümcül Engerek Timi üyesi. O ve Gelin bir zamanlar yakın bir arkadaşlığa sahipti. Gelinin ilk hedefidir.
  • David Carradine - Bill (kod adı Yılan Oynatıcı), Ölümcül Engerek Timinin eski lideri, Gelinin eski sevgilisi ve kızının babası. Gelinin intikamının son hedefidir. "Volume 2"ye kadar görünmeyen bir karakter.
  • Vivica A. Fox - Vernita Green (kod adı Zehirli yılan), eski bir Ölümcül Engerek Timi üyesi ve şimdi bir anne ve ev hanımı, Jeannie Bell adı altında yaşıyor. O, gelinin ikinci hedefidir.
  • Michael Madsen - Budd (kod adı Çıngıraklı yılan), eski Ölümcül Engerek Timi üyesi ve Bill'in erkek kardeşi, şimdi striptiz kulübü fedaisi olarak çalışmakta ve bir karavanda yaşıyor. Gelinin üçüncü hedefidir.
  • Daryl Hannah - Elle Driver (kod adı Kaliforniya Dağ Yılanı), eski bir Ölümcül Engerek Timi üyesi ve Gelin'in dördüncü hedefi
  • Julie Dreyfus - Sofie Fatale, O-Ren'in avukatı, sırdaşı ve sağ kolu. Aynı zamanda Bill'in eski bir çömezidir ve düğün şapeli katliamında hazır bulunmuştur.
  • Sonny Chiba - Hattori Hanzō, bilge bir suşi şefi ve uzun süredir emekli olan kılıç ustasıdır. Sadece Gelinin intikamı için yeni bir kılıç yapmayı kabul eder.
  • Chiaki Kuriyama - Gogo Yubari, O-Ren'in sadist Japon kız öğrenci koruması
  • Gordon Liu - Johnny Mo, O-Ren'in özel ordusu Crazy 88'in başı.
  • Michael Parks - Düğün şapeli katliamını araştıran Teksas Korucusu Earl McGraw. Parks ayrıca Volume 2 de Esteban Vihaio rolünde ayrı bir karakter olarak göründü.
  • Michael Bowen - Buck, Hastanede hizmetçi. komada yatan Geline tecavüz eder.
  • Jun Kunimura - Patron Tanaka, O-Ren'in etnik kökeni ve cinsiyeti ile alay ettikten sonra infaz ettiği bir yakuza.
  • Kenji Ohba - Shiro, Hattori Hanzo'nun çalışanı
  • James Parks - Edgar McGraw, Texas korucusu ve Earl McGraw'ın oğlu.
  • Jonathan Loughran - Buck'ın kamyon şoförü, ona tecavüz etmeye çalıştıktan sonra Gelin tarafından öldürüldü
  • Mavi Yapraklar Evi'nin Sahibi olarak Yuki Kazamatsuri
  • Sakichi Sato - "Charlie Brown", Mavi Yapraklar Evi çalışanı Fıstık karakterinin giydiği gömleğe benzer bir kimono giydiği için Crazy 88 tarafından alay ediliyor.
  • Ambrosia Kelley - Nikki Bell, Vernita'nın dört yaşındaki kızı. Gelinin annesini öldürdüğüne tanık olur ve Gelin, yaşlanınca hala "bu konuda ham hissediyorsa" intikam almasını önerir.
  • 5.6.7.8'ler (Sachiko Fuji, Yoshiko Yamaguchi ve Ronnie Yoshiko Fujiyama) - kendileri, Mavi Yapraklar Evi'nde performans sergiliyorlar .

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Kill Bill -- Vol. 1". American Film Institute. 24 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2016. 
  2. ^ a b "Kill Bill Vol. 1 (2003)". Box Office Mojo. 1 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]