Hayri Nazarova

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Khairi Nazarova sayfasından yönlendirildi)

Khairi (okunuşu: Khairy) Nazarova (Tacikçe: Хайрӣ Назарова; 2 Temmuz 1929, Hucend - 10 Mayıs 2020, Duşanbe), Tacik aktris. Sovyetler Birliği dönemindeki Tacikistan'da aktif oyunculuk yapmıştır.

Yaşamı ve kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Nazarova 2 Temmuz 1929'da Sovyetler Birliği yönetimindeki Tacikistan'a bağlı Hucend kentinde Tacik asıllı ailenin kızı olarak doğdu. Sanat yaşamına 1942'den 1951'e kadar Qurghonteppa'daki Halk Tiyatrosu'nda şarkıcı ve dansçı olarak başladı. 1951'de Lahuti Devlet Tiyatrosu ve Dramatik Sanatlar Akademisi müdürü Yefim Mitelman tarafından oyunculuğa olan yeteneği keşfedildi. Dönemin ünlü sanatçıları Muhammedjon Qosimov, Asliddin Burhonov ve Tuhfa Fozilova gibi isimlerin yanında profesyonel oldu. Tiyatro sahnesine çıkarak; Said Abdullo'nun uyarladığı Tahir ile Zühre oyununda Zühre; Hamza Hakimzade Niyazi'nin uyarladığı Left-Field Tricks oyununda Oikhon ve M. Urdubodi'nin uyarladığı The Five-Som Bride adlı oyunda canlandırdığı Raihon rolüyle adım attı. Yer aldığı diğer sahne çalışmaları arasında; Shamsi Qiomov'un uyarladığı Kumri rolünde yer aldığı Dil Dili Zainab ve A. Moroz; Nigina rolünde yer aldığı Rudaki, Sotim Ulughzoda'nın uyarladığı Masha rolünde yer aldığı The Chimes of the Kremlin, Nikolai Pogodin'in uyarladığı; Arkhonta rolünde yer aldığı Fighters, S. Karas'ın uyarladığı; yan rollerden birinde yer aldığı Zebunisso ile Qiomov and Sherali sayılabilir. Tacikistan tiyatrosu dışında Batı'ya ait bazı tiyatro oyunları; Kral Lear ve Romeo ve Juliet ile sahneye çıkmıştır. Ayrıca Nazarova Tacikistan Sineması'nın kaliteli örneklerinden; My Friend Navruzov (1957), Excellent Duty (1958) ve The Twelve Hours of Life (1964) ile bazı sinema prodüksiyonlarında yer almıştır. Üç yüze yakın yapımda seslendirme yapan Nazarona yaşamı boyunca; Afganistan, İran, Türkiye, Kıbrıs, Tunus, Fransa, İtalya, Malta, Hindistan ve Mısır gibi ülkelerde bulunmuştur.[1] Yeni yetişen oyunculara eğitim verdi.[2] 1964'te Sovyetler Birliği Halk Sanatçısı unvanını almış köşesine çekildikten sonra Duşanbe'de 10 Mayıs 2020'de ölümüne kadar yaşamını sürdürmüştür.[1] Vefatından kısa süre önce anılarını kaleme almıştır.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Najmuddinov, Muti'ullo - P rominent t ajik f igures of the". fayllar.org. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. [ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Маҳфили "Ахтари ҳунар" бо Хайрӣ Назарова - Китобхонаи миллии Тоҷикистон". www.kmt.tj. 26 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017. 
  3. ^ "Нашрияи расмии Тоҷикистон - "Ҷумҳурият"". www.jumhuriyat.tj. 14 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Kasım 2017.