Kil modelleme

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kil modelleme yapı ve heykeltıraşta kullanılan herhangi bir yumuşatılabilir madde grubundan herhangi biridir. Malzeme kompozisyonları ve üretim prosesleri önemli ölçüde değişir.

Seramik killeri, kil mineralleri ve diğer hammaddelerden yapılmış su bazlı maddelerdir. Terakota, çömlek, taşçık ve porselen gibi seramik oluşturmak için bir süreçte yüksek sıcaklıklarda pişirilirler. Çömlekçilik kil üreticileri tarafından üretilen kağıt kili, işlenmiş selüloz elyafın küçük bir yüzdesinin eklendiği bir kil gövdesidir. Fırın ateţ edildikten sonra, kilden vücuda yanan kâğıt yanar.[1] Sonuç olarak, pişirme sıcaklıkları ve sır seçimi, kil gövdesi ile kullanılanlarda aynı olmalıdır.

Yağ bazlı killer çeşitli yağ, mum ve kil mineralleri kombinasyonlarından yapılır. Yağlar su gibi buharlaşmadığından, yağlı killer uzun süre kuru ortamlarda bırakıldığında bile yumuşamaya devam eder. Yağ bazlı killerden yapılmış ürünler ateş edilemez ve bu nedenle seramik değildir. Artan sıcaklık, yağ viskozitesini düşürdüğünden, yumuşaklık kilin ısıtılması veya soğutulmasından etkilenir. Yağ bazlı kil suda çözünmez değildir.[2] Yeniden kullanılabilir olduğu için, modellerini eğmek ve taşımak isteyen animasyon sanatçıları için popüler bir materyaldır. Çok sayıda renkte mevcuttur ve toksik değildir.

Polimer kili, 6 milimetre (1/4 inç) kalınlık başına 15 dakika süreyle 129 ila 135 °C (265 ila 275 °F) ısıtıldığında sertleşir, işlem sırasında şekli önemli ölçüde küçültür veya şekil değiştirmeyen bir modelleme malzemesidir. "Kil" olarak adlandırılmasına rağmen, genellikle kil mineralleri içermez. Polimer kil, zanaat, hobi ve sanat mağazalarında satılmaktadır ve sanatçılar, hobiler ve çocuklar tarafından kullanılmaktadır.[3] Polimer kil, animasyonda da popülerdir, çünkü statik formların çerçeveden sonra manipüle edilmesine olanak tanır. Polimer kilinin önde gelen markaları arasında Fimo, Kato Polyclay, Sculpey ve Modello bulunmaktadır.

Kağıt kil el yapımı veya işlenmiş selüloz elyafın küçük bir yüzdesinin eklendiği kildir. Lif, kuru kilin gerilme mukavemetini arttırır ve kurumadan kuruma ve yaşdan-kuruna birleştirme sağlar. Ticari kağıt killeri, kuruma işlemi sırasında az miktarda küçülen, hafif, sıkı bir heykele hava ile kurutulur.

Kağıt kil, zanaatta ve bebek yapımında ateşlenmemiş bir vücut olarak kullanılabilir. Seramik sanat stüdyolarında heykel ve fonksiyonel stüdyo çömlekleri olarak kullanılır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 28 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Aralık 2017.